Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koolilaps
kuidas kaitsta last
 
N32 19. mai 2003, kl 02.52
Lugesin vanemaid teateid ja leidsin ühe "arvamuse" avalduse, mis minul küll jubedusvärinad ihule tõi. Mõte selline, et kui nt bussis laps karjub ja ema teda vait ei sunni, siis on kõrvalseisjal õigus laps läbi sõimata või lausa käsitsi kallale minna (13.05). Pole kena jah, kui bussis laps lärmab, aga mõte talle kallale minevast täiskasvanust tundub veelgi jubedam. Bussiliiklejana tean, et mõnele tigedale tädikesele piisab pisimastki ettekäändest nt "miks tal nii suur kott on", et last verbaalselt rünnata (käsitsi pole veel näinud).
Küsimus selline: kuidas teie kaitsete oma last nende bussihullude eest? Asjaolude sunnil peab 7-aastane hakkama ise linnas liiklema. Kas õpetada, et hoidku bussijuhi lähedusse ja palugu kohe abi, kui keegi ründab? Või las käib parem jala ... aga kui ta läheb kuus kilomeetrit jala trenni, siis mis trennitegijat temast enam on, ja tagasi ka veel... ega seegi ohutu ole. Senini on laps olnud hoitud ja valvatud, kuidas teha üleminek reaalsesse karmi ellu lihtsamaks?
 
Norija 19. mai 2003, kl 03.09
Tahaks üldiselt loota, et kui keegi lapsele lausa käsitsi kallale läheb, siis tulevad teised inimesed ikka vahele küll. Eriti siis, kui kallalemineja mõni tige mutike on, teda teised ju ise ei karda. Noored nolgid, kes raha või mobiiltelefone pommivad, on ohtlikumad, sest neid kardavad ka täiskasvanud ning pahatihti lihtsalt "ei näe".
Verbaalsed rünnakud... Nendega on raskem jah. Eks ta peab üle saama, mis parata. Eks ema kodus lohuta, aga igavesti Sa teda selliste asjade eest kaitsta nagunii ei suuda.
Muide, ära seda L.-i väga tõsiselt võta.
 
N32 19. mai 2003, kl 12.12
Parandusena - see käsitsi kallale mineja ei olnudki L., see oli arvamus (see noor ja alati tark).
Kurb on asja juures see, et mis mõnele tigedikule väike lõbustus, see võib lapsele olla trauma pikaks ajaks. Enda piiga ka selline õrnemat sorti.
 
n 19. mai 2003, kl 13.08
ega sa alati kohal ei jõua niikuinii olla, kui järjekordne pensakas tänitama hakkab. Ise olen lastele õpetanud sellistel juhtudel mitte välja teha ja eemale tõmbuda. Igal juhul mitte solvuda ega hinge võtta vaid aru saada, et turule sõitval penasakal on ilmselt suhtlemisvaegus vms. seletus. On küll ebaviisakas vanuritest halvasti rääkida, aga muud võimalust praktiliselt pole, sest nad tõesti ronivad tipptunnil bussi -trammi ja hakkvad koolilapsi nügima. Selle asemel, et sõita siis, kui bussid tühjemad.
 
suss 19. mai 2003, kl 13.37
n soovitustega päri.

Miskipärast tundub, et tahaks Sulle, N32, soovitada lugeda äsjailmunud raamatut "Enesekindel laps". Midagi enneolematult uut seal pole (no sõltub muidugi lugeja eelnevast pagasist), ent siiski palju sellist, mille peale igapäevaelus lihtsalt ei tule, aga mis siiski oluline on. Lapses enesekindluse/julguse kasvatamise koha pealt, ma mõtlen.
Nojah, see kaitseks last vast verbaalse rünnaku eest, aga lausa kallaletungi eest kaitset antud tingimustel paraku ei tea..
 
N32 19. mai 2003, kl 14.05
suss,
kes on raamatu autor ja kui värske see on nt kas raamatukogusse võib olla jõudnud?

