Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koolilaps
lapsele seksuaalteemadest rääkimine
 
j. 25. mai 2003, kl 12.17
kuidas rääkida 10.a tütrele seksuaalteemadest kui ta ise sellest üldse huvitatud pole. vahetevahel ta nagu küsib küsimusi a la mis on seks? ,aga nii kui ma seletama hakkan ütleb ta okey, ma sain aru ja läheb minema.
kümne aastane on juba suur tüdruk et teada nii möndagi päevadest vöi kust lapsed tulevad? ise ei oska kuskilt juttu alustada.
kas keegi teab äkki mönda raamatut mis seletaks neid teemasid.
andke nöu.
 
pastel 25. mai 2003, kl 21.24
Võta lihtsalt ühel hetkel "letti", viisakalt ja vaikselt muidugi. Alusta näiteks sellest, kas tal juba päevad käivad (isegi, kui Sa vastust tead). Küsi, kas ta teab, mis see tähendab. Kui ei tea, siis seleta.
 
nimetu 26. mai 2003, kl 02.38
Pista riiulisse moni teemakohane raamat (neid poodides kyll ja kyll), sest vestlus on selles eas talle ilmselt piinavalt piinlik. Voibolla polegi veel tarvis raakida - kui sul endal algasid paevad naiteks 17 aastaselt, siis ilmselt on tytar ka hilisema arenguga ning praegu tal veel koiki detaile pole vaja teada. Aga see on jah paha, kui paevad tulevad ootamatult kallale ja tydruk saab shoki...
 
** 26. mai 2003, kl 09.25
Kui preili juba 10-aastane....
Kas talle siis koolis mitte midagi pole räägitud??
Minu piiga 11, lõpetab 5.klassi, teab terviseõpetuse tundidest igasugu asju.... Pidin pikali kukkuma, kui õpikust teemad avastasin.... Minu ajal ju koolis see temaatika piirnes ÜHEs tunnis teema käsitlemisega vaheldumisi punasuva ja kahvatuva pedagoogi poolt....
 
j. 26. mai 2003, kl 12.44
ta läks aastake hiljem kooli ning pole seal midagi veel räägitud. aga kas see on normaalne et teda kohe üldse ei huvita sellised asjad.vöib-olla on see üksikute laste probleem.
mul on kuidagi naljakas ka seda arutama hakkata nii et ostan siis ikka kirjandust selle kohta.
 
L. 26. mai 2003, kl 13.33
Mind ka ei huvitanud. Päevadki tulid ootamatult ja ma ei pööranud verejooksule mingit tähelepanu. Vahetasin lihtsalt püksid ära ja panin pesusse. Vanaema pesi meil pesu ja avastas. Tema siis rääkis emale ja ema rääkis minuga. Pole ma ise iial intiimelu kohta küsinud, ka väikese lapsena mitte ja pole räägitud ka. Kõik on kuidagi iseenesest tulnud.
 
liisu 26. mai 2003, kl 20.50
Kuidas ta sul muidu on - tunneb ilma asjade vastu ikka huvi? Viienda klassi lõpuks peaks ta ju suisa ekspert olema, kui koolis vähegi asine õpetaja on. Ma küll ei usu, et mingi lettivõtmine aitab. Tee aegajalt asjast juttu, aga las ta ütleb oma okay ja jalutab minema. Nats mõtleb ja on valmis järgmist kildu seedima. Igal lapsel oma takt ja rütm, mõni lihtsalt kasvab teistpidi tempos kui teised.
 
j. 27. mai 2003, kl 12.00
selles ongi asi et ta ei tunne asjade vastu absoluutselt huvi. ta läks aasta hiljem kooli ja nendel pole küll öppeprogrammis mingit inimeseöpetust. vöib-olla järgmine aasta on aga naljakas on minna öpetaja käest küsima- millal te hakkate lastele rääkima anatoomiast-kui seda peaks ometigi ema tegema.
eks ma vist pingutan üle möttega ,et seda on vaja kohe teha. küllap ta siis tuleb ise küsima,kui öige aeg on. peaasi aga ,et siis tuleb.
 
