Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Väikelaps
Kui laps hilineb lasteaeda.
 
kullerkupp 25. september 2003, kl 17.19
Mida arvata,kui laps hilineb vanema süü tõttu lasteaia tundi ja peab seni üksi koridoris istuma kuni tund lõpeb.Milles on laps süüdi? Kasvatajad põhjendavad sellist suhtumist tunni segamisega ja häirimisega.Kuid kas pole lapsesõbralikum saata laps parem nukunurka mängima?
 
kassy 25. september 2003, kl 19.32
Kui vana see laps on? Pisikese lapse jätmine koridori oleks lausa kuritegu.Ei tea muidugi asjaolusid,kas ikka ainult selle tõttu ,et hilinesite,võibolla laps tuli rühma ja segas millegi
tundi ,raske on midagi asjaliku sulle soovitada.Mine räägi kasvatajaga,tee see asi selgeks.
 
kullerkupp 25. september 2003, kl 19.54
antud juhul on tegemist uue kasvatajaga kes soovib seda propageerida kogu lasteaias ja mina olen ühe rühma kasvataja,kes seda ei propageeri.Mina isiklikult olen selle uuenduse vastu 100%vaastu mind see ei sega ja pole kunagi segand alati annab last kaasata rühma töösse,kuid juhataja nagu selle kasvataja sõbrant on näiliselt nõus.Kas on sellist seadust või midagi sarnast mis kaitseks last selle eest?
 
nele 25. september 2003, kl 20.05
Vanem peaks ka aru saama, et laps tuleb õigeks ajaks lasteaeda viia, aga ukse taha peaks selle kasvataja istuma panema ja ikka nii, et lasteaia uks igaveseks kinni jääks.
Ma arvan, et sind ei saa keegi karistada, kui sa lapse poole pealt tundi võtad. Kas siis on nii, et tunni ajal lasteaialaps ei käi pissil ja ei nuuska nina ka või? Ja igasugu ebanormaalsete pedagoogiliste ümberkorralduste suhtes annab ju ka haridusosakonnaga rääkida. Eks siis ole näha kas päästetakse enda või sõbranna nahk.
 
kullerkupp 25. september 2003, kl 21.02
Minu jaoks on see kõik loogiline,laps on minu klient,mina hindan lapse vajadusi,iseärasusi aga mina allun paraku juhatajale.Juhataja on uus meie majas,tuli alles Septembri alguses ja ta teeb selgeks,et see kõik toimis eelmises majas kus tema töötas muusikakasvatajana ja asendas korra aastas juhatajat.Mina sellega nõus ei ole.Minu tunnis võivad kõik lapsed oma vajadusi rahuldada, mina arvestan nendega isegi siis kui lähen vastuollu juhatajaga.Kahjuks on haridusosakond juhataja poolepeal,meie kasvatjajad oleme teisejärgulised.Kes annaks nõu mida edasi teha,kuhu pöörduda,et lasteaias ei oleks enam laste diskrimineerimist.Isegi siis kui juhatajas eda soosib mingil iks põhjusel,kuna teises lasteaias oli niimoodi.
 
Mannu 25. september 2003, kl 22.00
Minu esimene mõte oli see et kasvataja-juhataja võivad tahta ju et laps istuks hilinemise pärast esikus kapi ääres aga mina kui lapsevanem ei laseks sellel küll sündida et mu laps jääks sinna istuma järelvalveta ja selle 5 või 10-ne minuti pärast mis me siis hilinesime.Kujutad saa siis ette nt. 3aastast üksinda seal istumas 20 min.?Läheb minema, teeb midagi mida vaid 3-ne suudab välja mõelda? Üldiselt ma arvan et asja panevad paika lapsevanemad kes hakkavad sõna võtma,kes vähegi oma lapsest hoolib.Mina küll hakkaks.Kui vanemaid informeerida sellistest muutustest seoses uue juhatajaga, ehk annab koos vanemate mitte nõus olemisega midagi peale hakata st.et uuendust ei saa läbi viia seoses vanemate mitte nõus olekuta.
 
