Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Väikelaps
3-aastane poisslaps ei räägi :(
 
emme 03. september 2008, kl 22.28
Kas on siin veel selliseid lapsevanemaid, kel kogemusi lastega, kes veel 3-aastaselt ei taha rääkida? Ta ei julge nagu eriti proovidagi, mulle tundub. Üksikuid-üksikuid sõnu ütleb, aga neid vist tõesti kokku umbes 5 sõna :(

Samas tundub väga taibukas laps olevat, paneb kõike ümbritsevat hoolega tähele ja on väga tragi.

Kas ja kuidas on võimalik teda omaltpoolt motiveerida, et tal ka kõnekeskus tööle hakkaks?
 
jpii 03. september 2008, kl 23.13
tere!kas ta siis oskab kokku üldse 5 sõna või teeb viie sõnalisi lauseid?minu poja ka ses vanuses nii hullult ei lobisenud,aga ka lugesin palju raamatuid,rääkisin palju juttu ja tasapisi hakkas ka tulema.nüüd juba 3 ja pool
 
A. 04. september 2008, kl 02.47
Tere,

Esiteks, peaksin mainima, et vahest poisslapsed ei räägigi palju. Tüdrukud on rohkem need pisilapsed, kes ütlevad esimese sõna ja pärast seda on jutt hommikust õhtuni :) Leidub ka poisse, kes ainult vatravad.

Kas tal on sõpru? Käib lasteaias? Tavaliselt teiste lastega läheb jutt paremini voolama.

Kuidas käib kodus jutt? Kas ainult teie räägite, annate asju ette jne, või lasete tal valida, oma soove väljendada peale lihtsate häälitsuste? Soovitan teda proovida panna erinevaid valikuid tegema sõnadega.

Ma ise noor, lapsi pole, aga olen hoidnud palju ning mul endal on väiksem vend, kes ei rääkinud üldse enne 4-seks saamist. Ta ei osanud sõnu, üldse. Kuna aga teie oma osab, arvan, et midagi hullusti ei ole. Kuigi, logopeedi juures võiks käia. Meid see aitas palju...

~Auni
 
ema 04. september 2008, kl 11.12
minu poja on 3.2 a ka ei taha jutustada,nimetusi ütleb st loomi tunneb,emme tuleb väga hästi oma nime ütleb ja emme nimi- need lihtsad kombinatsioonid muidu,käime aias...ja kodus ikka panen rõhku et pereliikmed jutustaks ikka temaga palju..
Käime ära neuroloogi juures kindluse mõttes ,kuuleb mis seal tulemused räägivad aga üldjuhul poisslapsed hakkavadki hiljem rääkima on ka erandeid muidugi.
Jõudu ja jaksu teilegi!
 
c 04. september 2008, kl 11.29
äkki peaks logopeedi poole pöörduma?
 
jppii 04. september 2008, kl 14.03
minu poja on 3 kuud enneaegne.arvasin ka et hakkab hilja rääkima.lasteaias me ka veel ei käi,aga jah tasapisi hakkas jutt ka tulema.nüüd hakkame lasteaiaga harjutama ja käisime mitu korda artsi juures,et tõendit saada ja arst alati küsib ja vingub selle kohta et laps ei oska veel R tähte:(mul sugulaste ja õe lapski on 4 ja üle selle ja ei oska Ri väga.samas minu poja üritab öelda kurgust R tähte ja vahel isegi tuleb õigesti.samas käisin lasteaias lapsega ja seal rühmas minu pojast vanemad lapsed ei osanud üldse rääkida.no võta siis kinni.arstide arvates peab laps vist juba sünnist saadik Ri oskama.
 
emme 04. september 2008, kl 15.59
Ei, ei, lausetest pole juttugi. Ainult 5 sõna tunneb. Needki väga lühikesed ja lihtsad ühesilbilised sõnad.
Lasteaias on juba aasta käinud. Väga hea suhtleja on oma olemuselt, st ei võõrasta peaaegu üldse, sõpru lasteaias on tal palju. Valikuid olen soosinud juba alates 1.eluaastast ise tegema. Kõik oleks nagu ok. Suhtleb ka, nii et lasteaiakasvatajad ja lähemad inimesed saavad väga hästi aru, mida ta öelda tahab, aga seda kõike pigem kuidagi oma keeles viibeldes. Ja noh, need 5 sõna. Logopeedil käisime ja tema arvas, et enne pole mõtet temaga tegeleda, kui 3,5 aastaselt. Et poisslapse puhul see veel normipiires. Aga muretsema paneb ju ikkagi :(
 
ka emme 04. september 2008, kl 16.21
Mina käisin psühhiaatri juttul, poja siis 2a.10 kuune, ka tema väitis, et poisslapse puhule ei tasu muretseda enne 4a. Kui siis ka kõnet õieti ei tule, tuleks logopeedi poole pöörduda. Meil kakskeelne pere. Nüüd on poja juba tervelt 3a ja 1 kuune ning kõne ja laused hakkasid tulema kuskil viimase kuu jooksul. Muidugi on veel arusaamatuid sõnu, kuid kui saan pihta, mida ta tahab öelda ja parandan teda, siis ütleb ta rõõmsalt õigesti või siis -``ei ole!``- kui ei saanud pihta, mida ta öelda tahtis. Lausedon küll 3-4 sõna pikkused, kuid sõnatagavara on kasvanud!

