Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koolilaps
kaua tohib teie laps õhtul väljas olla
 
Emps1 22. september 2003, kl 10.23
Mul kohe 16ks saav tüdruk. Tahab olla nädalalõppudel väljas, nii kaua kui tahab. Tuleb ikka öösel 2-5 vahel! Mu arust ei ole see õige. Väidab, et kõik on nii kaua. Sellega seoses on meil kodus pahandust palju, kuna ma käsen kodus olla õhtul 23 paiku. Kaua teie lapsed väljas tohivad olla?
 
L. 22. september 2003, kl 10.25
Omal küll lapsi pole, aga ise pidin selles vanuses kell 21 kodus olema. See ei lugenud midagi, et teised võivad. Minul ei lubatud ja kõik. Isegi klassiõhtule, mis algas kell 19, tuli isa kell 20.30 järele, et õigel ajal kodus oleksin.
 
raina 22. september 2003, kl 10.55
Meil küll poisiga tegemist, aga on kehtestatud range reegel, et kell 23.00 peab kodus olema, kui ei ole just kindlalt kokku lepitud, et on kindlas kohas külas või klassiga ekskursioonil vms koht, kus me ta vajadusel kätte saame, kui tuleb välja, et valetas, siis jääb see ära.Isa kõva sõnaga ja mina pean seda õigeks, sest kuidas ma muidu kodus magada saan, kui ma muretsen, et kus ja kellega ta on ja millal tuleb. .Kui teistega suvel õues jalkat taovad, siis me ju teame ja näeme seda ja lubame olla ka.No mis sellest, et ta sellega alati rahul pole, mis inimene temast saab, kui ta peab alati oma tahtmist saama ja talle kõike lubatakse, kõik me piirame ennast ja ka suurtena.
 
mannuke 22. september 2003, kl 11.08
mina soovin, et poiss (16.a.) laekuks ikka sama kuupäeva sees. kui on kuhugi siseruumidesse vaja minna, kus kauem ollakse, on võimalik ka muud kellaajad kokku leppida. ja siis ta helistab, ja mina sõidan talle järele. aga mingit öösel linnamööda kooserdamist ma ei salli, sest see on ohtlik.
 
emps2 22. september 2003, kl 11.24
Kuulge vanemad, aga kuidas te kontrollite, kus teie laps üldse viibib, kui on kodust eemal? Meil on kodus reegel, et kell 21.00 peab laps(12) kodus olema. Ükskord saabus kell 23, ja mina murest nii murtud, et äkki on midagi juhtunud. Kui ausalt teie lapsed räägivad, kus nad on ja mis nad teevad? Alati ei pea ju lapsed kellaajast kinni, saan aru tal on kusagil nii põnev, et unustab kellaaja ära. Ja kui ei tea kus laps käib, siis ei tea ka teda otsida...
 
birgit 22. september 2003, kl 11.59
Mul lapsed 16 ja 14. Vanem peab kodus olema 23.00 ja noorem 21.30. Muidugi tahetakse kauem olla, väites, et kõiki teisi lubatakse kas või poole ööni. Eks paar korda on nad ka kauemaks jäänud (ilma eelnevalt luba küsimata). Sel juhul on karistuseks mobiil kinni või taskurahast ilma. See on toiminud. Üldiselt peavad kellaajast kinni ja kui juhtubki, et ei jõua täpselt, siis helistavad. Eks see ongi rohkem usalduse küsimus...
 
