Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koolilaps
matemaatika -ei oska kohe üldse
 
ee 28. veebruar 2009, kl 12.19
mida küll teha kui 3klass lapsel ja ta ei oska ja ei tahgi matat õppida,pea nii kinni kui kinni, kas on üldse lootust et hakkab oskama st.läheb pea lahti. mure suur nii õpetajal kui mul ,kodus õpetan siis karjub ja ei tee lihtsalt,kirjutab suva vastused.
 
maasu 28. veebruar 2009, kl 12.26
Peaaegu igast lapsest saab asja, ainult õige nurga alt serveerida seda kirutud matemaatikat.
*pikaajaline kogemus, töötan õpetajana
 
mii 28. veebruar 2009, kl 14.28
Hmm, kolmas klass ei ole veel suurt midagi õppinud. Kogu elu käib arvutamisoskuse lihvimise peal ning tekstülesannete abil funktsionaalse lugemise ning loogika arendamisel.

a) arvutamisoskuse lihvimiseks on alustuseks head täringuterohked lauamängud (yatzy ja picomino meenuvad esimesena). Samuti võid ju vabalt tegeleda "sõnade õpetamisega inglise keele jaoks". Õpeta talle selgeks sõnad plus, minus, multiply, divide ning "kontrolli, kas ta tunneb ingliskeelseid numbreid". (meil seis vastupidine ning selle mänguga õpetasin teda numbritest aru saama ja neid ise ütlema. Dikteerisin "five plus four" ja laps vastas "nine".)
b) tekstülesannete puhul funktsionaalse lugemisoskuse taha jäämisel on abiks igasugused tekstid ning nipiga ja nipita küsimused pärast lugemist.
c) loogika seoste tekitamisel on abi näiteks sudokudest. Terve net on täis generaatoreid, mis teevad ka lastele paraja suurusega sudokusid (4*4 ja 6*6 on alguseks parajad). Neis on seotud loogika ja arvud - see on hea samm lähenemisele. Sudokse saate siis mõnuga võidu lahendada: temale 6*6, sulle 9*9 ette ja vaadake, kes kiiremini valmis saab. Meie maja lemmikaadress:
http://sudokusplashzone.com/print/printable-sudoku.html

Kui teaks täpsemalt, millise osa suhtes trots kõige suurem on või millised teemad (millistes ainetes tugev, milliseid mänge eelistab, millised teaduskillukesed huvi pakuvad) teda huvitavad, oleks lihtsam midagi soovitada.
 
t 28. veebruar 2009, kl 20.27
jajah, mul mataga lapsel kõik ok, aga see emakeel ja õigekiri - oeh..
 
H. 02. märts 2009, kl 22.58
Mul oli ka matemaatika koha pealt pea küllaltki kinni. Hakkasin kabetrennis käima (kuigi hoopis teistel põhjustel) ja oh üllatust, matemaatika sai mu lemmikaineks, sain palju paremini hakkama. Üldse igasugu mõtlemist arvendavad mängud aitavad.

Keelt ja grammatikat aitab parandada etteütluste tegemine ja seejuures väga korralik välja hääldamine. Suurim probleem vist ongi, et räägitakse ja hääldatakse valesti (näiteks liiga pehmelt, nt sõna 'variant' kiputakse kirjutama 'varjant' just seetõttu, et hääldatakse pehmelt, kuigi selle i-tähe peaks i-na hääldama). Kodus tasuks palju etteütlusi teha (aga teemad valida igavuse vältimiseks last huvitavad või arendavad). Raamatute lugemine aitab ilmselt ka kaasa. Mingid sõnamängud aitavad ehk ka (näiteks alias, aga laps võiks ka arvatud sõna tähthaaval lisaks ütelda).
 
katu 04. märts 2009, kl 11.20
Eriti hästi aitab algklassilast see, kui õpetamine ei käi kurjustamise, tänitamise ja karistamisega, vaid mänguliselt ja tunnustusega ka imepisikeste edusammude eest. Sageli vanemad selle vea teevadki, et üks ohkimine käib kogu aeg: no kuidas sa aru ei saa, kellesse sa ometi oled läinud, kuidas sa küll nii rumal oled...
Pange ennast lapse olukorda - kas ise oleksite kõige selle jama peale väga vastuvõtlik ja pingutamisvalmis? Ega oleks ju!
Kui vanem näeb, et on ise õpetamiseks liiga närviline või et laps ei saa tema seletustest aru (jajah, õpetamine on ka kunst ja õige metoodika teeb imet, aga seda peab valdama), siis tasuks otsida mõni õpetaja, kes lapse järjele aitab ja samas ka vanemale õpetab, kuidas õpetamisetöö käib.
Tartus nt, tean, oli Kroonuaia koolis selline võimalus - vanemaid õpetati lapsi õpetama. Superkasulik kursus!
 
oijah 09. märts 2009, kl 13.39
Minu lapsel käib ka matemaatika üle jõu, kodus veel rahulikult teeb, aga näiteks peastarvutamine jne on täiesti õudne. Ei suuda üldse keskenduda. Väga raske.
 
Klaudia 14. mai 2023, kl 18.39
Laps on 2. klass ja ei oska jagada
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!