Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koolilaps
kas ja kuidas reageerida
 
sidney 12. september 2003, kl 14.30
tüdruk käib esimeses klassis. väga tragi ja tubli tdruk ja meeldivad kõik tunnid välja arvatud inglise keel.
nüüd selgus ka miks, eile seletas pisaratega võideldes, et ingl. keele õpetaja muudkui pahandab ja ainult temaga. kui teised lapsed räägivad ja jalutavad klassis tunni ajal ringi, ei tee õpetaja väljagi, aga kui tema korraks üle õla sõbra käest midagi vaikselt küsis, sai õpetajalt suure peapesu ja tagatipuks suunati klassi tagumisse nn häbipinki. täna hommikul selgus, et ta peabki sinna kõige viimasesse pinki (kus ainult poisid istuvad) jääma, kuna ingl. keele õpetaja oli klassijuhatale seda rangelt soovitanud.
Laps võttis seda nii südamesse - tunneb et teda on terve klassi ees häbistatud mitte millegi eest ja ta ei taha üldse enam koolis käiagi :(
minu arust on see imelik käitumine õpetaja poolt, eriti 1. klassi puhul. Kas ta tõesti tahab ennast maksma panna sel moel või ja mingit kõva tädi mängida minu lapse arvelt. Ma olen ausalt öeldes päris kuri, sest just teiste õpetajate käest saab ta kogu aeg kiit - klassi parim lugeja jne.
ei tahaks aga seda ingl. keele õpetajat ka nä "letile kutsuda", pärast hakkab last veel rohkem kiusama.
kas peaksin kuidagi reageerima? lapsele olen kogu aeg sisendanud, et tema pole midagi valesti teinud, ärgu võtku südamesse. aga sihukesed pedagoogid ajavad südame täis küll.
 
L. 12. september 2003, kl 14.33
Mine räägi klassijuhatajaga.
 
sidney 12. september 2003, kl 14.52
see mõte käis ka mul peast läbi, klassijuhataja on neil õnneks küll ääretult asjalik ja sümpaatne sattunud
 
marit 12. september 2003, kl 15.07
võta laps kaasa ja räägi just inglise keele õpetajaga. Ja mitte ründavas toonis, vaid selleks, et asjad selgeks teha. Ütle, et kuulsid lapse versiooni, kuidas teised käituvad ja kuidas laps, ning palu, et õpetaja kirjeldaks, mis juhtus. Veel, parem, saada isa koos lapsega. Meil oli sama probleem tööõpetuse õpsiga ja siis plika läks isaga ning õpetaja oli väga mõistev ning asjad räägiti selgeks.
 
pii 12. september 2003, kl 17.43
Loomulikult klassijuhatajaga on vaja rääkida.
Esimese klassis ei tohi küll ühtki last hurjutada. Aga õpetaja käest saad teada, kuidas su laps kollektiivis käitub jms. Mine kohe!
 
mh 12. september 2003, kl 19.05
Ei taha uskuda, et õpetaja lihtsalt heast peast ja ilma põhjuseta seda tegi. Enne kui lapsele sisendada, et ta on kõik õigesti teinud ja pole süüdi, soovitaksin ära kuulata ka teise ja kolmanda poole. On nähtud küll ja küll neid lapsevanemaid, kes arvavad enda lapse just süütu olevat ning igas olukorras oma lapse käitumist õigustavad. Lapsed ei kipu aga rääkima seda, mis tegelikult juhtus. Loomulikult on ka halbu õpetajaid. Kui õpetaja tõesti klassi vaiksemeimat ja paremat last kiusab (mängib kõva tädi pühe paremini käituva lapse arvelt), ei ole ta koht mitte koolis.
 
gigi 12. september 2003, kl 19.05
Mina läheksin ingl.keele õpetaja juurde ja arutaks sammsammult asja läbi. Kui õpetaja vassib midagi, siis jääb valida, kes valetab. Kui olete oma lapses kindel, tuleb ka seda öelda. Ärge laske last traumeerida! Olen sellise asja läbi teinud. Tegemist oli vägivalla ja lapse alandamisega. Kui õpetaja minu lapse valetajaks tembeldas siis ähvardasin, et üks alandav repliik ja lähen haridusosakonda kaebama! Ei julgenud see õpetaja enam minu poega puutuda. Klassijuhatajaga rääkimine on kaebamine teise õpetaja peale ja on palju hullem.
 
Milla 12. september 2003, kl 20.36
Kas see kõik ikka nii oli, see on lapse poolne jutt, kuula ära ka inglise keele õpetaja seisukoht.
 
