Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koolilaps
tagasiminek õppeedukuses
 
Tess 17. aprill 2003, kl 10.45
Minu laps läks 1 klassi suurte teadmistepagasiga. Oskas lugeda soravalt, arvutada 100 piires vabalt, kirjutada etteütlust jne. Kuna koolis hindeid 1 klassi jutsidele ei panda, on tunnistusel vaid sõnadega öeldud lapse tase. Esimene veerand oli täiesti talutav, teine veerand aga juba päris jube. Lapsel tunnistusel lugemine ja matemaatika halvemaks läinud, suurelt kirjas "harjuta". Laps loeb filmide alt teksti, loeb ajalehti-ajakirju. Matemaatika pole ka nagu probleem.
Õpetaja ütles mulle selle asja peale, et ärgu ma muretsegu, pole hullu midagi. Et las aga harjutab. Mida ma tal peaksin harjutada laskma?
 
BeggyB 17. aprill 2003, kl 11.47
Oled Sa kunagi nende matemaatika töövihikut vaadanud? Minu meelest isegi 100 piires arvutamine ei aita seal ülesannetest aru saada. Ülesanded on koostatud liiga keerukalt.
Vähemalt paar ülesannet olid juba ühe tundmatuga võrrandid, ainult, et x asemel oli tühi kast jne.
Minu tütar on ka enamus 5-line, mat oli 4 ja ikka pean teda õhtuti aitama ja seletama, mis konkreetsetes ülesannetes tahetakse.

Parimad näited on muidugi loodusõpetuse või kodulootöövihikust, mille ülesannetest ei saanud me abikaasagagi aru, mis siis lapsest rääkida.
 
Arvan 17. aprill 2003, kl 13.50
Võib-olla õpetaja hindab Sinu lapse õppeedukust selle tasemega, millega Sa ta kooli saatsid.Ta lihtsalt on halli massi sees vähe edasi arenenud.-võib-olla see kool on liiga nõrk tema tasemele või pingutasid kooli saates üle.Paljud õpetajad räägivad,et sellised lapsed,kes ennem kooli pushatud,peale 3 klassi ei oska enam üldse õppida,sest neil polnud ju 3 aastat seda vaja teha.Ning kehvakesed ,kes kogu aeg vaeva nägid,lähevad sellest perioodist lausa ette saavutades suurepäraseid tulemusi,sest nad on tulist vaeva näinud.
Mõtle seda kooli asja-kui ta nii palju teab,siis võiks ju midagi erikoolis või ringis lisaks õppida.
Ja ikka pressi konkreetselt välja, mida siis ikka vaja harjutada-võib-olla püsivust või mida iganes.Õpetaja ju selleks ongi,et ka lapsevanemaid suunata.Võib-olla Su laps ainult kuivalt loeb ja arvutab,aga loomingust jääb puudu.Tänapäeval mulle tundub,et õpetajad soovitavad lastel mitte ainult ka tuupida,vaid olla loomingulised.Ära pahanda!Minu laps oli sügisel väga nõrk ja meie oleme suure töö tulemusena kõvasti õppinud.Ja mulle tundubki,et tarkurite emad pole rahul,sest lapsed pole edasi arenenud-klassi tasemed on erinevad.Samas võrdlengi oma last tarkuritega-lõbus-loominguline- vallatu.Targad aga väga peetud ja ainult kindlates raamides.Just pean silmas loomingulisust jääb neil puudu ning ka jutustamistest ja päris loodusest neil eriti aimu pole.Sõbranna tuupurist laps ei teadnud, mis on kindlus-ja selliseid igapäevaseid aju.Aga just liitmine 100 piires ja lugemine oli une pealt selge.See laps on viimastel aegadel väga haige-vanemad pushivad vaid numbreid ja tulemusi.Võta nüüd kinni,mis on õige.Ja võib-olla esitame oma lastele liiga kõrgeid nõudmisi juba varakult kartes,et äkki ei saa asja.Praku suure pushamise ja loominguta neil oma suurte teadmistega pole midagi teha-nad põlevad läbi!Vaid tulemus on juba maast madalast oluline , mis siis veel hiljem saab!
 
Tess 17. aprill 2003, kl 14.27
Kusjuures ei ole tuupur minu laps, ammugi mitte nohik. Lõbus, aktiivne ja aval. See kõik mille ta omandas lasteaia aastatel, ei tulnud talle mitte raske tööga. Paljus aitasid ka arvutimängud.
 
Arvan 17. aprill 2003, kl 15.07
Tess-ma tõesti olen kindel,et Su laps on väga ok!
Millal ennem on ainult viielistest ja igati nr.1-est lastest asja saanud? Vahel mõni neli ja kolm ja on kuhu püüda! Hullem,kui kõik ained suurepärased ja laps peab igavusest tundides magab.Pea püsti-kõik on ju hästi!
See,et Sulle tundub,et ta on nii maha jäänud,on Sinu mure võib-olla hoopiski!Ma ise lootsin ka,et minu plika oleks väga tubli ja pettumust ja pisaratki silmas on olnud viimase 7 kuu jooksul.Ei saanud ka teiste ütlustest aru,et ära pabista-küll jõuab veel!Mina ikka tahtsin,et kõik oleks perfekt ja kohe tulemust peab igas asjas nägema.Tead, minu laps hakkas minust eemale hoidma ja veidi pelgama.Ja see pani mind hirmu tundma,kui ta ükskord (ise 7a.)et Sinuga koos olles peab alati midagi konkreetset tegema ja niisama nalja üldse ei saagi!No see jutt juba mõjus mulle-olin hirmul,ehmunud!Ja lugesin raamatuid ja läksingi lastepsühholoogi juurde.See teavitas,et mu laps on igati vahva ja ok,aga lihtsalt ise ma olen perfekt ja tahaksin ka seda lapselt.Ta ütles lausa mulle,kuna Teil ei ole tavapärane laps,siis peate terve elu n.ö mittetavapäraselt teda kasvatama n.ö kompromisside ja ilma sunimiste ja nõudmisteta.Vastasel juhul hävitan isiksuse ja siis on pahasti!Nii,et järgmised 11 aastat on ju veel ees -I klass ju vaid sissejuhatus!Häid pühi naised!
 
juta 22. aprill 2003, kl 17.28
Issand, mõtted koduloo töövihikust toovad kananaha ihule...
 
kõtt 28. aprill 2003, kl 22.34
Minult on vanemad alati perfektsust nõudnud.
Alustasin kooli viietega ja nüüd, põhikooli viimases klassis on kaks nelja. Ema-isa tegid minuga tööd juba enne kooli panekut - raamatuid(nn 'kirjatähtedes') oskasin lugeda 3-aastaselt jms...
Hetkel on teadmiste pagasid suhteliselt suured(õpin paralleelselt üheksanda klassi füüsikaga ka kaheteistkümnenda klassi füüsikat pluss uurin vabast tahtest astronoomiat, ajalugu, jms...).
Selle teadmistepagasi eest olen tänu võlgu oma vanematele, kes mind pidevalt on utsitanud ja minust parimat tahtnud. Samas tekitab vahel stressi, kui tuled koju ja näiteks isa küsib, et miks ma asja maksimumile ei teinud, vaid 3 punkti alla selle või miks ma maakondlikul olümpiaadil ainult teise koha sain vms...
Nii et igal asjal omad head ja halvad küljed. Vaadake, kuidas laps paremini õpib ja kuhu poole suundub ning tegutsege selle järgi.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!