Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koolilaps
Mis vanuses kooli???
 
Tepsuke 07. jaanuar 2008, kl 16.18
Tahaksin saada teipoolseid arvamusi ja kogemusigi ehk...
Mu laps on sündinud 08.augustil ehk siis 7 aastaseks saab ta 08.august, kas oleks tark teda kohe ka kooli saata või oodata veel aastake?
Mis on olnud tei kogemused, millal olete te oma lapsi kooli saatnud kui sünni kuupäev on suht lähedal septembri kuule?
 
??? 07. jaanuar 2008, kl 16.20
Poiss või tüdruk?

Kehaliselt tugev või nõrgem?
Kuidas loeb, kirjutab jne?
Lasteaias käib ja aktiivselt suhtleb?
Mida lasteaiaõpetajad räägivad?
 
Tepsuke 07. jaanuar 2008, kl 16.31
Tüdruk ja hetkel on ta 4 ja poole aastane, aga kuna meil mehega sellepärast tüli, siis tahtsingi uurida mis vanuses keegi on lapse kooli pannud.

Kehaliselt on tugev tüdruk, numbreid ja osaliselt tähti teab ka.Lasteaias on aktiivne laps ja suhtleja tüüpi.Lasteaiaõpetajad kiidavad.

Tean, et sellele veel natsa vara mõelda, et mis vanuses kooli panna, aga lihtsalt oli tahtmine uurida tausta ja teiste arvamust....
 
2-lapseline 07. jaanuar 2008, kl 16.40
Kuule, siin ei loe sinu ega mehe "tahtmine", kõik lapsed, kes saavad 1. oktoobriks 7-aastaseks, lähevad 6-selt kooli!
Minu lapsed läksid ka 6-selt kooli, kusjuures kumbki laps pole päevagi lasteaias käinud ja poiss ei tundnud kooli minnes kõiki tähtigi, aga et tal on sünnipäev sept. lõpus, siis ta oli koolikohuslane ja me isegi ei arutanud seda küsimust, kas minna või mitte. Pealegi pole see nii lihtne - peab koguma tohutu hunniku pabereid, küll arstide, sotsiaaltöötajate ja jumal teab kelle käest, et tõestada, et su laps pole kooliküps.
Tüdrukul sünnipäev oktoobri lõpus, läks 6-selt kooli, lugemine oli enam-vähem selge, nüüd käib 3. klassis ja on kõige noorem, tüdrukul on hea, kui saab kooli "ruttu ära käia", kui hiljem kooli panna, siis on 12.klassis juba 20-aastane, minu meelest küll imelik!!
 
nr73 07. jaanuar 2008, kl 16.43
mina olen asjast nii aru saanud,et need kes saavd enne(seal oli mingi kindel kuupäev)oktoobri keskpaiku 7 aastaseks,lähevad sügisel kooli.kes ,saavad peale selle 7 aastaseks ,võivad ühe aastakese lasteaias veel olla.mul vanemal tütrel 30 nov.sünnipäev-tema jäi ühe aasta kauemaks lasteaeda ja tema puhul oli see kasuks.nooremal tütrel 24.aug sünnipäev.saab aug 7 aastaseks ja läheb kooli.
 
off-topic 07. jaanuar 2008, kl 16.46
Mul tütar, oktoobri keskel sündinud. Ka aktiivne, suhtleja, kehaliselt tugev, aga 6 aastaselt lugeda ei osanud. 7-aastaselt õppis ära. Läks 7-aastasena kooli ja sai kohe 8. Praegu läheb tal nii koolis kui koolivälises tegevuses hästi. Aasta varem minnes (mida ka kaalusime) pilt nii roosiline poleks olnud.
Samas, kui Sinu lapse sünnipäev on augustis ja tahad ta aasta hiljem kooli panna, siis peab hakkama eraldi koolipikendust taotlema. On komisjon ja seal otsustatakse, kas on põhjust kauemaks koju jätta või ei.
 
