Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koolilaps
kange kohv lapsele hommikul
 
pansionaat 01. oktoober 2003, kl 14.34
sügisest minu kostil sugulase laps, pikk ja kõhn 16 aastane poiss, kes nüüd linnas koolis. ja minu imestuseks joob ta hommikuti kaks tassi kanget musta kohvi, tema on nii kodus harjunud. minu silmis on tegemist lapse mürgitamisega. kas teie peate seda normaalseks, et väljakujunev organism sellist ergutit tarbib?
 
L. 01. oktoober 2003, kl 14.46
16 pole enam nii laps midagi, et kohvi ei tohi juua. Kuidas tal vererõhuga lood on? Kui madal, siis kohv ehk aitab tal niiöelda käima saada. Mina olen esimesest klassist peale hommikul kohvi joonud 3/4 kohvi ja 1/4 piima. Ei ütleks, et ma mürgitatud olen. Ilma kohvita ei liigutaks ma üldse.
 
pansionaat 01. oktoober 2003, kl 14.54
piimaga kohvist saaks ma aru küll, isegi tarbin seda, aga must kohvi ja ja ikka kange. nii see kaltsium organismist välja viiakse ja hambad lagunevad (see probleem tal muide on).
 
Norija 01. oktoober 2003, kl 15.33
Noh, vaevalt et see just kasuks tuleb, aga kui noormees asjaga harjunud ja vanemad sekkumist vajalikuks ei pea... Nii hull see asi vast siiski ei ole, et Sa ilmtingimata sekkuma peaksid. Või kui ikkagi pead vajalikuks, siis proovi nii aegapidi ja rahulikult.
 
emme+ 01. oktoober 2003, kl 15.47
Ei arva, et lapsele kaks tassi musta kohvi hea on. Mul endalgi hakkab juba ühe tassi pealt süda puperdama. lapsele, (mis siis et juba 16) piisab ühest tassist piimakohvist küll.
 
kris 01. oktoober 2003, kl 15.53
Kamoon, las poiss joob kohvi, iseasi kui jooks klaasi viina hommikul! 16 pole ju tita.
 
emma 01. oktoober 2003, kl 17.04
mul tuttaval sama lugu, poiss 13 ja joob pidevalt kanget kohvi.
 
leffagirl 01. oktoober 2003, kl 17.56
Kas sinu meelest on siis normaalne,et sa ilma kohvita ei liigutakski???
 
juba 40 01. oktoober 2003, kl 18.03
kui oled tähele pannud, et poisil hambad katki, saada ta hambaarsti juurde. lastel ju ravi ja parandamine tasuta. mina jõin ka sama vanalt musta kohvi, siis veel tihti seda lahustuvat. ja siiani elus, ühtki luumurdu pole ka olnud. rohkem räägitakse ju colast, kui kaltsiumi väljaviijast. poisil võib olla madal vererõhk, selle pärast joobki kohvi. ja muideks, tees seda koffeiini veel rohkem, kui kohvis.
 
blackspirit 01. oktoober 2003, kl 23.27
las juua. ma ise kah tema vanuselt ei saanud ntx ennem magama minna kui olin 2ra joonud 6htul pool kannu kanget musta kohvi...
muide sellega tuleb imeline uni ;) ja hommikul on kerge 2rgata!
 
musicienne 01. oktoober 2003, kl 23.37
ma olen alates umbes 14aastasest pidevalt kohvi joonud ja ei tunne küll, et midagi seetõttu viga oleks. Keegi keelanud ka ei ole, ise sain aru, kui asi hakkas liiale minema - keskooli viimases klassis tuli oma 6-7 kruusi päevas.
 
