Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koolilaps
16 aastase õigused?
 
maily 02. november 2007, kl 18.43
palun kirjutage 16 aastase õigused?
ja seda ka ,et kas siis võib kodust ära kolida ja ööseks kodust ära minna,isegi siis kui ema ei luba?
 
hukas 02. november 2007, kl 19.04
Tänapäeva noored teavad väga hästi oma õigusi, kuid unustavad ära sealjuures oma kohustused.
 
lühidalt 02. november 2007, kl 19.18
 
s 02. november 2007, kl 19.38
ei või jah
 
aga 02. november 2007, kl 20.03
Mis siis teha annab kui ta siiski läheb?
 
w 02. november 2007, kl 20.10
vanemad vastutavad. otsi või politseiga...
 
ki 02. november 2007, kl 20.16
16 voib olla ööläbi väljas.. omalvastutusel
 
vaata... 02. november 2007, kl 20.34
...mina emana kütaks su kere nii kuumaks,et sa oma õiguste peale ei mõtlekski,kuna sinuvanusel neid lihtsalt pole!seni,kuni sööd minu toidulauas,kehtivad minu reeglid.oled kodus täpselt see kell,mis on sulle ette määratud.mitte kellegi juurde sa ei koli,kui su vanemad pole selleks oma nõusoleku andnud.
 
Ka ema 02. november 2007, kl 21.13
Niikaua, kui su jalad on ema söögilaua all, pole sul mingeid "teen-mis-tahan" õigusi. Sa sõltud ju vanemate rahakotist. Mine teenima ja siis ela ja mängi täiskasvanut!Õppija vanus on 9. klassi lõpetamiseni või 17- aastaseks saamiseni. Niikaua oled ikka kodus!
 
karm 02. november 2007, kl 21.15
vaatal ... õigus.
Kuni jalad ema laua all, seni kuulad tema sõna. Kui sigaduse korda saadad, siis andku ema vastust. Ja kus sul on vaja öösel olla? Teismeliste rasedate arvu täiendamas? paraku nii need öised teismeliste väljasolemised tavaliselt lõppevad.
Ja ei tea, kuhu sinuvanune kolib või millest end elatab? Ema ostab hilbud selga ja toidu lauale. Sinu kohus ongi tema sõna kuulata ja koolis käia.
Sinu õigused: õigus kodule, haridusele, seaduse kaitsele... need ju sul olemas. Loe ÜRO laste õigusi - öist hulkumist seal küll ei mainita.
 
Maria 02. november 2007, kl 21.50
Ah et kuhu 16 a kolib ja millest end elatab?
Minul igatahes probleeme ei tekkinud, ja kodust soovisin lahkuda, sest emal oli alkoholiprobleem. Käisin juba põhikooli ajal tööl, ja sööki ostsin selle raha eest, sest ema raha läks alkoholi peale.
Kolisin oma boyfriendi koju, tema vanemad olid suurepärased inimesed, said aru, et mul on kodus võimatu olla. Lõpetasin gümnaasiumi ja nüüd juba elame kahekesi omaette.
Ema on ennast põhja joonud ja minust täitsa ükskõik.

Te ei tea selle noore inimese küsimuse tagamaid, ometi kipute hurjutama ja üleolekut näitama..

Mõelge natuke, elus võib olla väga erinevaid keerulisi olukordi.
 
kui... 02. november 2007, kl 22.08
..ema joob,siis pöördu lastekaitse osakonda ja ma arvan,et sa saad ametliku loa oma kodust välja kolida,kuid kohustuse olla öösiti oma uues elukohas
 
Maria 02. november 2007, kl 23.03
16 aastane ei ole kohutatud öösel kodus olema, kui tema lapsevanem seda ei nõua, sest seadus seda ei nõua. Üle 16 a isikul on lubatud viibida väljas ööpäevaringselt.

