Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Väikelaps
Agressiivne laps lasteaias
 
mures 05. mai 2003, kl 10.42
Mul on tõsine mure - poiss 6 a, käib lasteaias, rühmas on lapsi, kes lihtsalt peksavad teisi, kui midagi juhtub - kohe kallale. Minu laps on tulnud koju katkise ninaga, siniseks hammustatud käega jne. Kasvataja on ka hädas, on nende vanematega rääkinud, need aga vastu, et laps peab alati tagasi tegema, kui teine midagi teeb, muidu ei saa koolis hakkama ja sattub ise peksupoisiks. Oma arvamust ja suhtumist nad ei muuda. Nüüd nägin ise pealt, kuidas üks väike tüdruk komistas sellisele poisile otsa ja sai poisilt niisuguse löögi, et lendas kaugele. Kasvatajad kutsusid psühholoogi rääkima tervele lasteaiale, kuid just nende poiste vanemad ei tulnud kohale.
Ma ei tea enam, mida teha - teise lasteaeda ka ei tahaks viia, sõbrad olemas ja kasvatajad toredad, lasteaed ka kodu lähedal.
 
LL 05. mai 2003, kl 10.56
Lasteaed võib alati halvasti käituvad ja teisi terroriseerivad laped rühmast ja lasteaiast välja visata. vabale kohale on raudselt tahtjaid.
 
käbilind 05. mai 2003, kl 12.34
minu poja rühmas on üks poiss selline, kes praktiliselt iga päev kellelegi haiget teeb. Pole harvad päevad kui oma poiss katkise käe või jalaga või siis koleda hammustuse jäljega koju tuleb. Kasvatajaga oleme rääkinud, kasvataja on rääkinud ka selle poisi emaga, abi sellest vähe. Nüüd rääkisin kasvatajaga ja ütlesin, et kui selline hammustamine ja löömine ei lõpe siis annan oma lapsele loa vastu hammustada ja lüüa (palusin, et ta ütleks seda ka selle poisi emale). Tean, see ei ole üldse õige ega ilus kuid enam ei osanud midagi välja mõelda kuidas oma last kaitsta. Kuna see poiss käib harva lasteaias siis ei tea veel kuidas minu luba vastu hakata mõjub, kui uudiseid on siis võin kirjutada!
Edu sulle ning ära karda oma lapse normaalseks eluks lasteaias ette võtta radikaalseid otsuseid.
Päikest:)))
 
mures 05. mai 2003, kl 12.59
Aga selles probleem ongi, et vanemad annavad lapsele õiguse vastu lüüa. Seda ütlevad ka need vanemad, et vastu tohib teha. Mis nii saab, kui kõik hakkavad vastu tegema?
 
Vastupidi 06. mai 2003, kl 11.50
Minu enda poeg on just üks selline kes hammustab/lööb jne lasteaias.
Aga oleme poisiga rääkinud ja rääkinud - no ei aita midagi. Ka kasvatajad on öelnud teistele lastele, et tehku vastu.
Kui teine laps haiget on saanud, siis on minu oma ka õnnetu ja palub andeks aga järgmine kord teeb ikka uuesti. Päris niisama möödaminnes ta ei tee haiget teistele, selleks peab mingi konkreetne situatsioon olema.
 
käbilind 06. mai 2003, kl 15.51
Milline konkreetne situatsioon siis annab õiguse lüüa ja hammustada????????????
Igas lasteaias on mõni laps, kes on teiste lastega vägivaldne ilma põhjuseta. Mida ma siis teie arvates peaksin tegema, et kaitsta oma last??? Kuna vanemad ei suuda oma lapsele selgeks teha elementaarseid reegleid siis ei jäägi mul muud üle kui anda luba lapsel vastu lüüa või hammustada.
Mingu siis oma lapsega kasvõi psühholoogi juurde kui ise hakkama ei saa!
 
irka 06. mai 2003, kl 18.52
Minu õepoeg oli kasvult palju väiksem kui teised ja on siiani (praegu on ta juba 5-das klassis). Laps oli õieti kasvatatud, lüüa ei tohtinud teisi. Kui siis poiss hakkas koju tulema nuttes ja sinikad keha peal. Siis ema proovis küll lasteaias/koolis käia rääkimas, kasvatajatega, lastega ,lastevanematega, psühholoogiga. Mitte miski ei aidanud. Ja siis mu õel sai hing täis. Ütles, et vot, järgmine kord viruta nii, et eluaeg mäletab. Mõtles, et kurat kui keegi ei hooli oma laste kasvatamisest ega õpetamisest, mis on õige ja vale, siis selleks, et tema laps ellu jääks sellises keskkonnas, peab ta samamoodi käituma. Ei ole midagi parata.

