Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Väikelaps
5 aastane ja R täht
 
MiisuLiisu 21. oktoober 2014, kl 23.02
Tervist, mul on selline mure, et viiene ei ütle R tähe vaid ütleb L, teised kõrval juba naeravad ja ta ei julge isegi kiusamise tõttu õue mängima minna kui lapsed seal on.
Ma ei tahaks rutata logopeedi juurde vaid tahaks kuulda kas kellegil on sama probleem ja näiteks mis harjutusi saaks kodus teha või üldse. Kuidas saaks lapsele toeks olla mitte et ta kardab harjutada jne.
 
ahzooloog 21. oktoober 2014, kl 23.25
Need harjutused saab sulle ikkagi vaid logopeed ette näidata ja just logopeedi juurde peaksidki ruttama. Siin teiste käest harjutuste küsimine on umbes sama, kui hambaparandamisnippe küsiksid.
 
hmmm 21. oktoober 2014, kl 23.25
Rutata?? Viimane aeg, muidu pead varsti lisaks ka psühhiaatri juurde minema.
 
tiuks 22. oktoober 2014, kl 08.39
R häälik tuleb kõnesse viimasena ja loetakse täiesti normiks, kui see saab selgeks viiendal eluaastal.
enne seda asendatakse R kõnes mõne muu häälikuga ja L on täiesti normaalne asendaja, sest selle moodustumiskoht on R-ga sarnane. Vibratsioon on puudu.
arvan, et logopeedil saab laps kähku asja kätte. iga hääliku treenimise jaoks on erinevad harjutused, mis sellel õiges kohas tekkida aitavad, nii et mine ja küsi julgelt abi. see on tegelikult keele võimlemine :)
 
rivo 22. oktoober 2014, kl 08.51
las paneb veinipudeli korgi suhu ja proovigu siis...
 
njahh 22. oktoober 2014, kl 10.05
veinipudeli kork ei aiata kuidagi r-i moodustada.

Las laps hääldab l-i, samal ajal pistku näpp suhu ja liigutagu seda keeletipu all, nii et tekiks vibratsioon. Abiks võib olla ka mingi ümara otsaga pulgake, mis haiget ei tee. Ongi r käes.
Et lapsele õpetada, tasuks alustuseks emmel enda peal katsetada.
 
ohhjahh 22. oktoober 2014, kl 11.03
Jõhker suhtumine. "ei tahaks rutata logopeedi juurde".
Parem las laps kannatab mõnitamist. Logopeedist tuleks alustada ja kohe kiiresti. Kas sa luumurdu hakkaks ka foorumi soovituste abil ravima, a la - ei tahaks kiirabisse rutata? Miks küll mõni arvab, et kõiki probleeme on parem lahendada foorumi abil, mitte kasutada spetsialistide abi.
Njahhi soovitus on eriti haige. Olen lapsega käinud logopeedi juures, ja mingeid selliseid jõhkrusi lapse kallal küll ei harrastatud. Vastupidi, laps nautis neid käike ja tädiga mängimist ning harjutuste tegemist väga.
 
ahzooloog 22. oktoober 2014, kl 11.09
Njahhi soovitus ei ole iseenesest haige. Just niiviisi seda R kätte saadaksegi. Siiski ei soovitaks ma seda nüüd siin foorumi postituse järgi kuidagimoodi ise kodus proovima hakata, vaid ikkagi logopeedi juurde minna, kes selle ette näitab. Sellisel juhul on ka garantii, et seda õigesti tehakse.
 
njahh 22. oktoober 2014, kl 19.54
see on kõige lihtsam võimalus r-i seadeks. Proovi järgi, selles pole mitte midagi jõhkrat. Egas seda siis jõuga tehta. Lapsel on vaja käed lihtsalt puhtaks pesta ja serveerida seda kui mängu. Ja võimalus, et midagi läheb viltu, on kaduvväike.

