Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Väikelaps
3.a laps ei taha potil käia
 
Emme 11. mai 2003, kl 12.22
Tere!
Kas keegi on kokku puutunud sarnase probleemiga - laps saab suvel kolmeaastaseks, kuid siiani ei ole õppinud potil kakama. Oleme ostnud talle vahva poti, pissimesega probleeme pole, kuid suure häda puhul küsib pampersit. Pois käib lasteaias. Olen sellest väsinud, suvi tulemas ja reisimine ja muu, ei tea, mida veel ette võtta?
Kui keegi oskab nõu anda, oleks väga tänulik!
 
Betty 11. mai 2003, kl 15.13
Äkki ta kardab ome kakat. See tundub olevat imelik jutt, kuid hiljaaegu lugesin ühest arengupsühholoogia raamatust sellist asja, et laps võib oma väljaheiteid karta.
Kirjutan selle lõigu raamatust siia ümber:

Lapse suhe oma väljaheitesse muutub aja jooksul. ...väikelapsed tajuvad ümbritsevat maailma hingestatult-animistlikult: päike läheb magama, sest ta on väsinud jne. Kõik, mis liigub, elab. Kõigel on mõte ja kavatsus.
Et see kehtib ka sooletegevuse ja -produkti kohta, näitas James Anthony. Ebaharilikud kujutlused võivad vahel teha väljutamise raskeks, mille kohta on rikkalikult andmeid:
alla 5 aasta - kõik, mis on keha sees, on elus;
alla 7 aasta - väljaheide kehas on elus, kuid väljaspool keha surnud,;
alla 9 aasta - väljaheide, mida ei saa kontrollida, on elus, muidu surnud:
üle 10 aasta - selge bioloogiline arusaam väljaheitest.
 
leffagirl 11. mai 2003, kl 18.39
egas midagi..tuleks ilusti seletada,et suure häda puhul tuleb samamoodi potile minna kui pissides?ei ole eriti asjatundja väikeste laste alal...ja betty oletuse põhjal siis üks põhjalik kakaloeng?
 
moss 12. mai 2003, kl 08.47
Kas siis lastaias keegi jändab veel teie lapse pärast pampersiga?Meil käivad ka sõimerühmas kõik ise potil.Oma laps hakkas 1,9 kuuselt sõime minnes kõike potti tegema,sest teised olid eeskujuks.Varemalt juhtus ka vahel mujale tegema. Ja mis seal salata, alati peale korralikku kakamist hüüatas emme - oi kui ilus kaka!!! Lapsel silmad säravad ja suu kõrvuni, uhke tunne ju!Pole kuulnud, et mõni laps jääbki kakat kartma, lihtsalt iga laps arened omamoodi.Küllap jõuad sellegi ära oodata kui pole enam mingeid potilkäimise probleeme.Lihtsalt veidi kannatust veel. Ja kiita võiks ikka.
 
Kati 13. mai 2003, kl 16.07
Meil sama mure. Poiss 4,5 aastane. Pissib ilusasti suurde potti, ilma igasuguse meeldetuletuseta, ise läheb. Kakat teeb aga püksi.

Käisime hiljuti selle murega psühholoogi juures. Põhjaliku vestluse tulemusena avastasime järgmist: pojal kakamise ees hirm seetõttu, et kõht kinni ja kakada valus. Viimase aasta jooksul on ta õppinud veel kakat pikka aega (kuni nädala) kinni ka hoidma, nii et kui püksi tuleb, siis lihtsalt seetõttu, et enam sisse ei mahu.
Uuri lapse käest, kas tal on valus kakada. Kui jah, siis võiks ju proovida linaseemneid sööta. Kui neid ei söö, siis apteegist mõnda nõrgemat kõhulahtistit. Ja kindlasti rohu andmisel selgitada stiilis, et "see teeb kaka pehmeks ja ei ole enam valus" jne. Lisaks tuleb sagedamini potile panna kohe selgitades, et nüüd teeme kaka.

Edu soovides!
 
eve 14. mai 2003, kl 19.43
meie tegime nii: võtsin päeva vabaks, ostsin mitu tahvlit šokolaadi (mida ta armastas). sõin isuga, tema: anna mulle ka!
mina: kui kaka potti teed, siis saad- ei tee!- no siis ei saa! ja sõin aga ise isuga edasi. väikemees käis mul terve päeva järel ja kisas mis kole ebaõigluse üle, mina jäin kindlaks kui kalju. ütlesin veel sedagi, et kui püksi teed, tuleb vits (aga mitte eriti kurjalt ega ähvardavalt, möödaminnes, rohkem ikka rõhusin šokolaadile)

no päeva lõpuks oli ta endaga päris läbi, lõpuks istus poti peale, kisas mis kole, aga potti see asi tuli. pärast seda siis vaatasime ja imetlesime seda 'imeasja', tegime tutvust sellega ja sõime šokolaadi kõrvale. pärast seda pole probleeme olnud.
(mina ainult ei söönud pikka aega enam šokolaadi!)
 
