Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koolilaps
hüperaktiivne laps
 
Marii 26. august 2003, kl 10.03
Tere
Ei saa enam hakkama 10 a. hüperaktiivse lapsega. Kas keegi oskab soovitada head psühholoogi (psühhiaatrit)? Tänan.
 
vanem 26. august 2003, kl 11.58
Kes diagnoosi pani??? Kui tõesti tegemist hüperiga pöördu arstile st. psühhiaatri poole. psühholoog ei saa siin suurt midagi teha. Hüperaktiivsust ravitakse st leevendatakse ravimitega kuna tegemist on haigusega.

Milles sul see lapse hüperaktiivsus väljendub?
 
teine vanem 26. august 2003, kl 12.05
Don't worry! Seda sõnakõlksu loobitakse üleliia.
Alles hiljuti lugesin, et iga koleerilise loomulaadiga laps tembeldatakse hüperaktiivseks. Nad on õpetajale ebamugavad jah, aga paraku on juba iga kolmas poiss keskkonna jne mõjul n-ö hüperaktiivne.
Mingil juhul ära mine tablettidele, on psühhiaatreid, kes neid kohe ja kuhjaga välja kirjutavad. On Su eesmärk laps uimastada?
Ritalin näiteks põhineb amfetamiinil või sellelaadsel ainel, ühel teisel, kergemal vahendil aga pole erilist toimet.
Ela see kuidagi üle, psühhiaatritel võid ju käia, aga ära võta juttu sulakullana!

* Hüperaktivisti ema, kes hakkab juba rahunema!
 
Marii 26. august 2003, kl 12.27
Diagnoosi panin ise lähtuvalt sellekohasest loetud kirjandusest. Seda kinnitab ka klassijuhataja. Hull lugu see, et ühe tavakooli 4.klassi on sattunud selliseid poisse umbes 6 ja tänu sellele ei suuda ükski õpetaja nendega toime tulla.
1. ta ei suuda eriti keskenduda ühelegi tegevusele. See on eriti masendav.
2. räägib pidevalt vahele, kuigi oleme sellest miljon korda rääkinud.
3. võib korrutada üht ja sama asjasse mittepuutuvat fraasi pikalt järjest.
4. ei ole eriti nutikas. Ei suuda korralikult läbi lugeda pikemat tekstülesannet. Hüperaktiivsed lapsed ei pidavatki olema erilised vaimuhiiglased.
5. Kogu aeg peab tal olema mingi tegevus, sest "muidu on tal igav" ja siis hakkab tegema lollusi, millest kõik on surmani tüdinud, kuid keegi ei julge öelda.
6. teeb veel 10. aastasena voodisse alla. Ise elab seda küll hommikul üle. Arsti juures kontrollitud - neerud korras.
7. ajab pidevalt sõna otseses mõttes loba, peaasi et rääkida saab.
8. sõnavara väike, maailmapilt kitsas. Ringi käinud ja reisinud palju. Raamatuid lugeda ei taha - ilmselt pole kannatust.
9. huvi pakuvad vaid arvutimängud. Nendest on ta lõpuks nii väsinud, et päeva lõpuks on pahur.
10. Kurdab pidevat peavalu.
 
vaata 26. august 2003, kl 12.46
Vaata otsingust: mõni nädal tagasi kirjutas üks isa samal teemal ja talle viidati lastekaitseliitu, kust võib abi saada. Äkki sobib.
 
vaata 26. august 2003, kl 12.48
Täiendan: see oli küll väikelapse teema all ja on kohe näha, kui sisse lähed.
 
vanem 26. august 2003, kl 13.18
Ka minul olid kahtlused (diagnoosi ei ole pandud) kuna olen veidi ka ise asja õppinud, oma lapse suhtes.
Tegelikult on iseloom ka oluline näitaja! Ja üks soovitus veel;pane poiss trenni. Sellised lapsed vajavad füüsilist rabelemist.
ja muudkui kiida, kui laps midagi hästi teeb. leia talle lühiajalisi kodutöid.
arvutimängud ei ole küll sellisele lapsele sobiv tegevus- pane piirangud peale!
pissimine kadus minu pojal ära vist 12.aastaselt.Nüüd mees missugune!