õpetaja 07. jaanuar 2008, kl 16.57
Parandan:

kõik lapsed kes käesoleva aasta 1.oktoobriks on saanud 7a on koolikohuslased

st
augustis 7a saav laps (ja ka sept saav) lähevad kooli
v a juhul kui vanem läbib spets komisjoni ja taotleb koolipikendust

milles küsimus kui nii tubli ja tragi, pealegi tüdruk?
 
ene 07. jaanuar 2008, kl 16.58
mul vennapoeg sai 28 augustil 7 ja pidi kooli minema.Klass oli önneks väike.Köik täitsA VÖÖRAD LAPSED JUST KOLISID LÖUNA-EESTIST IDA-VIRUMAALE enne kooli.Nüüd 4.klassis ja saab kenasti hakkama ,pole küll klassi priimus,aga igati tubli
 
kõik oleneb lapsest 07. jaanuar 2008, kl 17.00
tütar sai 17.august 7a, läks kooli, tbli
poeg sai 29.märts 7a, läks, viidi II kl üle
II tütar läks 6a, mais alles I kl lõpus sai 7a, klassi priimus jne jne
 
Tepsuke 07. jaanuar 2008, kl 21.36
Tänan kõiki vastajaid!!!
 
ehhh 07. jaanuar 2008, kl 22.43
Meil oli just nii, et 2. oktoobril tütrel 7-aastane sünnipäev, aga koolikohustust enam teiseks polnud ja jätsimegi aastaks koju. Nüüd ei jõua meie ega ka tütar ära vanduda, et nii tegime. 19-aastasel gümnaasium lõpetada - nagu vanaema. Vanasti oli vähemalt 11 klassi, nüüd noortel muud polegi, kui pool elust käi koolis.
 
? 07. jaanuar 2008, kl 22.59
kas üks ema siis tõesti ei tea millal algab koolikohustus? tänapäeval veel nii rumalaid inimesi.
 
mõtlik 07. jaanuar 2008, kl 23.02
no ma ei tea .... ilmselt panen nüüd oma poja ise siia märklauaks üles ja enda ka (et lolli lapse ema või nii), aga mina kahetsen, et poissi aasta kauem lasteaias ei hoidnud. Kaalusin küll, aga lõpuks tundus kooliminek lihtsam olevat, pealegi läksid arvamused kaheks (arvamusi, mida arvestasin olid lasteaiaõpetajad, eelkooliõpetaja, kogemustega vanavanemad, perearst). Jäigi kuidagi nii, et fifty-fifty ja mina ikka pidin ise otsustama.
Nohh, on nüüd koolis. Kohutav on. 1. klassis oli veel sotsiaalselt ebaküps, siis oli ikka täielik hullumaja. Hinnetega kõik ok ja rumal ta ka pole, aga kas sellist jälitamist ja peale passimist on ikka vaja :S Ja kontrollida kogu aeg. Hajameelsusest kipub koledaid ja täiesti ebanormaalseid kirjavigu tegema, taipab kiiresti, teostab aeglaselt. Mul on tunne nagu käiksin ise koolis.Olen mõelnud, et vb oleks ikka lihtsam, kui ta oleks praegu esimeses.

Üldiselt soovitatakse koolipikendusi poiste puhul, koolipikenduse saanud tüdrukuid on ikka kordades vähem.
 
n 07. jaanuar 2008, kl 23.54
minu laps läks 6 aastaselt, 7ks sai peale 1.okt. kool ei tahtnud alguses võtta, sest ta oli väga häbelik tüdruk, aga ise ta kurtis igavust lasteaias. praeguseks on väga eeskujulik õpilane ja pingutama selleks ei pea. tore:)
 
? 08. jaanuar 2008, kl 00.18

kuulge tegemist oli 4 aastase väikese armsa tüdrukuga mitte 6 või 7-sega mida probleem? ja sünnikuupäev annab täpset teavet millal kooli minna. ja inimesed ka väikesed on väga erinevad

mõtlik
mul ka poeg augustis sündinud ja probleeme jagub ja ka tean, et ta klassi noorem.
 
lumi 08. jaanuar 2008, kl 08.46
ma ei saa aru kuidas selline küsimus saab tekkida üldse, lapse sünniaeg ju paneb paika täpselt millal ta kooli peab minema. mis mure et laps ehk klassis nooremate hulgas ja äkki ei sa hakkama, keegti peab ju noorem olema ja see mõni kuu siia- sinna ei muuda midagi. iselugu on siis kui laps pole sotsiaalselt küps kooli minema või on tal terviseprobleemid, sel juhul tuleb taotleda koolipikendust.
 