Seega, nähes ta edusamme nüüd, ma enam eriti ei muretse. Sedaenam, mul õde ka ütles, et oota see kolmas eluaasta ära, küll siis tasapisi lähevad keelepaelad lahti :)
 
oh jah 04. september 2008, kl 18.15
Meilgi mure suur ja lohutav lugeda, et see kõik normaalne. Minu poeg 2.a.1.k., käib sõimes ja on rühmas ainus, kes midagi ei räägi. Kui sõime läks, lõpetas ka potil käimise, kõik teeb püksi. Muidu ehk olekski rahulik, aga kasvatajate sõnul see üsna tavatu on, et kaheaastane poiss sõnagi ei räägi. Iga päevaga mure kasvab. Poiss isegi ei ürita sõnu järele öelda. Raamatuid ette lugeda pole võimalik, sest ta ei kuula, toimetab oma asjadega. Neuroloog uuringuid ei alustanud, et aasta pärast kohtume taas. Ok, ta on veel kaheaastane ja mitte kolmeaastane ja minult oli ehk kohatu kommenteerida. Aga minu mure on samuti suur, näen ju teisi sõimelapsi, kõik räägivad. Ja ega kasvatajate kurtmine ka enesetunnet paranda.

Lähedalt sugulase laps hakkas ehk neljaaastaselt rääkima, sai logopeedilist ravi ja kuidagi äkki läks tal see kõne lahti. Pudistas, pudistas ja järsku rääkis. Lausetega ja puhtalt. Nüüd koolis saab hakkama. Viieline pole, algusest saati kolmed-neljad, aga istuma jäänud pole ja tänavu lõpetab põhikooli. Et küllap nii läheb minu pojalgi, aga no ikka kardan ja mõtlen jama. No et kas kõik lapse mõistusega korras on.
 
cc 04. september 2008, kl 18.59
lapsed erinevad....meie 2-aastane räägib meid kõiki "surnuks"....osa oma keeles, enamus arusaadavalt lausetega, terved jutud. nüüd ka r tuleb juba kenasti.
 
ki 05. september 2008, kl 10.54
äkki keelekida voi on teil kakskeelne perekond,need voivad ka pohjused olla
 
emme 06. september 2008, kl 22.53
ei ole kumbagi nimetatud põhjustest
 
kuu 08. september 2008, kl 16.08
Ei ole mingit põhjust muretseda! Väga paljud poisid tükk aega n-ö mõtlevad kas hakata rääkima, kuni 4-ks saamiseni, siis hakkavad korraga rääkima ja kõike - oma kogemus. Aga seni võid temaga ikka vestelda ja raamatuid lugeda, ta jätab selle kõik meelde
 
jaah 08. september 2008, kl 20.57
Kui kolmeseks saanud laps ei räägi, siis on igal juhul põhjust muretseda. Asjatundja (logopeed , neuroloog , pediaater või kes iganes) on seda ala õppinud oma ala spetsialist ja temaga konsulteerida tasub sellisel juhul küll.On ju väga hea kui saate sealt vastuse, et ei ole vaja muretseda, kuid kui asi on tõsisem, siis mida varem laps abi saab seda parem. Näiteks kauaks jäänud keelekida lõikus võib põhjustada valet hääldust jne. alustada tuleks perearstist. Põhjuseid on väga erinevaid kakskeelne pere, sünnitrauma,kuulmisprobleemid, vähene suhtlus jne.jne.
Kui kolmene ei räägi, siis hilinenud kõne on see igal juhul Delfi foorum ei ole kindlasti raviasutus nii , et konsulteeri ja aita oma last.
 
emme 09. september 2008, kl 17.18
to Jaah, miks nii piprane?
Ma ju kirjutasin paar postitust eelpool, et pole kumbki neist põhjustest ja ka logopeedil olen käinud, kes pidas kuni 3,5 a saamiseni seda normaalseks. See, et ma ikkagi muretsen, näitabki, et ma HOOLIN oma lapsest. Mine pritsi sappi kusagil mujal, mitte ära tee seda inimeste peal, kes niigi muretsevad ja vaid ootas, et ehk on kellelgi sarnaseid kogemusi, mis positiivse suuna on võtnud.
 