Ja miks ma oleksin pidanud lastekaitsesse pöörduma, kui ma sain lihtsalt minema kolida?
Mina rääkisin rohkem sellest, et ärge arvake, et noorel pole kuhugi minna, kui ta väga tahab ja on hakkaja, küll leiab kuhu minna ja kuidas tööd leida.
 
nojah 03. november 2007, kl 11.49
16-aastaselt kolitakse "boyfriendi" (????) koju!
No siis pole rohkem midagi kommenteeridagi, kui juba 16-aastaselt sabaalune nii sügeleb. Saaksin aru, kui kolitaks kuhugi tuvakodusse või noortekodusse, sest oma kodus olukord halb. Aga hädasti poisi teki alla tarvis minna.
Ainult et ikka jääb küsimus: millest end elatab 16-aastane? Ikka täiskasvanute rahakotist.
 
Maria 03. november 2007, kl 12.05
Sulle teadmiseks- ma ei seksisin oma mehega alles 18 aastaselt. Senini käisime käest kinni ja musitamise ja natuke katsusime ka-noorte asi ju.
Ei läinud sinna ise, tema vanemad kutsusid, õigemini küsisid, kas mul oleks seal parem, kui kodus.

Jah, katus oli nende poolt, kuid kooli kõrvalt käisin tööl ja elasin ja muid asju ostsin selle eest.

Ei sügelenud mul midagi ja mehe vanemad olid/on siiani äärmiselt toredad ja armsad, nagu päris vanemad mulle :)

Koos me ei maganud, selline asi ei oleks kõne allagi tulnud- jagasin tuba noormehe õega, kes oli pea minuvanune.
 
. 03. november 2007, kl 12.33
võib. kui ema kinni hoiab, kutsu politsei talle, saab süüdistuse. aga kuni 18.a ei tohi ta sind kodust välja visata ja süüa PEAB ka andma.

ei ole nii, et minu raha, mina ütlen mida ja millal. laps otsustab ise.
 
to - . 03. november 2007, kl 13.19
Ah wet vanematel on sinu arust ainult kohustused ja sinul (või lapsel siis ) õigused? Ei - ka lapsel on kohustused ja vanemail õigused ja seal hulgas õigus nõuda, et alaealine öösel kodus oleks!
Mul isegi 19a laps (kasulaps, ja kuna ei tööta ja oma eluaset pole, siis ikka laps) ja täpselt sama - kuni õpib, ise eiteeni ega oma katust peakohal pole, siis kehtivad minu seadused ja nendega tuleb arvestada, kui ei soovi seda, tuleb oma peavari ja teenistus muretseda!
 
. 03. november 2007, kl 13.59
19. a juures on küll nii, aga 16aastasele peavad vanemad pakkuma peavarju ning süüa. ükskõik kas saadakse läbi või mitte. kusjuures 16. võib olla vanemate loata väljas. me ei ela politseiriigis.
 
kaks punkti 03. november 2007, kl 14.00
aga kuni 18.a ei tohi ta sind kodust välja visata ja süüa PEAB ka andma.
________


Mitte kuni 18, vaid KUNI ta õpib, on vanemal kohustus last ülal pidada. Kui õpib ja ei käi tööl ja ei peagi käima kooli kõrvalt. Alles hiljuti lugesin netist neid seadusi, keegi oli siin Delfil vastava lingi jätnud ühte teemasse.

Aga see seadus, et 16 aastane võib 24/7 väljas olla on vähe naljakas, kui ema ei luba samas. Nokk kinni, saba lahti teema. Tekitab peredes ainult muresid.

Seadus lubab, siis ema ei luba ja kui ema lubab siis seadus ei luba (kui vanusepiir oleks 18).


Aga siin emadest jääb küll väga s*tt mulje. See söögilaua teema. Kui laps on 18, siis ta teeb, mida tahab. Ja mul EI OLE raske teda toita samal ajal, milleks ma peaks talle ette laduma mingid reeglid? Ise teab, mis teeb ja kunas koju tuleb, mina enam siis nagunii ei vastuta tema eest, ta teeb seda ise ja ta teab seda.
See on loomulik, et ma pean teda nii kaua ülal, kuni ta õpib. Kui ei õpiks ja lihtsalt kodus passiks, siis loomulikult ei peaks teda ülal.