kursis 08. jaanuar 2008, kl 09.10
PEAB minema ta sul kooli samal sügisel, kui just on 7 saanud, sest arvestuslik tärmin kooliminejatele on sünnikuupäeva järgi 1.okt.

juhul kui su laps on vaimselt, sotsiaalselt või mingil muul põhjusel eakaaslastest maha jäänud, siis suunatakse vastavasse komisjoni, kus teda põhjalikult uuritakse ja aINULT see komisjon võib anda aasta koolipikendust.

muide, ära unusta, et kool kestab tänapäeval 12 aastat.
Seega 8selt koolimineja lõpetab kooli alles 20a-sena.
Kas ise tahaksid selles vanuses veel "koolilaps" olla ja vanemate rahakotist ja tujudest sõltuda? - mul nt oli selleks vanuseks omal ajal juba pool ülikooli läbi
 
koolinarr 08. jaanuar 2008, kl 09.36
Kui laps on ikka rohkem kui aasta vanem oma klassikaaslastest, siis kuskil 4-5-ndas klassis tekib ettekujutus, et laps on istuma jäänud. Ja kui te mingil põhjusel peaksite näiteks 4-5-6 klassis kooli vahetama (kolite mujale), siis on RAUDSELT selline mulje, et "a-ah, jäi istuma, nüüd on nii suur häbi, et vaja kooli vahetada". MITTE KEEGI EI USU, et laps läks aasta hiljem kooli. Ja kui mõni usubki, siis on ainus mõte selle lapse kohta, "järelikult on lollakas".
Mina küll aru ei saa, MIKS SA TAHAD LAPSE ELU ÄRA RIKKUDA???? Ta jääb ju narrimise objektiks!
 
scally 08. jaanuar 2008, kl 10.13
kui tüdruk, siis võib alati varem kooli panna, poisid on üldjuhul natuke hilisema arenguga. Oma tüdruku panin ka 6a kooli, ta sai 7a dets kuus. Väga hästi sai hakkama, nüüd lõpetas juba üheksanda viitega. Edu.
 
üüks 08. jaanuar 2008, kl 10.19
minu arvates on viimase kommenteerija jutt küll pehmelt öeldes rumal. mu enda klassis oli paar sellist inimest ja mitte kedagi ei huvitanud, miks nad olid aasta võrra vanemad, sest see polnud kõneväärt teemagi:D
ja üldiselt need, kes kurdavad, et lõpetades oleks ta kakskümmned, siis võtke teadmiseks, et tänapäevane koolisüsteem ongi selline, kus keskkool lõpetatakse 19aastaselt ja ei muuda see aastake enam midagi.
ehk siis, teemaalgataja, vaata, kas ta on selleks ajaks piisavalt küps või mitte, aga üldiselt ma arvan, et probleeme ei tule:)
 
Tepsuke 08. jaanuar 2008, kl 12.07
Teadmiseks kõikidele nendele, kes arvab et ma oleks loll kui lapse 8 aastaselt kooli saadaksin (kui peaks saatma-ega ma ju veel kindel pole) ja et laps lõpetaks kooli 20 aastaselt ja oleks nn. VANAEMA, et see oleks nõme jne: mina lõpetasin 9nda klassi 16 aastaselt (istuma ei jäänd, lõpetasin kiitusega ja ka kooli läksin 7 aastaselt) ja siis edasi läksin õppima polütehnikumi ning lõeptasin kooli 4 aasta pärast ehk siis olin 20 aastane. Kuid kuidagi ei tundnud ma ennast kui VANAEMA!!!!
Mõni meie kursusekaaslastest võttis akadeemilise puhkuse perekondlikel põhjustel ning lõpetas kooli alles 22 aastaselt!!!!
Ja kusjuures väga hästi lõpetasid!!!!

Nii et ausõna, miks on vaja mind kohe sõimata nõemdaks või lolliks emaks?!? Mu laps on alles 4 aastane, kes teab mis võib veel 2 ja poole aastaga juhtuda!!!Ma ju ainult küsisin teie kogemusi ja arvamusi, ma ei palund sõimamist!!!!

