Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koolilaps
Laps ja nimed
 
Leela 24. mai 2003, kl 08.23




Mul selline lugu.Oma lapsele tahtsin panna lihtsa
ja lühikese nime,kuid ma ei jõudnud oma teisepoolega
mitte mingile kompromissile ja saigi pojale kaks nime
pandud.Iseenesest tavaline nähe.Aga nüüd,laps on juba
10 a.,ja tema isapoolsed sugulased kutsuvad teda ühe
nimega(ka koolis muide),minupoolsed sugulased ja sõbrad
teise nimega.Kas selline olukord kuidagi ka lapsele
mõjub?Ootan huviga kommentaare.
 
mimmi 24. mai 2003, kl 08.40
Olen ühe sellise kaksnimelise lapse suureks kasvatanud(praegu 20a.). Ei ole see kahe nimega kutsumine talle küll kuidagi halvasti mõjunud. Umbes 16 -lt hakkas ise kõigi käest nõudma ,et teda täisnimega kutsutaks (nimed koos kõlavad hästi).Eks see oleneb nimest(nimedest ka)ka ja lapsest endast.Ühe suve vahetusõpilasena lasi ennast kutsuda ühe nimega ja siis oli sügisel teise nimega harjumine lõbus. Ja tegelikult oli kodus veel kasutusel üldse kolmas e.nn. hellitusnimi.Praeguseks normaalne täiskasvanud inimene, kellel on kaks eesnime ja keda vanemad tuttavad kutsuvad nii nagu tema nime mäletatakse ja koju tulles endiselt kolmanda nimega.
 
nb 24. mai 2003, kl 09.03
minu lapsel ka 2nime,aga köik kutsuvad teda esimese nimega.talle endale önneks meeldib,et 2 nime ja kui allkirja vaja,siis kirjutab alati eesnimede tähed mölemad suurelt ette.Aga tean last kellel on 3 eesnime ja kuulsin et teised lapsed ötlesid köik 3 nime korralikult välja pikaks läks see kull!
 
aya 26. mai 2003, kl 11.15
Kõigil minu kolmel lapsel on kaks nime ja igapäevases kõnepruugis kasutatakse nö. lühendvarianti, mis on tuletatud esimesest nimest. Samas teavad nad kõik oma täisnime (lasteaialapsed kõik) ja ametlikumas pruugis kasutavad ka ise seda. Teine nimi on nagi täiendiks.
 
safi 26. mai 2003, kl 14.01
nii et 2 nime panemise tagamaad:
1)kaks kanget ja järelejätmatut vanemat ei suuda muul moel kokkuleppele jõuda, kui et mõlemi lemmiknimi saab esindatud.
2)miski kadakasakslase tüüpi kompleks - vaja olla eriline, enneolematu, kordumatu, ehk isegi teistest parem (sest naturaalsel moel selleni ei küündi). (siia hulka ei kuulu Hanna-Liinad ja Mari-Liisid jt. ammutuntud nimed)
3)... ?
 
Zireli 26. mai 2003, kl 18.48
No minu lapsel on kah kolm nime(Helena Hanna Maija), kutsume helluks või helenaks, koolis kõik ütlevad täisnime, kui näevad kuskil tänaval karjuvad täisnime... tööde taha kirjutab ainult helena...õpetajad saavad aru... ja meie küll ei pannud nime nii, nagu eelmine komenteerija arvas... lihtsalt otsustasime otsida nimeraamatust kolm nime, natukene muutsime ja korras, ei midagi sellist, et tahame olla erinevad..... lihtsalt...
 
kiisu 27. mai 2003, kl 10.02
Minul on ka kaks nime. Üks neist veel suhteliselt keeruline. Pole mind kunagi keegi kahe nimega kutsunud. Vanemad kutsusid hüüdnimega. Kui mul laps sündis, otsisin välja sellise nime, mida kõik oskavad hääldada, mida ei pea ütlema tähthaaval ja mida ei saa lühendada. Pole mõtet panna lapsele nime, mida isegi oma vanemad ei viitsi välja öelda. Paljud on öelnud, et mul on ilus, kihvt, omapärane jne. nimi, aga nemad ei ole pidanud ka selle nimega elama. Soovitan ikka tõsiselt järele mõelda enne kui oma lapsele nime panete.
 
kiisu 27. mai 2003, kl 10.15
Minul on ka kaks nime. Üks neist veel suhteliselt keeruline. Pole mind kunagi keegi kahe nimega kutsunud. Vanemad kutsusid hüüdnimega. Kui mul laps sündis, otsisin välja sellise nime, mida kõik oskavad hääldada, mida ei pea ütlema tähthaaval ja mida ei saa lühendada. Pole mõtet panna lapsele nime, mida isegi oma vanemad ei viitsi välja öelda. Paljud on öelnud, et mul on ilus, kihvt, omapärane jne. nimi, aga nemad ei ole pidanud ka selle nimega elama. Soovitan ikka tõsiselt järele mõelda enne kui oma lapsele nime panete.
 
safi 27. mai 2003, kl 11.09
just kiisu, midagi sellist mõtlesin ka mina, kui oma lapsele nime sai pandud. et pole mõtet panna mitu (ja keerulist) nime, kui neid niikuinii tavapäraselt ei kasutata.

