Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koolilaps
Kehaline kasvatus

Katrin 04. september 2008, kl 13.17
Meil juba mõne päevaga poisil(5 klass) koolis käimisega probleem. Nimelt asi just kehalises kasvatuses. Poiss ütleb, et tema ei jõua nii mitu korda lõuga tõsta, kätekõverdusi jne. teha, et rahuldav hinne saada. Huvitab mind just see, et kas tõesti on siis kõigile ühed ja samad normid, isegi siis kui tõesti laps ei saa nendega hakkama. Tähendabki, et oled nõrk ja kahemees? Ütlesingi, et saa kas või mitterahuldav hinne aga püüa vähemalt kaasa teha. Tema ütleb, et tal häbi klassikaaslaste ees kuna ta nii saamatu on.
Ise pean oma poega sportlikuks, samuti ei ole ta ülekaaluline. Mis normid need siis on mida ei suuda täiesti tavaline tugev poiss täita? Kas keegi teab kuidas hinnatakse seal tunnis?
"Tänu" sellele, et kehalises kehvasti läheb hakkab koolist(kehalise tunnist) viilima ja nii need probleemid lumepallina veerama hakkavad.
Mina ei tea mida teha?

ae 04. september 2008, kl 13.20
Ehk võiks viilimise asemel hoopis pisut trenni teha?

emm 04. september 2008, kl 15.00
meil on sama lugu ja juba mitu aastat. see ka tunnistusel ainuke kolm poisil, mis rikub ta tunnistuse ära. kusjuures pole paks ega mingi jobu. trenni ei jõua ja ega tahagi kuna huvid on teised-muusika,laulmine ja füüsika-keemia. kuigi öeldakse,et see kolm tunnistusel ei loe, meie koolis ta autahvlile ei pääse ja nelja-viieliseks ei loeta. tunnis käib ja osa võtab,kahjuks õpetajaks vana kuivik,kes hindab mingite vene aegsete normide järgi...ja tulemuse

cc 04. september 2008, kl 15.18
kehalise õpetajatel on enamasti enda hindamissüsteem. mõnel päris range, kuid siis suhtle õpetajaga ! ju on poiss ikkagi nõrkade killast, tuleks trenni teha jah. kuidas sihukesed sõjaväes hakkama saavad? kirjutad siia või ?parim oleks trenn looduses, mitte jõusaalis. ja õppimisele kulub füüsiline treening vahelduseks väga ära!

!!! 04. september 2008, kl 15.40
JAH EESTI VAJAB MEHISEID MEHI,NEID NOHIKUID ON MEIL JUBA KÜLLALT LAS POISID NÄEVAD VAEVA,SIIS ON KA TULEMUSED!

c 04. september 2008, kl 15.50
las teeb kodus siis ka trenni nt harjutab kätekõverdusi.ilmselt kõigil tema klassi poistel seda probleemi pole

Katrin 04. september 2008, kl 15.55
Muidugi olen ma selle poolt, et ta trenni teeks ja tugev oleks. Ta ongi pigem spordipoiss kui arvuti ees istuja. Tulemused algkoolis jooksus, palliviskes, kaugushüppes väga head, kuid nüüd uues koolis ja jõuharjutusi tehes järsku ei saa hakkama.
Selle pärast ma praegu juba muretsengi, et kuidas siis veel sõjaväes temasugused hakkama saavad. Kehalise hinne ei ole siin hetkel primaarne.

ae 04. september 2008, kl 15.56
Mida kuradit tähendab, et lapsel teised huvid!? Kui poiss ei jäksa mõnda korda lõuga tõmmata ega paari kätekõverdust teha, siis on tegemist JOBUGA!!! Kanaemmed, saage sellest ometigi aru! Ei usu, et üheski koolis on mingid üleinimlikud normid, mida normaalne poisslaps ei suudaks ära teha, kui natukenegi pingutaks.

Nagu teemaalgataja kirjutas - poeg on mul sportlik, ei ole ülekaaluline, tugev :-D Aga kehalises näeb paraku välja, nagu keedetud makaron :-D Teised, nõrgemad ja paksemad, saamad samas hakkama :-D No kas see on ühe normaalse lapsevanema jutt!?

ae 04. september 2008, kl 15.59
Lähevad mõned aastad mööda ja siis samasugustel "emmedel" hea kirjutada, et minu mees ei tee midagi muud, kui lesib diivanil, vahib telekat ja kaanib õlut :-D Ise te ju täpselt selliseid mehi kasvatate :-D