õpetaja>>>>> 09. september 2008, kl 20.23
minul rühmas 4,5 aastane poiss ja ka räägib pudi keeles. ema juba väga väga mures. alles sellest aastast saab logopeedi ravi.
 
tiina 10. september 2008, kl 10.02
logopeedi juurde minge. mul ka laps rääkis halvasti ja vähe. kui õigel ajal logopeedi kuurdfe lähete, saab korda!
 
rin 10. september 2008, kl 21.09
Soovitan kindlasti logopeedi juurde minna. Minu poeg ka ei rääkinud kolmeselt. Käisime mitmeid kordi logopeedi juures-logopeed teeb kindlaks lapse vaimse arengu taseme, kontrollib keelekida, vajadusel suunab uuringutele.
Meie saime logopeedilt juhiseid kõne arendamiseks.
Minu lapse kõne hakkas tormiliselt arenema 3 aasta ja 6-kuuselt.
 
juhiseid 07. oktoober 2008, kl 15.36
Oleks tarvis logopeedi juhiseid. Sageli aitavad just need nipid, mida te just nagu teate, aga tegelikult ikkagi ei tea, lapsed kiiremini rääkima. Laps kes hakkab rääkima neljaselt, võiks seda teha ka kolmeselt, juhul kui ema ja logopeed aitavad. Muretseda ei tasu, küll aga teha kõik mis võimalik.
 
hevy 26. märts 2011, kl 20.33
minul on kodus 3 aastane poeg kes külla natukene räägib aga ikkagi 3 aastase koht liiga vähe. olen ka mõelnud logopeedi jutule minna. ja soovitan ka teistele lastevanematele kellel selline probleem on.
 
mure 27. märts 2011, kl 14.56
on suur kui laps ei räägi, tean seda omast käest. minul 4-ne poeg, probleemid enda jaoks teadvustasin juba enne 2 eluaastat. praeguseks oleme leidnud sobiliku logopeedi, kellega käime igal nädalal tunnis. see logopeed on meil 4-s. 1. logopeeed oli lastehaiglast, kahjuks seal oli vaid taseme diagnoosimine, ravi seal ei saanud, teine logopeed oli tore, paraku lõpetas ta eravastuvõtud, kolmas oli närviline tädike, kes asus erinevaid haigusi diagnoosima, milles ta paraku pädev plonud, selle jätsime maha ise. nüüd on meil kena asjalik logopeed, me pidevalt harjutame ja tulemus on järgnev, laps suudab end väljendada pikkade lausetega, ajab küll segamini sõnu , vahel käändeid- aga kõne on arusaadav meile.'
muidugi teine probleem on lasteaed, vahel karju appi, kasvatajad tõesti arvavad, et kõik 3sed suudavad pikki diskussioone pidada ja kõva häälega laulda, vahel mõtlen, et mida nad seal koolis õpivad, aga see selleks ise peab aru saama, et need kasvatajad õpetajad liiga stressis oma paberimajanduse ja normide täitmisega, et lihtne inimlikkus hakkab kaduma, see muidugi kõiki õpetajaid ei puuduta... aga sellel õnnetule sõimelapse emale oskan öelda, et võta rahulikult, ka mina tundsin sedasama, mis sa siin kirjutad, eriti kui lapsega sõimes käisime.
meie käisime kõrvaarstil ja selgus, et laps kuuleb halvasti. käime nüüd pikalt logopeedi juures, oleme teinud testid arengu hindamiseks, need senini õnneks normis. küll on lapsel lasteaias raskused . pidevalt käivad mõtted, et saadaks selle institutsiooni kus kurat ja võtaks lapse sealt ära...
 
nanny 27. märts 2011, kl 19.11
Leia hea logopeed. Kõne on võimalik arendada ka siis kui tundub, et meditsiinilist probleemi pole. Lase lapsel mängida väikeste asjadega- paneb puslesid kokku, nuudleid nöörile, laob kividest mosaiiki, käeline osavus ja kõne on vägagi seotud. Vajalikke lihaseid saab tugevdada ka kodusel teel- puhuge seebimulle, näidake keelt ja püüdke keelega erinevaid trikke teha:), jooge peene kõrrega ja puhuge piima vahule...See kõik aitab kõne arengule kaasa ja samas kahjulik ei ole kohe kindlasti. Olin oma hapnikupuuduses sündinud tütrega üsna sarnases hädas, kehakeel ja miimika oli tal nii hea, et rääkida polnud vaja. Perearst ja logopeed probleemi ei näinud. Nüüd on kuus klassi kiituskirjadega lõpetatud:) Rääkima hakkas 3,5- selt ja müne nädalaga moodustas pikki täislauseid, k.a. pikad sõnad nagu piparkoogimaja päkapikumüts...
edu teile!
 
