Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koolilaps
vanad head MÄNGUD
 
Elku 03. aprill 2006, kl 14.33
Olen küll alles 19 (just sain!) kuid kõik vanad head mängud meelest läind. Terve hommiku sõpradega üritanud meelde tuletada kuidas mängiti mädamuna, tukikat, vibra, ruutu, maad, keerukuju jne. Peale mängunimede ei tule praktiliselt mitte-kui-midagi meelde.
Tulin selle küsimusega siia foorumisse, kuna ehk noored emad teavad, kuidas neid mänge mängitakse. Ja arvatavasti on ka teistel noortel perekondadel neid hea meelde tuletada.

Niisiis, palun, kel vähegi viitsimist kirjutage siia vanu häid lastemänge, seletuste ja reeglitega.

Aitäh!!
 
äh 03. aprill 2006, kl 14.39
http://www.folklore.ee/lepp/rouge/mangud.php
 
Elku 03. aprill 2006, kl 14.42
aitäh, eelmisele postitajale.
sellel lehel ma enne foorumisse tulekut ka käisin. kuid mägud on sela väga poolikult seletatud. võtame näiteks mädamuna.. omal ajal mängisime mädamuna selliste kujunditega nagu: puu ja leht ja veel olid mingid (mida ei mäleta)...

olen sõbrannaga pool hommikut netis tuhninud.. seepärast siin foorumis maandusingi.
 
õpilane 03. aprill 2006, kl 15.52
Tegelikult on neil mängudel nimed ja reeglid paiguti erinevad. Näiteks seal, kus minu vanaema elab mängitakse osasid mänge teistmoodi kui linnas kus elan:P
 
raamatukoi 03. aprill 2006, kl 16.27
Mine raamatukokku,sealt saad mängude kohta materjali küll:"Halva ilma mängud","Liikumismängud","Seltskonnamängud",jne.
 
triflaa 03. aprill 2006, kl 18.04
Üks väljavalitu seisab näoga seina poole, silmad kinni, teised poolringis tema taga.
Üks poolringist puutub näpuga kinniste silmadega isiku selga.
Too ootab hetke, teeb silmad lahti, pöörab ümber.
Valib poolringist ühe inimese (kes tema arvates puudutas) ja valitu küsib puudutatult: "Mitu ringi?"
Puudutatu vastab ringide arvu- näiteks 5tk.
Kui puudutatu arvas õigesti, kes teda oli puudutanud, jookseb puudutaja 5 majaringi, kui valesti, siis puudutatu, ja samal ajal teised peidavad ennast ära.
Edasi peab otsija teised üles leidma, neid nägema ja jõudma enne avastatut alguspunkti- vastasel juhul on tal oht jääda ka järgmisel ringil otsijaks.
 
Elku 03. aprill 2006, kl 20.46
need halva ilma mängud ja seltskonnamängud ja teised raamatud raamatukogus... need on välismaallaste kirjutatud ja eesti keelde ümber tõlgitud ning 99% neist on suunatud täiskasvanudtele milledest suurem osa meeste ja naiste paari panemiseks.... (ühesõnaga, loetud!)

aga aitäh soovituse eest
 
r 03. aprill 2006, kl 21.52
natuke tuletan meelde:
üks mäng oli ukakas ehk siis keegi luges näoga seinapoole näiteks 20ni ja teised jooksid peittu. siis pidid nö need teised saama ennast priiks lüüa(sinna samasse kus lugeja oli) näiteks kuskil uksevastu. ja see kes ennast priiks lõi ütles, uka-uka mina prii. ja kui lugeja nägi kedagi kes peidus oli, siis ta jooksis ukse juurde ja ütles uka-uka Piret kotis. kui aga piret kiirem oli ja lugejast mööda sai, siis sai ta ennast priiks lüüa.

Siis oli veel selline mäng nagu heeringas. Vist oli niimoodi, et jälle üks näoga seina poole ja teised temast u 10 meetrit tagapool. lugeja hakkas lugema: heeringas, heeringas üks, kaks kolm ja teised selle ajaga liikusid lugejale lähemale. kui lugeja oli lõpetanud keeras ennast järsku ümber ja teised pidid kohe seisma jääma. see kes liigutas läks algusesse tagasi. Võitis see kes esimesena lugejat sai puudutada.


Veel tuleb:) Värvid. Oli poemüüja, ostja ja värvid. poemüüja ütles igale lapsele ühe värvi( n: sina oled sinine, sina roosa jne) aga seda pidi sositama ja igaühel oli erinev värv. siis tuli ostja poodi ja hakkas küsima kas teil on sellist värvi. kui oli seda mida küsis siis see värv hakkas ära jooksma, nii ,et ostja teda kätte ei saaks.

Siis oli veel selline mäng nagu kapsapea aga praegu ei viitsi rohkem kirjutada.
 
