Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Väikelaps
Streik!
 
emme28 28. november 2003, kl 10.54
Kuidas teie siis oma neljapäevase päeva üle elate? Meil lasteaias tungivalt (kirjalikult) paluti last mitte lasteaeda tuua 4.detsembril. Kuhu ma siis oma tibu peaksin keset töönädalat panema? Lasteaias käib ta ju seepärast, et mul pole võimalik temaga kodus olla. Suurema koolilapse veel julgeks üksi koju jätta. Olen kuu eest ette maksnud kohamaksu, õppevahendite maksu ka SELLE päeva eest. Nüüd tuleb ilmselt pea 1-nädala lasteaiamaksu-suuruse raha eest palgata üheks päevaks hoidja? Söök ikka ka pealekauba. Mul pole midagi õpetajate palgatõusu vastu, kuid vastutustundetu tundub see fakti ette panek, et me ei soovi teie last lasteaeda meile vajalikul põhjusel.Minu poolt on küll kõik kohustused siiani ausalt täidetud. Mis te sellest arvate?
 
piretta 28. november 2003, kl 12.54
Meie lastaias ei kästud last koju jätta. Kästi ainult toit kaasa panna (huvitav et kokad ka streigivad) ja öeldi, et õppetegevust ei toimu. Minul pole selle streigi vastu midagi. Lasteaia kasvatajatel on tõesti kohutavalt madalad palgad, nii et lasku aga käia.
Lapse jätan ikkagi neljapäeval vanaisaga koju.
 
kuri 28. november 2003, kl 14.20
Koolid ja lasteaiad ei tohi sellel päeval lapsi mitte vastu võtta. Kuidas nad selle korraldavad, on nende oma asi.
Teine variant: esmaspäeval last lasteaeda viies esita vabas vormis taotlus, kus palud lasteaial kompenseerida lapsehoidja päevatasu suuruses ... krooni.
Tegelikult ei mõista ma streiki hukka, neil on tõesti väikesed palgad. Aga peavad nad sinna siis kõik nagu üks mees minema? Ja kokad ka?
 
nE 28. november 2003, kl 14.45
Ma loodan, et teil HÄBI pole. Kirjutage aga jah, veel rohkem neid avaldusi. Laske võibolla lasteaial oma päev ka tööl kinni maksta kui koju jääte.
Lugupidamisega kolmelapseline.
 
Tiiu 28. november 2003, kl 14.51
Töötan ühe suure linna lasteaias õpetaja abina miinimumpalga eest (kätte u. 1770.-). Lasteaia õpetajad otsustasid streikida. Ka meilt ja muult personalilt küsiti allkirju, kuigi meie palka see streik ei tõsta. Kuna pea kõik andsid allkirjad, tundus kuidagi imelik mitte anda, sest lõppude- lõpuks, kui õpetajate palga alammäär tõuseb üle 7000.-, tuleb kellegil järsku meelde, et ka õpetaja abid (me pole enam koristajad, vaid tõeliselt õpetaja abid, mul näiteks õpetaja täiendkursusedki läbitud) tahavad ka natuke raha juurde... Paar päeva tagasi teatati, et kõik lapsed tuleb lasteaeda vastu võtta ja tuleb tavaline tööpäev, ainult õppetunde ei toimu. Tegelikult, kuhu peakski vanem oma lapse panema? Laps ei tohi kannatada. Siit aga küsimus. Kuna mina käin 25 km kauguselt maalt tööle, streigipäeval palka ei saa, aga bussipiletite eest maksan 36.-, siis ausalt öeldes on mul igasugune streikimise tuju kadunud. Miks ei võidud streigi reeglid juba varem paika panna? Tunnen ennast kuidagi altveetuna. Öeldi, et streigist loobuda ka enam ei saa, allkirjad antud. Kuidagi tsirkuseks kujuneb see ettevõtmine.
 
kuri 28. november 2003, kl 14.59
to: nE
Ei ole häbi. Mitte et ma õpetajate ja kasvatajate murest nende väikese palgapärast ei mõistaks. Aga kõigil ei ole võimalik töölt vaba päeva saada. Ja seepärast peaksid vähemalt lasteaiad sel päeval avatud olema. Lõpuks ei saa sellepärast ju elu seisma jääda.
* kuri võtab oma lapse tööle kaasa, sest on selleks võimalus. Aga kui ei oleks, oleksin tõega kuri.
 
