Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koolilaps
laps internetis
 
väga suur mure 13. august 2003, kl 15.46
oh seda internetiajastut!
sain eile juhuslikult teada, et minu peatselt 10-seks saav poeg kirjutab jututoas ühe 34 aastase naisega. pidid igasugustest asjadest kirjutama. naine pidi ka tedma, kui vana poiss on.
lepivad järgmise aja kokkku ja siis suhtlevad.
poiss on viimasel ajal väga närviliseks ja kinniseks muutunud. siiani üritasin teda mitte torkida ja vajadusel jätsime talle rohkem hingamisruumi. kas peaks ikkagi uurima hakkama mis toimub?
 
nele 13. august 2003, kl 16.01
Kuidas kontrollida lapse interneti kasutamist, ehk tõesti jagab keegi kogemusi.
 
L. 13. august 2003, kl 16.27
Miks peaks laps üldse internetis kolama ja oma silmi rikkuma? Ja veel jututubades... oh püha mürisstus küll. Mina ei teagi, mis need jututoad on. Teil, kallid vanemad, tuleb oma jõmpsikatega rohkem ise tegeleda, mitte arvutisse kolama lasta.
 
väga suur mure 13. august 2003, kl 16.38
see oli nüüd küll väga mõtetu soovitus. arvuti on kodus olemas ja mitte ainult mängimiseks vaid enamalt jaolt töö tegemiseks. kas tuleks siis arvuti kodust lahkudes luku taha panna. oleme ausad ,elu-olu on muutunud ja arvutid koos internetiga saanud meie elus oma koha. oled ju isegi siin st. internetis.
ja kahjuks peavad paljud emad töötama pikki päevi, seega enamus päevast kodust eemal viibima. ja see et laps internetti kasutab ei ole mitte vanemate hooletusest ,vaid enam ei käi lapsed suvel karjas kivi peal vilepilli puhumas.
 
einoh 13. august 2003, kl 16.58
Mina küll katsuks uurida, mis toimub. Äkki tädi üritab last kuidagi ära kasutada, sundida narkootikume ostma või pärib infot kui rikkad sõbrad on ja kus elavad.
Muidugi on võimalik, et poiss on lihtsalt leidnud kellegi kellele muresid rääkida.
ega seda, mis interneti jututoas omavahel kirjutatakse kuidagi vist kontrollida saagi (vähemalt mina ei tea). Seda milliseid lehekülgi laps külastanud on saab kontrollida History alt.
 
Norija 13. august 2003, kl 17.19
Kui arvutispets ta on? Millist programmi kasutab? Näiteks mirc võimaldab vestluste ajalugu salvestada.
 
M 13. august 2003, kl 17.21
Olen Einoh'iga nõus.Kuid kogemused oma lapsega on olemas,et internetis on ka "turvalised" tutvused olemas.
Endal tütar(12a.)sai selle suve alguses interetist ühe poisi ja kahe tüdrukuga kokku.Elame väikelinnas(Lõuna-Eestis).Nad kohtusid Tallinnas.Meil oli sel päeval sinna ka asja,nii,et käik niisama polnud.Poisil oli isa samuti kaasa tulnud.Enne kohtusin Nende sõpradega.Kõik läks hästi.Ja tütrel jälle häid sõpru juures.Praegu plaanib uut kohtumist.Ei tea,kas see suvi enam jõuab...
 
väga suur mure 13. august 2003, kl 17.21
ei ole eriti suur spets ja seda ajalugude salvastajat ka ei kasuta. jama on tegelikult suur, sest igasuguseid pervosid on jalaga segada. ei taha ka arvuti kasutamist täiesti ära kasutada.
 
väga suur mure 13. august 2003, kl 17.31
oleksin rahulik, kui oleks tegemist tema vanuselise tuttavaga st. kuni 18a. kas on ikka normaalne, et täiskasvanud naine otsib lastega kontakti.
 
Norija 13. august 2003, kl 17.43
Täitsa päri, et asi on päris tõsine. Oleks laps vähemasti 12, siis veel, aga kui alla 10 aasta, siis on asi igal juhul kontrollimist väärt, seda ka mõningase privaatsuse rikkumise hinnaga.
Ise ma ei oska, aga põhimõtteliselt on täiesti võimalik teha nii, et kõik klaviatuurivajutused salvestatakse faili. Nii saaksid vähemalt seda teada, mida Su oma poeg räägib. Mingigi kaitse ja kontroll olemas. On võimalik ka keelata ligipääs mõnedele aadressidele, aga kui probleemi tegelikult siiski ei ole (mitte midagi võimatut pole ju ka selles, et lihtsalt üks 34 aastane tädi ajab 10 aastase lapsega kena ja viisakat juttu ning mitte midagi polegi lahti), siis oleks see vist nadi variant. Järgmist tutvust varjaks poeg siis erilise hoolega.
Üldiselt soovitaks leida mõni tuttav arvutispets ja selgitada probleemi. Vaevalt, et keegi ilma probleemi teadmata nõustuks mingit spy-ware't paigaldama, kuna sellega saab ka palju paha teha, näiteks teise inimese pangakoode välja uurida, aga kui asi tuttavale inimesele ära selgitada, siis võidakse appi tulla küll.