Enam ei puutu seda poissi keegi :)
 
Pralle 06. mai 2003, kl 19.43
Äkki peaks nende laste vanematele kuidagi füüsiliselt selgeks tegema, jutt läheb ju ühest kõrvast sisse ja teisest välja. Ja mis loll jutt see on, et vastu ei tohi lüüa ega hammustada, lapse enesehinnangule see küll hästi ei mõju, hakkabki arvama, et nii peabki olema, et kogu aeg pekstakse ja hammustatakse. Neil peksjatel ja hammustajatel tekibki selline karistamatuse tunne, et ega see kolkimine midagi tee. Enda nahal tuleb ikka ära tunda. Kaob isu ära, kui vastu saavad. Võib-olla nende laste kodus käibki asi nii, et isa annab emale kolki ja ema annab lapsele jne. Lapse jaoks selline käitumine normaalne, kodus ju nii tehakse.
 
Mercca 07. mai 2003, kl 08.46
LLga nõus.
Võiksid mõelda kirja koostamisele teiste lastevanematega lastaeaia juhatajale, et see poiss enam selles lasteaias ei käiks.
 
kai 07. mai 2003, kl 22.52
Mul ka selline laps ,kes kipub teisi lööma.Selle kombe on aga õppinud lasteaiast...Ja rääkimine tõesti ei aita.Räägib,et teised löövad teda ka.Olen üritanud seletada,et kui keegi lööb,keera selg ja kõnni minema.Kuid see on vist juba selline nõiaring,lastel on hea mälu,et kui keegi on enne kiusanud,jätkub pahameelt tükiks ajaks.Ja nii nad lahmivad seal,õnneks mingeid kehavigastusi ei ole olnud...Kasvataja ei saa muud teha,kui panna toolile istuma.Kurb.Ma ise tõesti ei poolda vägivalda,aga lapsele selgeks ei suuda teha,et löömine on inetu...
 
suss 16. mai 2003, kl 11.35
Ma olen oma tütrele küll andnud loa vastu lüüa, enda eest seismise eesmärgil. Ja toimib nii, et pärast mu tütre vastuhakku on lõppenud ka agressiivse lapse rünnakud! Oli millalgi suvel ühel lapsel komme talle liiva pähe valada, olin tõsiselt hädas lapse juuste kammimisega, ütlesin tütrele, et valagu tagasi ja poole suurem hunnik. Paar korda tuli veel liivase peaga, aga pärast seda lõppes see jama.
Loomulikult teab tüdruk, et ise kaklusi alustada ei või.

Ma ei saa aru, miks te ei luba lapsel enese eest seista (need, kes keelavad tagasi lüüa)?! Tegelikult kui järele mõtlema hakata, on "suurte inimeste" elus ka kehtivad täpselt samad nn. liivakastireeglid (vaadake või poliitilisi "mänge", ainult pisut reserveeritumal moel. Tobe muidugi, aga mis teha. Selliste reeglite järgi elavaid inimesi on võimalik paika panna vaid samade reeglite järgi. Ka siis, kui ise neid ei tunnista ja nende järgi ei ela. Aga paika tuleb nad ju panna, muidu kasvavad üle pea.

*ok, ok, olen üldse siin mõne arust täiega tasetu lapsevanem ;)))
 
Pirts 16. mai 2003, kl 18.11
Kõige parem oleks lapsele õpetada, et ise esimesena lüüa/sõimata/siga keerata ei tohi, aga kui sind rünnatakse, tuleb ennast kaitsta. Kui ise enda eest ei seisa, siis ei seisa keegi. Kas te, emmed, sossutate siis täiskasvanud lapsel ka kõrval, et ärge tehke talle liiga, nii pole ilus jne jne.
 
K 19. mai 2003, kl 11.41
Võin oma kogemusest rääkida, et lubasin ka kord oma lapsele, et kui "see poiss sind veel lööb, anna vastu". Minu laps tuli koju sügava haavaga, sest see poiss andis uuesti ja veel kõvemini vastu. Ärge arvake, et tõeliselt agressiivne laps teise vastupanu kohates löömise lõpetab, ei, ta annab hullemini vastu. Seal on probleem sügavamal, arvatavasti koduste suhtumises.
 