E 28. november 2003, kl 15.00
Mina olen selle poolt, et streigivad, kuigi mul ka kodus kaks lasteaias käivat last. Peame ka meie Eestis ükskord streikidega alustama, muidu ju kuulda ei võeta. Ja just peavad nagu üks mees minema, muidu pole asjast mingit tolku. Ja meie, lapsevanemad, peame neid toetama! Muidu lähevad ka kõik head õpetajad varsti välismaale kui nad juba läinud pole.
 
Kats 28. november 2003, kl 15.02
Täiesti ogar nõudmine, et streigi ajal peavad lasteaiad-koolid lahti olema, laste aeg sisustatud ning nad toitlustatud kah. Kuhu siis üldse streigi mõte jääb?

Uba on ju selles, et riik ja valitsus ometigi mõistaksid, et elu jääb seisma, kui pedagoogid oma tööd ei tee. Heakene küll, palgatõusuks pole raha ja Riigikogu koosseisu vähendamine nõuaks seadusemuudatust, aga hakake siis selle seadusemuudatusega pihta! 81-liikmelise parlamendi ja harvel korraldatavate valimistega saaks juba hea kokkuhoiu, millest õpetajate palka tõsta.

Loodan, et lapsevanemad on mõistvad. Nõuda sisuliselt streigi ärajätmist pedagoogilt, keda on asjatute lubadustega juba eiteakuikaua lollitatud, on vastutustundetu!
 
kissu 28. november 2003, kl 18.36
Nõus Tiiuga. Ise olin eelmisel aastal sama koha peal tööl, seepärast teema tuttav. Õpetajad mõtlevad ainult endale, abidele mitte, kes tegelikult võtavad ju samuti täielikult õppetööst osa, kusjuures tööpäev on pikem ja tasu mitu korda väiksem. Ja see suhtumine...
 
ka ema 28. november 2003, kl 22.24
Aga mina ei saa siiski aru, KUHU ma lapse siis panema pean!!! Mul pole teda kellegagi jätta - sugulasi mul siin linnas pole, naabrid võhivõõrad venelased...
ilmselt lähen siiski lapsega koos tööle ehkki vaevalt sellest päevast seal meil tõsist tööpäeva siis tuleb... 4 aastast nagu üksi koju ka ei jäta...
 
lasteaiaõpetaja 29. november 2003, kl 08.45
Aga miks te arvate, et õpetajad õpetaja-abi palgatõstmisest huvitatud ei ole.
Õp.abi - selle asemel, et argusest alla kirjutada, oleksid võinud arvamust avaldada ja saanud teada, et pea kõik lasteaiad panid streiginõudmistesse kirja ka teie probleemi. Minu meelest kannatavad väga paljud õp.abid alaväärsuskompleksi all, kuid täiesti asjata - teete rasket tööd ja õpetajad hindavad teid!
Aga vanematele - teie nõudmised kasvavad iga päevaga, miks ei või meie siis midagi nõuda, et oma lastele normaalset elu pakkuda.
Ja huvitav näide: kord juhtus, et mõlemad õpetajad olid korraga kursustel ja õp.abi haigestus. Kui vanematele pakuti võimalust olla teises rühmas, leidsid kõik endale võimaluse, et laps koju jätta.
Mõelge läbi, ehk on mõni sugulane (naaber) koolilaps (pensionär), kes väikse taskuraha eest nõus lapsega olema.
Las meile jääb võimalus streikida!
 
