Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Väikelaps
Kahe aastase lapse magama panek
 
emmememm 12. mai 2010, kl 23.21
Ma olen juba hullumas. Kuidas Teie oma kahe aastaseid põnne magama panete. Mina panen oma põnni voodisse kell üheksa. Eelnevalt käib tavaline rutiin. Peseme hambad, käed ja jalad. Käime pissil ära ja voodisse. Loen kaks muinasjuttu ja siis hakkab trall pihta. Keerutatakse ühele poole ja keerutatakse teisele poole ja jutuvada ei lõppe ega lõppe. Minu närvid ei pea lihtsalt vastu ja lõpetame tüliga. Pean ise kell kuus ülesse tõusma ja kell on 23 kui lõpuks laps suvatseb uinuda.
Ma lihtsalt enam ei suuda. Üksinda olen üritanud teda magama panna. Loen unejutu ära ja ütlen, et emme läheb oma toimetusi tegema. Laps jookseb voodis edasi tagasi emme juurde ja voodisse jne. Kohutav.
Issi ei loe juttu vaid lasebki lapsele ringi õhtul joosta või siis paneb arvuit taha mängima ennem tudu. No mul pole isegi sõna õigust, et see ajab lapse veel rohkem ärevile ju. Kahe aastane ei tohiks veel üldse midagi arvutist teada.
Ühesõnaga täna lõpetasin lapse kõrval nuttes. Närvid lihtsalt ei pidanud vastu. Mida mu väike laps tahab. Kui küsin, et mis viga on, miks sa tudule ei jää.Lapse vastus on emme too juua. Nii toon juua. Emme tahan pissile-urrrrrrrrrrrrrrrrr.
 
age 13. mai 2010, kl 06.11
ära siis topi last nii vara voodisse kui ta veel magada ei taha.
Sul on kindlasti ka vabad päevad, puhkepäevad. Vot siis laegi lapsel ise valida magama mineku aeg. Kui lähete ise magama kell 10 siis ei mingeid eraldi tseremooniaid lapsele, tuba pimedaks ja terve pere oma vooditesse.
Oma toimetused saad vast teha ka nii, et laps tegeleb kõrval või jookseb ringi.
ja kui laps saab ise voodisse ja voodist välja sisi võib ta ka ise joomas käia jne. Nii ütledki, et mine ise, joo ise.
 
heili 13. mai 2010, kl 09.03
minu kahe aastane magabki sellepärast võrevoodis et ta ei saaks välja sealt põgeneda.
Kell 9 õhtul panen ta voodisse. algul tuleb ka see teema et tahan juua ja tahan potile ja mis iganes kuid mina jään endale kindlaks ja ütlen et " jää tuttu " ja kui ta näeb et tal teist võimalust ei ole sisi jääbki.
 
n32 13. mai 2010, kl 10.49
Meil oli ka seni esimese lapsega (3-aastaselt) õhtuti see süüa-juua-pissile trell kuni lubasime tal nii käituda. Oli küll võrevoodis, aga osad pulgad olid ära saetud, nii et sai ise välja.
Kui mehega otsustasime, et nüüd on kõik ja ei lubanud teda peale magamaminekut enam voodist välja, siis hakkas ka õigel ajal magama jääma. Nädalaga oli uus süsteem sisse harjutatud ja ilusti läks hiljem ise iga õhtu kl. 20.00 voodisse.

Meil oli muidugi see eelis, et ta kuulas isa sõna ja ei julgenud siis enam ringi joosta, kui ei lubatud.

Väiksemaga teadsime kohe, et mingit ringijooksmist ei harjuta sissegi. Lasteaeda minekust peale oli kindel magamamineku kellaaeg ja ei olnud tal küsimustki, et miks või ei taha. Siis aitas ka see, et suuremal õel ka sama magamamineku aeg. Hommikud ka rahulikumad, kui laps on korralikult välja puhanud.
 