Katrin 04. september 2008, kl 16.13
Sa ae võid mind ebanormaalseks pidada või mis iganes, kuid tegemist ei ole mõne korra lõua tõmbamisega ja paari kätekõverdusega(need mõned teeb ta ka ära, kuid sellest mõnest on rahuldava hinde saamiseks vähe)
Sinu teksti ja hinnanguid lugedes ei tundu sa ise ka kuigi normaalne täiskasvanu/lapsevanem??? Teadmata tausta ja olukorda, lihtsalt lahmid endal irve näol. Milleks? Ma ei saa küll kedagi tundmata jobuks nimetada. Isegi sind.
Ei tea sina ega ka mina millised on teised lapsed(kõhnad, paksud, keedetud või keetmata makaronid) seal klassis aga rääkides pojaga, siis selgus, et selliseid on rohkem kui tema.
Muidugi tuleb trenni teha ja muud midagi.

ae 04. september 2008, kl 16.53
Eks räägi siis teinekord täpsemalt, millised müstilised normid need on, mida laps täita ei suuda. Minu vastus oli samaväärne Sinu küsimusega. Paraku tean liigagi hästi, kuidas paljud emmekesed enda lapsekesi üritavad kõigest "liigsest" eemale hoida :-(, põhjendades seda sellega, et lapsel on "teised huvid"!

Isiklikult ei tea küll, et üheski koolis nõutaks midagi ebainimlikku. Samas on kehaline kasvatus samasugune õppeaine, nagu kõik teisedki ja hinne antakse vastavalt teadmistele/tulemustele.

ae 04. september 2008, kl 16.55
Nagu miskine "emm" kirjutas:

"...trenni ei jõua ja ega tahagi kuna huvid on teised-muusika,laulmine ja füüsika-keemia..."

No tere talv! Kuna on teised huvid, siis mittehuvitavas aines peaks niisama hea hinde saama, kuna muidu on "tunnistus rikutud" :-D No on ikka suhtumine!

ae 04. september 2008, kl 17.00
Veel Katrinile

Alguses kirjutasid, et klassikaaslaste ees on häbi, nüüd räägid, et sarnased probleemid paljudel :-D Sa oled ju nii palju vastuolulisi "fakte" esitanud, et raske on midagi normaalset arvata. Normaalsel, tervel, tugeval, sportlikul poisil ei saa olla erilisi probleeme kehalise kasvatusega - see on fakt!

Vabandan väga, et nii pikalt siin sõimlen, kuid selline suhtumine, mis hetkel läbi kumab, ajab tõsiselt vihale!

arvan, et 04. september 2008, kl 17.04
räägi kindlasti õpetajaga, tema asi on tund igale õpilase meeldivaks ja jõukohaseks teha ja kui õpetajaga rääkimine ei aita, siis pöördu õppealajuhataja poole. kindlasti leiate lahenduse ja poeg ei pea tunnis end saamatuna tundma.
kõik ei ole võrdsed kehalises, muusikas, kunstis jne.aga vastikust aine vastu ei tohi küll lasta tekkida.

Katrin 04. september 2008, kl 17.24
Ah mis me siin ikka vaidleme, kuigi vaidluses pidi selguma tõde :)
Kirjutasin esimeses postituses seda mida poiss mulle rääkis ja kuidas talle endale seal esimeses tunnis tundus. Uue õpilasena uues koolis ilmselt emotsioonid laes. Ise ma seal kohal loomulikult ei olnud ja hinnata ei saa mis ja kuidas seal tegelikult oli. Täna kui koolist tuli, siis küsisin üle ja selgus, et pole ainult tema probleem. Õpetaja on range ja seda ütlevad teised ka kes tema käe all õppinud on.
Vastuoluline jutt??? Huvitav, kas see, et mina pean teda sportlikuks aga tema on hoopis "keedetud makaron" ja ei saa hakkama?

Samuti ema 04. september 2008, kl 18.24
To: ae
Vaene laps Sul, kui sa üldse lapsevanem oled.Vali sõnu!Ja kutsu oma lapsi jobudeks!
Katrin, räägi õpetajaga...vb leiate lahenduse.

ae 04. september 2008, kl 18.38
Minu lapsel ei ole kehalises kunagi probleeme olnud. Sundima ei ole pidanud, ise saab hakkama.

Jobuks ei kutsu ma igaüht, ainult selliseid, kes selle ära on teeninud. Poisslaps, kes kehalises ainult puuksu oskab lasta on minu arvates ehtne jobu :-D

Ja loomulikult peab emmekene kooli tormama ja õpetajale koha kätte näitama! Seda ei saa ju nii jätta, et last sedamoodi ruineeritakse ja kästakse tal midagi teha, mida tema parasjagu teha ei taha :-D Selliseid õpetajaid ei ole meile vaja! Tegelikult ei ole sellist mõttetut tundi, nagu kehaline, üldse normaalsesse kooli vaja! Kui laps laulda oskab, siis superstaari saatesse pääseb igal juhul :-D

ae 04. september 2008, kl 18.57
Kuna sedapuhku sain tõesti tigedaks "emmede" lolluse ja rumaluse pärast, siis lisan veel "samuti ema"-le eraldi

Löö lahti selline raamat, nagu ÕS (see on õigekeelsussõnaraamat eesti keele jaoks - seletan seetõttu, et ehk oled ka rohkem laulja või matemaatiku tüüpi ja emakeel eriti ei huvita :-D)

Sõna "jobu" vasteteks on seal toodud - tobu, tola :-)

Nagu näed, ei midagi kriminaalset!