Vari 26. mai 2003, kl 15.06
Lugedes neid kirju tekkis totaalne hirm. Ma saan aru sellest ei laps enda eest seisma peab, aga see, et teisele kallale minna, kui ise kopsu saab, on täiest ebanormaalne. Sellise kasvatuse pärast leidubki alati neid kes vastu löövad ja üks moment hakkavad ka ise tülisid tekitama. Minu 1,5 aastane poeg veel lasteaias ei käi kuid mängib 1-2 aastat endast vanemate poistega, kes meil tuttvus ringkonnas on (need poisid käivad lasteaias). Ja mõlemad on üsna kerge käega lööma. Ja pean tunnistama, et mõlemad emad seda ka soodustavad. Üks keelab vaid üksküikselt aga teine ässitab lausa kätte maksma isegi kui laps saab kogemata mängu käigus haiget. Kui mina nüüd oma poega ka vastu tegema ässitaks oleks varsti mängimisest asi kaugel ja valitseks ainult vägivald. Just selle pärast olen ise loobunud nii mõnestki ennast huvitavast üritusest ja ettevõtmisest, et kaitsta oma last selliste käitumis maneeride juurdumise eest. Lapsevanemad, mõelge palun, väiksena lööb rusikaga, kasvab suuremaks hakkab kaklema ja tõsist tüli norima. Noorukina, tõenäoliselt alkohooli joobes (sest sellise iseloomuga lapsed satuvad sellistesse tutvus ringkondadesse) Kakluse käigus tapab ta inimese ja läheb vangi. Peale vabanemist on temas viha veel enam kasvanud, sest ta on alati olnud "karistamatu". Ja järgmine tapmine ei pruugi enam olla tahtmatu.kas tahate enne surma paluda vanglalt eriluba oma lapse külastamiseks? Sellised lapsed võivad tulevikus tõsta kätt ka oma vanemate, elukaaslase ja laste vastu. See on nüüd küll kõige masendavam tsenaarium, kuid kes teist kindlalt öelda võib et just teie laps tänu teile selle tsenaariumi järgi ei ela. Teil on kõige suurem mõju oma lapse elule. Nii, et mõelge enne tagajärgedele ALATI enne kui annate lapsele "loa ennast kaitsta". Aga kuidas! Mis hinnaga! Saab ka teisiti kui rusikatega.
 
mees 28. mai 2003, kl 13.34
minu lapse rühmas on ka üks poiss kelle käed väga kergesti käima hakkavad. kasvatajaga sai räägitud, sest üle viskas juba kui liiga tihti poisil nägu kriimune, katki jne.
ükskord kui jälle järele läksin lapsele ja tema trööstitud välimust nägin haarasin sellest kismapoisist kinni ja rääkisin temaga pikalt ja põhjalikult. peale seda ma pole oma lapsel kisklemise jälgi näinud.
 
T 29. mai 2003, kl 17.18
Kas siin ei ole ka mitte kasvatajate kohati tegamata töö. Kuna ka minu poiss 3.a. käib lasteaias ja mitte kunagi kuni siiamaani ei ole mul olnud probleeme, kuid nüüd juba viimased paar nädalat kasvataja väidab, et laps tahab teisi lükata ja pulgaga lüüa. Kuid oma last olen ma beebist peale kasvatanud nii, et teistele haiget teha ei tohi ja väljaspool lasteaeda sellist käitumist oma lapsel ei ole ka täheldanud. See on tulnud lasteaiast vanemate laste eeskujul. Kuid kus on siis kasvataja, kes peaks lapsele sellel hetkel seda selgitama, et see on vale ja nii teha ei tohi. Ennem oli minu laps see, keda kiusati ja nüüd on vastupidi (ja seda ainult lasteaias). Mida teevad kasvatajad küsiks selle peale? Nad peaks olema väljaõppinud inimesed ja hakkama saama lastega erinevates situatsioonides. Ennem kui lapsi süüdistada võib olla peaks mõtlema sellele, et siin võib ka kasvatajas asi olla. Või kuidas teie arvate?
 
