Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koolilaps
Lubadeta ema
 
Nooruk ja auto 04. august 2003, kl 15.05
Endal lubasid pole, aga 18-aastane poeg sõidab.
Sõidab minu arvates korralikult, aga kuna ise sõitja ei ole, muretsen ikka.

Kas kellelgi on kogemusi noorte sõitmisega ja mida peaks silmas pidama (mida ei tohiks lubada; millele tuleks tähelepanu pöörata)
 
joobar 04. august 2003, kl 22.50
... sinu kõrval on kui kiisu a üksi ja sõpradega selline "elu" näinud tiiger ....
... nagunii paneb võssa vähemalt korra, looda paremat ...
... kui on taibu ja muidu arukas siis see esimene kord jääb viimaseks oma süü läbi tehtutest kolaritest ...

... ja edaspidi kui see kõik eelnev üle elatud siis saaabki su pojast korralik juht ...

... aga alati on tee täis noori ja kogematuid ja üleüldse meil pidi olema ligi 3% jautojuhtidest purjus ...

... edu sulle ...
 
mina 05. august 2003, kl 08.00
peamine et pojal load oleksid, muidu tagajärg on 18 000.- trahvi
 
ema süda 05. august 2003, kl 11.44
Eks emad ikka muretsevad, nii minagi. Minu poeg ostis kohe, kui load sai, endale auto. Ja veel sportliku sellise. Tómmet on nii, et naelutab istme külge. Käisin proovimas. Aga ónneks pean nentima, et poisil móistus peas. Raudne reegel on see, et tilkagi alkoholi ei pruugi kui autoga liikvel on. Kiirteel on ta enda sónade järgi paaril korral proovinud, palju torust tuleb, aga... Eks proovima ikka peab. Pabistan iga kord, kui hoovist autoga välja sóidab. Aga lootma peab. Ja uskuma. Meil on selline kokkulepe, et kui ta pikemal matkal on, siis helistab, kui sihtpunkti jóuab ja annab ühtlasi ka märku kui tagasi kodu poole sóitma hakkab. Siis teame oodata. Iga kord on nii, et kui arvestatud ajaks kohal pole, hakkavad igatsugu rumalad mòtted peas keerlema. Kuigi tean, et poisil móistus peas ja tal mingit tarvet kellelegi teel tóestada, et ta nüüd hirmus kòva tegija on kui kihutab, pole.
 
Lubadeta ema 05. august 2003, kl 13.41
Meil on samad reeglid, et alkoholi ei võta, minnes helistab sihtpunkti jõudes ja tagasi tulema hakates kah.

Üks muredest on kiirus. Poeg ületab kiirust nii 10 km tunnis ja väidab, et muidu jääks teistele ette. Sõites paistab tõesti nii (st praktiliselt kõik ületavad selles suurusjärgus kiirust), aga et endal kogemust pole, olen mures ja segaduses.

Teine probleem on õine sõit. Vahel tahab sõpru koju viia (ned on lühikesed otsad), vahel tahab tema isa (kellel lubasid pole), et poeg tuleks talle kuskil kell 2 õõsel laevale, kus ta töötab, vastu.
Mulle need sõidud hästi ei meeldi.
 
milla 05. august 2003, kl 13.55
Linnas pole öösel sõita väga jube, aga maanteel kusagil metsa vahel on oht mõne metsloomaga kohtuda. Ja kiiruse ületamine kuni 10 km/h on normaalne, sest muidu jääks tõesti teistele jalgu. Pealegi näitab spidomeeter tavaliselt mõni km/h vähem. Kohilas Tartu suunal on suur tabloo tee ääres, mis mõõdab ja näitab sõidukiirust. Võib seal proovida, palju spidomeeter valetab.
 
j 05. august 2003, kl 15.10
Mul 20aastane vend ka muidu väga korralik ja hea sõitja, aga kiirus on küll kogu aeg täpselt 10 km/h üle lubatu. See vist üldine tendents, ei aita minu, ema ega tema abikaasa pahandamine. Muidu küll täie mõistusega inimene on.
 
ema süda 06. august 2003, kl 08.17
Kulla lubadeta ema. Ära muretse nende öiste linnasòitude pärast. Praegu teed kuivad ja öösiti liiklus linnas väike, ka kiirused on väiksemad kui maanteedel. Las sòidab ja kogub sedasi kogemust. Sügiseks on tal palju kilomeetreid selja taga, seda kogemust läheb siis hädasti vaja. Libedus mahalangenud lehtede pärast, hiljem ka jää ja lumi... Pimedus. Mis praegu viga, ära muretse ta pärast. Tundub, et su poiss ikka tubli ja mòistusega. Oluline on, et te papsiga teate, kus ta liigub, et teate, et ta alkoholi rooli istudes ei pruugi. Algaja juht, muidugi tal on pónev, ikkagi omad rattad all.

