Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koolilaps
veel suitsetajatest
 
ema 04. september 2003, kl 13.31
no nii!nüüd siis koitis ka mulle see päev kui poja (14)jäi suitsetamisega vahele.
Loomulikult lõugasin, sõimasin närvirahustuseks läbi ka paar aastat vanema naabriTÜDRUKU kes suitsu hankis ja nüüd haudun kurja kättemaksu...
Moraalilugemine ei mõju kuid loen ikka . Muidugi teeb asja raskemaks see et suitsetame mehega mõlemad, kuigi me pole mitte 14 enam .
ja alati olen öelnud et kui tahad suitsetada, siis paluks kodus, mitte kuskil nurgataga kus õpsidele ja naabrimuttidele vahele jääb.aga no kes usub...
ootan nüüd siis soovitusi, kuidas karistada?
Kuna krooniline ta veel pole, võib asja saada. Igatahes koduarest ja õhtul paki suitsu järjest tõmbamine on plaanis.Peksta nagu imelik-äkki äsab vastu:)))
 
mann 04. september 2003, kl 13.39
Sattusin minagi oma ja naabripoisile paar nädalat tagasi peale. Nemad seda ei näinud, et mina nägin.Läksin poodi, tõin paki suitsu ja kutsusin nad siis tuppa. Panin suitsupaki kööki laua peale ja poisid laua äärde istuma. Käskisin siis neil otsast tõmbama hakata. Naabripoisil hakkas ehmatusest lausa lõug värisema. Lubasin siis, et kui kuulavad ära mis mul öelda ja rohkem ei tee, jätan naabripoisi vanematele kah rääkimata. No ei tea kas sõna peavad, aga mingit lõhna pole küll tundnud kumbalgi. Nad 12 aastased.
 
Norija 04. september 2003, kl 13.40
Hmh... Kuidas karistada? Mis Sa ikka tühja karistad, mis sest kasu on?
Kui midagi teha tahad, siis näita eeskuju. Kui Sa seda ei tee, siis pole mitte mingisugustest karistamistest mitte mingisugust kasu.
Eriti siis, kui probleemiks pole mitte niivõrd suitsetamine, kuivõrd sellega vahelejäämine. Ka Sind ei häiri ju mitte niivõrd see, et ta suitsetab, kuivõrd see, et ta võiks õpsidele ja naabrimuttidele vahele jääda. Seda vältima võib ta ju mõne aja jooksul õppida, aga paki suitsu järjest tõmbamine sellele küll kaasa ei aita.
 
oi jeerum 04. september 2003, kl 13.44
Sa oled ikka täiega loll ema! Paki suitsu järjest ära tõmbamine pole mingi mõjutusvahend, parem siis juba tõmba kohe oma lapsele kilekott pähe ja teibiga kõri ümbert kokku! Laps on Sind oma sündimisest saadik näinud, pläru hambus ja küllap tossutasid ka raseduse ajal...nüüd räuskad! Ikka nii, et "ära tee minu tegude vaid minu sõnade järgi"!
...kutsu mõistus koju!
 
* 04. september 2003, kl 14.09
Oi, nii rumalat ema pole siin juba ammu trehvanud. Polegi midagi öelda. Mõtle ise järgi... "ja alati olen öelnud et kui tahad suitsetada, siis paluks kodus, mitte kuskil nurgataga kus õpsidele ja naabrimuttidele vahele jääb"... MILLE EEST SIIS NÜÜD KARISTAMA KAVATSED HAKATA?????
 
leida 04. september 2003, kl 14.48
ega kommenteerijad pole teemapüstitajast targemad. selles vanuses laps peaks tegema vahet sellel mis on täiskasvanu ja tema erinevused. kommijad, te siin nähtavasti täiskarsked ja seksivabad .
sain aru et ema lootis et laps huvi tekkimisel ei lähe suitsu tegema sõpradega avalikku kohta vaid julgeb aus olla ja öelda et tahan proovida.
Ja karistada saabki selle eest et üldse suitsetas-ei mõika mis seal imelikku on?või ma ka vana ja ei saa aru et 14 on vara nagu alustada/suitsetada?
 
ema 04. september 2003, kl 14.57
muide: ei ole raseduse ajal suitsetanud ja ka laste juures mitte st.et toas ei suitseta.
ja karistada saab selle eest et alaealisena suitsu teeb, saab 18, lasku käia nii et sinine on-oma tervis! aga see on selgeks tehtud mis vanuses ikka miski lubatud on.
kodus käskisin tõmmata selleks et kui tahab proovida, palun väga-proovi! seda teevad nad kõik mingil ajal nagunii aga kas selleks peab siis mööda nurgataguseid hiilima?või üritama koolimaja maha põletada?
Ilmselt siis siin kõik korralikud aga teadke et ka teie lapsed võivad sama teha, andke niipalju head eeskuju kui tahate. ka minu vanemad on absoluutsed nikotiinivaenlased aga siiski sai minust suitsetaja, seda küll juba üle 20-sena.
 
nanduk 05. september 2003, kl 00.56
Tere, ema!

