Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Autoabi
kummad valida kas naastrehvid või lamellid
 
abitu 21. oktoober 2007, kl 00.26
Siiamaani olen aastaid sõitnud esisillaveoga autoga ja talvel ikka naastrehvid olnud. Nüüd suvel sai auto välja vahetatud ja praegune auto on tagasillaveoga ja kaasas olid talveks lamellrehvid.
Andke nüüd nõu nüüd mehed - kas lamellidega on sama kindel kui naastudega? Või peaks ikka naastud alla ostma autole? Ise natuke kardan seda tagasillaveoga autot talvel - 10 aastat esisillaveoga sõitnud. Kuigi õpitud sai ja esimesed autod olid tagasillaveoga.
Oma mehelt ma nõu ei saa selles asjas - see ütleb, et ma nii vana kala, et küll ma hakkama saan - tal nagu ükskõik. Mul nagu veidike hirm nende lamellide ees - aeg ajalt pean pikki sõite mööda Eestit tegema ja kuidas nende pidamine ikka on? Eriti mustal jääl? Autol küll ka igasugused vidinad küljes ( libisemiskontroll jne) - aga kas nad ka mustal jääl näiteks toimivad? Ma vist pabistan liiast.
 
a 21. oktoober 2007, kl 01.24
jäisel teel ei kannata lamellid naastudega mingit võrdlust.Iseenesest hakkama saab muidugi mõlematega.
 
Specialist 21. oktoober 2007, kl 09.06
No palju seda musta jääd siis ikka on? ja kui ikka libe, ei seal püsi ükski naast ka peal.
ja lamell on ikka kordades parem rehv kui naast.
 
... 21. oktoober 2007, kl 09.29
See oleneb sellest kus sa sõidad, linnas, maal, euroopas jne.Kui enamus euroopas on naast keelatud, siis vaevalt et lamelliga meil ka surmasõit tuleb.Lumes ei tee sa näiteks naastuga midagi.Mõnes üksikus kohas oleks jah naastust abi rohkem ,aga ole nagu vormelisõitjad, vaheta igas kurvis rehve vastavalt oludele.....
 
l 21. oktoober 2007, kl 15.03
kui enamasti linnas ja maanteedel sõidad, siis võtaks kindlasti lamelli

kui aga palju lumiseid/jäiseid metsavaheteid, siis naastu
 
d 21. oktoober 2007, kl 22.00
Miks sa lamelle kardad? Naastrehvidel on kah lamellid ju...
 
.... 22. oktoober 2007, kl 08.13
To 1 ,kuidas sinu meelest siis paksus lumes naast parem on, seleta palun põhjalikult kuidas see toimib?Jää peal ma saan aru, aga lumes...
 
Au to Juht 22. oktoober 2007, kl 09.13
Selline võrdlus on natuke naljakas. Seda selleks et 99% naastrehvidest on ka lamellid. Selles osas on eelkõnelejatel aga õigus. Linnas pole naastudel nagu vajadust. Maal on naastud aga eluliselt vajalikumad.
 
a 22. oktoober 2007, kl 12.20
mina valisin lamellid, sest sõidan palju linnas ja maanteel. jäiseid olusid on vähem.
 
!? 22. oktoober 2007, kl 13.25
Naatudega on lihtne - kui ära kulub kitkud ülejäänud naastud ka välja ja saad lamellid, ma ei näe probleemi.
 
l 22. oktoober 2007, kl 14.15
ok selgitame siis... paksus lumes vahet jah pole, küll aga kinnisõidetud lumel (mida need lumised teed reeglina on ju)
 
111 22. oktoober 2007, kl 19.19
mina sinu asemel kardaks tagavedu rohkem kui et mis kummid all on kuna tagasilla veol on hoopis teised sõidu võtted nt kui anda kurvis valel ajal rohkem gaasi siis on tagant ots kerge ette minema. ise sõitsin 6 aastat tagasillaga siis 1a esiveoga ja nüüd tuleb teine talv 4x4 ja sellega pole muret veel olnud maal suures lumes
 
kkk 22. oktoober 2007, kl 21.31
No palju seda musta jääd siis ikka on?
piisab ühest korrast ja ebaõnnest ja oled jalamees
 
Lamellid ruudus 29. oktoober 2018, kl 11.08
Ei hakanudki eelnevaid postitusi lugema, sest see lõputu vaidlus kumb kahest talverehvi tüübist on õigem valik on poolik ja ebakompetentne. Ma imestan kui pealiskaudselt jäävad isegi rehvi edasimüüjad ja ei tea või taha süübida detailidesse.
Räägime siis lahti, kuidas asjad tegelikult on ja proovin teha lühidalt ja konkreetselt:
On olemas 3-e tüüpi rehve, mitte ainult lamellid ja maasturite, vaid on 1. Aastaringne lamellrehv 2. Talvine lamellrehv 3. Naastrehv. Aastaringsete rehvide kummi segu on suhteliselt kõva ja sobib paremini ka suviseks sõiduks. Talviste lamellide kummisegu on pea sama pehme, kui naastrehvide, mis tähendab seda, et suvistes oludes kulub selline rehv kiiresti ja pidamine on ka neil suvel kolmest kõige kehvem.
Ei oska isegi öelda, miks eestlane eelistab BMW-d ja VW, kui Euroopas need olulist ülekaalu ei oma. Samasugune fenomen on ilmselt nende rehvidega. Olin ise ka pikaaegne naastrehvide pooldaja, kuni pidin lõpuks pettuma selles, kui kiiresti lasevad naastud rehvist jalga, ükskõik kui pikalt ja rahulikult need sisse töötada, varem või hiljem, hakkab ta neid vastu kaaopaid pilduma ja ilmselt ka kaasliiklejate tuuleklaase lõhkuma. Ja teine, mis on meie ajukurdudesse sööbinud nagu viirus on see, et naastud üksi hoiavad talvel teel. Siis võiks ju ka suverehvidesse naastud keerata ja asi lahendatud, aga tegelikult siis; Talvistes oludes töötab samuti kolm asja 1. Rehvisegu 2. Rehvimuster 3. Naastud. Talvistel lamellidel on esimesed kaks tingimust täidetud, ehk siis segu on isegi veel pehmem (et kompenseerida naastude puudumist) ja muster ka piisavalt sügav. Seda ei saa ega tohi segamini ajada selle aastaringse rehviga, mille segu on kõva ja muster madal, mis nii-öelda määrib heade talvelamellide mainet. Aastaringsed rehvid on all tihti Euroopast imporditud autodel ja need sobivadki Saksamaa talve, kus aastas on täpselt 2 korda libe. Kordan üle, meil on päris talv ja aastaringsed lamellid siia ei sobi, nendega uisutab pea vaid pisut vähem kui suverehvidega. Ei ole küll tegev rallisõitja, aga hobikorras on siledaid põlde freesitud kõikide erinevat tüüpide veoskeemiga autode ja ka rehvidega, kuni nende mustrilõikamiseni välja.
Talvelamellidest on ühed kiidetumad Nokia Hakkapellitad, margid võivad olla muutunud, aga kasutan ise ja ei plaani tagasi naastude peale minna, sest naast teeb rohkem müra (autosse sisse kostab just), kukuvad kiiresti välja, ajaline stress on suurem, kuna nendega sõitmine on rangemalt piiratud.
Selge, et igale oma maitse oma, aga kuhu ma tahtsin jõuda, oli valgustada natuke laiemat spektrit. Nagu lulusõnad ütlevad: elu pole vaid must ja valge... Kuigi nii on palju lihzam mõelda.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!