Aga noh, issanda loomaaeg on suur ja ju siis teil siin on põhjust põdeda oma "lapse" (18+) pärast, et teeb lollusi (eelnevalt kasvatamise puudumine). Või siis võimutsemise vajadus, kellele kohe meeldib kõike teada ja ettekirjutusi teha. ;))
 
To kaks punkti 03. november 2007, kl 14.23
Kui laps on 18, siis peab ta ikka kodukorraga arvestama!Oma tahtmise järgi toimetab siis, kui elab oma elamispinnal vaat sinna ei lähe mina oma seadusi tegema, minu kodus on ikka minu seadused.Loomulikult on nõudmised ja seadused 8a ja 18aastasele erinevad, aga minu elamises ei tee ka teine täiskasvanu seda mida tahab, ikka on mingi kokkulepe ja mingid reeglid.Mul ei ole raske toita, aga lapsel pole ka raske austada seda, kes talle leiva lauale paneb.Kui ei peeta vanemat millekski ja ei pea arvestama, vaat siis tuleb ise hakkama saada nii eluaseme kui enda ülalpidamisega.
 
. 03. november 2007, kl 14.28
19.a küll, aga 16., 17., 18. PEAB lapsevanem, kui laps õpib, teda üleval pidama. Taskuraha taskurahaks, ma räägin elementaarsest nagu inimõigused, katus ja toit.
 
ema 03. november 2007, kl 14.44
kuulge, millest te räägite? keegi siin oma vanematest või lastest ka lugu peab või armastab?? vastastikune lugupidamine, ah? kõik jahuvad vaid seadustest, õigustest ja kohustustest...
 
kaks punkti 03. november 2007, kl 15.10
To kaks punkti

Seda muidugi, ma ei vaidlegi vastu, aga siin tuleb mängu juba üksteise asutamine perekonnas. Kui elatakse koos, siis leian, et 18 aastane lihtsalt ütleb vanemale, kuhu läheb, kas ja millal jõuab. Elementaarne, vähemalt meil.

Loomulikult tuleks tõsine jutuajamine, kui tuleb öösel purjuspäi koju ja laamendab vms. Mitte et ma juua ei lubaks, oma asi. Aga see, et see häirib teisi pereliikmeid.
Aga sellist asja ei juhtu, kui laps on LAPSEEAS kasvatatud.
 
ad 03. november 2007, kl 15.57
nii, kui 16 aastasel paha olukord kodus, siis saab taotleda läbi eestkosteasutuse enda teovõime laiendamist kohtu kaudu. vot kui see etapp läbi, siis saab 16 aastane hakata end ise majandama/otsustama nagu iga töisealine isik.
 
mimm 03. november 2007, kl 17.16
meil kõigil on õigused ja kohustused.
kuulge 16 aastane võib juba vanema nõusolekul abielluda!!!
kui laps tahab kodunt minema minna, siis vaadake mis kodus valesti on!
olen nõus, et 16 a on suurelt-väike-laps
rääkike, rääkige, rääkige!
 
iga 03. november 2007, kl 17.39
16. on erinev
 
mina 03. november 2007, kl 19.13
to kaks punkti: sa ei taha ometi öelda et las laps joob, niikaua kui ei häiri?
 
.. 03. november 2007, kl 19.16
jah. oma tervis. oma mõistus. oma otsus.
 
katy 03. november 2007, kl 19.26
mu 16 aastased sugulased ka jahuvad vaid õigustest,aga et kodus enda järelt taldrikugi puhtaks küüriks või pesumasina nupule vajutaks...seda ei ole.
hiljaaegu olidki juba oma emale näkku ütelnud,et kohe võetakse vastu seadused,mille järgi pole emal õigust neid "tööle sundida"...
 
kaks punkti 03. november 2007, kl 19.31
Minale


Ei, seda mitte. Ma tõin lihtsalt näite. Mul ei ole sellseid probleeme, sest laps on oma kasvatuse varakult kätte saanud ja tal on endal aru peas.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!