Üks väike pahe 30. mai 2003, kl 00.47
Lugedes neid kirju tekkis totaalne hirm... ühinen varjuga. Emade suhtumine on ikka kummaline küll, ise võtsin just seepärast oma lapse "heast" lasteaiast (olime järjekorras 4 aastat!) ära, et seal valitses agressiivne õhkkond. 3! aastased poisid lasid iga pisemagi asja pärast käed käiku ja emmed ei teinud väljagi. Minu otsus oli aga koheselt, et sellisesse kohta ma oma last ei jäta. Ja teise lasteaias on hoopis teine suhtumine :).
Probleeme tuleb ikka sõnadega lahendada.
 
ka mures 02. juuni 2003, kl 13.24
Mina arvan ka nagu vari. Aga mind hämmastab inimese arvamus, kes kohe kasvatajat tembeldama hakkab. Põhiline tuleb ju kodust! Kui vanem suhtubki asjasse nii, et kus on kasvataja silmad jne..., siis jääb mulle küll mulje, et tore oleks kõik lasteaia kraesse ajada. Olen endine kasvataja ja tean, et kui kodus õigustatakse "enda kaitsmist", siis saab kasvataja vähe ära teha. Mul on endal kaks poega, kes käivad lasteaias ja kelle rühmas on ka lööjaid, kes "kunagi ei alusta, ainult annavad vastu, kui teised löövad". Kasvatajad on nendega püstihädas, sest nad alustavad küll ja kohe, kui midagi ei meeldi. Vanemad aga peavad seda normaalseks. No mida siis teha?
 
lasteaiaõpetaja(23) 02. august 2003, kl 22.32
to T: oleme ikka rühmas ja üritame hakkama saada nii haiget saanud lapsega, kes vajab lohutust ja hiljem ka riiukukega, kes haiget tegi. Kas te ei arva, et igal teol on põhjus. Laps vajab tähelepanu, armastust, piire jne. Ehk ei ei ole te seda kõike lapsele piisavalt kodus andnud või on olnud mingid muutused lapse elus, või olete stressis? Laps tajub kõike, mis tema ümber toimub. Kui te arvate, et teie lapse halvas käitumises on süüdi kasvataja siis mõlge enne ikka järele, kas viga pole mitte kodust tulnud.
Ka kõige agressiivsem laps hakkab paremini käituma kui talle pöörata tähelepanu, kiita tema igat hästi käitumist, mitte ainult laita halbu asju. Andke rohkem positiivseid sõnumeid ja kõige tähtsam EI OLE PAHA LAST VAID ON PAHA TEGU!!!
 
lasteaia kasvataja 13. november 2012, kl 21.10
Küsimus ei ole ju lasteaias ega kasvatajas, vaid lastes, kes sinna kokku on sattunud. Kasvatajad lapsi kaklema ei õpeta.
 
to käbilind 14. november 2012, kl 19.53
äkki peaksid oma lapse lasteaiast ära võtma, kui ta sedasi käitub? Kas sa sellepärast muret ei tunne, et teised lapsed ju kannatavad?
Mina läheks räägiks kasvatajaga, kui ei muutu -siis juhatajaga - selliste last koht ei ole lasteaias, ilmselt on tegu tähelepanuvajaduste või muu prolbeemiga, mida peaks lahendama ilma et kannataksid teised lapsed.
Kasvataja ei ole kohek indlasti süüdi, süüdi on selle lapse vanemad. Ja mitte süüna ei tule võtta -vaid häirekellana.
 
d 15. november 2012, kl 15.01
Mina antsin ka loa oma poisile vastu lüüa ja kõvasti kohe. Kui ei aita muud, mis siis teha. Kui need lööjate vanemad oma lastega hakkama ei saa, siis saavad ka nemad haiget. Katsugu mulle keegi ütlema tulla.
 
mees 16. november 2012, kl 14.17
Mitte lapsi ei tule kaklema õpetada, vaid riiukuke vanemale üks korralik pauk nurgataga ja hakkab kohe oma võsukest kasvatama. Kuna meil juba ammu võrdõiguslikkus, siis pole ka vahet, kas õpetust saab ema või isa.
 
miia 16. november 2012, kl 17.50
miks lubatakse siis selline laps aeda? Miks keegi midagi ei tee?
 
lasteaiast 26. november 2012, kl 17.04
Kahjuks saab lasteaiast väljaarvata vaid seda last, kellel kaks kuud maksuvõlga.
 