ema 37 22. september 2003, kl 12.35
No meil oligi just eile riid tütardega, 1 saab kohe 16, teine on 14ja 1/2 .vaidlesime selle üle, mis ajast võib poisi juurde ööseks jääda. Kummalgi oma poissi veel pole, aga põhimõtte pärast kiskusime. no küll vihastasid mu peale, kui ütlesin, et siis peab olema ka valmis emaks hakkama, kui juhtub niimoodi( kondoom ju võib katki minna). õues lasen ka olla nii, et suvel vahel harva peole kella kahenigi, aga pimedal ajal saab üle kella kümne olla eri loaga. Just usalduse küsimus, kui tüdruk on ikka tuulepea, no ei taha ikka lasta. Lubasin noorema kaks nädalat tagasi discole, kell pool 11 helistati politseist, et tulge tütrele järele, on purupurjus disco maja eest üles korjatud. Nüüd istub koduarestis pool aastat, ise muide pakkus välja. See oli tal esimene kord, ise veel enne lubas tol õhtul korralikult olla. Vähemalt ta enda kommentaarid olid head- ütles, et ei olnud üldse tore purjus olla- oksendas, mis kole. Aga muresid ikka jätkub lastega. jõudu teile.
 
pii 22. september 2003, kl 13.36
Üldjuhul kell 23, kui kindlal peol vms, siis viimase trolliga. Kui vahel harva kaugemal olek, siis hommikul, et öösel ei peaks kulgema. Riide pole, mul mõistlik tütar ja pojaga polnud ka probleeme, aga noorimaga need ajad ees.
 
muhv 22. september 2003, kl 17.03
Meie poeg (15) koolipäevadel peab tulema koju kell 21, nädalavahetusel 23. Kui midagi üritust on, siis lepime kokku.
 
ema37 22. september 2003, kl 17.39
Käisin noorteka lehekülgedel vaatamas, seal mitmed lapsed kaebavad vanemate peale, et peavad "liiga vara" koju tulema. No nii rumal jutt käib, et pani kohe mõtlema.
 
leffagirl 22. september 2003, kl 19.13
no mis sa selle noorteka üle imestad,seal on ikka väga suur osa nn.lolle pubekaid.normaalseid ka muidugi:)
ise pean muidu 22 kodus olema...kui mõni pidu või nii,siis võin muidugi kauem olla...
 
neiu 22. september 2003, kl 19.49
mulle polegi mingit kindlat kellaaega määratud, nädala sees tulen ikka õhtuks koju, olenevalt päevast 18-22 vahel, aga nädalavahetus olen tavaliselt kõik ööd ära. Vanust on 17 aastat
 
kah 17 22. september 2003, kl 20.07
minul ka ei ole kindlat kellaaega.
kõik saab mõistlikult ära seletatud.
vahel ei ole midagi tarka teha ja jään üldse koju,
vahel jälle on lõbus ja ei pea sellepärast ära tulema et ema käskis punkt kell 23 kodus olla. rohkem paindlikkust soovitaks.
 
yx emps 22. september 2003, kl 23.08
neiud noorukesed
saage enne emadeks ja siis vaadake ise kuis on oodata tütart koju õhtul hilisel kui teisme eas ja iseseisvust taga nõudes ei pea tütar vajalikuks täpsustada KUHU ja KELLEGA välja või pidusse minna tahetakse

tuleb see aeg teile aga ootamatult ruttu

ise maadlen teismelise noormehega et talle sedasama selgeks teha - kusjuures mures just nende tüdrukute pärast kes poisil kaelas rippuma kipuvad ja temast hulga noorematena juba "kõvad pidutsejad" - katsu siis 16 aastasaele poisslapsele selgitada et vara veel öid pidutseda, elu pikk veel ees ja noorus ei lõpe ka paari aastaga ära, tema aga vastu et mitu aastat nooremad joovad ja pidutsevad 100 korda tihemini kui ma ette kujutadagi oskan ja tänagu ma õnne et ta veel nii vähe käib jne
 
ema 37 23. september 2003, kl 06.32
Noortele: No 17 on juba ka minuarust selline vanus, et enam keeldude-käskudega hakkama ei saa. Kui tüdruk välja läheb, siis mamma võib ainult palvetada, et midagi ei juhtuks. Eelnevalt muidugi kõvasti selgitustööd tegema. Aga kuidas ma ütlen oma lastele, et okei, kui saad 17, siis tuleb vabadus, võid teha, mida iganes? Kui 17a.-sest tuleb ema,siis on ikkagi ka liiga vara. See selleks, mina kardan kõige rohkem lapselast ilma isata. OI, KUIDAS MA KARDAN SEDA. Juba paljas mõte hirmutab, kuigi tüdrukud pole paljast poissi veel näinudki. õnneks ma saan seda siin kellelegi rääkida. OEH.
 
