Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koolilaps
laps käitub kummaliselt
 
cameron 24. september 2003, kl 20.45
minu 16 aastane poeg oli laupäeval koju tulles väga kummalise olemisega. ega aeg olnudki teab mis hiline, tavaliselt küll ei tule otsa ega äärt sellel kuradima nääklemisel ja noormeest enne 12-1 öösel koju naljalt ei õnnnestunu kamandada.
eks kablutas oma poriste roomikbotastega koridori,tuli istus kööki sööma.. pistis kõik eilse ühepajatoidu veel pintslisse mille peale muidu nina kirtsutama kipub.
siis ma vaatasin et tal on silmapõletik, kujutage ette,silmavalged täiesti punased!
küsisin ta käest siis, no veel väga kahtlase tühja pilguga ja läks ruttu oma tuppa ja keeras musa põhja. tema lausetest ei saanud erit hästi aru ka, rääkis täitsa imelikku juttu, justkui pujus oleks.
aga jumala eest, mingit alkoholiauru ei olnud juures.
ma olen päris mures kohe.
ja see ei ole tal esimene kord:/
 
Vana 24. september 2003, kl 21.15
Üldiselt ära nüüd ehmatusest maha kuku, aga tegemist on tõenäoliselt narkootikumidega. Millisega just, ei tea.
 
proff 24. september 2003, kl 21.55
Ole kena, pöördu viivitamatult politsei noorsoopolitseiniku poole, kui sa ikka oma last armastad. Ta ütleb, mis sa pead tegema.
 
RR 25. september 2003, kl 09.07
Narkomaan, ei muud. Ka minu täditütar käitus aastaid tagasi nii jne. Kahjuks on ta nüüd surnud.
 
Norija 25. september 2003, kl 09.32
Jep, minu poolt kah soovitus, otsi proffide abi. Politsei on väga mõistlik koht, kus alustuseks abi paluda. Narkootikumid näivad olevat väga tõenäolised.
Ehk on tegu esmakordse proovimisega, aga isegi siis on hädasti vaja nii poiss kui tema sõpruskond korralikult läbi raputada.
Siin ei ole enam aeg häbeneda või perekonna au ülal hoida. Tegemist on puhtalt elu ja surma küsimusega. Samas rahu, mitte midagi ei ole veel lõplikult kadunud, kõike on võimalik parandada, aga tegutseda tuleb kohe, enne kui on hilja.
 
katta 25. september 2003, kl 10.33
Narkootikumid.
copy-paste netist: India kanepist valmistatakse marihuaanat ja hasist. Eestis on tuntuim marihuaana piibus või omakeeratud sigarettidena. Osa tarvitajaid muutub apaatseks, teised elavaks. Nõrgeneb aja, koha, vahemaa ja kiiruse taju. Põletatud kanepi heinalõhna tunneb kasutaja hingeõhus, juustes ja riietes. Tarvitaja silmavalged punetavad kuni 4 tundi pärast tarvitamist. Tekitab psüühilise sõltuvuse. Ladestub ajju, kopsudesse, sugurakkudesse, tekitades hormonaalseid häireid. Ilmnevad mäluhäired ja passiivsus.
 
cameron 25. september 2003, kl 14.57
issand küll..
kui ma ta kooli ära saatsin ma läksin ta tuppa asja uurima.
noh ja leidsingi ühest sahtlist kahtlast rohelist puru.
sellise nö "väikese narkokoti" sees oli veel.
no politseisse ei tahaks minna...määravad trahvi ja no ei taha lapse elu totaalselt ära rikkuda.
need sõbrad on tal ka sellised imelikud. ühel oli kanepileht kaelas ka veel, no siis ma muidugi ei osanud kahtlustada, arvasin et malli värk.ma ise ja minu tattavad ei ole ju kunagi ühegi illegaalse ainega tegemist teinud niiet täiesti must maa minu jaoks..
kas siis nagu ongi nii et selle järgi tunnevad noored narkomaanid üksteist ära või midagi niisugust???
aga mida ma nüüd, heldene aeg, peale hakkan?
poiss alati suhteliselt iseseisev olnud, koduaresti nii vana enam panna ei saa ja kas sellest mõistus pähe tulekski??
mida teie sellises olukorras teeks?
 