kiiz 26. september 2003, kl 08.43
Kas teie lasteaias ei ole sellist institutsiooni nagu lastevanemate hoolekogu? Meil on. Ja hoolekogu esimeheks igati viks ja kraps lapsevanem, kes teab tegelikult selles vanuses lapse vajadustest rohkem kui pedagoogilise haridusega juhataja. Ja hoolekogul on päris suus mõjuvõim. Meie lasteaias ei ole küll kunagi probleeme olnud, vähemalt mina ei tea ühtegi... (laps on seal käinud 3a.).
 
einoh 26. september 2003, kl 17.07
No aga kui laps näiteks kooli hilineb (käis arsti juures vms) kas ta siis peab ka tunni lõpuni ukst taga istuma? Kui minu laps nii lasteaias ukstetaha jäetakse teataks ma sellest kindlasti haridusministeeriumile. Lasteaed on kohustatud lapse vastu võtma iga kell (või ei ole?)
 
... 26. september 2003, kl 23.55
Meie poja ka täna hommikul hilines tundi( lasteaias)
Ja seda juhtub ikka. Issi viib poja siis, kui isegi tööle läheb. Ma ei kujuta küll ette, et minu mõni päev tagasi neljaseks saanud poja, istuks nüüd sellepärast uksetaga. Ma ei laseks sellel lihtsalt juhtuda Ta on ju veel nii väike.Kus lasteaias selline totakas kord küll on????
 
kassy 27. september 2003, kl 00.13
Kiiz`ga täiesti nõus ,tahtsin just seda sama öelda ja lasteaed olgu ikka lapsesõbralik koht kuhu laps tahab ikka tulla muidu võtavad vanemad oma lapsed sellisest vangla asutusest kus viljeletakse spartalliku eluviisi varsti ära.Ise küll võtaks ,milleks lollidega sõdida ja teises lasteaias (võiks ka haridusametis )öelda põhjused.Vaevalt see oleks hea reklaam sellele lasteaiale.Kui lapsi ikka sinna ei tooda küll siis ka nn"uuendused" ära jäävad.See muidugi ei tähenda ,et mingit korda poleks vaja,kellaaegadest tuleb kinni pidada,kui pole võimalik siis lepivad kasvataja ja lapsevanem omavahel kokku.<täna ütles mulle näiteks kasvataja ,et keh. tunnid hakkavad kell 9(minul laps hommikul ei söö ja toon 10neks ,käib esimest kuud lasteaias 3a.)Leppisime kokku siis et toon ikka 10neks niikaua kui harjub ja tunnid lihtsalt jäävad praegu tema jaoks ära.Mitte mingit probleemi.Kõik ikka sõltub lapsevanema -kasvataja koostööst.
 
emast lasteaiaõpetaja 27. september 2003, kl 19.23
Kuigi Koolieelse lasteasutuse seaduse § 18 lg 2 p2 ütleb, et vanemad on kohustatud kinni pidama lasteasutuse päevakavast, ei tähenda see, et lasteaed on nagu vangla, kus kõik käib korra, kella ja vile järgi. Eelkõige peaks lasteaed olema ikkagi koht, kus väike inimene ennast turvaliselt ja õnnelikult tunneb. Meie praegune haridussüteem on seeline, et enamik haridust puudutavaid seadusi on üksteisega kas vastuolus või täis möödarääkivusi. Ei saa ju kohustada lapsevanemat mingiks kindlaks kellaajaks oma last lasteaeda tooma, vaid eelkõige on siin oluline lapsevanema ja lasteaiaõpetaja vaheline kommunikatsioon - kui eelneval päeval on teatatud või siis hommikul on õpetajaga telefonitsi räägitud, ei tohiks olla mingiks segavaks faktoriks lapse tulek. Ja üldse, millistest tundidest te räägite? Alushariduse raamõppekavas on ära toodud, et lasteaias on planeeritud õppe- ja kasvatustegevused, mille läbiviimine on korraldatud nii, et lapsel oleks võimalik teha valikuid ja et need võimaldaksid lapse igakülgset arengut. Kas koridoris kapi ees istumine arendab inimesearmastust või hirmu, kurbust, kartust ja ka vihkamist nii vanemates kui ka lastes?
 
kullerkupp 29. september 2003, kl 21.29
ma tänan kõiki kes minu murele vastasid.Aitäh! Loodan et olete sama aktiivsed kui kellegil teisel on sama sügav mure meie laste pärast.
 