Üks variant on muidugi proovida asi ilma internetita korda ajada. Soovita pojal tädi külla kutsuda, näiteks?
 
Norija 13. august 2003, kl 17.47
Ja niipalju veel, et see võimalus, et tegelikult on kõik korras on ka täiesti olemas ja tõenäolisemgi. Kõik koeraomanikud pole veel zoofiilid, kõik täiskasvanud, kellele meeldib lastega suhelda, pole veel pedofiilid. Kuid väike kontroll ei teeks siiski paha.
 
mia 13. august 2003, kl 17.57
aga tegelikult sa ju teagi, kas see "tädi" on nii vana või on ta hoopis onu? võrgus võin ma ju olla kes iganes, olen ise ka olnud 34 ja mina küll 10 aastaste juures midagi nii võluvat ei leidnud , et nendega lõputult lobiseda viitsinuks, oma vennapoegadega jah, loomulikult, aga võõra lapsega? Kui seal midagi kahtlast ei ole , las laps suhtleb siis paar korda sinuga koos, muide kuidas sa selle üldsegi avastasid?
 
Odot, 14. august 2003, kl 00.39
ja sa veel polegi sekkunud?!?
Mul kolm ca samavanust last, mõni vanemgi ja mina küll ei luba neile mingeid jututube!!! No give me a break! Samahästi võiks talle anda viitsütikuga pommi. On ainult aja küsimus, kui mingi jama on tulemas.
Okei. Alustan algusest. 10-aastane ei ole ajudega olend, kes suudaks vahet teha hea ja kurja eri variatsioonidel. Seda kasutavad tavaliselt ära sulid, kes oskavad netis ideaalselt kasvõi vastassoost isikuteks ümber kehastuda. Näiteks minu 12-aastane oli nii toru, et ei teadnud, et netis ei või oma kontaktandmeid avaldada!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ma ei taha mõeldagi, mida Su 10-aastane on avaldanud teie kodu kohta...
Kord oli koolis skandaal: 14-aastane oli võrgutanud 11-aastase tüdruku, läinud sellele külla ja tüdruk oli kinkinud kutile pere kõik väärtasjad ja kogu raha. Seda oli viiekohaline summa. Põhjuseks tõi tüdruk, et ta armastas seda poissi. Poiss tõmbas taksoga linnade vahel sõitu ja mõne päevaga olid mõned tonnid läinud, lisaks ostis endale ja sõpradele moblad jne.
Noortel ei ole ajus mõistust.
Sinu laps võib samamoodi, näiteks raha ahvatlusel, olla nõus tegema mida tahes, millest Sinul tõuseksid ihukarvad püsti.
Lülita nett tema elust välja. Saada ta kasvõi kuhugi eemale, kellegi juurde, kus netti pole.
 
einoh 14. august 2003, kl 08.04
Äkki on võimalik saada mingit abi selle jututoa omanikult v administraatorilt. Äkki nemad salvestavad vestlusi ja jälgivad neid. Uuri.
 
L. 14. august 2003, kl 09.03
No ma olen täiskasvanu ka ja mõistus peas, et igal pool ei kola.
Laps lugegu kodus raamatuid, õppigu või mängigu õues sõpradega, tegelgu oma hobidega , olgu vanavanemate juures, vaadaku telekat või kuulaku raadiot aga mitte ärgu istugu arvutis.
 
didi 14. august 2003, kl 13.43
mis teil kõigil viga on?? see pole ju mingi lahendus, et lihtsalt keelad ära ja kõik. varem või hiljem satub ta ikkagi jututubadesse ja te ei saa kaitsta oma lapsi kõige halva eest. küll aga aitab väike jutuajamine. mitte moraal. lihtsalt muuseas-vestlus igasugustest kuritegudest internetis ja mida ei tohi internetis avaldada. siis võiks talle näiteks poetada nina alla huvitavaid netiaadresse. tean omast kogemusest, et usaldav suhtumine on pinnimisest palju parem. lapsel ei teki siis trotsi.
to Odot: noortel ON mõistust ajus, aga paistab, et sa ise pole kunagi noor olnud. minul oli näiteks umbes samavanusena ka internet...olen siiamaani elus. Pealegi, noorte mõistus sõltub suures osas vanemate kasvatusest.
 