Ja kuigi mu laps on juba 4 ja poole aastane on ta väga püsimatu ning samuti on vaja koguaeg tema järgi vaadata.Muidugi on ta ka ju veel väike,aega on...

Olen jälginud seda DELFI kommenteerimist siin juba pikemat aega ja olen avastanud enda jaoks sellise asja, et siin on neid kommenteerijaid kes miskit head või normaalset ütlevad ilma ilkumisteta suht VÄHE!!!
Armas Rahvas! MIKS ME PEAME ALATI TEISTE KALLAL NORIMA JA ILKUMA???KOOLIAJAD ON JU AMMU MÖÖDAS!!!KASVAGE SUUREKS!!!
Ei ole vaja igale hädalisele või abipalujale kohe peale karata ja tema kallal norida ning ilkuda!Suured inimesed oleme ju juba...
Või äkki suurem osa rahustab ja elab oma viha niimoodi teiste peal välja????Kas te ei arva, et teisel inimesel võib ka raske olla ja ta otsib mingit moraalset tuge!!!!???
Kõik me siin kirume et Eesti Vabariik üldse ei hooli oma rahvast, aga kas me ise hoolime teistest???
Püüdkem ikka algul olla ise paremad ehk muutub natukene ka siis teid ümbritsev maailm!!!!

Kõigile PÄikest ja Rohkem Sallivust Teiste suhtes!!!!
 
to Autor 08. jaanuar 2008, kl 12.32
ei ole need inimesed nii inimvihkajad midagi, nagu sulle paistab. Aga mõni teema on ÄÄRMISELT tobe, ja isegi selline inimene, kes muidu endast välja ei lähe, võib äkki vihastuda. Ja paraku sinu teema kuulub nende äärmiselt tobedate teemade alla! See on samast ooperist, et "kas 50-selt ikka tohib emaks saada". Sa pidid sellega arvestama, et TAVA-mõistus ei võta seda vastu, et miks peaks TÜDRUK, kes pealegi on lasteaialaps ja arvatavasti täie mõistuse juures, aasta hiljem kooli minema? Oleksid sa kirjutanud, et "lapsel on (kerge)füüsiline või psüühiline puue vms", oleksid vastused palju mõistvamad olnud, aga isegi puudega laps üritatakse ikkagi võimalikult õigel ajal kooli panna, et probleeme vähem tekiks.

Nii et mõistmine v. mittemõistmine on alati kahepoolne: sina püstitasid pehmelt öeldes absurdse teema ja saad vastavasisulised vastused ka...
 
Tepsuke 08. jaanuar 2008, kl 13.09
Ma ei kirjutanud et mu laps peaks minema aasta hiljem kooli!!!
Ma kirjutasin et meil mehega lihtsalt tekkis vaidlus, kas peaks või ei peaks minema 7 aastaselt kooli!!!
Palun ikka lugeda korralikult, ennem kui kommenteeida!!!!
Absurdne on kommenteerida teemat, mida ei viitsita korralikult läbilugedagi!!!!
 
ki 08. jaanuar 2008, kl 17.39
no ikka käid nagunii nendel koolikypsus testidel ju lapsega siis saad teada.. ja vanarahva tarkus ytleb et kui lapsel koik piiimahambad vahetunud siis on laps koolikyps
 
üüks 08. jaanuar 2008, kl 22.23
Polnud ju nii nõme teema...
Siin on ikka kordi ja kordi hullemaid olnud.
Lisaks väide, et ka psüühilise/füüsilise puudega lapsed pannakse võimalikult ruttu kooli on natukene absurdne. Puuetega laste vanemad seda nüüd küll taga ei aja, et laps vanaemana kooli ei lõpetaks:D
 
d 08. jaanuar 2008, kl 22.54
Kas nüüd on piirkonnakoolides ka mingid testid koolikypsuseks?
 
killu 09. jaanuar 2008, kl 22.56
Mul kaks sugulast, kelle lapsed mõlemad on läinud kooli aasta hiljem. Üks neist on poiss, kellel sünna 7. august. Oli selline pisike ja lasteaiast soovitati, et las olla veel üks aasta seal. Mind pandi kuueselt kooli. Oli raske ja kuigi läks hästi, oleksin olnud kindlasti paremate tulemustega, kui oleksin saanud minna aasta hiljem. Seega lähenege lapsele individuaalselt.
 