See 10 km/h? Pole häda midagi. Ta läheb kaasa liikluse vooluga. Linnas on ikka paha, kui teistele jalgu jääd, see jutt tòesti òige. Ka on òigus eelpool kirjutajal, et hämaras ja öösiti tasub tóesti olla maanteedel ja maal sòites ettevaatlik metsloomade suhtes.
 
zoocoll 06. august 2003, kl 13.34
"... mu poeg ostis, kohe kui auto sai, endale load..." icicic... see oli loll nali.

Täpselt selline, nagu mujal oma tegemistes, on Su poeg ka rooli taga. Kui teda võib muus osas usaldada, siis las roolib. Tubli poiss.
 
mari 07. august 2003, kl 10.10
Kuule zookoll, loe nüüd veelkord läbi. Kõigepealt sai load ja siis ostis auto, aga mitte vastupidi.
 
hm... 08. august 2003, kl 17.56
rikas poeg sul!
 
Oliver 14. august 2003, kl 16.46
Vaata, et sul jalad liikuma ei hakka, kui poeg pidurdab. Kõrval istudes ära palju lobise ega õpeta. Vaata, et kiirus oleks lubatud piirides ja kõik autosse istujad paneksid turvavöö kinni, muidu saab juht trahvi, kui vahele jääb.
 
. 17. august 2003, kl 16.22
Olen ise noor juht (küll naisterahvas) emaga, kellel küll load on, kuid kes ei sõida (ta kardab väga). Kui poiss on mõistusega, alkoholi sõites (ja enne sõitu) ei tarbi ning väga kihutama ei kipu, siis on kõik OK. Ja Oliveril on õigus - katsu kõrval sõites jalga mitte läbi põranda suruda ning ära kõrval õpeta (või mis veel hullem, rooli küljes ripu). See viimane ajas mind eriti närvi. Nüüd on muidugi asi rahulikumaks muutunud, kuna käin pika maa tagant tööle iga päev,aga siiski. Aga helistan talle ikka, kui lähen kusagile pikema maa taha. Milleks siis inimestel mobiilid on. Ja kui see teda rahustab, siis miks mitte.
 
teab kah natuke 18. august 2003, kl 09.33
Minul on vend 19 seega 1 aasta sõitnud. Alguses oli sama probleem emaga, ei tahtnud, et ta öösel autoga sõidaks ja mis kõige hullem õpetas koguaeg, et pidurda nüüd ja miks nii kiiresti(kuigi mu vend ületab ka max 10km/h)ja võrdsetel ristmikel et vaat sealt tuleb auto ära kiirusta, sul pole kogemust jne jne. Aga tegelikult see õpetamine ajabki noore juhi närviliseks ja siis muutub ta hoolimatuks, sest samal ajal, kui ta sõidab, ta peab ka selle "õpetajaga" vaidlema. Ja olgu juht algaja või kogenud, keegi ei kannata õpetamist eriti veel siis kui "õpetaja" ise ei sõida.
Ja selle kihutamise ja rallitamisega on minu arvates nii, et algajal juhil tuleks soovitada oma võimed proovile panna mõnel suurel platsil(Tartus näiteks lennuväli) las ta siis seal harjutab ja proovib mida ta tahab, see on ju ohutum kui liikluses hakata katsetama. Ja kui ei taha minna,ütleb, et kütet läheb palju ja raha vähe ja miks niisama bensiini raista siis anna raha ja mine kas või ise kaasa, et näita mida sa siis tegelikult suudad.(Eriti tähtis on libedasõidu harjutamine talvel ja sügisel) Aga üks asi mida minu arvates peaks tegema on see, et südamele panna iga kord kui sügisel talvel sõitma läheb, et tee on libe ole ettevaatlik. Tavaliselt ongi suurim problem see et algajad ei arvesta, et pudelt maha langenud lehed mis on vihma saanud on sama libedad, kui jää ja lumi, eriti veel suvekummidega.
 
teb kah natuke 18. august 2003, kl 09.39
Ja kui võimalust on siis võiks lapse saata lisaks autokoolile sõidukursustele mis õpetavad ohuolukordadega ja libedaga toime tulema. Neid koraldavad BMW ja OÜ Autosõit http://www.hot.ee/autosoit


Täiendav info BMW sõidukoolituse kohta:
Hannes Saareli, AS United Motors koolitusjuht, telefon (0) 659 3707
Eedo Raide, BMW sõidutreeningute läbiviija, telefon (050) 74 004
E-post: bmw@bmw.ee

BMW Sõidutreeningud Tartus info:
Andres Räim, telefon (07) 302 876, (050) 31 134
E-post: andres.raim@bmw.ee
 
Lubadeta ema 20. august 2003, kl 10.27
Kõigile suur tänu vastamast; sellest oli tõesti kasu.

Ja kursused, kus õpetatakse ohuolukordadega toime tulema, selle võtan teadmiseks ja plaani.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!