Kui te, vaesekesed, näeksite riistu, mida tõelised logopeedid häälikuseades kasutavad. Mängimise ja hääldamisega on tulemused reeglina kesised. Pealegi vajab hääliku kõnesse viimine järjekindlat tööd, milleks tavalisel haigla või ka lasteaia logopeedil kahjuks aega ei jätku. Järelikult peab emme ise ka lapsega kodutööd tegema.

Kui ma asjast midagi ei teaks, siis ma suud ei pruugiks.
 
t 23. oktoober 2014, kl 09.43
logopeedi küll ei tasu karta. ma oleks juba ammu läinud, mitte oodanud kuni 5a. minu 3a ka ei oska veel, kuigi vanem laps ültes juba kaheselt selge R tähe. ma juba praegu mõtlen, et kaua ma küll ei oota väiksemaga. endal juba imelik, kui veel suurem laps pudistaks või ei oskaks korralikult rääkida, loomulikult ka teised ju narrivad :(
 
soovitus mis aitas mu last 23. oktoober 2014, kl 12.22
las laps ütleb t t t,ja püüab siis ka põrina juurde ruua
trõh, trõh, algul jh tuleb tlõh, aga nii saab selgewks
 
kaia 23. oktoober 2014, kl 15.49
mis vanuseslt see probleem on? minu laps sai just 4, aga ei ütle selget r-i, aga selle asemel ei ütle ta ka l, vaid magu midagi j ja r vahepealset, laps nagu püüab r ütelda, aga päris välja ei tule.
 
ahzooloog 23. oktoober 2014, kl 21.32
Kuni viienda eluaastani ei ole probleem. Eks see oleneb ka kõne üldisest arengust ja kas teised häälikud on kõnes olemas jne.
 
ohhjahh 24. oktoober 2014, kl 15.09
njahh Kirjutas:
-------------------------------------------------------

> Kui te, vaesekesed, näeksite riistu, mida tõelised
> logopeedid häälikuseades kasutavad. Mängimise ja
> hääldamisega on tulemused reeglina kesised. Pealeg
> i vajab hääliku kõnesse viimine järjekindlat tööd,
> milleks tavalisel haigla või ka lasteaia logopeed
> il kahjuks aega ei jätku. Järelikult peab emme ise
> ka lapsega kodutööd tegema.
>
> Kui ma asjast
> midagi ei teaks, siis ma suud ei pruugiks.

Väga haige niimoodi siin hirmutada. Kellegi on räige vajadus narritavaid lapsi juurde toota, et koolis oleks ikka kedagi mõnitada. Olen käinud oma lapsega logopeedi juures ja tean ka mitmeid teisi, kes käivad ja väita, et abi saab ainult mingite jõhkrate keskaegsete kirurgiriistadega, on väga haige. Ausalt, sellisele hirmutajale tahaks tõesti tohlaka anda. Täiesti tõsiselt, selline jutt on lausvale ja mõeldud ainult nõmedaks hirmutamiseks.
 
njahh 29. oktoober 2014, kl 12.03
:DDDDDD Kus ma kirjutasin, et lapsele haiget tehakse või teda kuidagi vigastatakse?

Äkki keelaks kirurgidele ka nende töövahendid ära, sest nendega tehakse ikka märksa rohkem haiget ja need meenutavad palju enam piinariistu. Või hoidku taevas hambaarstide eest....

Kas tõepoolest keeleotsa näpuga liigutamine saab kellelegi tunda keskaegse piinamisena?

Muide, seepärast meil nii palju erinevaid vaeghääldusi kuulda ongi, et logopeedid ei oska enam häälikuid seada või kardavad sinusuguste kanaemade reaktsiooni. Pealegi on häälikuseade ja seatud hääliku kõnesse viimine pikaajaline järjekindel töö, mis peab toimuma logopeedi ja lapsevanema koostöös. Ka vanem peab lapsega kodus järjekindlalt harjutusi tegema. Paarikordsest või harvast logopeedi külastusest pole miskit kasu.
Palju lihtsam on logopeedil muidugi tegelda düsgraafikutega või lihtsalt sõnavara laiendamisega. Kui seal tulemused kesiseks jäävad, siis saab alati öelda, et laps ei saagi hakkama ja ta ongi rumal.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!