kats 10. jaanuar 2008, kl 08.21
Meil on täpselt sama mure ees ja juba sellel sügisel. Tütar saab seitsmeseks septembri lõpus. Arvamusi on tuttavate poolt olnud seinast-seina. Kes arvab, et lapsepõlv jääb lühikeseks, kes samamoodi nagu mõni eelpool kirjutanu, et laps lõpetab kooli liiga vanalt, kui hiljem panna. Kuigi, minu isiklik arvamus on see, et ega need lasteaiapäevadki ülikerged pole. Probleemid enam-vähem samad ,mis algklassides. Ainult, et koolipäevad on 1-2 klassis lühemad, kui lasteaias. Ise kaldun arvama, et ikkagi panen tütre kooli. Ma ei ole mingi veendunud lasteaia pooldaja ja kuna on tegemist väikelinnaga, siis... Lapsel on kergem koolist lõunast koju tulla, kui pikad päevad lasteaias olla. Sest lasteaed väsitab last täpselt samamoodi, kui kool. Ja üldiselt on tüdruk tubli ja tahab koos oma rühmakaaslastega edasi minna. Kuigi, sügiseni on veel aega. Samas, kui laps ei oleks veel kooliküps, siis lükkaksin koolimineku kindlasti edasi. Kõik sõltub ikkagi lapsest.
 
klassiõde 10. jaanuar 2008, kl 11.50
Minu klassiõel on sünnipäev 23. septembril ja tema läks aasta hiljem kooli. Oli selline väike ja kleenuke. Nüüd, 20 aastat keskkooli lõpetamisest, rääkis ta mulle, et ta ei anna elu lõpuni vanematele seda andeks, et nad teda õigel ajal kooli ei pannud. Esiteks oli ta läbi terve kooliaja "kõige vanem" (kuigi "kõige väiksem") ja teiseks muidugi see, et kõik tema lasteaiakaaslsed läksid kooli, aga tema jäeti võõra rühmaga lasteaeda edasi. No siis läks kooli ja lasteaiakaaslastel oli juba esimene klass läbi. Ta on nüüd terve elu põdenud sellepärast, et ta on "kõige viletsam" ja et seda arvamust kummutada, on elus palju pidanud "ennast tõestama", tal on lapsepõlvest pärit alaväärsuskompleks, mille tõttu ta terve elu peab nii endale kui teistele tõestama, et "aga ma saan ju hakkama"...

Ärge tehke oma laste elu - eriti tüdrukute - põrguks, ärge süstige neile teadmist, et "sa oled nii vilets, et sa ei kõlba kuhugi".
 
jaah 11. jaanuar 2008, kl 21.41
See koolimineku teema on väga individuaalne.Tüdrukud võivad enamasti tõesti ka veidi varem kooli minna.Palju oleneb ka lapse kehalisest suurusest ja sotsiaalsest valmiolekust.Teadmistega tuleb harva probleeme.Mõnikord ei ole laps lihtsalt veel valmis 45 minutit tunnis olema ja veel õppima ka.Kui näha, et mäng ja jooks veel oma aega tahavad, siis... tasuks mõelda.Paraku ei ole aga see nii lihtne, sest isegi koolipikenduskomisjonile peab pikenduse põhjus olema ära seletatud. Lihtsam on last varem kooli panna kui pikendust saada.
Teemaalgataja:alati tasub infot küsida.Ära väga negatiivseid komme hinge võta, paraku on see üsna sage, kuid heasoovlikke on siin ikka rohkem.Sinu tüdrukukene on ilmselt kindel koolimineja õigel ajal, aga hoia ühendust la õpetajatega-neid tasub usaldada.
Teistele:panin oma sept. lapsed hiljem kooli, siis oli see veel lihtne ja ahistanud millegagi, poisid on juba koolid lõpetanud ja ei mingeid komplekse, aasta lisaks suudame omi lapsi ikka ülal pidada.Peab ise positiivne olema, siis on laps ka.Vanem on ju klassis ta ainult paar kuud, muidu oleks jälle kõige noorem klassis!
Päikest kõigile, kas olete märganud, et päevad juba pikemad ja valgemad!
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!