Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koolilaps
ingl.k enne kooli ehk aia viimases rühmas
 
karmen 06. august 2003, kl 16.47
kuna olete ilmselt koolilaste vanemad, siis äkki oskate aidata.
Laps on 6a, läheb lasteaia viimasesse rühma sügisel, kus on võimalus ka ingl k õppima hakata 1xnädalas. Jagage kogemusi, kelle lapsed on õppinud või õpivad lasteaias ingl k, milliste materjalide järgi, mis maksab, kas lastele meeldib, mida tundides tehakse ja kas asjal on üleüldse mõtet või peaks koolini ootama?
 
pralle 07. august 2003, kl 00.07
Ma eriti ei süüvinud materjalidesse, kuigi iga kuu lõpus anti lapsele paber sõnadega kaasa, et mida nad on õppinud. Oli ka kirjas, et laps ei pea kõiki lehel kirjutatud sõnu teadma. Vahel ikka küsisin üle ka. Maksis umbes 1200 eeku. Kuna firma oli koolitusloaga, sain veel tulumaksu tagasi ka. Tunnid olid nädalas 2 X 30 min. Mul kaks last, mõlemad õppinud kaks viimast aastat inglise keelt lasteaias. Vanem käib nüüd inglise keele kallakuga klassis ja noorem läheb samuti. Ei tea, kas aitas lasteaias harjutamine või paindub keel paremini, aga õpetaja kiidab, et vanemal on väga hea hääldus. Laseb tihti teistele ette hääldada. Kodus vaatavad multifilmikanalit (cartoon) ja omavahel kasutavad palju inglisekeelseid sõnu ja fraase. Vahepeal kiskus jutt päris inglisekeelseks.
Ega ta kahju ju tee, nagunii on vaja mingit võõrkeelt hakata koolis õppima ja inglise keel on suhteliselt rahvusvaheline keel, millega peaaegu igal pool hakkama saab. Kui laps nagunii tulevikus hakkab inglise keelt õppima, siis võib ta juba lasteaias sellega väikest viisi tutvust teha. Kooli minnes oleks siis mingi põhi ka all.
Sry, sai nii pikalt.
 
anu 07. august 2003, kl 11.56
Tead, minu lapse kooli inglise keele õps rääkis ükskord, et nende lastega, kes lasteaias keelt õppisid, on koolis kergem - mitte sellepärast, et nad juba oskavad, vaid et nad teavad, kuidas keeletund välja näeb ja saavad aru. Ja kui veel klassis mõni lasteaias õpitud sõna meelde tuleb, oi seda rõõmu ja õhinat siis.
 
Mari 07. august 2003, kl 12.13
Minu tütar õppis 5.a. huvikooli pisikeses rühmas sügisest kevadeni inglise keelt. Õpetajaks oli eelneva kogemuseta ingl. filoloogineiu, kes lastega hästi hakkama sai. Õppimine käis läbi mängu 1X nädalas 1,5 tundi korraga. Lastele jubedalt meeldis. Eriti meeldis kuulmise järgi lihtsate lastelaulukeste õppimine, mida nad said kohapeal üksteisele mikrofoni laulda ja koju anti kassett kaasa. Iga tunni lõpuks anti u. 10 uut sõna kaasa, mis olid juba tunnis ka meelde jäänud. Kevadeks teadis ta pea kõiki sõnu. Rääkida muidugi ei osanud, aga multikatest tuttavate fraaside leidmine tegi palju rõõmu. kodus kasutame siiamaani lihtsamaid väljendeid ja sõnu. Kahjuks oli sellist õppimisvõimalust meie väikelinnas ainult ühel aastal.
 
kah arvaja 07. august 2003, kl 13.51
Ei teagi kas soovitada või mitte. Vanem laps lasteaias ei käinud, kuid hakkas esimesest klassist peale huvitundidena ingl keelt õppima.Õpetaja suht range (ja hea), pani ka sõnu pähe õppima, kuid kui kauaks need lihtsalt pähe õpitud sõnad meeles siis ikka püsivad. Igaljuhul, kolmanda klassi järgsel suvel küsis laps ükskord:"Mida little tähendab?". No siis ajas ikka küll naerma, et mis kasu sellest õppimisest üldse on ;) Aga samas nõustun eelpoolkirjutajatega, et kogemus ta on ja laps teab kuda keeletund välja näeb, mida, milleks ja kuda õpitakse. Nii et kui nüüd teine laps esimesse klassi läheb, panen tema ikka ka huvitundi.
 
pii 07. august 2003, kl 21.10
Erilist mõtet ei näe. Kõik oleneb õpetaja isiksusest. Kui tal seal huvitav ja vahva, võib ju käia. Tulevasele kooliedule ei mõju.
Õpetaja, kolme lapse ema
 