teisemelise ema 14. august 2003, kl 17.14
olen ka ise netis lastega suhelnud ja tegemist on olnud täiesti süütu vestlusega. ja loomulikult olen ütelnud kui vana olen, kuigi oleks võimalik ennast ju paarkümmend aastat nooremaks valetada. samuti on tütar suhelnud oma netituttava emaga msn-s ja ka lihtsalt ilmaasju arutanud. ei ole vaja alati tonti näha. karta tuleks pigem selliseid, kes ennast kellekski teiseks valetavad.
10 aastane poeg võis jutupartneriks valida ka vanema inimese seetõttu, et see suhtus temasse kui normaalsesse inimesse, mis sest, et laps alles, samas kui ta juhtus juttu alustama mõne pubekaga, siis seda kogemust ta rohkem ilmselt ei tahtnud. o.en vahel üle õla vaadanud, mis tekst jutukates käib, no mõni ainult rõvetseb ja seda enam, mida nooremaid teab jututoas olevat.
 
to didi 14. august 2003, kl 22.14
Jää vait. Saa enne nii vanad lapsed, siis tule rääkima.
Sulle kõlbab muidugi ka abieluväline seks ja homod on sinu arvates vaid omapärased inimesed.
 
emme+ 15. august 2003, kl 12.02
Sa pead delikaatselt uurima lapse käest millest nad selle naisega räägivad. Inimesi on igasuguseid. Ei saa alati kõiki pimesi usaldada. Tegelikult ei ole 10 aastasele lapsele sobilik käia täiskasvanutele mõeldud jututubades. Lastele on internetis palju toredaid mänge ja veebilehti, kus nad saavad omasugustega suhelda.
Arvan, et peaksid lapsega usalduslikuma suhte looma, temaga tegelema. Siis ei otsi laps võõra inimesega suhet.
 
Vaikiv naine 15. august 2003, kl 13.03
MIks te didit sõimate? Tal on õigus, lihtsalt ära keelamine pole mingi lahendus. Esmalt tuleks lapsega rääkida võimalikest ohtudest (vestluskaalane võib olla tõesti mees või varas jne) ja siis mingi parem tegevus talle leida. Las hakkab näiteks progemist õppima.
Ise olen reaalsuses suhelnud 12 aastase poisiga. Tutvusime huviringide majas (minul käis väike laps ringis, keda ootasin) ja poiss tõesti tahtis kellegagi rääkida. Ilmselt oli ta emal alati kiire ja kodus keegi ei kuulanud teda. Rääkisime koolist, õpetajatest, direst, mida ta vabalajal teha tahaks jne. Ta ise tahtis kohutavalt rääkida, nõu küsida. Seal pole midagi imelikku. Suhelge oma lastega rohkem.
 
to L. 16. august 2003, kl 11.56
Sinu avaldused on kummalised - väidad, et ise ei teagi, mis jututoad on, aga lapsed seal ei tohi käia. Kuidas nii? Millel taoline väide baseerub, kas sellel, et naised nii saunas rääkisid? Ja MIKS laps ei tohiks arvutis olla näit. limiteeritud aja päevast? Arvuti on ju tohutu (ka positiivse) info allikas. Enne tagurlikku lahmimist võiks ikka tiba mõelda.
 
Jane 16. august 2003, kl 23.22
Räägi lapsega.Selgita. Räägi veel. Ja veel.
Põhimõtteliselt on vist võimalik seadistada arvuti nii, et sellele teatud lehele, kust jututuppa saab, ei pääse.No proovib 25 korda, siis lööb käega ja läheb www.miksike.ee :)
Kavalda laps yle, ta väike ja totu alles.
 
Minni to Jane 16. august 2003, kl 23.55
Soostun sinuga selles 100% ja +.
Aga rääkides oma lapsest - ma tahan ALATI kõik selgeks rääkida, ta on aru saanud ja kavaldamine on osa reetmisest. Kas ema on siis taoline tegelane (kes peax eeldatavasti olema elu 1mene sõber, kelle eest varjat?!), arvan, et EI. Samas ei pea ma silmas emasid, kes nõuvad aruannet tütrelt, mida poiss kinos sosistas või kuhu käe pani( ja neid on veidrate hulgas kahh).
Kokkuvõttex: ümberseadistemine on alandav, kui vaja, siis (harva) oluline, üldiselt vanema-lapse vaheline suhtlusprobleem...
 
juula 22. august 2003, kl 15.25
inimesi igasuguseid, nii lapsi kui naisi. isegi suheldud, tõsi küll, tuttava (poiss)lapsega jututoas, vestlused enamjaolt tema algatusel, lobises päevasündmustest jne, ilmselt lihtsalt vajadus rääkida ja kiidelda oma saavutustega :-)
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!