Kah 3-aastase emme 15. mai 2003, kl 16.03
Sa tee proovi suure potiga. Suures potis kukub kaka vette ja läheb peitu ja saab ise vett ka peale tõmmata. 3-sed tahavad ju kangesti kõike ise teha. Meil käib laps väga hea meelega suure poti peal, laste potiga oli probleeme.
 
Minake 20. mai 2003, kl 14.14
Mina ostsin ka lapse magusaga ära, peale aastat hakkas kohe käima, algul sai ikka alati kommi(umbes kuu) ja siis mingit muret polnud.
 
Akra 20. mai 2003, kl 15.33
Minu poisil oli ka umbes selline probleem- pisikesed julgud püksis, muidu käis ilusti potil. Tuli välja et tal oli kakaauk valus, panin salvi peale ja valu läks üle ja probleem ka. Kui mõelda on vahel endalgi pärak punnitamisest valus, nii lapselgi.
 
Gissel 09. juuni 2003, kl 17.35
Ei taha eriti kehvasti öelda, aga kus te 1.5 aastat tagasi olite???
Tundub, et oma laiskus maksab kätte.
Minu laps läks sõime 1.5 aastaselt ja noh, "pamperseid" ei olnud juba paari kuu pärast vaja. Samamoodi nagu täiskasvanu, harjub ka laps iga asjaga, nii ka potil käimisega, tuleb lihtsalt peale passida ja tähelepanelik olla.
Eks siis nüüd tuleb vist tõesti millegiga meelitama hakata, paremat soovitust annab välja mõelda.
 
vanaema 11. juuni 2003, kl 00.33
Kakamist võiks tõesti proovida suurde potti. Meie poja on 4ne ja juba üle aasta teeb kaka suurde potti, pissimisega on kuidas kunagi. Endal tuleb muidugi seni poti kõrval kükitada. Isegi pepu pühkimist õpime juba. See muidugi praegu nii, et suured inimesed pühivad korralikult puhtaks ja siis tema kraapsab üle. Lastele meeldib tõepolest kõike ise teha ja endalgi nii lihtsam, ei ole pisikese poti pesemist alatasa.Alguses sai ikka meelitatud ka, et kui sa korralikult kakat ära ei tee, siis homme ei mahu kõhtu enam mitte midagi head, vana kaka ju ees. Sellisel lihtsal moel oleme kenasti hakkama saanud.
 
Marta 13. juuni 2003, kl 14.25
Minu kahe aastane lapselaps tormab hea meelega poti peale, aga millegipärast ei taipa ise pükse maha võtta ja ei oska tütrele praegu ka kuidagi nõu anda, millegipärast last ei sega pärast märjad ja külmad püksid
 
SOFIA 02. juuli 2003, kl 14.26
MUL ON SAMA MURE,TÜDRUK SAI KAHE AASTASEKS AGA EI TEE POTILE PISSI EGA KAKAT.KUI PISS ON PÜKSIS SIIS ÜTLEB PISS,OLEN PÄRIS HÄDAS,HOMMIKUL VEEL SAAN PISSI KÄTTE,PÄEVAL KA MÕNIKORD AGA KUI KORRAKS UNUSTAN ON TAL JÄLLE PÜKSIS.TA SAAB ARU KÜLL AGA MINUMEELEST TEEB TA SEDA MEELEGA.OLEN MA KURI VÕI MITTE MIDAGI EI AITA.POISS MUL TEMA VANUSES KÄIS POTIL JUBA AMMU.kUI KELLELGIL ON HEAD NIPPI KUIDAS AIDATA OLEKS KÜLL TORE.
 
hm 09. juuni 2016, kl 18.03
No laiskuseks ei saa ka alati kõike nimetada ,vahel on võimalus et mingi psüühika probleem.Ei maksa kohe näpuga näidata.Vaevalt et emmele meeldib sellise probleemiga lihtsalt leppida ja kindlasti on ka tegeldud.See et sina oled nii nii tubli ei tähenda veel et teised emmed seda pole.
 
mures olev emmekene 15. juuni 2016, kl 01.30
minu poisikene laseb ka julgid püksi. aga pole muret tolmuimejaga imeme julgid püksist 2ra
 
Dildoozer 15. juuni 2016, kl 01.31
Mu päga õppis juba 3 kuuselt kakaauku pühkima. kaka voolab ta laiast pepust vabalt välja! Vahel saab ka tolmuimejasse väiksemad julgud tõmmata ning soolestik puhtaks imeda!
 
mures olev emmekene 15. juuni 2016, kl 01.34
tolmuimejat sitakusse pistmine pole hea m6te. kui laps on poiss v6ib pedeks muutuda
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!