Ma saan väga täpselt aru, millest sa räägid. Minuga on see deja vu, et ema rääkis mulle seda "suitseta kodus" juttu, nüüd räägin ise oma lastele. Minu ema teadis küll, et ma suitsetan. Ja pakkus mulle suitsu 18.sünnipäeval. Võtsin vastu, et mis siis ikka varjata, olgem siis ausad. Aga kõik see aeg, kui ma seda suitsu tõmbasin, istus ta käsi-põsakil, käsi silma ees, et mitte näha, kuidas ma suitsetan. Ja rohkem ma tema ees ei suitsetanud. Suurem tüdruk on ka minu sõbrannale vahele jäänud, rääkisime siis rahulikult jutu maha, ikka sellesama, et vara veel jne. Aru sai, ei suitseta.

Ühesõnaga, jõudu, eks sa tead ju oma maimukest kõige paremini, mis talle peaks mõjuma. See vist veel ju see vanus, kus peab proovimise pärast proovima, et siis kõva kutt olla?
 
kris 05. september 2003, kl 08.13
minu mees (36) ei taha siiamaani oma ema ees suitsetada, ikka poeb silmapiirilt ära. ise pole seda värki proovinudki.
 
troll 05. september 2003, kl 09.53
need targutajad, kes siin kommivad( mitte kõik) pole ise veel emaks saanud ja teismelist last kasvatanud, näib nii.
Minu poeg jäi ka vahele oma sõbraga, kui oli 13.Olin üllatusest tumm, ei karjunud.Lihtsalt ei mahtunud pähe. Ütlesin vaid rahulikult, et nüüd mõelgu endale ise karistus välja. Nad olid sellega päri, et varavõitu on selles vanuses suitsetamisega alustada.Ja sõbral käskisin oma vanematele sellest ise rääkida.
ma ei tea, kas ta koos sõpradega väljas olles proovib veel suicu, kuid loodan, et mitte. tal oli piisavalt häbi, ehk ...

sellises eas tahetakse jah muljet jätta, see on raske iga, eriti poiste puhul...
 
nandukile 05. september 2003, kl 10.35
>>Suurem tüdruk on ka minu sõbrannale vahele jäänud, rääkisime siis rahulikult jutu maha, ikka sellesama, et vara veel jne. Aru sai, ei suitseta.<<

UNISTA EDASI!
 
manzu 05. september 2003, kl 10.48
mõnel juhul on ehk abi sokiteraapiast , meil oli peale taskust suitsupaki leidmist tõsine jutuajamine küll. Peateemaks see kuidas suguvõsas on mehed põlvest põlve kopsuvähki surnud, mis polnud vale jutt.Lõhna pole küll tundnud , lootma peab ,et jutust oli tolku.
 
* 05. september 2003, kl 12.41
Kuna siin eelnevalt komminud * on küll ise ka emaks saanud, pealegi sama vana poisi ema ja samuti selle probleemiga silmitsi seisnud, siis mida mina ei teeks:
1. ei sõimaks enda närvide rahustamiseks naabritüdrukut (ainult juhul, kui minu "poja" oleks mitte 14 vaid 4 aastane);
2. ei hauduks kurja kättemaksu;
3. ei ütleks iial, et suitsetagu kodus (kodu on koht, kus laps on sinu kontrolli all, väljas teeb niikuinii mida ise õigeks peab);
4. ei sunniks iial pakki järjest tõmbama (mõrvamiseks on leebemaid variante ka), aga sa ise proovi, äkki suudad siis maha jätta.
5. peksmata ei jätaks mitte hirmust vastu saada, vaid sellepärast, et selle kasutegur oleks 0.
Mida tegin? Selgitamine, rääkimine, pisteline kontroll mõnda aega. Ei tea, kas mõjus, aga vahele ei ole enam jäänud.
 
ema 06. september 2003, kl 20.50
Kui kolisime, sai noorim poja (oli siis umbes viiene) sellest sihukese shoki, et istus päevad läbi maja ees olevas põõsas ja pani seal konisid põlema, mida ta oli leidnud.
Algul heaga, aga see ei mõjunud. Uhasin siis kere kuumaks, ka eriti ei mõjunud. Siis selgitasin, et Jumalale ei meeldi inimesed, kes elu pühadusest niipalju lugu ei pea, et oma tervist rikuvad. Kohe sai aru.
Ise ma ei suitseta.
 