jeena 13. mai 2010, kl 12.27
mul 2 aastane küll võrevoodis ei püsinud, ronis üle võre välja ka siis kui põhi oli kõige madalamas asendis
 
oeh 13. mai 2010, kl 13.24
kohe kurb lugeda. Mul hetkel 3-s laps 2,5- ne. Vanemad juba 13 ja 10.
Mul pole MITTE KUNAGI lapse magamapanekuga kauem läinud kui max pool tundi. Muidugi teen ma seda kellaajaliselt oluliselt hiljem. Olen ise ööloom ja magan hommiku kaua. Ja ka laps tossab hommikul kella 10-ni :)Kui lasteaed hakkab, siis nihkub kogu kompott lihtsalt paar tundi varasemaks.
Mida soovitada?
Hmmm. Ära sunni teda magama minema, kui ikka tunned, et ta veel unine pole. Ega sul endalgi voodis ilma uneta kerge poleks, vähkreks ja mõtleks jne. Laps siis toimetab. Iga laps on erineva unevajadusega. Mõni ei jäägi nt kunagi lasteaias lõunauinakule, teist jälle on uinakust raske üles saada. Mõni on valmis hommikul(rohkem küll juba päeval) magma kella 13-ni, teine on 7-st üleval ja teatab, et igav on. Tahaks miskit teha. Need on minu vanemad lapsed.
Katsu üks õhtu lasta tal mängida kaua ta tahab ja vaata, millal ta hakkab haigutama või silmi nühkima.
Ja laps ei tohi tunda, et tahad ta kaelast ära saada, et siis ise huvitavate toimetustega edasi minna.
Meil on igal õhtul nii: Issi paneb tuduriided lapsele selga ja siis jookseb laps emme juurde, et minuga koos hambaid pesta. Mina panen ta musi-kalliga oma võrevoodisse ja ütlen head ööd. Issi teeb toa pimedaks ja jääb voodi kõrvale seniks, kui laps rahulikult magab. Kui tüdruk soovib, siis laulab tasakesi. Kui ei, siis on lihtsalt vaikselt kõrval. Harilikult 15 min ja magab. Siis saab issi oma lemmiku - arvuti juurde tagasi tulla :D
Lõunauinakule panen ise. Kindlalt peaks nii väikesel kõht täis olema, et hea uni tuleks. Õhtul ei mingit müramist, vaid rahulikud mängud. Teinekord luban ühe mänguasja voodisse, aga see peab ka magama, mitte ei tohi temaga mängida. Kui laps on päevasest mängust erutunud, siis laulan teda süles hoides, kuniks ta ise voodisse palub. Ise olen jälle kuni uinumiseni ta kõrval meie voodis vaikselt. Magab 3 - 4 tundi lõunal. Ta voodil käivad 2 pulka ära. Kui ärkab, siis saabub rõõmsana toast - pulgad käes:)
Uni peab talle meeldima. Voodi peab olema mõnus koht, kus päevatoimingutest puhata. Ja muudel päevastel aegadel ei tohi voodis mängimas käia. Kõik toimingud katsu ära teha ENNE voodisse minekut, siis on voodi koht, kus ei saagi muud teha, kui ainult magada. Lapse tujudele ei tohi juba alguses järele anda, küll siis edaspidi kergem.

Arvuti taha ei tohks lasta nii pisikest last kauemaks kui 15 mn ja siis ka väikelastele mõeldud asju vaatama, millest ta aru saab. Seda nii silmade pärast ja just õhtul erutab see pildi ja sündmuste kirevus lapse meelded nii üles, et loomulikult ei jää ta õhtul magama. Kui Sul endal 6-st vaja ärgata, siis mis kell laps ärkab? Et ta õhtul 9-st magama saada, peaks ka laps hommikul hiljemalt 7-st üleval olema. Ja lõunauinak 12 ajal. Siis oleks mängu ja puhkeaeg lapsele paras, et jõuab uueks uneks ära väsitada end.

Aga ega need nõuanded pruugi sobida ega meeldida kõigile. Lapsed on ju ikka NIIIIIII erinevad. Näen seda omal nahal :) Õnneks on meie pesamuna tõeline kingitus emmele. Aga eks ma olen juba ise ka vanem ja rahulikum ja kannatlikum ja seetõttu ka laps.
Sry nii pika kirja pärast.

