Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koolilaps
miks ta ei saa aru?
 
poiss 16 21. mai 2003, kl 09.10
Lõpetan sel aastal põhikooli. Kuidas teha emale selgeks, et ma ei taha minna gümnaasiumisse? Tahaks hoopis kutsekeskkooli IT-d õppima.
 
huviline 21. mai 2003, kl 09.46
Ja miks IT-d kutsekasse?
 
saale 21. mai 2003, kl 11.18
Kas su koolis pole gümnaasiumi osasse katsed? Enamasti on ju. Kui on, siis ütle emale, et sa ei saanud gümnaasiumisse sisse. Aga mõtle tegelt hästi järele, enamikust kutsekatest ei pääse ülikoolidesse, tavalisest gümnaasiumist on rohkem lootust pääseda. Mitu-mitu ülikooli ju ka toodab IT-kaid, sind ei võeta kutsekaharidusega eriti hästi tööle, kuna on ka teisi inimesi valida. Pealegi, kui ka võetakse, siis enamasti makstakse ülikooli lõpetanule ikka kõrgemat palka, isegi, kui ühes firmas töötate.
 
mannuke 21. mai 2003, kl 11.26
su ema arvab, et sa pole veel küps oma otsustes. selles eas ju tahetakse kord üht ja siis jälle teist asja. kuid ema soovib sulle turvalist tulevikku. ja praegusel ajal lööb kõrgharidusega elus rohkem läbi.

* mannukesel ka 16-aastane poiss kodus.
 
H 21. mai 2003, kl 12.13
Just lööb praktilise kutseharidusega paremini läbi. Meil on päris palju kõrgharidusega töötuid/või siis töötavad sekretäridena, laotöölistena, müüjatena, koristajatena. Palju on räägitud sellest, et Eestis on suur puudus spetsialistidest. Loomulikult tahavad su vanemad, et käid keskkooli läbi ja siis lähed kasvõi seda sama ala ülikooli õppima, kui endiselt huvitab, aga kui oled oma otsuses kindel, siis soovitan suhelda internetiga ;) ja otsida artikleid, analüüse, arvamusi (viimasel ajal on neid päris palju ilmunud) selle kohta, millest eelnevalt kirjutasin. Kui nad näevad, et oled valmis enda eest seisma ja oskad oma valikuid põhjendada, vast leebuvad?
 
huviline 21. mai 2003, kl 12.29
H,
üldiselt ei vaidle vastu, et kutseharidus mõnel erialal praktilisem, aga IT alal kipub küll niimoodi olema, et paremad töökohad saavad kõrgharidusega või kasvõi alles seda omandavad inimesed. IT-tööandjast abikaasa väidab, et kutsekapoistel pole laiemat, süsteemset mõtlemist ja selle nende tehnikutöö teeb ära suvaline esimeste kursuste poiss, kellest aga saab ajapikku kasvatada firmale vajalikuma kõrgema klassi töötaja. Pärast kutsekat saab muidugi ka edasi õppida, aga kas sel juhul on riigieksamite tulemused ülikooli tasuta kohale vastavad? Võib kokkuvõttes kallimaks minna kui kolm aastat gümnaasiumis.
 
grr 21. mai 2003, kl 12.34
Kustu ema kaasa seda kooli külastama, kuhu sa tahad õppima minna. Lepi talle kokku kohtumine direktoriga ja las see seletab talle, et nende lõpetajad saavad ka edukalt kõrgkooli astuda.
 
Karamell 21. mai 2003, kl 14.46
Ära nüüd sekretäre palun laotöölistega ja koristajatega küll võrdle.
HariTuse tase on neil ikka erinev ja valdkond ka.
 
saale 22. mai 2003, kl 10.35
See H võrdlus tundus imelik jah, kuigi ise pole otseselt nende alade inimene, keda ta mainis, aga ei saa aru, milleks sedasi üleüldse materdada, kas sa H oled enda meelest ilmtingimata parem ja väärid rohkem inimese nime, kui nt mõni müüja või sekretär?
 
Fiii 22. mai 2003, kl 14.35
üldiselt õpetatakse arvutit mingil määral ka gümnaasiumis.
 
Karamellile 22. mai 2003, kl 16.34
H ei võrrelnud, ta tõi välja rea ameteid.
Ja see on tegelikult õige, et praegu on nö igal teisel rahvusvahelise ärijuhi paber. Mida aga ei ole, on vastav töö.
 
emme 22. mai 2003, kl 18.25
kutsekasse võib õppima minna ka peale gümnaasiumi, pealegi võivad noore inimese eelistused nende mõne gümnaasiumi aastaga ka muutuda, aega ringi vaadata küll. pealegi on peale põhikooli kutsekasse läinud noored ikkagi tööle asudes väiksema elukogemusega kui neist mõni aasta vanemad, kes peale keskkooli v. gümnaasiumi kutsekas õppinud.
 
didi 26. mai 2003, kl 12.22
sa mine enne gümnaasiumi ja siis soovi korral kutsekasse. on rohkem võimalusi, rohkem kogemusi ja vanemad ka rahul
 
kaia 30. mai 2003, kl 21.01
mõtle järgi ja kui oled oma otsusel kindel, siis mine kutsekasse IT-d õppima. Kutsekoolis saad juba oma eriala kätte, mis võimaldab Sul pärast tööle asuda. Pealegi, kui oled tsipa halvem õpilane, siis ülikooli Sa pärast keskkooli sisse ei saa, kui käiksid kutsekas, oleks Sul 12 klassi lõpus juba eriala omandatud, mida võid alati täiendada! Räägi emaga sel teemal rahulikult! Ülikool ei olegi ju ainus tee, kutselisi töölisi on praeguses Eestis vaja.
 
Filigraan 21. juuli 2003, kl 23.08
Emal on õigus. Kui lõpetad gümnaasiumi, siis lähed Tallinna Pedasse IT-d õppima. Siis saab Sinust ka midagi. Kutsekasse tahad minna vaid selleks, et ema silma alt minema saada ja lobedamat elu elada. Kvaliteet aga kannatab. Ema ju tunneb Sind! Teda Sa ära ei peta! No okei, lähed kutsekasse ja siis tuleb välja, et emal oli õigus... Tagasi enam ei võeta. Jääb õhtukool. Gümnaasiumilõpetanuid aga võetakse kutsekasse küll. Kui Pedasse sisse ei saa, alles siis mine kutsekasse!
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!