L. 02. oktoober 2003, kl 09.27
Madala vererõhu puhul soovitavad arstid ka kohvi või siis kofeiinitablette. Ja kuna mul tavaliselt vererõhk 90/60, siis ilma kohvita ma pole tõesti suuteline tegutsema. Muud võimalust lihtsalt pole, isal sama jama ja tema joob ikka mitu-mitu korda päevas kohvi, õigemini muud ei joogi.
 
a. 02. oktoober 2003, kl 10.13
Kui noormees on sellega oma kodus harjunud ja tema vanemad seda keelama ei hakanud, siis las ta joob edasi. Küll tal magu ise märku annab, kui pole vastuvõetav. Mina olen ka kooliajast saadik joonud hommikuti kohvi, küll koorega , küll musta ja mõru. Minu 18 aastane tütar aga ütleb, et tal on kohvi ärkamiseks lihtsalt vaja, äkki ongi.
*Kas peale lapse tervise pärast muretsemise on veel põhjust, miks kaks tassi kanget kohvi imestama paneb?
 
jumps 02. oktoober 2003, kl 10.22
minu lapsed (13 ja 11) teevad nägusid, kui kohvi natukenegi kangem juhtub olema. ise jõin ka kooliajal hommikuti (kohv oli siis küll veits teine [ tuhande tollel aastal ju peale viljakohvide suurt muud polnudki]), aga mingil ajal viskas "kopa" ette, üldse enam ei joonud. uuseti hakkasin jooma, kui olin juba täisealine ja tööle läksin. ja praegu võin meeletult palju juua, tunne, et vahepealsed aastad tagant järgi.
 
kats 02. oktoober 2003, kl 12.28
see on ju lihtsalt hommikune harjumus´, mõni joob kohvi, teine teed, kui ta tahab juua las siis joob. kusjuures näiteks kui analüüsides on kaltsium normis, ei tähenda see, et hambad ei või laguneda, lihtsalt kaltsium ladestub mujale, näiteks luudesse, tean seda kõike omast käest.
 
miia32 02. oktoober 2003, kl 13.28
Mis sa L.vassid. Olen sinuga üheealine ja mäletan küll et meil kodus joodi vaid viljakohvi. Selles oli aga siguri ja muu kama seas naturaalset kohvi vaevalt 10-20%. Seda sel lihtsal põhjusel, et kohviube sai üliharva tuttavate kaubandustöötajate kaudu ja oli üsna kallis. See oli kah maal, päris perifeerias kohe. Nagu sa ise armastad rääkida elasite kah maal ja mitte eriti jõukalt.
Kui 16-aastane joob praegu 2 suurt tassi hommikul, siis 10-aastaselt jõi ilmselt 1 suure tassi kanget musta kohvi. Minu arust on siin varem midagi viltu lastud. Siin mõne teooria järgi võiks ju kah lapse vererõhku turgutama hakata. Ja miks mitte konjakiga, see ju palju tervislikum kui must kohv. (Nali muidugi).
 
L. 02. oktoober 2003, kl 14.05
Me elasime algul Tallinnas. Olin 11, kui maale kolisime. Ja niipalju, kui mäletan, on meil oakohv olnud. Sai ube ostetud, vahepeal olid lausa rohelised oad, mida tuli ise küpsetada ja pärast kohvimasinas jahvatatud. Ja meil mõlemad vanaemad kaubanduses töötanud kah.
 
ähh? 02. oktoober 2003, kl 14.43
L.-autori ja väljamõtleja järjekordne ämber?
 
L. 02. oktoober 2003, kl 14.51
Kas sina pole rohelisi ube ostnud ja ahjus küpsetanud?
 
juba 40 02. oktoober 2003, kl 15.05
mina küll mäletan neid rohelisi ube. õudne jantimine oli nende pruunistamisega, et roheliseks ei jääls ja ära ei kõrbeks. rõve hais tuli ka veel algusel. mõnel inimesel oli veel kodanlisest ajast kuhugi aita või pööningule jäänud kohviröstimis pann, need otsiti ka siis välja. aga enne seda oli pikk lahustuva kohvi periood, 2 rubla purk, ube polnud üldse. ja meentuades, paljud eelistasidki lahustuvat, paljud venelastest tuttavad joovad praegugi lahustuvat kohvi.
 