kassa 25. september 2003, kl 15.06
Äkki on abi sellest: http://www.parnu.ee/raulpage/koolitus/kaitsta.html

Kanep on võrreldes teiste kangemate narkootikumidega suht süütu.
 
mari j. 25. september 2003, kl 16.52
Reedeõhtuti enne poja välja minekut ikka tõmbame. Eks poeg siis läheb linna või sõpradega kusagile. Saab ikka mantisetud teda, et ärgu mendile vahele jäägu. Ise mehega siis irvitame ja mürame.
 
murjan 25. september 2003, kl 17.28
Kui ei taha politseisse pöörduda, mis on tegelikult mõistetav, küsi abi Wismari haiglast. Tegelikult oleks siiski poltsei osalemist ka vaja, sest vahendajatele tuleks midagi korraldada. Ehk osatakse Sulle Wismaristki midagi öelda, seal ilmselt ennegi sarnase probleemiga kokku puututud.
 
Vana 25. september 2003, kl 17.44
Murjan, kas sa oled pedagoog? Oskad väga asjalikku nõu anda. Või siis oled ka oma lapsed inimesteks kasvatanud. Tegelikult sa oskad sama hästi vastata kui Trish oma alal. Suur tänu, kuigi abivajaja polnud praegu mina.
 
geps 25. september 2003, kl 17.48
mina soovitaks pöörduda noorsooameti poole. nemad ei hakka küll mingeid trahve tegema. mis sellest, et kanep on suhteliselt süütu asi teiste narkootikumidega võrreldes, aga sellest võib väga palju jama tulla. esiteks ta ei saa siis ise ka päris hästi aru, mis teeb ja kes teab, mis sõbrad need tal on. koduares ja selline jama on kõige hullem variant.ise ei oska ka sellises olukorras midagi mõistlikku soovitada. eriti, kui poiss on kinnine ja endassetõmbunud. igal juhul pöördu proffide poole ja ära väga venita! Mida varem saad lahenduse probleemile, seda parem
 
Norija 25. september 2003, kl 18.11
See, et poiss on suht iseseisev on omast kohast väga hea. Sinu väga tõsisel reaktsioonil on seetõttu tugevam mõju, Sa pole oma näägutamist ja karistamist ja sekkumist tühiseks asjaks muutnud.
Tõesõna, räägi proffidega. Kassa toodud lehel on usaldustelefonide numbreid, räägi nendega. Wismar on suurepärane mõte. Politsei... Mina siiski soovitaksin, aga minu soovitus on võhiku soovitus, uuri asjatundjatelt.
Õige on ka see, et kanep on suhteliselt ohutu asi, aga juba tema keelatuse pärast siiski väga ja väga ohtlik. Samas, mitte midagi pole veel päästmatult kadunud, kõike on võimalik parandada.
Alustuseks, räägi poisiga. Ära lase end pehmeks rääkida, ära lase end ära hirmutada. Tee talle selgeks, et Sa plaanid politseisse minna.
Kui võimalik, siis karista, aga hoidu selle eest, et kodu muutuks talle ebameeldivaks kohaks. See, et ta saab ja tahab kodus olla, on väga tähtis. Teisest küljest, ära lase end ka sellest ära hirmutada, kui ta ütleb, et ta enam koju ei tule, kui Sina seda, teist või kolmandat teed.
Igal juhul, hoian pöialt. Julgustuseks niipalju, et kanepit proovib tänapäeval kardetavasti arvestatav osa noori.
 