Ole ise rahulik ja rõõmus ja leia ta jaoks aega. Ta on nii väike ainult kord elus ja juba varsti oskab ka tema une magusust hinnata ;) Päikest!!!
 
heili 13. mai 2010, kl 14.01
kuidas nii väikene saab võrevoodist välja?
Lihtsalt huvitab ,sest ise panin põhja kõige kõrema peale et ta just nimetls aaks ise välja kuid ta siiski ei ulatunud.
Pikkust on tal 84 cm, kas siis jeena sul pikem laps ? niisama mõtlen siin ei midagi halba :)
 
m 11. juuni 2010, kl 02.18
Vaata Kanal 11 Superlapsehoidja saadet :))
 
jeena 11. juuni 2010, kl 02.31
laps õppis juba aastaselt selle ära, et kui tuuseldab madratsi, padja ja teki ühte hunnikusse ja ise sinna otsa ronib siis saabki ta üle voodi võre end upitada.
 
teinud, näinud 11. juuni 2010, kl 12.45
No sa kõigepealt räägi mehega. Te ei tohi teineteise autoriteeti õõnestada, vaid peate vähemalt lapse ees lapsele ühesuguseid signaale saatma. Kui isa ei taha unejuttu lugeda ja last korralikult voodisse ajada, siis hoidku üldse kõrvale ja lasku sul endal asi korda ajada. Igal õhtul peab asi ühtemoodi käima.
Laps ei saagi ju õhtuti ilma tramburaitamata magama minna, sest kord on asjad nii ja kord jälle naa. Otsustage mehega ära, kas tahate, et laps hakkaks esimese ütlemise peale ise voodisse minema või mitte. Kui tahate seda, siis käituge vastavalt. Laps ronib voodist välja ja jookseb ringi ainult siis, kui tal seda lubatakse. Mõlemad vanemad peavad ühtemoodi käituma, siis saab ka laps asjast aru.

Ja veel, kui unejutt loetud, head ööd lausutud, siis enam pikka juttu ajada pole vaja. Kui põgeneb voodist ära, siis lihtsalt tõsta ta sinna tagasi, esimesel õhtul võidki teda tagasi tõsta vähemalt tund aega, aga iga järgneva õhtuga saab asi lapsele selgemaks ja nädalaga peaks ikka asi korda saama. AGA! nagu öeldud, igal õhtul peab ühesuguseid signaale saatma, ei tohi olla nii, et kord võib ja kord jälle mitte. Ja mehele tee selgeks, et tema asi on last kasvatada, suunata ja õpetada, olla talle autoriteediks, mitte semuks, kes lubab poole ööni arvuti taga passida ja emale vastu hakata. Nii ei kuula ta tulevikus teid kumbagi.
 
k 11. juuni 2010, kl 14.37
Minul on kahesed kaksikud ja viimase poole aasta jooksul õnneks magamajäämisega probleeme pole. Õhtune rutiin ja voodisse. Uni tuleb siis kui tuleb - poisil enamasti 10 minutiga, tüdrukul tunni jooksul. Magama hakati jääma siis, kui nad ise võimalikult palju kaasa teha saavad - ise proovivad pidžaamat selga panna, ise tuli kustu, ise muinasjuturaamat riiulisse jne. Kindlasti on tähtis ka lõunauni õigeaegselt lõpetada - meie laste puhul hakkas 2 paiku vaikselt äratama. Ja kindlasti peaks pärast lõunaund paar tundi õues olema.

Sõna tahtsin võtta hoopis võrekast välja ronimise teemal - umbes 1,5-aast aaselt hakkasid mõlemad välja ronima, põhi oli kõige alumisemas asendis. Pikkust oli siis tüdrukul vaid umbes 80 cm. Samas tean ka ligi 3-aastaseid, kes lihtsalt ei ole ronijad tüübid ja ei roni kuskilt välja. Ka mänguväljakutel on näha, kuidas mõned lapsed kui ahvipärdikud kogu aeg redelite tipus kõõluvad, teised hoopis näiteks kiikumist või liivakasti eelistavad.
 
maga 11. juuni 2010, kl 20.10
Ma võtsin kätte ja proovisin järgi teha seda va supernannyt:)
süda tilkus verd ja endal oli pisar silmas, aga kolme õhtuga saime magamineku tunni võrra lühemaks ja lausa mõnusaks:)
Endise 1,5 tunni pikkuse närvide söömise ja kõrvakuulmise rikkumise asemel on meil nüüd mõnus kalliga lõppev päev:D
 
to maga 11. juuni 2010, kl 21.06
kas jagaksid seda nanny kogemust, et kuidas see asi käib?
 