päikesejänku 27. mai 2003, kl 12.10
osta poest mingi sexi raamat. nt "seksi ABC" seal on väga palju tarka juttu. nii noorele lapsele on piinilik emaga sellistest asjadest rääkida. vb ta teeskleb seda mitte-huvitatud olekut. kui mina nii noor olin, tahtsin küll igasuguseid asju teada aga emalt ei julgenud küsida ja ega sõbrannad ka ei teadnud. mina soovitan talle mingi raamatu lauapeale sokutada. :)
 
puhh 27. mai 2003, kl 12.32
Inimeste vahelised suhted, pereelu, rasedus, seksuaalsus, haigused, tulevikusoovid ja lootused jne. - on kõik kokku elu meie sees ning ümber. Alusta ükskõik millisest last kaasa haaravast nurgast arutelu ja saabki kõik räägitud.
Tingimustel:
et sul on lapsega normaasled suhted,
et sa suudad aktsepteerida lapse arvamust (see võib olla jahmatav) ja viitsid süüvida sellise arvamuse kujunemise põhjendustesse,
et sa ei lähe krampi, kui te peaksite jõudma mõne teemani, mis mõistusega võttes on küll loomulik aga sinu jaoks (kasvatuse vms tõttu) tabu.

Meile pojaga (10 a) meeldib mõlemale aegajalt sedasi elu ja asjade üle "filosofeerida".

Päikest :)
 
K. 28. mai 2003, kl 16.46
Väga vahva raamat on lastele "Sel ööl kui Kristjan loodi". Pildid lapselikud ja tekst otsene. Mu tütar uuris seda 5-aastaselt ja palus ette lugeda. Lugesingi, ilma tsensuurita enda poolt. Laps kuulas huviga ja ainuke küsimus, mis tal tekkis oli "KAs nii palju seemnerakke tulebki korraga?" ja kõik. Hiljem tutvustas ta raamatut ka teistele külasolevatele lastele ja jagas selgitusi. Hetkel on ta 8-aastane, kes kutsus mind ebasobival ajal ujuma. Ma ütlesin, et ei saa, mul on menstruatsioon. Tütar küsis, et kas sa tampooni ei saa kasutada. Ma ei ole kunagi lapsele seda teemat peale surunud, vastused on tulnud aegamisi tema päringute tempos ja kokkuvõtteks on väga eluterve suhtumine. Ma ausalt arvasin, et see osa lapsekasvatamises, on pisut keeruline, aga ei ole ühti.
 
tea 30. mai 2003, kl 20.49
aga pista talle pihku raamat: Tütarlapse usaldusraamat. ytled, et ta ei taha neil teemadel rääkida. aga kuyi talle raamatu annaksid, siis ta loeb seda õhtul, üksi, sest TEGELIKULT tahab ta seda suurte inimeste asjadest ka teada. proovi näiteks nii: osta talle too raamat ja siis ära räägi temaga neil teemadel..siis kunagi kuu pärast küsi lihtsalt möödaminnes, et kas sa oled seda raamatut lugenud....kas sul on midagi, millest rääkida tahaksid? siis saab asi selgeks. minu emps näiteks käitus minuga nii ja nüüd olen palju vabamaks muutunud. kui midagi rääkida tahan, siis sean sammud ema juurde ja küsin järgi. that simple it is! edu!
 
rosin 03. juuni 2003, kl 11.23
laps küsib sina vastad küsimusele täpselt ja talle piisab sellest pikemat juttu nad üldiselt ei kuula.kui laps on eelmise asja enesele selgeks teinud tuleb ta järgmist asja küsima.ega seda ei saa õpetada loengutega.seedimiseks on ka aega vaja ja iga laps saavutab oma teatud küpsuse erineval ajal.
 