efka 29. november 2003, kl 10.10
Huvitav, kas minu lapse lasteaed on siis erand? Siiamaani pole küll keegi öelnud, et ärge last neljapäeval lasteaeda tooge. Või kui hommikul lähen avastan äkki et uksed lukus ja pane laps kuhu tahad? Mul õnneks siis töölt vaba päev, aga kui oleks tööpäev, oleksin siis küll hädas. Kuna tööl pean olema 100% ja lapse kaasavõtmine ei tule kõne allagi. Lapse isa ei tööta linnas, nii ei tule kõne alla ka tema lapsega koju jäämine. Samas leian et õpetajate palgad võiks tõusta küll, aga nn. õpetaja abid ei erine meil küll vähemalt endistest söögitädidest eriti.
 
kasvataja 29. november 2003, kl 10.16
Aga mõnes lasteaias ei soosita juhtkonna poolt streikimist. Võib-olla sinu laps sellises lasteaias.
Streigimurdjate omas!
Mõned jäid aga hiljaks (etteteatamise aeg) ja ühinesid toetusstreigiga - st üks tund kestab.
 
M 29. november 2003, kl 20.18
Tean et ühes Tallinna kesklinna lasteaias toimub streik 2.detsembril.
kui abivaja lapsehoiuga siis e-mail
 
Meeri 30. november 2003, kl 15.18
Minu laste rühmades on küll väga asjalikud õpetaja abid. Üks neist oli aastaid (väga hea) kasvataja, aga kuna tal ei olnud eriharidust, siis saab ta praegu ainult abina töötada. Kuna mõlematel on ka õpetajate täiendkoolitused läbitud, siis saavad nad õpetaja haiguse või sessil käimise korral õpetajat asendada ja tulevad väga hästi toime. Ja palk on neil tõesti ainult miinimum, kusjuures tööl on nad erinevalt õpetajast terve päeva. Ja ka igapäevaselt võtavad nad tundidest osa, aitavad õpetajal neid ette valmistada ning on kursis rühma õppekavaga. Tegelikult on see vist kivi juhatajate kapsaaeda, et mõnes lasteaias töötavad abidena inimesed, kes polegi huvitatud ajaga kaasas käimisest.
 
kasvataja 01. detsember 2003, kl 09.49
To Meeri: Ja mida saab juhataja muuta? Nii väikese palga tõttu ei saa juhataja inimesi valida, sest konkurssi ju ei toimu.
Kahju küll, aga lasteaedades on õp.abisid, kes teevad ainult koristaja-tööd. Kui neilt mujal abi palud, öeldakse, et sellise palga juures ei saagi rohkem tahta.
Õnneks on rohkem toredaid õp. abisid, kes lapsi ja oma tööd armastavad. Kurb tõesti, et nende tööd ei väärtustata.
 
Maia 01. detsember 2003, kl 19.41
Töötasin üle 10 aasta lasteaia kasvatajana, aga kuna mul polnud erialast haridust, olen praegu õpetaja abi. Meie väikelinnas on õpetaja abi ametikohad väga hinnas. Viimane konkurss oli 2,5.a. tagasi ja tuli 17 avaldust, neist ligi pooled olid haritud ja tugevad kandidaadid. Mina tookord tööle ei saanud. Alles sel aastal õnnestus mul võita konkurss ühte suurema linna lasteaeda, kuhu tuli üle 30 avalduse. Minu trumbiks olid õpetajate täiendõppe kursused, mis ma vahepeal läbisin. Saan miinimumpalka (kätte alla 1800.-), kuid meie lasteaias on kõik abid need kursused läbinud. Streigipäeval tuleme tööle, võtame kõik lapsed vastu ning tegeleme nendega. Õppetööd ei toimu.
 
Vabariigi valvur 27. märts 2023, kl 16.28
Näe saksamaal streigivad no kas te proled aru ei saa et teie elatustaseme mõningane langus aitab kaasa demokraatia edenemisele ja Ukraina võidule.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!