Peab jah lapsel paksemat nahka kasvatama, on selline ülemääragi tark ja arukas, aga niisuguse egoga, et kui keegi midagi pahasti ütleb, siis solvub ja pigem loobub armastatud tegevusest, kui enam selle inimesega suhtleb. Kogu aeg käin ja silun ja selgitan (lapsele). Pikkamööda on asjad paranema hakanud, aga ikka liiga õrnake (vastukaaluks ta noorem õde, kes on läbinisti veendunud, et kõik inimesed on loomulikult temast vasikavaimustuses - eks tihtipeale ongi, on selline sarmikaks sündinud - ja ei võta mitte midagi südamesse).
 
suss 19. mai 2003, kl 14.21
Autor Gael Lindenfield. Mul oli ettetellimisega, jõudis u. nädal tagasi postkasti. Ehk on juba raamatukogus ka.
Aga interneti raamatupoes näiteks siin : http://www.raamatukoi.ee/cgi-bin/uued

Eks jah, iga laps omamoodi, ühel juba loomupärane võime end kehtestada, teist tuleb selles aidata. Tuleb tunnistada, et mõneti aitab raamat ka oma lapsepõlvekogemusi analüüsida.
 
N32 19. mai 2003, kl 14.37
suss,
aitäh! Hakkan otsima.
Vahel ongi sellistest raamatutest rohkem kasu enda mõistmisel kui otseselt kasvatusabina.

Lohutan ennast kogu aeg, et päris päikeselapsi, kellel kõik alati hästi oleks, polegi, aga ikka on lapsest kahju. Emme ka liiga õrnake?
 
suss 19. mai 2003, kl 14.59
N32, võta heaks! Jah, eks ta nii olegi, et endal on vaat et kõige rohkem tolku nende raamatute lugemisest.
Lohuta end sellega ka, et pole olemas täiuslikke inimesi, sealhulgas ka mitte täiuslikke lapsi ega lapsevanemaid.
Pole Sa liiga õrnake ühti, pealehakkamist ju küll :)
 
N32 19. mai 2003, kl 15.19
Ja-jah, emadus toob inimeses välja huvitavaid külgi. Tuleb meelde mingi prantslaste uurimus, kus inimestelt küsiti, mis tingimustel nad oleksid valmis kedagi tapma. Vist u 90% vastas, et oma lapse kaitseks kindlasti. Nii et arvamus ja muud võõraste laste kasvatajad peaksid ettevaatlikumad olema, vaatamata heale kasvatusele ja üldisele rahumeelsusele tõmbaks nt N32 minu last puutunud tibi näo küll armetult lõhki.
 
manna 20. mai 2003, kl 14.31
Kui ise juures oled, siis on lootust, et laps käitub enam-vähem ning sellisel juhul kellegi kalleletung oleks lausa hullumeelse käitumine, aga kui lapsed üksi.. No nt mina sattusin mõni aeg tagasi Lasnamäele suunduvasse bussi (suht harv reisija olen, ei tea, mis seal tavaliselt toimub) ja 3-4 poisikest ropendasid nii hullusti, et mul läks sõna otseses mõttes süda pahaks. Samal ajal sõimasid üht pisikest plikat litsiks, no niimoodi kooris karjusid @!#$, @!#$. Oleksin hea meelega litaka andnud neile, aga julguse puudumine jms + see, et nad paari peatuse pärast maha läksid, ei lasknud soovi käiku viia. Ausalt ka, ilge oli. Väikesed armsad lapsed ja sellised sõnad.. Pole enne nii tundnud, aga need lapsed viisid marru.
 
N32 20. mai 2003, kl 17.42
manna,
vaat sellistele poisikestele ei ütle jah keegi midagi, tegemisest rääkimata. Isegi mutikesed hoiavad eemale. Mul vist professionaalne kretinism (kunagi õpetajana töötanud), nii et kui midagi sellist näen, siis ütlen küll ära (litakat ei tohi anda, esiteks ebapedagoogiline ja teiseks endale ohtlik).
Aga väike ohutu välimusega tüdruk - "miks laps istub", "miks tal nii suur kott on", ... üleüldse, miks bussiga sõidab.
 
manna 21. mai 2003, kl 10.23
tead N32, siis ei jää sul vist muud üle kui oma laps ka hirmsasti ropendama õpetada - hoitakse eemale ;((
 
N32 21. mai 2003, kl 12.34
manna,
aitäh, sain kohe hea tuju! Vaat sellel alal on ta jah praegu nõrgavõitu, neil on imelikul kombel isegi lasteaed selline, et õigeid sõnu ei õpetata. Peaks veel 20 kilo raskemaks ka söötma, ehk mõjub hirmuäratavamana.
 
manna 22. mai 2003, kl 10.33
 
lapsevanem 04. juuni 2003, kl 21.05
........ei saanud aru,miks peab laps bussis kisama.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!