katri 03. juuni 2003, kl 12.13
Läksin kord oma 8a. tütrega tuttavale külla ning laps avastas teisest toast voodi pealt raamatu seksist. Pealkiri oli vist "Hea seksi õpik". Kui ma tuppa tulin, peitis ta selle kähku selja taha ega tahtnud mulle kuidagi näidata. Lubasin siis, et ei võta seda ta käest ära kui ta näitab, mis raamat see on. Laps andis selle mulle, ma lehitsesin seda ja andsingi talle tagasi - las vaatab, kui see teda huvitab. Hiljem ta küll küsimusi ei esitanud. Inimeseõpetuse tunnid on vähemalt Reaalkoolis küll juba esimeses klassis. Ei räägita küll veel intiimasjadest, aga inimestevahelistest suhetest küll.
 
kogemus 03. juuni 2003, kl 23.08
Arvan siiski,et ta ammu kõigi asjadega ammu kursis ja oled pöördumatult hiljaks jäänud.Tänapäeva lapsed rohkem targad kui võiks arvata,Olen oma/ täiskasvanud juba/lastele juba siis kui nad vähegi millegi vastu huvi tundsid rääkinud,et ei tekiks haiglast huvi hiljem ja koolis teadagi lapsi nii erineva kasvatusega.Arvan ka ,et kui siiani pole millestki räägitud ei õnnestu nüüd ammugi.Oma lastele ja nende sõpradele räägitud ja täisealine noormees ütles ükskord."minu ema on 10 tuh. valgusaasta kaugusel ja temaga pole mõtetki rääkida"Soovitan proovida teemat arendada ja lihtsalt pakkuda lugemist ja ei mingit valehäbi ei pea tundma.Öelge,et see nii loomulik asi ja üritage.Ehk õnnestub.Kooliplikad tegelikult nii poistehaiged just selles eas.Minu poeg oli küll nendega hädas,tema tahtis veel autodega mängida kui plikad ukse taga käisid.Mina jälle võtsin anatoomiaatlase,kus ristlõige niimehe kui naise ja seletasin lihtsalt ära ja ei mingeid probleeme pole olnudki.
 
hm 04. juuni 2003, kl 13.51
nii wäike tüdruk sa lihtsalt ütle oma lapsele et kasva suuremaks küll siis teada saad.
 
soovitus 05. juuni 2003, kl 01.09
Vaata samas rubriigis 9 aastaselt poisid peas ja mõtle siis oma naiivsekesele......
 
xxx 09. juuni 2003, kl 15.52
ma arvan et äkki tirts on veidi häbelik ja seksist rääkimine tekitab piinlikkust....soovitan osta raamatu ja "unustada" see kuhugi laua otsa peale...uudisimu peaks tal ju ikka oema. :P
 
ml 15. juuni 2003, kl 21.46
äkki ta juba teab ja on ära tundnud ise ka et nendest asjadest rääkimin eon kuidagi taunitav.
selle suhtes et mina näiteks lugesin lapsena arstiteaduslikk eraamatuid ja sai selgeks kõik detailselt:) ja sellepärast ei kippunud siis rääkima ka:)

võimalik et temagi juba mingit kaudu selle teemaga kursis:P
 
j. 16. juuni 2003, kl 16.41
tänan nöuannete eest.
olen hakanud tähelepanema ,et televiisorit vaadates ta pöörab lausa pea ära kui tuleb selline -suudlemise-kallistamise-örnutsemise-koht.
spetsiifilisetele küsimustele vastamiseks on kindlasti abi raamatutest ming plaanin vöimalusel kohe osta.
 
Mul üks hea raamat, 21. juuli 2003, kl 23.00
"Noored küsivad - praktilisi vastuseid". Teab seda mõni?
 
hea raamat... 27. juuli 2003, kl 20.37
... on "tütarlapse usaldusraamat". see väga asjalik ja see unusta näiteks oma lapsele voodi peale... vast on kasu :)
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!