Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koolilaps
Matemaatika kohustuslik riigieksam 12.klass- Kes on teinud?
 
Mariliis215 17. mai 2016, kl 10.13
Tere head lugejad,

Olen väga mures, sest pean see neljapäev tegema matemaatika riigieksami, et lõpetada 12.klass. Selleks peab saama 1 punkti, kuid mu matemaatika tase on nii nõrk, sest kaotasin igasuguse tähelepanuvõime matemaatika tunnis 5-6 klassist, siis ma põhimõtteliselt ei oska mitte midagi. Matemaatikat olen ma elu aeg kartnud ja see on minu jaoks kui hiina keel.

Kas keegi kes eelnevale kahel aastal on eksamid teinud...oskab anda nõu, kuidas saada see 1 punkt? Kas kirjutada välja ntks. ülesande andmed, või mõni päheõpitud valem?


Palun süstige mulle kasvõi tiba enesekindlust,sest muidu kardan et ei suuda üldse sinna eksamile minna :-(
 
Rahu 17. mai 2016, kl 10.52
Kui sa oled terve gümnaasiumi ennast välja vedanud, saad ka eksami tehtud. Oluline on ülesanne läbi lugeda ja aru saada, mida soovitakse. Loomulikult peab selleks teadma ka algtõdesid gümnaasiumi matemaatikast.
 
Mariliis215 17. mai 2016, kl 11.02
to Rahu
Olen vedanud tõesti, aga olen seda saavutanud tänu spikerdamisele, sest mul polnud põhikooli algtõdesid, rääkimata gümnaasiumi omadest. Olen omadega plindris ja seda kuni neljapäevani :-( Ma tahaks selle 1 punkti kätte saada ja mitte kunagi matemaatikaga tegeleda enam.

On kellegil kogemust selle riigieksamiga ja on keegi kes samamoodi nägi vaeva paari punkti saamisega, kui jah, kuidas te need punktikesed kokku saite?

Oleks siis, et mul teised ained ka jube halvad, aga ma olen nelja-viieline, lihtsalt matemaatikas jäi ÜLIsuur lünk sisse ja seda lünka on pea et võimatu täita, isegi kui matemaatika eksami läbi kukun, ei saaks ma seda matemaatikat aastaga selgeks. Peaksin minema tagasi 7ndasse klassi ja hakkama päris algusest.
 
ei ole kuigi reaalne 17. mai 2016, kl 12.12
et teistes reaalainetes neljad-viied, aga matemaatikast ei tea mõhkugi.
 
mariliis215 17. mai 2016, kl 12.15
No on nii! Nii veider kui see ka poleks, humanitaarained on kõik korras. Reaalained olen punnitanud 4 peale, v.a matemaatika mis minujaoks pole üldse loogiline.
 
vaene laps 17. mai 2016, kl 13.38
kuidas füüsikas, keemias, bioloogias hakkama saab, kui matemaatikast mitte õhkagi ei tea - ei kujuta ette.

Mul on sinust siiralt kahju, kui usud et matemaatika pole üldse loogiline, sa eksid.

Eksami jaoks soovitan rääkida oma matemaatika õpetajaga, ehk mõtleb ta midagi välja selle 1 punkti osas.

Õppida pole enam mõtet, sulle arusaadavasse keelde tõlkimiseks ütleks - ükskõik kui supertempos sa ei seksiks, laps EI sünni enne 9 kuu möödumist.
 
peeker 15. oktoober 2020, kl 14.29
olen 4 aastat hiljem siin ja mariliisile soovitaks ikkagi suhtumist muuta natuke. kui sa lihtsalt võtaksid ette ja üritaksid endale midagi selgeks teha, koos õpetajaga (õpe-tajaga ehk mitte tingimata kooliõpetaja), saaksid kasvõi rohkem kui 1 punkti. sa paistad olevat liiga krampis ja see tulebki sulle ette. vaata carol dwecki TED-videot "believing thay you can improve", seal ta tutvustab neid õppimist pärssivaid suhtumisi: "fixed" mindset on selle nimi. see et sa juba hoiad kätega peast kinni ja oigad, et midagi ei oska, paneb hiiglasliku bloki ette. muuda oma suhtumist.
tunnis tekib kindlasti see efekt, et pergale ma ei saa midagi aru, sest su ümber on inimesed kes saavad matemaatikaga hakkama ja galopeerivad täies tempos, õpetaja ka ei oota järele. tean omast käest. võta aeg, materjalid, (heal juhul ka) õpetaja ja õige suhtumine ning saad hakkama.

viimasele postitajale, saab küll midagi endale selgeks teha ka lühema aja jooksul. head organiseerimist ja õpetajat (või õppimisvõimet-materjale) on vaja. peaasi, et peas seda blokki ette ei tuleks. see on jälle stamparusaam, et pekki, matemaatika jaoks on kindlasti 2 aastat vaja. ma ei poolda eriti sellist ennatlikku suhtumist. võta terve päev ja saad juba midagi selgemaks, kui hea materjal, organiseerimisvõime ja suhtumine on. vähemalt proovi.
 
peeker #2 15. oktoober 2020, kl 14.52
tahaksin siinkohal lisada, et isegi õpetaja (kooli- või muu õpetaja) olemasolu pole mu ettepanekus must-have. mõistan et see nõuab täiendavat organiseerimist ja võimalusi, kohe kaks-ühes serveerimine võib mõnel moti alla tõmmata.
seda tasub kindlasti taotleda, aga kui kohe ei õnnestu, proovi ise. räägin omast kogemusest, ma olin matemaatikas noob ja tegin nii. ORGANISEERI (äärmiselt oluline, tee selgeks endale enne õppima hakkamist) see, mida pead teadma. üks amps korraga, ma ei räägigi kogu 12. klassi matemaatikast.
laenuta või osta eestikeelseid materjale (näiteks lars trunini raudwara ja õhtuõpik) ning kogu internetist ja organiseeri materjale, mille põhjal teed endale konspekti. käsitsi, muidu raske igasuguseid numbreid ja muid vigureid lisada. paberil psühholoogiliselt ka parem. hiljem saad küsimusekohti konkreetsemalt üle küsida.
tähtsaimad märksõnad: 1) selge organiseerimine enne õppima hakkamist, et teaksid, mida sa ei tea ja mida pead läbi võtma -- kindlasti saad piisavalt informatsiooni õpetajalt või mujalt ehk nimelise listi asjadest, mida peaksid teadma. psühholoogistel kaalutlustel ka oluline, sest tunned, et on mingi koht kuhu tahad välja jõuda 2) seesama blokk peas maha ja rahulik suhtumine. vahepeal tee pause, joo kohvi ja muuda keskkonda -- ära üle kuumene.
kui mingi teema oled endale oma võimaluste piires selgeks teinud ja küsimused sõnastanud, on palju lihtsam kooliõpetaja juurde minna ja arutleda konstruktiivsetel kaalutlustel, mitte selle suhtumisega, et niikuinii ei saa aru.
kui oled üleüldse juba teema ette võtnud ja üritanud aru saada, on lihtsam küsimustega õpetaja juurde minna. edu!
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!