Ja peamine soovitus (mida vääääga raske täita) jää ise alati rahulikuks ja endale nõudmistes kindlaks!
ja arstile võiksid siiski minna- lastepsühhiaatri vastuvõtule. Kui on diagnoositud-uuritud, saab ka koolis õpetajatega koostöös lisategevusi leida- kuna tunnis on ju lapsel igav. Ja ka õpetaja peab suutma last tunnustada!
Ja õpi koos lapsega.Tean et see on tüütu ja raske, kuid muidu ei saa!
Oh, ilmselt võiks veel sama pikalt jätkata, aga..
 
Marii 26. august 2003, kl 13.29
Trennis mu laps käib. Olen püüdnud temaga tõesti rahulik olla aga kui sinust ei tehta välja peale 5.pöördumist, siis kaotan lõpuks ka ise enesevalitsuse ja muutun vastikuks kiunujaks emaks. Mul tunne, et vajan ise varsti mingit arstiabi. Aga siiski, on teil välja pakkuda mingit head tohtrit?
 
vanem 26. august 2003, kl 13.37
Tohter peaks olema meesterahvas-miks mitte Jüri Ennet kui Tallinnas elad. Ta on väga tore meesterahvas ja tundub ka asjalik ja kogemustega arst olevat.(ei ole ravinud tema juures, ta on mulle loenguid pidanud)
oma poisiga käisin naispsühholoogi juures, pärast ütles, et mis see mutt ka elust teab!
 
vanem 26. august 2003, kl 13.43
to: Marii

Jüri O.-M.Ennetiga jt. arstidega saad nõu pidada aadressil:
www.kliinik.ee
sealt võtad arstid- psühhiaatria ja ..olemas, kontaktandmed jm ka.
 
sama murega 27. august 2003, kl 14.47
Mul sarnane 10 a. poeg.Olin ise terve eelmise talve antidepressantide peal - sain abi,kogusin jõudu ja suudan temaga kannatlikum olla.Tablette hakkasin võtma lapse psühholoogi soovituse peale,kuigi algul arvasin,et ma seda ei vaja.Meie elu on küll paremuse poole muutunud.
 
Lillevorst 27. august 2003, kl 18.30
Lugesin väga huvitavat uurimust Ameerika teadlastelt - grupp hüperaktiivseid lapsi pandi ekstramadalale süsivesiku- ja suhkrudieedile, mis tähendas et nad said minimaalseid mistahes saiatooteid, küpsiseid, kõiki maistusi ja muidugi magustatud jooke. Näit. mõõdukas suhkrukogus tees jms. oli lubatud, muu mitte. Muidu oli toitumine tavaline. Tugevad muutused hakkasid ilmnema nii 2. nädala lõpul, 3. alguses (individuaalne), kusjuures vanade toitumisharjumuste juurde tagasipöördumine muutis nad ruttu endisteks.
 
Mari 28. august 2003, kl 13.02
to Marii:
Minu praeguseks 21.a. poiss oli täpselt samasugune nagu Sa kirjeldasid kuni 14. eluaastani. Siis hakkas vähehaaval taltuma, aga tekkisid uued probleemid. Ma vahepeal lausa imestan, et ma üldse veel elus olen. Tol ajal seda terminit veel ei kasutatud, öeldi, et laps on lihtsalt kasvatamatu. Minul kui ka pedagoogil oli seda kohutavalt häbi ja raske kuulda. Aitas poisi koduõppele võtmine kaheks aastaks, mis tol ajal oli üpris ebatavaline asi ja tekitas osades pedagoogides vastuseisu. Aga kui poisil enam kellegi ees esineda polnud, paranes ka kohe käitumine. Võiksin vahepealsest 10. aastast lausa raamatu kirjutada... Edu Sulle- loodan et õpetajad on vahepealsel ajal rohkem täiendkoolitust saanud.
 
pomm 28. august 2003, kl 14.04
Dr. Päären Tallinnas tegeleb selliste lastega.
Ja www.zone.ee/halt on infi küllaga teema kohta.
 
anna 28. august 2003, kl 15.14
Puutusin ka USAs lastelaagris töötades hüperaktiivsete(diagnoositud) lastega kokku ja polnud nad nii hullud midagi. Lihtsalt kui tahad, et laps kuulaks tuleb lapsele võimalikult lähedal olla ja silmside saavutada. Niisama üle õla öeldes ei kuule nad midagi.
 