Arvamus 28. november 2012, kl 17.54
Tänapäeva ühsikond on ehitatud reeglile,et tugevam jääb ellu.Ja lõik algabki juba lasteaiast.Karm aga tõsi.Ei pruugi olla,et lüüakse last või ema kodus.Piisab nendest imelikest vägivaldsetest multikatest,mida telekast näidatakse.Vanemad ei tegele oma lastega ja lapsed istuvad vabal ajal telekate ees ja neil tekib asjadest oma arusaam kui vanem ei seleta,et päris elus nii ei tehta...lapse fantaasia on väga lai ja see pigem vanemate tegemata kasvatustöö.Muidugi ei saa väita,et kõik vägivaldsed lapsed sellepärast teisi kiusavad või löövad,aga kui vanemad ei näe,ega taha tunnistada,et tema lapsel ON see probleem,siis ei saagi mingeid lahendusi tekkida lapse läitumise paranemise osas.Kõik see on vanemates endas kinni.Ja kui tõesti ei saa lapse käitumisega enam hakkama,siis tulebki pöörduda profesionaali poole,ehk psühholoogi juurde,kes annab häid nõuandeid.Antud juhul tuleb laps eripedagoogi hoole alla anda.Kuni koolini kodus hoida ja siis erikooli poanna,kus tegeletaksegi problemaatilise käitumisega lastega...
Mõni arvab,et ma targutan lampi.Mu vanemal pojal oli ka see probleem,kui ta lasteaias käis.Üks poiss oli teistest kasvult suurem aja ta kiusas kõiki,eriti minu poega.
 
Riina ,2 lapse ema .(5 ja 3 a tütred ) 18. jaanuar 2013, kl 15.19
Soovitan kindlasti kontakti otsida nende agressiivsete laste vanematega -peale lasteaeda ,last ära tuues , lastevanematekoosolekul . Neile kiri kirjutada ja kasvatajal paluda edasi anda . Kui see ei aita ,siis räägiks kasvatajetega ,paluks psühoholoogi abi .
Kirjutaks kirjaliku kaebuse koos teiste vanematega -(kelle lapsed ka ohvrid ja kannatavad) -lasteaia juhatusele koos paljude allkirjadega -palvega teatud lepingud löpetada ja need lapsed lasteaiast eemaldada 2 kuu jooksul .
Kui see ka ei aita ,siis kirjutaksin avalduse politseis et vanemad saaksid hoiatuse .
Kuid arvan et lasteaiajuhatus peaks suutma osade lastevanematega hooldamise lepingud löpetama. Kuna need lapsed ohustavad teiste laste tervist .
 
t 20. jaanuar 2013, kl 15.26
Agressivse lapse vanem on ka õnnetu, sest ta lapsel on
peaaju probleemid ja nende likvideerimiseks on vaja väga head arsti, raha, aega, häid ravimeid ja kannatust. Ma kirjutan siin muidugi korralikudest vanematest.
 
mnjaaa 17. jaanuar 2014, kl 22.51
Olen ise lasteaias tööl ja mu oma laps on ka samas rühmas, kus mina(olen õpetaja abi).
Meie rühmas on kokku 3 kolm sellist last, kes teistele põhjendamatult liiga teevad, sh ka töötajatele.

Vanematega on räägitud, tööandajatega on ka räägitud..... kuid tulemusi ei ole, kahjuks pigistavad ka iin oma silmad kinni õpetajad ise. Nad lihtsalt ei räägi vanematele kõigest, millega lapsed on hakkama saanaud.

Olen ise nende paari aastatega piisavalt rusikahoope saanud, on ähvardatud tooliga visata jne., kuid vanem´ad sellest ei tea ja minul keelati rääkida, polevat minu õigus.

Alles täna tahtis üks laps mu oma last trepist alla lükata´, muidugi ei rääkinud õpetajad sellest midagi.
 
Krista 03. november 2014, kl 15.24
Mix te arvates, et ema kes kuuleb ,et tema laps on lasteaias vägivaldne, midagi ei tee??? Muutused esiteks ei tule üle öö, kõik võtab aega, kui on vaja tööl käija ja pole muud varijanti,et laps peab lasteaias käima, kuidas saab öelda,et visake välja see laps..... mõni laps on kangem, kui teine see ei tähenda seda et ta on kohe hästi halb... lugege mida tähendab, kui laps on lasteaias agressiivne, lugege mida peaks agressiivse lapse vanem tegema, see kõik ei tule nii et üks päev ütlen midagi ja järgmine päev on kohe kõik hästi!!!
Mitte ükski ema vaevalt, et tahab et tema laps oleks agressiivne teiste suhtes, kindlasti antakse ka kõik endast võimalik,et lapse käitumine muutuks. Teie muidugi hoolite aint oma lapse heaolust, aga te ei mõista , kui raske võib olla sellel vanemal kellel ongi kodus kange iseloomuga laps, kes on teiste laste vastu agressiivne...
Mitte keegi ei KASVATA oma last halvaks!! Inimesed olge vähe mõistvamad.....
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!