õps 12. september 2003, kl 21.23
Arvan ka, et tuleb ära kuulata mõlemad pooled. Koolis töötades näen tihti olukordi, kus arusaamatus on tulnud lapse juttudest kodustele ja mis seal salata, harvad ei ole ka need korrad, kus laps on rääkinud väljamõeldisi, et saada vanemate tähelepanu .
 
kassy 12. september 2003, kl 22.44
Kui midagi jäi hingele ,mine räägi ingl.keele õpsiga ja laps võta ka kaasa.Küsi ,mis juhtus.Tegu võib olla ka arusaamatusega,keegi rääkis ja sel momendil kui õpetaja selles suunas vaatas võis sinu laps mingeid liigutusi seal teha mida õps valesti mõistis ja arvates ,et tema on rääkija.Ikka juhtub ,esimeses klassis on lapsed püsimatud ja nihelevad ,eks see ajab õpsi ka nati närvi,peab ta ju oma tundi andma.
 
Marjaleena 13. september 2003, kl 10.24
Räägi inglise keele õpetajaga , aga mileks last kaasa võtta? Olgugi, et ema räägib rahulikult, aga kui laps seal kõrval vahib pilguga:" Miks sa mind kiusasid, aga nüüd sa saad!" siis õpetaja tunneb end kindlasti rünnatavana. Ja kui siiamaani oleks probleem lahendatav, siis siit edasi võib neid juurde tulla. Kui inglise õpetaja on ikkagai imelik, siis alles tasub klassijuhatajale rääkida.
 
ülle 13. september 2003, kl 10.39
Mul ka lapsel just inglise keele õpetajaga probleeme. On räägitud klassijuhatajaga, ei midagi. Õpetajaga, see räägib sust üle ja õigust ülegi. Pärast laps õnnetu, et õpetaja suhtub veel hullemini ja ei taha kuuldagi, et enam kellegile mainitaks, et õpetaja tunni ajal lapsi eriti tüdrukuid mõnitab.
Ehk elab selle aasta veel üle, järgmine aasta teine õpetaja, aga et algklassidel selline mutt on õpetajaks pandud.
Muidu nelja-viieline tüdruk, kes on väga sõnakuulelik ja hoolas õpilane, aga inglise keel kõigub kahe-kolme-nelja vahel. Üks juhus nt., õpetaja küsib midagi, laps teeb juba suu lahti, et vastata ja õpetaja ütleb ruttu vahele, et ah ta nagunii ei tea ja küsib mõne teise käest. Lapsel tekib trots ja tahtmatus mitte õppida sellise suhtumisega.
Teistes ainetes väga hakkaja ja saab õpetajatega hästi läbi. Aga selline ropp õpetaja on ikka jube.
Ega ei olegi muud teha, kui last lohutada, et väga südamesse ei võtaks, kuigi see on raske.
 
No kuulge 15. september 2003, kl 10.18
... ei tohi selliste asjadega leppida! See on ju ka koolivägivald ja eriti hull, et täiskasvanupoolne. Kui sa sunnid last sellega leppima, kogub ta selle solvumise nagunii endasse ja võib ühel heal päeval mõne endast nõrgema peal välja elada. Ära lepi, võitle ikka edasi, ei ole õpetaja koolis püha lehm, ta teeb ikka "ainult" tööd!
 
pipar 15. september 2003, kl 12.12
ei tohi mõelda, et "äkki hakkab edaspidi rohkem kiusama"! kindlasti tuleb sellest rääkima minna ja just nagu eespool öeldult - mitte ryndavas toonis. sinul, kui lapsevanemal, on õigus teada mis toimub. ja sina oled ainus kes oma last kaitsta saab. tee seda.
 
sidney 15. september 2003, kl 14.25
täna peale kooli leppisin klassijuhatajaga nö neljasilmavestluse kokku. mõtlesin, et räägin kõigepealt, et kuidas üldse on kohanenud kollektiivis, jne sellist ümmargust juttu ja siis võtan teemaks ka selle inglise keele õpetaja (kas mu lapse jutul on tõeppõhi all).ühesõnaga selgitan välja, mis toimub.

PS Aitähh teile, kes te kaasa viitsisite mõelda!
 
pedagoog 18. september 2003, kl 13.45
Sa panid lapse liiga vara kooli. Ehk oleks parem, kui läheb järgmisel aastal?

Sama probleem võib taas välja lüüa (tavaliselt lööbki) 4.klassis, kui laps hakkab koolist väsima (juhul, kui ta kooli minnes ei olnud vastutustundlik väike inimene).

Ja veel: kas lapsel on isa?
 
to pedagoog 18. september 2003, kl 19.28
No nüüd tuli tark välja. Kas ema peab lapse koolist ära võtma?Ja mis see isa siin aitab?
 
sass 21. september 2003, kl 16.00
Kui inka õpsiga rääkimine ei aita, tuleb leida uus klass/ kool.
Mingil juhul ei tohi lubada last sellisel viisil terroriseerida.
Mõnel pool on ka koolisotsiaaltöötajad, kes selliseid asju aitavad lahendada.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!