Hirm üksiolemise ees on individuaalne. Kohati tundub, et see sõltub lapse eripärast, mõneti aga ka kasvatusest.
Ma ei tea väita, aga näib, et omaette olemist peaks harjutama juba peale sündi. Laskma lapsel ALATI OMA voodis uinuda, rahustuseks võiks ise voodi kõrval olla, järk-järgult järjest vähem. Lapsel tekib siis just oma voodis turvatunne, ega seosta seda ema kõrval olemisega. Ei pea olema vägaväga hea lapsevanem, selline, kes iga piuksu peale kohale tormab ja pidevalt lapsega tegeleb. Nii ei õpigi laps omaette tegutsema ja pole ka vanemal hetkegi enda jaoks.
Mu laps oli elus esimest korda üksi kodus 4-aastaselt. Tema omal tahtel ja valikul (ei tahtnud lasteaeda ja kuna mina pidin peagi tööl hakkama käima, siis profülaktika mõttes lasin üksi olla - pärast 2 päeval korraga 4 tunnil üksiolemist!!! leidis, et vist on lasteaias parem, aga üksi kodus saab ikkagi edukalt hakkama).
Aga kui hakata alles nüüd harjutama, siis tõesti vähehaaval, nt. 15-30 minutit korraga alguses. Ja selleks ajaks anda lapsele mingi huvitav tegevus, joonistab või vaatab multifilme. Et üksiolemine poleks jube kogemus, näeks ja tunneks ise, et saab hakkama küll. Tegelikult vist kodulooma olemasolu tuleks ka kasuks - ikkagi elus olevus, keda paitada, kellega rääkida.