Nõiaella 30. august 2003, kl 23.39
No mina ei usu,et enamus 10-11 aastasi poisse järsku hüperaktiivseteks on saanud.Mul omal ka 11 aastane poiss ,kes hetkegi paigal ei püsi ja nende klassis on ainult 2 poissi,kes säärased pole.On nad siis kõik hüperaktiivsed?Üks ema ütles selle kohta:"Ahviaasta lapsed.".Pole eriline horoskoobifänn aga mine tea ehk on selleski tera tõtt.
 
pii 01. september 2003, kl 14.04
Hüperaktiivne on see laps tõesti ja abi vajab ta ka. Kas või selle jaoks, et kusagilt tunnustust ja mõistmist saada. Parata pole, suurtes klassides hurjutatakse hüperaktiivikuid kogu aeg ja keskendumatuse pärast jõuavad ka heade vaimsete võimetega lapsed halvasti edasi.
Koolipsühholoog peaks oskama soovitada ja perearst ka.
 
:( 01. september 2003, kl 15.50
Mul pojaga sama mure ja nüüd käime juba pea aasta Paldiski mnt dr Lauliku juures, kes kirjutas meile ka tabletid mis aitavad poisil koolis keskenduda, aga eks see ole individuaalne ja seda oskab kindlasti arst öelda. Kooliarst ei tea mitte midagi erilist, vähemalt meie kooli oma, pöördu otse arstile ja räägi mure ära, poiss võta muidugi kaasa.
Soovin edu.
 
üks ema 02. september 2003, kl 11.58
Meil alles lasteaias käiv poiss aga probleemid on tekkinud just sellega et viimasel ajal ei kuula üldse mida kodus räägid... ei aita ka mitmeid kordi rääkimine...õhtuks oled juba ainuüksi keelamisest väsinud...( tulemas veel õige pea teine laps ). Isa arvas et peame minema kuhugile lastepsühholoogi jutule... käisime dr. Lauliku juures hiljuti...ütles et ei ole ikka selle hüperaktiivsusega tegemist vist...panime lihtsalt kirja teatud punktid mida peaks laps järgima iga päev...joonistame kalendrisse et kui on mossis nägu siis pole ülesanne täidetud kui naerune siis enamus asjadest sai täidetud...Vahel kui päev on ilusti läinud võib siis nö. boonust saada kas siis arvutimängu 1 t. näiteks.
Seda olen küll täheldanud et magus ajab ta nö. pöörasemaks : veiderdab, jonnib rohkem, tegutseb mõtlematult jne. - püüan ka ise võimalikult harva magusat talle osta.

To Marii: Ma ei usu et hüperaktiivsed lapsed rumalad on: pigem nad on kontrollimatu käitumisega. Olen kuulnud et paljude andekate inimeste seas on neid olnud...peaksid leidma oma lapses need omadused milles ta kõige parem ja tublim ning neid siis võimalusel edasi arendama ):
 
Airinen 09. september 2003, kl 01.52
Psühholoogi nimi on Inge Tael. Ta töötab Moreno Keskuses Tallinnas Süda tänaval.

Tasuks lugeda ka raamatut "Toida mõistust". Seal on hüperaktiivsetele inimestele soovitatud oomega 3 rasvhappeid ja hea oleks ka kaltsium. Parimad on Goldeni firma tooted,sest need on bioloogiliselt omastatavad. Proovige kindlasti abistada last ka toitumisega.

Goldeni tooteid saab ka minult, kui teil ei ole tuttavate hulgas tegijaid.
 
üks ema 10. september 2003, kl 20.34
Võib-olla,et selle aastakäigu laste seas on neid hüperktiivseid rohkem kui tavaliselt. Meil sama mure, diagn. olemas. Möödunud sügisel tundsin, et kui nüüd kohe mingit abi ei saa,lähen ise hulluks - nii et abivajaja olin hoopis mina. Käisime psühhiaatri juures, saime ka tablette, millest oli väga palju kasu. Allapissimise saab väga lihtsate nippidega korda psühholoog ilma tablettide abita(kogemus). Tablettide abi pole praeguseni vaja läinud, kannatlikkust ja psühholoogilisi nippe aga pidevalt. Ka klassijuhatajaga saime kokkuleppele ja hiljem klassijuhataja ütles, et poisil on tegelikult hea pea. Individuaalselt temaga tegeldes saab ta kõigele kähku pihta, sest tähelepanu ei haju. Ühesõnaga, see probleem on lahendatav!
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!