signe 02. oktoober 2003, kl 15.09
Olid tõepoolest saada rohelised oad, neid õpetati veel "Vaata kööki" saates röstima.
 
miia32 02. oktoober 2003, kl 15.33
Olid rohelised oad, aga siis kui juba koolid läbi ja ammu tööl käisin. Jutt oli siin sinu lapsepõlve-kohvijoomisest nii 20 aastat tagasi. Rohelised olid Tallinnas u 88-90.aastal,siis sa ei saanud enam laps olla.
 
suslik 02. oktoober 2003, kl 16.51
80-aastatel olid nn. "kommunismi pakikesed" ja nende sees oli küll aeg-ajalt kohviube. Roheliste kohviubade röstimist mäletan ma ka. Nii, et kohvi oli siiski ka 80-aastate alguses saada.Kuid see ei ole ju vaidlusalune teema. Küsimus oli ju kas 16-aastane võib juua hommikul 2 tassi kanget musta kohvi või ei.
Võib-olla peaks kõigepealt pöörama pilgu endale ja mõtlema kui palju me ise sööme ja joome toitu-jooki, mille kohta teame, et see pole kasulik või on hoopistükkis kahjulik. Meie igapäevane toit sisaldab suurel hulgal keemiat. Tänage õnne, et see 16-aastane ei joo kofeiinivaba kohvi, sest võrreldes mürkidega, millega kofeiin kohvioast välja pestakse, on kofeiin ise lausa süütuke.
Aga hambaarsti juurde peaks ta küll minema. Katkiseid hambaid ei põhjusta alati ainult kaltsiumi-puudus.
Muide mõnede uurimuste kohaselt pidi ka apelsinimahl kaltsiumi luudest välja pesema. Kas keegi keelab lastel apelsinimahla juua? Õnneks mitte.
Minu arvamus: kõike võib, ainult mõõdukalt. Milline on see mõõdukuse piir, jäägu igaühe enda otsustada.
 
Vana 02. oktoober 2003, kl 17.29
Vene lahustuvat kohvi oli siis ikka saada, viljakohvi jõid ainult vanad inimesed.
 
rubla 02. oktoober 2003, kl 20.04
mina mia32- ga nõus ja ise samaealine. Kohviube müüdi vene ajal -3 rubla pakike. Kallis ja defitsiitne kaup oli. Jahvatasime kohviaparaadiga ja kuum vesi peale. Ka lahustuvat oli tutvuste kaudu võimalik saada ja mina larpisin igal hommikul tassitäie. Aga oma lastele ei anna, õnneks nad armastavad hoopis kakaod. Laps tuleb õhtul õigel ajal magama saata, et ta une täis magaks. Siis pole vaja lapsele kruuside kaupa seda sisse joota!
 
irka 07. oktoober 2003, kl 10.01
Ma arvan, et peaasi, et ta seda kohvi tühja mao peale kohe ei joo. Kas klaas vett vms võiks magu enne saada, et kohv väga ei ehmataks ega ärritaks magu.
 
tante 10. oktoober 2003, kl 09.33
on 37 aastat vana, kohvi joob igal hommikul, sellest ajast, kui ennast mäletama hakkab. Mõni mittekohvijooja kräunub oma tervise pärast kindlasti rohkem kui mina, ma muidugi söön päeva jooksul väga korralikult ja õhtul joon ka veel kohvi. Ja et vene ajal olid ema-isa-tädid ja lõpuks ise ka kaubandustöötajad, siis ainult oakohvi jõimegi. Nüüd ostan paar aastat jälle ise ka ube, sest see on lihtsalt hommikune mõnus rituaal ube veskiga jahvatada ja kohvi keeta!, mitte masinast tilgutada. Aga meest pole ma siiani suutnud kohvi jooma panna, lürbib teine meega teed hommikuti. Ja lapsed joovad kohvi siis, kui tahavad! Siiani pole tahtnud muul ajal, kui koogi ja tordi kõrvale.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!