flica 07. september 2003, kl 20.56
ega see enda juures suitsu pakkumine polegi nii loll mõte. kui ma ise esimest korda proovisin siis olin umbes 7. minu ema ja isa ka mõlemad suitetasid. varastasime õega siis mõned suitsud ja läksime põõsastesse proovima. tegin ühe või kaks järjest ära ja no siis hakkas nii paha et vaevu kõudsis koju voodi. oksendasin paar päeva ja jõudsin järeldusele et ma iialgi seda jälkust enam ei taha. kui teha sellist šokiteraapiat oma järelvalve all võib-olla mõjub. aga eks kõik lapsed selle ära proovivad see on kindel, kes varem kes hiljem ja iga vanem siis peab leidma oma lähenemisviisi tundes oma last kõige paremini.hoopis hullem lugu on narkootikumidega mis käib tänapäeva lastel samamoodi et "kui õige prooviks....."
 
yksmõte 09. september 2003, kl 11.46
Mina lasin oma 10-aastasel pojal, kes klassivendadega koolis suitsetamisega vahele jäi kirjutada seletuskirja, kus ta kirjutas, kellega ta suitsetas, kui palju ja kust suitsu sai ning miks ta seda üldse tegi. Kui poiss oli läbi häda kirjatöö lõpetanud, murdsin paberi kokku ja lubasin selle talle 18.-dal eluaastal lugeda anda, et kui veenev see põhjus siis on :=P Tookord said nad koolis ka korraliku peapesu ja minu arvates alandati käitumishinnet ka. Kas ta hiljem proovinud on, ma kahjuks ei tea, ise väidab, et mitte.
 
marjaleena3 10. september 2003, kl 11.53
see, et omad vanemad suitsetavad, ei tähenda mitte, et lapsed võivad ka. Mida kuradit! On asju, mis on lubatud ainult täiskasvanutele. Minu 14a. tütar jäi ka vahele, ise nii kleenuke, ei ole ka füüsiliselt täis kasvanud, rääkimata mõistusest. Suitsu on hakanud tegema vist sellepärast, et olla n ö. kõva kuju sõprade seas. Seda välja ei räägi, kes suitsu pakub. No mida nüüd teha? Karistus on järgmine- kuu aega tuleb koolist otse koju ja välja ei saa, kui siis ainult minuga - ~siis ehk ei saa nikotiinisõltuvus tekkida, kui pool päeva on ilma suitsuta. Plika on ise karistusega nõus.Siis leidsin internetist palju materjali suitsetamise kahjulikkusest, umbes kolme lehekylje jagu käskisin tal ümber kirjutada.( kokku on palju rohkem). Ei tea kas mõjub. Mõtlesin veel, et peaks laskma tal endal teha suitsetamise kahjulikkusest jutustava vihiku,tema ette kujutades, et ta võib anda lugeda seda oma tulevasele lapsele, et see ei suitsetaks. Aga asi on nüüd nii, et kui mu tütar sai niigi aru ja mina "mölisen" veel edasi, siis tal viskab üle ja hakkab trotsist suitsetama. Vat ei tea kuidas olla. ütlesin ka, et niikaua kui sööb minu laua taga, suitsu ei tee. Kuigi kui noor ikka tahab suitsu teha(on loll), siis saab salaja ikkagi teha. Et kuradi jama ikka selle asjaga. Muide aasta vanem tütar sai ka karistada selle eest, et teadis õest, aga ei rääkinud.
 
... 12. september 2003, kl 15.54
kunagi on ikka esimene kord. proovida ju võib... aga kui juba pidevalt hakkab kasutama siis on paha... kui mina olin 12 siis proovisin kah juba suitsu... õlugi oli proovitud... aga seepärast mul koolis hinded halvemaks ei läinud... sa teegi nii et kuni koolis hinded head ei ole midagi...
 
leffagirl 13. september 2003, kl 10.23
oot oot oot...sa tahad öelda,et niikaua kui laps hästi õpib,võib ta juua ja suitsetada?
 
mann 14. september 2003, kl 14.44
Minu siiani uskumatult tubli 15 p jäi vahele lausa "miilitsale" , kutsuti jaoskonda ja sai trahvi 60 EEK. Paras talle! Pärast omapoolset selgitustööd ja koduaresti usun, et mõnda aega ei kipu ta päris kindlasti poe nurga taha suitsu proovima.
 
sirts 16. september 2003, kl 02.51
mul on poiss 14.a.ja meie mehega mõlemad suitsetame.esimest korda jäi poiss vahele 6-selt,siis tegin selgeks,et suitsetamine ei ole tervislik ja meie isaga ka kahetseme,et üldse kunagi sai seda paha asja tegema hakatud.teist korda sai nahapeale mitte suitsetamise eest vaid varguse eest(võttis minu pakist)ja siis tegin selgeks,et meie isaga ei teeni raha selleks,et lapsele suitsu osta.suitsetama võib ta hakata siis,kui ise suitsuraha teenima hakkab.rohkem pole meie peres seda teemat pidanud puudutama.soovitan lapsega suitsetamisest rääkida rahulikult,kisa-kära ja skandaalid ei aita.lapsel pärast seda närvid läbi ja lähebki teeb rahustuseks ühe pläru.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!