Geko 16. juuni 2010, kl 09.47
Mul teemaalgatajaga sama mure.Laps 1,9a. Aga meil hakkas see magama jäämise jama pihta siis kui hakkasime lastaaiaga harjutama.Algul ei leppinud lasteaias üksi olema, memmekas nagu on. Nüüd jääb väga rahulikult minust sinna maha ja läheb suurima heameelega sinna. Algul arvasin, et lasteaed ja emme lahkumine lasteaias tekitab stressi, et ei saa uinuda aga nüüd asi rahulik ja ikka ei uinu. Ennist oli ikka, et kell 20-21 voodisse, ise lahkusin toast ja jäi ise ilusti ja kähku magama aga nüüd on nii, et kell 20.30-21.00 vahemikus voodisse aga seal müratakse 22.30-23.30-ni. Lausa õudne. Hommikul äratan ta ise üles kuna lasteaeda on vaja minna ja no ei ärka, laps jumala väsinud. Ja nii on kestnud see 3 nädalat. Vahel jõuan ise ka magama ära minna kui ta veel üleval on ja ei lase oma jutustamise ja voodis ringi tormamisega mul ka magama jääda ja pean ise kell 06.00 tõusma. Ei oska asjast midagi arvata ega midagi teha, et see õudus lõppeks.
 
!!!!! 16. juuni 2010, kl 15.00
mul magas laps kaisus kuni 3a.Siis uinus minu kõrval ning viisin ta oma voodisse.Alates 5,5 tegi kõik nii nagu peab ,no stress
 
to !!!!! 16. juuni 2010, kl 19.37
Njaa. Aga kui peres on rohkem pisikesi lapsi? Kõik magavad ema-isa juures? Ja viimased omaette ei saagi olla või peavad endale hotellis toa võtma? Ma arvan, et just see tekitabki stressi.
 
!!!!! 16. juuni 2010, kl 22.38
sedasi käituvad lapsed kes peavad üksi toas magama.Kui nad on kambakesi,siis mgama minek kergem.
 
kat 21. juuni 2010, kl 22.38
MIDA? Minu kahene röögib kuskil 4 tundi, viiekuune ei saa magada. tihti on nii, et me ise jääme magama kuskil sydaöö paiku ja viiekuune kaheksast- yheksast. Kahene sebib ja kousab ikka meid edasi!
 
N20 07. juuli 2010, kl 08.56
To: kat

Ja kui sa võtad selle 2-aastase kaissu, laulad ja teed pai, kas ikka röögib?

´Minu lapsele aitab emme kaisus tudumine alati, mul ka 2-aastane.

Mina arvan, et ta ei "kiusa" teid meelega, ta tahab lähe´dust ja on pisikese peale armukade.
 
to kat 07. juuli 2010, kl 11.32
ega sa viimaks seda 5 kuust üle ei tähtsusta, 2- ne tunneb end kõrvale jäetuna. haara tema ka tegevusse, ära too väiksemat ja tema vajadusi esile. lase 2- sel pisiga tegelda mõistuse piires ja kiida teda, kalli, et ta on tubli ja aitab emmat, mängib pisiga ilusti jne.
oma kogemustsest.. magasid lapsed oma toas, kumbki polnud meie toas oma voodiga. kui pisi varem uinub siis tema paned varem magama ja 2- sega teete koos mõne lauamängu või jutustate midagi ja sis hea laps läheb ka tuttu
 
Miina 19. jaanuar 2016, kl 21.53
See on tegelikult väga iganenud ausaam, et vanemad peavad kogu aeg ühel nõul olema lapse silmis. Tänapäeva psühholoogid ütlevad, et see on vale, kui iga kord ema ja isa astuvad kahekesi teisele poole joont ja on lapse vastu. See on lapse turvatundele halb ja ta ei saa aru, miks ema ja isa on kogu aeg tema vastu. tal peabki olema võimalus kord saada mõistmist ühelt vanemalt ja kord teiselt. Muide see on ka Waldorfi ja Montessori õpetusviis.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!