* 08. august 2003, kl 13.25
meil oli ka lasteaias inglise keele tunnid, poiss alguses käis, aga siis tüdines millegipärast ära, ilmselt ei tekkinud õpetajaga klappi, eelkoolis käis küll meelsasti ja õpetajat kiitis taevani. Kuna käisime ka ujumise trennis siis mõtlesin, et koormus niigi suur koolieeliku jaoks, (eelkool 2* nädalas ja ujumine 1*) las laps ise otsustab ja ära ta tuligi. Meil on rohkem olnud kasu telekast ja välismaalastega suhtlemisest sest laps oskab juba lihtsamaid asju rääkida ja mõista, kooli läheb ka inglise keele klassi. Arvan, et enne kooli sundida küll ei tohi, kuid kogemus ja õpiharjumus tulevad kindlasti kasuks nii ,et kui tahab siis las käib. Kui soov panna laps katsetega kooli siis katsete ajal ka väga abiks kui lapsel selge mis see kool on ja kuidas tuleb käituda. Nii, et julgusta kindlasti kuid ära peale suru muidu tekib kooli tõrge.
 
ingl.k. õps 08. august 2003, kl 18.54
Teate, ärge kulutage raha tuulde! Cartoon networki vaadates jääb lapsele ennem midagi meelde (sel juhul ta õpib alateadlikult). Mu enda last ingl. k. kallakuga klassi vastu ei võetud. Nüüd ta läheb 3.ndasse klassi, pole päevagi ingl. keelt õppinud, kuid TÕLGIB mulle multifilme veatult. Seevastu, kui mingi "õpetaja" sügas neile lasteaia inglise keele tunnis värvimiseks lehti nina alla (red, green, blue), siis sellest polnud mingit kasu: lapsel ei jäänud mitte sõnagi meelde (sest õpe oli mehaaniline). Alla 7 aastane laps ei suuda mingi koolitunni vormis tavaliselt võõrkeelt meelde jätta, pigem õpib ta laulukesi, salmikesi, ringmänge jms. mängu vormis.
Miks kakskeelse pere laps väljendub vabalt mitmes keeles? Sest ta on alateadlikult seda õppinud. Laske oma lastel ilma tõlketa multifilme vaadata ja mõne aasta pärast olete te tulemusest üllatunud. Kui laps tahab, siis ta omandab selle ise enne kooli. Kui ta ei taha, jääb ta koolis kirstunaelaks. Kui talle meeldib koolis õppida, siis jäävad õpetajad temaga rahule. Mõnel läheb pea alles 9.ndas klassis lahti.
Üldiselt (see ei ole reegel), kui laps on reaalainete poole kalduv, siis sobib talle enam saksa kui inglise keel. Kui laps on unistav ja hingeline, sobib talle enam inglise keel. Proovige järgi, milliseid lauseid ta loomulikumalt järele ütleb, kas saksa või inglisekeelseid. Laps teab üpris varakult, mis talle enam meeldib. Äkki istub talle hoopis prantsuse keel?
 
ka ema 12. august 2003, kl 10.11
See Cartoon on tõesti üks kasulik asi tuleb välja. Ei teadnudki, et paljud lapsed sealt iseseisvalt keelt omandavad. Minu 8-a poeg hakkas ka mingil hetkel äkki inglisekeelseid (eestikeelsete subtiitritega) filme vaadates pahandama, et tõlgitakse pidevalt valesti st tema tahtis, et tõlge oleks sõna-sõnalt (järelikult on iseseisvalt passiivset keelt piisavalt omandanud). Kuskil enne õppinud ei ole, ise ei ole ka õpetanud!
 
samuti ema 16. august 2003, kl 16.46
Minu laps õppis inglise keelt nii lasteaias kui ka eelkoolis. telekast multifilma vahtida ei ma tal pole eriti lasknud. Iirimaal reisil olles hakkas aga üks naisterahvas temaga inglise keeles (jubeda iiri hääldusega) juttu ajama ja minu suureks üllatuseks sai laps temast üsna palju aru ja oskas ka vastata. Ausalt öelda olin ma keeleõpetamisse nii väikesele lapsele muidu üsna kriitliselt suhtunud ja ei oodanud teab mis tulemusi, lasin tal käia nendes tundides rohkem vahelduse mõttes. Oli ta ju oma rühmas pea alati viimane, kes koju sai. Aga tulemused olid tõesti üllatavalt head ja suur kasu oli sellest ka kevadistel koolikatsetel. Nii et soovitan!!
 
lasteaiaõpetaja 23. august 2003, kl 20.28
Ei soovita.Lasteaia viimase rühma tunniplaan on niigi piisavalt tihe.Koolis tuleb uus õpetaja ja hakkab sama asjaga jälle algusest peale...Kui midagi enne kooli soovitada, siis liikumist või kauneid kunste.
Ja mitte midagi ei juhtu kui laps kusagil ei käi ja teie temaga lihtsalt hea ema oskate olla, suhtlete, arutate maailma asju, vaatate raamatuid ja loete õhtuti head muinasjuttu.
Ostke selle raha eest parem lapsele vitamiine, aga ärge last ülestimuleerige.Olen näinud lasteaias lapsi,kes vaimsele koormusele vastu ei pea ja on hädas näolihaste tõmblustega, ülierutuvusega ja kroonilise väsimusega.Ja siis viiakse see laps "puhkama", Egiptusesse.....
 
tydo 27. august 2003, kl 21.01
pole mõtet panna last inglis keele tundi kuna tal läheb see niikuinii meelest ära.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!