Kui inimene ei oska, siis on ta tobu, kui inimene ei taha ja vigurdab, siis on ta tola - minu arust klapib hästi :-D

:)) 04. september 2008, kl 19.24
mõnel on täna eriti paha tuju, haha. aga eks delfis on hea end anonüümselt välja elada;)

ae 04. september 2008, kl 19.49
Jälle üks, kes midagi mõistlikku ütelda ei oska, siis nõeldab lihtsalt niisama. Kui väga soovid, võin siiasamma välja ütelda enda nime, aadressi, telefoninumbri ja kasvõi isikukoodi - kas soovid?

Igatahes olen lõpetanud ja rohkem enam ei taha jätkata - muidu läheb tõesti tuju viletsaks.

spordipoisi ema 04. september 2008, kl 20.01
Ütled, et laps on spordipoiss. Mis trennis ta siis käib? Äkki räägid treeneriga, et trennis ka rohkem jõuharjutusi teeks.

cc 04. september 2008, kl 20.51
spordipoiss, ükskõik, mis masti, peaks küll igas keka tunnis vähemalt kolme kätte saama. tänapäeval ei ole ükski kehaline tegelus liiast, sest liikumisest, õigemini liikumatusest on saamas probleem-nõrgad lapsed, kehva tervisega mehed jne. ja kogemus-pidev jõusaali trenn ei anna seda jaksu, mida saab igapäevaselt mehetöid tehes !!!

laps 04. september 2008, kl 21.06
a keda see keka hinne tegelt ka huvitab?

plika 04. september 2008, kl 22.43
Meil kehalise õpetaja pidevalt alandas riigipoolt määratud norme, kuna muidu oleksid PARIMAD saanud nelju ja teistele oleksid kolmed jäänud. Pole just tore, kui teised ained on 4-5 ja siis kehaline on 3. Õnneks on ka arusaajaid õpetajaid.

eelmisele 05. september 2008, kl 08.58
kui kehaline on 3, siis ongi nii, mis see loeb, et teised hinded 4-5-ed. Igas aines ei peagi ühtviisi võimekas olema ja kui hinnete pärast ainult pingutad, siis punnita oma kehaline ka 4-peale kui just see number tunnistusel kõige tähtsam on.
Palju olulisem on see, et kehaline oleks meeldiv aine kõigile ja kõik leiaksid endas tahet ja võimet ennast liigutada-see oleneb juba õpetaja oskustest.

plika to eelmisele 05. september 2008, kl 09.35
Just nimelt, et oleks meeldiv, aga kuidas saab ühele tublile õpilasele olla meeldiv kehalise kolm tunnistusel? Ja õpetaja oli meil ka tore ja pani liigutama. Jooksma, hüppama pidime ikka, aga normist natukene vähem:)

k 05. september 2008, kl 10.41
Normatiivide täitmine on ilmselt nii mõnelegi raske ja põhjustab vastumeelsust kehalise ees. Samas on kahemeestele ja hüperaktiivsetele see lemmiktund läbi aegade.

!!! 05. september 2008, kl 11.18
Samas,kel mata halb,las õpetaja laseb normi allapoole ja 2 mehel ongi kolm jne....,tere eesti ja teie sugu,nõrgukesed...

ae 05. september 2008, kl 13.12
Mõni teadja võiks mõne normi siia kirja panna, mida tänapäeval nõutakse koolis hea hinde saamiseks. Hakkas päris huvitama kohe, kui jubedad need normid siis on, et enamus klassi ei suuda nendega hakkama saada :-D

my 05. september 2008, kl 14.24
!!!-ga nõus. tean ka sellist last, kellel mat viite kõrval 3, ja ei ühtki nelja. Keegi ei läinud ütlema, et laseme normi allapoole, teeme meeldivaks ja ärme riku tunnistust. Oleks võinud ka nii palju alla lasta tema jaoks ja 5 panna, näe oleks kuldmedaliga lõpetanud.
No kui ei pidanud oluliseks ja eraõpetajat ei võtnud, siis nii jäigi. Sama kehalisega, kui kodus trenni ei tee, siis ongi 3 ja kogu moos.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!