probleemita ema 25. september 2003, kl 19.45
mina küll ei pöörduks politsei poole, ei ole sinu asi hakata oma poja kaudu vahendajate püüdjaks. kõigepealt taritakse tenda ennast ka ekspertiisi ja oma karistuse saab ta kätte, kui aga juhtub siis uuesti joobes vahele jääma, siis saab temast juba kurjategija. ilmselt ei jõua sasiis ennast ära kiruda. peale selle lohistatakse ilmselt sõbradka ekspertiisi ja seda jama veel vaja-muutud kohe poja suurimaks vaenlaseks. või mida abi sealt noorsooametistki loodad saada? istuvad mingid mutid või tibid koos,ei olenendest selleprobleemi lahendajat või nõuga abistajat.
ilmselt on ikka kõige õigem pöörduda wismarisse narkoloogi juurde ja eks nemad seal oska ka öelda kui tõsine on probleem ja kuidas seda lahendama peaks hakkama.

ja veel- ei taha küll hirmutada, aga reeglina on lapsed juba kogenud tarbijad,enne kui vanemad asjast aimu saavad.
 
tundub 26. september 2003, kl 11.23
et vaid vähesed peavad seda probleemiks, vastukajasid üsna vähe, sest ega minu lapsega sellist asja ju ei juhtu. märksa olulisem on ntx see vahtralehtede triikimine.
 
manzu 26. september 2003, kl 14.03
arvan, et probleem pole väike, kuid mida võtta sõna, kui nõu anda ei oska. lihtsalt parastada pole nagu abi. Palvetad vaikselt, et ehk lendab enesest see kivi mööda.
 
muig 26. september 2003, kl 15.17
kivi ei lenda mitte mööda.
laps teeb sul kivi hoopis:)
aga ole rõõmus et rullnoksiga tegu ei ole.
mary j. räägib väga mõistlikku juttu panin tähele
 
tinsa 26. september 2003, kl 17.29
Ma ei ole Teiega nõus, kindlasti peavad enamus lapsevanemaid seda probleemiks (vahtralehtede triikimine on lihtsalt vahva ja tore nagu kõik muud "meelelahutused", mida me laste allklassides käies oleme teinud), aga ütlen ausalt, et ka ei tea kuidas käituksin.
Oli meil selline lugu. Poiss, 13a., tuli õhtul koju, silmad mitte just punased, aga nn "pahad", tuju oli tal paha, käitus ebaviisakalt jne. Mõtlesin:"Nii nüüd on see käes, poiss on narkootikume proovinud, mis ma nüüd teen? Panen poisi auto peale ja lähme testi tegema???" Aga ei läinud, arvan, et õnneks. Järgmisel päeval oli ta külmetuse ja palavikuga voodis - oli hoopis haigusevimm sees ja paha olla. Oleksime aga läinud vägisi testima - ei tea, arvan, et oleksin usalduse kaotanud.
See on väga raske probleem, südamesopis on kogu väike hirmuvärelus, et äkki hakkab tarvitama ja samas suur lootus, et tal jätkub mõistust neid mitte proovida.
 
ode 30. september 2003, kl 12.49
Cameron.

Kui oled kindel narkovärgis ( leidsid puru, on varemgi selline olnud jne) siis usu rohkem rikud poja elu ära siis kui midagi ette ei võta ja naiivselt ootama jääd et see on ehk mööduv nähe.
 
murjan 30. september 2003, kl 18.05
Juhtusin vahepeal lugema, et kanepileht kaelas pidi tähistama vahendajaid. Natuke uskumatu, see oleks ju ka politseile samuti nähtav märk, aga rumalus ja ülbus on sageli otsatud.
Loodetavasti oled vahepeal midagi ette võtnud, vähemalt pojagagi rääkinud Igaks juhuks natuke infot: Tallinna narkopolitsei anonüümne vihjetelefon 612 44 65, Wismari haigla registratuur 662 10 68, kodukas www.wh.ee
Probleem on liiga suur, et lihtsalt loota ja oodata muutusi. Kanepit ennast ei loeta küll ohtlikuks, kõige halvemaks peetakse asja juures seda, et mõnelgi juhul ei jääda selle juurde pidama, vaid proovitakse midagi tugevamat.

Vana, suur tänu heade sõnade eest! Olen küll päris mitu aastat koolis töötanud, aga praegu mitte, ka lapsed on peaaegu täiskasvanuks saanud (tudengid).
 
vana 30. september 2003, kl 22.34
Võta heaks!
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!