aga 29. september 2003, kl 21.33
On ka selliseid lapsevanemaid kes lihtsalt ei viitsi hommikul
lasteaeda tundide alguseks jõuda(emme vaatab seebikat)aga õhtul
nõuab,et tema lapsega oleks kõik kleepimised/voolimised tehtud
ja nii igapäev.
 
lasteaiaõpetaja 30. september 2003, kl 20.42
sellist korda nõuavad need inimesed, kellel on väga suur võimujanu ja ei oska seda muidu rahuldada kui väikeste laste peal. Aga päris nii see ka ju ei ole, et tood oma lapse ükskõik kuna, kui teised lapsed hakkavad ikka juba lõunauinakule minema, siis enam last vastu ikka ei võta küll. Segab lihtsalt teiste laste und. vot nii.
 
Igatahes meie tuleme! 03. oktoober 2003, kl 20.38
Aga lasteaiaõpetaja ei olegi ju enam õpetaja, vaid klienditeenindaja,kes pakub haridusteenust ja päevahoiuteenust.

Kui lasteaed võib tulla ükskõik millal, siis ei ole see enam lasteaed,vaid MÄNGUKESKUS ja kasvataja üks paras kloun, kes peab muudkui nuputama uusi võtteid, kuidas tund läbi viia kui iga vähe aja pärast uus mudilane tuleb...Alustame jälle otsast peale... Väikelaste tähelepanu on raske koondada ja kui keegi tuleb hiljem on vahel kogu eelnev luhta läinud.

Peale selle ootan ka lapsevanemalt pisukest sisemist intelligentsust. Ei saa ju mõelda vaid endale, kui laps soetatud: nimelt kujuneb pisikeste lapse ajataju ja päevarütm välja just söögiaegade toel. Samuti on lapsel vaja hommikust kohanemisaega.

LAPS EI OLE ASI, et asetad ta kord siia ,kord sinna. Nii nagu MUL vaja. Selliselt mõtlevaid vanemaid on aasta-aastalt kahjuks rohkem. Kuid tean ka teistsuguseid vanemaid, kellel küll ei ole pedagoogilist haridust, kuid on tükike tervet talupojamõistust ning todasama sisemist intelligentsust ning austust oma lapse vastu, et sellist asja pole vaja neile seletadagi.

Jõudu kõigile MINU POJA! emadele ja nende kasvatajatele. Varsti läheb MINU POJA! kooli ja seal me teeme ka omad seadused ja kellaajad. Ja kui MEIEGA ei arvestata, hoidke alt!
 
Muubi 04. oktoober 2003, kl 11.57
Jah, ja asetad ta eest ära koridori ootama senikauaks kui sulle sobib jah ? ( laps ei ole asi )
 
ma 05. oktoober 2003, kl 10.41
Aga sa ei ole uuemate andmetega kursis - kasv. ei ole klienditeenindaja, sest klient ei maksa talle palka. Teenindaja palk tuleb klientidelt, pedagoogidel riigilt. Vahe suur!
Hariduse andja ei saa olla teenindaja, sest vanemate soovil istuksid lapsed laua taga ja õpiksid juba 3-aastaselt lugemist-kirjutamist-arvutamist, et eliitkooli sisse saada.
 
kulturnik 08. oktoober 2003, kl 19.39
to igatahes meie tuleme!

no eks siis peab lasteaed kehtestama ka õhtuse äraviimise asjus karmid reeglid- enne lasteaia ametlikku sulgemisaega ei tohi keegi lapsele järgi tulla. koolis ju on nii, et enne tundide lõppu keegi minema ei saa. kas sa ikka oled oma poega hästi harinud ja talle alati vahetult enne sulgemist järele läinud? kui seni ei ole, siis hakka kohe pihta, muidu läheb tulevikus poole koolipäeva pealt kaotsi ja kus siis selle häda ja häbi ots! muig

minu meelest on selliste karmide kellaajaliste piirangute kehtestamine lasteaias tobe. sest lasteaialaps ei hiline mitte kunagi enda süül, ikka vanemate tõttu ja kahju sellest väiksekesest, kes peab kusagil koridoris tunni lõppu ootama. lapsele on see suur tragöödia.

