Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Väikelaps
Janusz Korczaki 10 käsku...
 
pro 22. september 2014, kl 21.18
Kesk vaimuvaegust ja labasusi mida meie kesksed meediaväljaanded meile meie igapäevase leivana ette söödavad, võiks ka midagi hingele lugeda olla.
Poolakas Janusz Korczak (kod.nimega Henryk Goldszmit) oli juudisoost maailmakuulus pedagoog, kirjanik ja arst kes hukati natside poolt vangilaagris 1942 a.
Legendi järgi pakkus natsist ohvitser talle vabadust kui teda ja ta asutatud orbudekodu lapsi rongile pandi öeldes, et ta lapsena luges tema raamatuid ning nende autorina on ta nüüd vaba ning võib ära minna. Aga lapsed, küsis Korczak? Lapsed ei või ära minna, öeldi talle. Siis ei või ka mina ära minna vastas Korczak ning nii läks koos lastega vagunisse.
Korczaki 10 juhist või soovitust suhtumises lastesse:
1. Ära oota, et su lapsest saab sinu sarnane või selline nagu sina tahad. Aita lapsel saada mitte sinu enda sarnaseks vaid iseendaks.
2. Ära nõua lapselt tasu selle eest, et oled tema vanemana talle palju teinud. Sa andsid talle elu - kuidas ta saab sulle maksta selle eest? Laps annab omakorda elu oma lapsele, tema omakorda oma lapsele ning nii toimib tänulikkus igavesti.
3. Ära vala oma kibestumisi lapse peale sest vanaduses tuleb see sulle ringiga tagasi.
4. Ära suhtu lapse probleemidesse upsakalt. Elu on antud igale tema võimete järgi ning võid kindel olla, temale pole elu kergem kui sinule võib olla isegi on raskem sest puudub kogemus.
5. Ära alanda last!
6. Ära unusta, et kõige tähtsamad kohtumised inimese elus on kohtumised lastega. Pööra nendele kohtumistele rohkem tähelepanu sest me ei tea kunagi keda me lapses kohtame.
7. Ära piina end kui ei saa lapse heaks teha midagi. Pea meeles, et lapse jaoks on alati tehtud vähe kui pole tehtud kõik mis võimalik.
8. Laps - see pole türann kes hõivand kogu sinu elu, ei ole vaid lihast luust sinu ihu vili. Laps on see hindamatu anum mille Elu andis sinule hoiule kus siis loovuseleek võiks lõõmata. See isa ja ema vabanenud armastus milles kasvab mitte "meie laps" vaid hoiule antud inimhing.
9. Oska armastada võõrast last. Ära kunagi tee võõrale lapsele seda mida sa ei taha, et tehtaks sinu lapsele.
10. Armasta oma last ükskõik missugusena - andetuna, õnnetuna, täiskasvanuna. Suhtle temaga ja rõõmusta sest laps - see on pidu mis on veel sinuga.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!