B 03. aprill 2006, kl 22.09
Mädamuna mängisime meie niimoodi:
Maha joonistatakse ring, kõik mängijad seisavad ühe jalaga ringis. Keegi viskab palli õhku ja hüüab 1 nime. See, keda hüüti, peab palli kinni püüdma, teised niikaua jooksevad laiali. Kui ta palli kätte on saanud, hüüab "Stopp!" ja siis kõik jäävad seisma. Palliga mängija küsib kõigilt: "Mitu sammu?" Teised siis vastavad. Sammudega oli ka mingi teema, et tibusammud olid hästi väiksed, hiiglasesammud olid eriti pikad, ussisammudega tuli siksakis käia, neid oli terve hulk variante. Küsija valib kellegi välja, astub niipalju samme, kui vaja oli ja siis küsib talt: "Lind, puu või kuju?" Lind peab ringi jooksma, ei tohi seisma jääda, puu seisab paigal, aga võib end õõtsutada-kõigutada, ja kuju teeb kätest korvirõnga. Palliga tegelane peab linnu või puu korral teisele pihta saama, kuju korral palli "korvi" viskama. Kui hakkama saab, siis viskab tema järmisena palli õhku ja hüüab nime, kui ei saa, siis saab endale esimese mäda. Mingi arvu mädadega oli kaotaja vist ka, aga tavaliselt lõppes mäng siis ära, kui pidi tuppa minema või niisama isu täis sai, võitjaid-kaotajaid polnud.
 
B. 03. aprill 2006, kl 22.35
Valgusfoor oli ka üks mäng. Tõmmati maha 2 joont. Enamik lapsi läks ühe joone taha. 2 läksid joonte vahele. Siis neist üks küsis teiselt: "Mis värvi tuli on?" Teine vastas nt kollane. Siis kõik, kellel oli riietuses midagi kollast, võisid rahulikult teise jooneni kõndida, kellel polnud, neid üritasid need 2 tegelast vahepeal kinni püüda. Lisaks tavalistele valgusfoorivärvidele võis öelda ka igasuguseid muid värve ja triibuline või täpiline jne. Vahel, kui püüdja kaval tahtis olla, ütles ta "tatikollivärvi" või muud koledat, siis keegi ei tunnistanud, et see värv ta riietuses esineb ja püüdjal oli suurem võimalus kedagi kätte saada.
 
dingo 04. aprill 2006, kl 08.58
Pimesikku ja tagumist paari oskab vast ka ilma seletamata mängida ;)
 
raamatukoi 04. aprill 2006, kl 10.01
Eks vaata siis lasteraamatukogu fondidesse,seal on ka pioneeride aegseid mängude raamatuid.Need,mida välja pakkusin on ainult osa.Aga ilmselt pole sa korralikult ka täiskasvanute osakonnas ringi vaadanud!Seal on eesti meelseid ja lastele mõeldud raamatuid küll ja küll:"Mängud ja meelelahutused","Mängima","Eesti rahvamänge","Meie mängud" ja "Mänge kõigile".Neis raamatutes seletab lahti,kuidas ühed või teised mängivad mingit mängu:mädamuna,heeringas,värvid,uka-uka mina prii,vanaisa vanad püksid,keerukuju,jne.
 
oio 04. aprill 2006, kl 15.02
Mine välja ja otsi, kus lapsed mängivad! Küsi!
 
töllmokk 04. aprill 2006, kl 16.12
Ilmselt kehtivad igas linnas (ja võib-olla ka igas hoovis) omad reeglid. Meie näiteks ei öelnud "uka-uka", vaid "üks-kaks-kolm mina prii". Ja see, kes ennast priiks lüüa ei jõudnud, löödi mitte "kotti", vaid "kinni". :)
 
mäda 12. aprill 2006, kl 22.09
mädamuna:
olete ühe jalaga ringis ja 1 viskab palli õhku karjudes ühe nime; teie jooksete ära ja see kelle nime karjus, see peab palli püüdma ja ütlema stop ja siis kõik jäävad sisma nii palju kui nad olid jooksnud. siis vaatab pallipüüdja kes kõige lähemal on ja siis see kõigelähemal peab pallipüüdjale samme ütlema et nt 6 tibusamu ja siis kõigelähemal peab ütlema et kes ta olla tahab. lind- vaba, võib ära joosta, leht- vingerdab,korv- teeb kätega korvi; ja siis pallipüüdja peab kas korvi või inimesele pihta saama ja ära jooksma ringi sisse ja teised kaa. ja siis see kõigelähemal proovib veel saada kellelegi pihta kuni keegi pole veel ringi see



kudagi nii käib!
 
kikkuolen123 09. november 2014, kl 12.34
MA ARVAN ET PEITUST EI PEA SELETAMA SEDA OSKAB IGAÜKS
 
10 08. september 2021, kl 18.12
Hea, mina olen kümme ja oskan ikka mädamuna, ukkakat ja kikkapuud.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!