brita 23. september 2003, kl 10.08
meil on kokkulepe, et ikka tullakse selle päeva sees koju.Tavaliselt 23-ks.Kella 2-5ni tekib siiski küsimus, et mida seal nii kaua tehakse.Muretseksin vist endal pea halliks.
 
jumps 23. september 2003, kl 14.06
meil (lapsed 12 ja 14)üldjuhul võivad olla üheksani õhtul. aga tullakse ikka veits enne kümmet ja siis käib see "armas" SORRY.
 
L. 23. september 2003, kl 14.49
Muide, kas pole seadusega mitte paika pandud, mis kellani tohib üldse alaealine ilma vanemateta väljas olla? Oli nagu kell 22, kui õieti mäletan? Tehke kõigepealt omale seadused selgeks, et ei tuleks politseiga sekeldusi ja ei peaks võsukestele jaoskonda järgi sõitma. Ja siis pange lapsele paragrahv ette, et vot selle kellani ja mitte minutitki rohkem. Kasvatate normaalsed seadusekuuluekad kodanikud Euroopa Liidule.
 
E 23. september 2003, kl 15.13
Mul noorem võsu kohe saamas 17 ja nädala sees peab kodus olema kella 22-ks, nädala lõpus võib ka kodust ära olla öösel, kui mind eelnevalt teadustab sellest. Nendel on lihtsalt iga selline ja mida rohkem keelad seda rohkem hakatakse vihuti tegema. Mõistlikum on kokkuleppele saada ja selgeks teha, et alati helistagu või teatagu mis kus kellega ollakse, et me emmed muretseme ja ei saa magama jääda, kui teid pole. Rahulikult selgitamine annab palju rohkem tulemusi.
 
K to L 23. september 2003, kl 15.18
L- oh jumal küll, jälle sa võtad sõna teemal, millest sa ei tea mitte midagi. Marss tööle! Mina olen muide kodus, tööd teen öösiti, olen elu näinud pagar.
 
L. 23. september 2003, kl 15.35
Kuule pagar, mine magama, siis jõuad öösel tööd teha ja ma ei pea sinu pärast kõrbenud leiba-saia ostma.
 
lapsevanem 23. september 2003, kl 16.17
aga see L mõte, et seadus seda asja reguleerib, meil toimibki (muidugi mitte sellises vormis nagu L kirjeldab!) Üllatusega avastasin selle suvel, nimelt üritasin pubekale (14) selgeks teha, et ta peab hiljemalt 11 õhtul kodus olema; tema küsimusele, et miks, ei osanud midagi vastuseks välja mõelda ja siis ütlesingi, et seadus on selline ja rohkem ei olnudki mingit kauplemist tema poolt.
 
mannuke 23. september 2003, kl 16.40
kas seadus polnud mitte suvel 12-ks ja talvel 11-ks?
*mannuke ei tunne seadusi, aga omab sellegipoolest suht kuulekat poisslast.
 
K to L 23. september 2003, kl 16.42
Ära minu pärast närveeri, mina jõuan alati korralikult tööd teha ja vabal ajal teen mida tahan. Aga sina , kui sa oma koertega täna välja lähed, ära unusta koerte junnid väikse kilekotiga üles korjata ja prügikasti visata. Korralikud Euroopa Liidu kodanikud teevad nii. Sina ise oled ju igatpidi hästi korralik ja tark, tead ja oskad kõike.
 
kah17 23. september 2003, kl 20.17
ja vanemad...pöörame situatsiooni vastupidi, kas te ise 17 aastaselt mõtlesite sellele?
kõik tuleb omal ajal.
ja on asju (no kasvõi see et alkoholiga liialdamine ei ole mitte hea) mis selgeks saavad just omal nahal kogedes, mitte tänu sellele et ema nii ütleb.
enamasti on nii vanalt juba mingid väärtushinnangud paigas ja kui seal midagi tõesti korrast peaks ära olema ei aita nö vitsa ähvardusel kella 10-11ks koju käsutamine ka.
arusaadav et muretsetakse, aga kui laps on juba sellises eas et niisama keelata ei ole reaalne, peaks olema peas ka piisavalt mõistust et enda eest hoolt kanda.
millal veel elust rõõmu tunda kui nooruses. enne kui reaalsus maa peale toob siis.

aga mida mina ka tean oma puberteetiku mätta otsast kireda...
 