Zireli: siis on teil veel see probleem ka, et te ei mõtle ega analüüsi oma tegevust ;) igatahes läheb käiku teine variant!

aga huvitav, paljud üldse nimepanemisel mõtlevad, kas nimi lapsele sobib, mida nimi tähendab, milline on olnud selle ajalugu ja kujunemine.
tuttavad plaanisid lapsele nimeks panna Ursula, tütar sündinud, mõlemad talle otsa vaadanud, nentisid, et see nimi ei lähe/sobi mitte. panid hoopis muud, mida ei plaaninud. lihtsa, tuttava, aga praeguseks mittekuigipopulaarse nime - Annika.
teised tuttavad jõudsid kokkuleppele, et isa paneb nime, emale eriti ei meeldinudki, aga leppis. hiljem uurinud nime tausta, tähendust ja teades lapse tausta, tähtkuju, iseloomu, on nimi 100% sobilik! lihtsalt hämmastav! nimi Sigrid, Skandinaavia mütoloogias tark ussikuninganna, tähendab ka võitjat. tähtkujult tüdruk Skorpion (võitleja), inkade tähtkuju Skorpion=Rästik, mao aastal, isa poolt rootsi verd.
 
miuks 27. mai 2003, kl 16.04
Minu lapsel on ka 3 nime - ei viitsinud mehega vaielda nime panemise hetkel :( Kasutame igal pool ainult esimest. Lasteaias vist ei teatagi, et on rohkem olemas. Laps ise teab, kui küsida spetsiaalselt ja vahel teeb nalja, et on nüüd hoopis .....
 
sii 27. mai 2003, kl 16.42
Toetan kiisut ja safit täielikult. Mu esimestel lastel on toredad, lihtsad eesti nimes, aga kolmanda sündides olid nad juba suured ja sai lubatud, et otsivad vennale nime. Kompromissi kahjuks ei leitud ja nüüd on lapsel kaks toredat eestipärast nime (muud praakisime lihtsalt välja). Kasutame enamasti mõlemast nimest tuletatud hellitusnime, aga kui pärisnimega kutsumiseks läheb, siis ikka mõlemat korraga.
 
juta 28. mai 2003, kl 23.09
Ähh, eks ta üks poosetamine ole. mul endal on täpselt selline nimi, et ma ei tunne rohkem ühtegi sellise nimega inimest. Ja tänu abiellumisele veel ka suht keeruline perekonnanimi ja KUIDAS ma olen tüdinud neid kogu aeg kõigile tähthaaval dikteerimast - ja ikka kirjutatakse valesti. Ja pidevad kommentaarid teemal "oi, kust sa sellise nime said?" on ka tüütud. Minu lastel on ilusad lihtsad nimed.
Muuseas, topeltnimede populaarsusest - kas leidub siin keegi, kelle tutvusringkonnas hetkel ühtegi Karl-Erikut või Karl-Markust ei kasvaks?
 
agj 30. mai 2003, kl 20.42
juta: ainsana neist on mu tuttav Markus :p
minul endal kaks nime. kodus hyytakse esimest nime pidi, sõbrad kasutavad hoopis hüüdnime, mõned neist kasutavad kahte eesnime mõlemat, sugulased kasutavad kas õht, teist või mõlemat eesnime. niiet igati segane kompott. aga nagu öeldakse: heal lapsel mitu nime, niiet teemaalgataja, ära muretse :)
 
vastrik 02. juuni 2003, kl 14.04
minu tydrukul ka kaks nime. kutsume esimest nime pidi. Laps praegu 10. aastane tutvustab ennast igalpool esimest nime pidi. kui oli vaike siis ikka seletas "mull on kaks nime aga olen yks tydruk". :))))
 
´´´´ 03. juuni 2003, kl 17.42
ei tea küll ühtegi karl erikut ega karl markust. tean al erikut.
 
zzzzzzz 03. juuni 2003, kl 23.13
Maria kyrkeele ithaka -vaesed lapsed juuuuuuuu
 
muztikaz 15. juuni 2003, kl 18.06
Cyrceelia Ithaka Maria ikka...sry..
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!