karmidest kellaaegadest ja intelligentsusest veel...
mu ämm oli nõuka ajal vabrikutööline, kes oli tutvuste kaudu saanud pojale koha tollaegses kultuuriministeeriumi lasteaias. see oli kirjade järgi avatud hommikul 7.30. ämmal hakkas kl 8 vahetus, tuli siis pojaga 7.30 platsi, külmetas kasvataja tulekuini suletud uste taga. tööle jäi hiljaks. kultuurinimeste (intelligentide) lapsed toodi palju hiljemaks, eks kasvatajad olid sellise rütmiga harjunud ja palun väga- tuleb mingi mats neile ordnungi looma!
 
zonna 13. oktoober 2003, kl 14.40
issand jumal küll...milline probleem???

ma ei saa aru, miks viivad emad- isad neid lapsi nii hilja lasteaeda, et teised juba söönud ja tegelevad õppimistega?

ega lasteaed pole kaubamajade mängunurgad, kuhu tood last suvalisel ajal!!

on ju loogiline, et kui hommikusöök on kl 09.00, siis iga NORMAALNE lapsevanem toob võsukese hiljemalt kl 08.50 kohale, eksju!!! ja kui on muudatusi, et tuua hiljem, siis helistatakse kasvatajale ja teatatakse sellest...ja isegi seda süsteemi kasutada ainult äärmisel juhul.!

Kullerkupp...saan aru et sul juhtus just see "äärmine juhtum", aga sa oleksid pidanud kasvõi tee pealt helistama kasvatajale (eeldan et oled hirmuga juba kasvataja/te tel nr võtnud) ja seletama hilinemist...äkki nad oleks isegi oodanud teid ära (muidugi kui asi oleks piirdunud 10- 15 minsaga. Aga keset tundi kohale ilmuda oleks ka ikka kohatu!

ma soovitan ikka see probleem kasvatajaga sirgeks rääkida, mitte siin nutta ja rääkida kui pahad kasvatajad on!
 
Efka 14. oktoober 2003, kl 13.24
Minu arvates on see lausa kohutav jätta lasteaialaps üksi koridori tunni lõppu ootama. Ei ole just ükskõik mis kell laps lasteaeda tuua, aga nii karmi ja äärmuslikku karistust lasteaias küll kasutada ei tohiks. Ma saan aru, et kui koolis hilined, siis veel, kuigi ka siis peaks olema oluline, et õpilane saab tunnist osa võtta ja õppida, mitte ukse taga konutada. Mina võtaks oma lapse kohe sellisest lasteaiast ära või vähemalt taotleks rühma vahetust.
 
Rna 17. oktoober 2003, kl 17.08
Appikene, see on ju hullem kui vene ajal. Ega laps ju hilinemises süüdi pole, kuidas saab teda karistada teiste vigade eest. Ajal, kus kogu maailm liigub inimlikuma kasvatuse poole, hakkab keegi selliseid kasvatusmeetodeid kasutama. Huvitav küll, kas sellega pannakse alus igasuguste foobiate tekkeks?! Ja mis järelduse peab laps sellest tegema, kui teda teiste tegude/tegematta jätmiste pärast karistatakse. Loomulikult ei leia ma ka, et last saaks järjepidevalt suvalisel ajal lasteaeda tuua. Rääkige teiste lastevanematega, pöörduge hoolekogu poole, tehke mida iganes, aga see pole küll laste kasvatamiseks parim moodus. Jõudu ja jaksu igatahes!!!
 
batoonike 19. oktoober 2003, kl 18.45
to zonna;
Sul on täitsa õigus. Loomulikult peab lapsed lasteaeda viima õigeks ajaks. Meil oli ka lasteaias analoogne probleem, koosolekul.Kui last ikka hiljemalt 09.05 kohal ei ole, siis juba alanud muusika-, kehalise- vms.iganes tundi teda enam osalema ei võeta. Loomulikult segab iga järgnev hilinenud laps tundi. Ja kõige rohkem on selle vastu, et hilinenud laps tunnist osa võtta ei saa, need vanemad kes mingil väga magedal põhjusel toovad lapse lasteaeda 9.00-9.15 ja nii iga päev.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!