37 24. september 2003, kl 14.35
-aastane oli ka 17, kui esimest korda poisiga voodisse ronis ja kahetseb siiamaani, et rohkem selle poisiga ei roninud ja kõiki ja kõike kuulas, vana arm ikkagi ei roosteta! Ja see ei toimunud teps mitte öösel, vaid keset päikeselist päeva!
 
mammu 24. september 2003, kl 14.45
Minu pubekapõlves oli mingi kellaaeg paigas, aga pidudelt koju tulemisega (selles vanuses tavaliselt koolipeod, mis nagunii üle 11 ei kesta) oli selline asi, et ema tahtis, et ma tuleks koos teistega so. siis peo lõppedes. Igatahes oli turvalisem pimedas pundiga kodu poole kõmpida (poisid saatsid ukseni) kui üksipäini kusagil tänavatel kodu poole kihutada, silmad kellal, et ikka õigeks ajaks jõuaks.
 
kah17 24. september 2003, kl 18.36
nii ta ongi. kõik koos tulla on endale parem tunne ( ei jää millestki ilma..oh mu isekust) ja samas ei pea üksi muretsema et kuidas nüüd ohutult koju saan, teistega hea odav taksotki jagada.
ja lapsi teha ning alkoholi ja narkootikume pruukida, vot selleks ei pea tõesti pimedas välja minema. kui ei saa ja athtmine on saab päevalgi asjad aetud, tõsi.
 
seadusest 24. september 2003, kl 22.16
Eesti Vabariigis on tõesti seadus, mis sätestab, et kell 23.00 on see aeg, mil alaealised tohivad väljas ringi liikuda ainult vanemate loal ja täiskasvanust (vastutustundelisest) saatjaga. Soovitavalt sellisega, kes ei püüa nendega igal võimalusel vahekorda astuda.

Et tütrest litsi ei saaks, tuleb igasugused üleliigsed tiivad kärpida, sest aju on neil hormoonide ori ja seetõttu ei maksa neilt oodata erilist vastutustunnet. Neile oleks see vaid romantiline, kui nad KST (krat seda teab) kellest rasestuksid ja keegi nende ümber seetõttu laineid lööks. See, et nad elu totaalselt sellega tuksi keeraksid, jõuab neile kohale alles mõned kuud pärast lapse sündi.

Vastutus tähendab seda, et oled valmis tegema seda, mis sulle ei meeldi 365 päeva aastas, 20 aastat järjest. Soovid vastutada, sest midagi muud meeldivat elus ei näe.

Jõudis kohale, noored?
 
chick 25. september 2003, kl 12.17
ma 18 ja kunagi pole olnud mul kindlat koju tulemise kellaaega, viimane kord jõudsin kell 4 hommikul koju. kuigi 18 on küll täiskasvanu ja põhim. ei saagi keegi so vanema mind keelata, kuid kuna elan kodus, siis allun ikkagi ema ja ise seatud reeglitele, seega, alati pean ütlema kuhu, miks, kui kauaks ja kellega lähen. Õige ka, endal oleks kõhe väljas käia, kui keegi ei tea kus olen ja siiani pole veel oma käikude kohta valetanud, pole tahtmistki tulnud.
Õppimise tõttu ei saa eriti tihti väljas käia, aga kui juba siis juba...see ei tähenda enese täisjoomist ja öistel tänavalet hulkumist, vaid kuskil ööklubis metsikut tantsimist(kusjuures praktiliselt ilma alkohilota, üks kokteil võibolla).
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!