pipi 30. märts 2011, kl 15.48
kliinik.ee lehelt:
Küsimus: Lasteaiaõpetajad on mures, et nende rühmas käiv 3,4 aastane poiss ei saa oma mõtete avaldamisega hakkama. Teiste juttu mõistab, kuid ise toob kuuldavale ainult 2, 3 arusaadavat sõna. Ülejäänud jutt on arusaamatu vadin.
Vastus eralogopeedilt: Paluge vanemal kindlasti logopeedi poole pöörduda. 3-aastane laps peaks rääkima arusaadavalt lausetega.
Head logopeedid on näiteks SA Tallinna Lastehaigla Kesklinna Lastepolikliinikus.
Nii et päris normaalne see vist ei ole? Keegi võiks viidata mingile teaduslikule uurimisele, et poisslastel areneb kõne hiljem ja see on normaalne. Või miks seda väidetakse?
 
poisslapsel 30. märts 2011, kl 20.35
on ühendus kahe ajupoolkera vahel vahel ebaküps st. laps vajab pidevat kordamist.
1 soome eestlane sellest lausa raamatu publitseerinud, midagi sellist oli pealkiri poisist härrasmeheks.
lastepolikliinikus on logopeedide järjekorrad väga pikad
aga kodulehelt eralogopeedid saab valida tasulise
 
Inga 01. aprill 2011, kl 13.14
keegi mainis siin kakskeelsest perest..... ma ka alguses arvasin, et kui peres raagitakse kahte keelt on lapse areng aeglasem aga vot ei ole.... mul poja 22 kuune ja saab aru nii eesti kui inglise keelsetest sonadest (naiteks silmad, nina, korvad, juuksed...). Kahjuks pole viimasel ajal eesti keelseid sonu enam opetanud, aga inglise keeles oskab raakida juba kull ja kull, mitte kull lauseid aga sonu teab palju ja oskab end arusaadavaks teha, lausa kamandab, et tahab seda jne...ja loeb 1-10-ni. Eile naiteks vaatas uhte filmi, mida varem nagi ja teadis, et ahvid tulevad kohe (nimelt oli loomaaia episood). Iga paev ullatab.
 
hiline areng 03. aprill 2011, kl 15.05
Kui võimalik, siis minge lapsega paariks nädalaks soojale maale. Käisime oma titekaga vaid nädala, aga arenguhüpe oli umbes 6 kuu jagu. Laps hakkas rääkima, mängudes aktiivsemalt kaasa lööma, ise riidesse end pusima ning julges lõpuks emmest kaugemale kui pool meetrit minna.
 
maret 12. aprill 2011, kl 22.47
minu tuttava laps ka ütles 3 aastaselt ainult üksikuid sõnu, arst arvas, et oodake veel...
Ema aga muretses ja hakkas käima erinevate arstide juures ning selgus, et laps ei kuule hästi. Väikese OP-iga sai laps kõrvakuulmise tagasi ja kohe hakkasid ka sõnad tulema.
 
keeled 12. aprill 2011, kl 23.38
kas on äkki kakskeelne perekond? meil oli see probleemiks, et ema-isa rääkisid temaga eri keeltes ja poeg ei teadnud, kumba valida :) nüüd räägib mõlemat keelt perfektselt.
 
Egle 11. märts 2014, kl 12.20
Tere mul selline mure et mu laps on Juba 4 aastane ja ta räägib ainult üksikuid sõnu näiteks: kass,emme,issi,äitäh,jne kuid mitte pikki lauseid olen proovind igat moodi õpetada kuid ta lihtsalt ei süvene olen täitsa hädas ja väga suures mures et mis ma tegema pean kas pean minema logopeedi juurde palun andke nõu.

Palun mitte kritiseerima hakata.
 
Tean, millest räägin 11. märts 2014, kl 19.20
Kindlasti tuleb nõu pidada perearstiga, paraku kipuvad need liiga optimistlikud "oh, küll ta hakkab rääkima" suhtumisega olevat. Kui perearstilt midagi targemat ei kuule, peaks minema logopeedi juurde või nõudma saatekirja neuroloogile, aga igal juhul tuleks uurida, miks laps ei räägi. Te ei jõua ennast ära kiruda, kui kunagi hiljem selgub, et tegutseda oleks tulnud juba aastate eest. Ja ärge minge esimese ettejuhtuva logopeedi juurde, uurige enne kasvõi perefoorumitest, kelle juurde tasub minna.
Tegutsege aga kindlasti!!!! Kui selgub, et kõik korras, on ju ka hea meel, et ei pea enam muretsema:)
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!