Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Remont
laudpõrand
 
ignorant 06. november 2003, kl 10.08
Avastasin kodus, et linoleumi all on pinnused lauad. On plaanis uus põranda kate, linoleum vms panna. öelge palun targemad, kas iseenesest sellisest laudpõrandast saaks asja - lihvida või midagi ja üle lakkida? või peavad põranda lauad enne maha panemist juba olema siledaks töödeldud?
 
bibigon 06. november 2003, kl 10.43
Minu sõbranna tegi täpselt samasuguse avastuse. Tegi põranda korda ja sai väga vinge: lihvitud ja kergelt tumedamaks peitsitud.
 
tabula rasa 06. november 2003, kl 10.43
Hullult ilusa põranda saad endale. Ostsin emale korteri ja võtsime seal samuti linoleumi maast ülesse ja sealt alt tuli vana, mõranenud 100 korda üle värvitud katkine laudpõrand välja. Esimene mõte oli sinna kohe laminaat või uus linoleum peale panna aga üks asjamees ütles, et saab asja. Lihvis siis kolm päeva seda põrandat tohutu masinaga, kohati tuli sentimeeter maha võtta, et tasaseks saada. Lõpptulemus oli selline, et suu jäi lahti. Ilus helevalge laudpõrand. Lakk peale ja tulemus nagu briljantselt uus. Soovitan sulle sama kui viitsid natuke jännata.
 
ignorant 06. november 2003, kl 11.04
Aga kas võimalikud naelad ei sega lihvimist? kuskilt on mälu soppidesse jäänud, et ainult ilma naelteta põrandaid (parkett vms) saab masinaga lihvida. kui kalliks see töö umbes võib minna?

tänan vastukaja eest :)
 
c 06. november 2003, kl 11.36
mul ka üks sõbranna sai samal moel vinge põranda. Naelte kohapealt kahjuks ei oska nõu anda. Pane sama küsimus kuhugi ehitusfoorumise kirja, seal on targemaid nõuandjaid.
 
Anna Leena 06. november 2003, kl 12.16
On meil sama - must laudpõrand. Kolm kihti linoleumi tirisime üles, lihvisime. Nüüd hea soe põrand, hea istuda ja vaadata kuidas ahjus toit valmib.
 
Ay 06. november 2003, kl 13.56
Naelad eriti ei sega, need võetakse lihvimise ajaks välja või tambitakse sügavamale sisse, pärast pahteldatakse üle need kohad ja lakk peale.
Protsess iseenesest on sihuke: võta linoleum üles, pese puhktaks kõik mis vähegi pesta annab. kui on värvitud põrand, tuleb värv enne kätte saada - lihvimisel osad värvid sulavad nt. kui pole värvitud, oled hästi pääsenud. ;-))
Kutsud kellegi kuti lihvima - ta ajab kogu su elamise hetkega ülipeenikest lihvimistolmu täis. koristad tolmu ära, pesed p
randa 10 korda üle ja lased kuti uuesti tolmutama - peenema paberiga siis seekord. Tolm on veel hullem ja elamise tolmust puhtaks saamiseks kulub vähemalt kolm nädalat. tolm korja kokku ja sega läbipaistva lakiga segi, saadud seguga kata naeltekohad - see on kõige õigem värv. poest saadud pahtel pole alati sama värvi ja nii on odavam ka. kui naeltekohad on pahteldatud ja silutud, siis lakk otsa. ja siis teine kiht ka. ja sa saad endale kõige ilusama põranda, mida eales igatsenud oled ja ei kahetse enam ühtigi kogu seda jama.
 
kuusealune 06. november 2003, kl 15.13
http://www.kodukauniks.ee/phorum2/read.php?f=9&i=95&t=95
 
miska 07. november 2003, kl 08.42
loomulikult võta asi ette!!! nagu Ay ütles tuleb tõesti suurem värvikiht enne põrandalt kätte saada (muidu ummistab lihvimismasina lihtsalt ära), meie tegime seda mingisuguse spets puhuri ja pahtlilabidaga... ;) kui kolm paksu värvikihti ära kraabitud oli, kutsusime mehe suure massinaga lihvima.... ja edasi oli juba lihtne. kogu see ettevõtmine võtab tohutult aega (oleneb muidugi mitu kihti värvi sul seal maas on), aga tasub ennast ära igatahes!!! naturaalne puit ikka kõikse parem.. ;)
 
to AY 07. november 2003, kl 14.49
Saab värvi tegelt ka suure lihvmasinaga üles, kuigi paberit (väiksem number võtab paremini värvi maha)läheb tunduvalt rohkem.
Ja tolmu ei tule ka eriti sealt midagi - iga suure masina (nii trummellihvijal kui ääremasinal millega esimene linv teha on nagunii tolmukogumise kotid küljes). Ketaslihviljale ja vibrale saab tolmuimeja külge panna ja ei ole seal midagi nii suurt tolmu :)
 
ak 07. november 2003, kl 15.24
Arvan, et kui on pinnused lauad, on see must aluspõrand. Kas sellest ikka saab asja? Omal sama mure, pealegi viltu ja kriuksuv ka. Tuleb vist üles võtta.
 
tinx 07. november 2003, kl 15.25
meil ka jummala ilus põrand sai.
a me lasime lausa lauda üles võtta, alt ära soojustada, siis onu keeras need teistpidi, et alumine pool yles, lihvis ja lakkis ja super ilus on!
 
ignorant 07. november 2003, kl 16.01
pinnused lauad jah, täiesti töötlemata. linoleumi alla piiludes paistavad muidu ilusad valged olema, loodan väga asja saada :)

tänu kõigile, kes vastasid.
 
soovitus 07. november 2003, kl 18.14
kutsu mõni lihvija vaatama, ütleb sulle kohe, kas saab asja või ei. siis tead, kas tasub see eelnev jantimine end ära.
 
ab 08. november 2003, kl 02.34
Kui see on sul must põrand, siis need lauad ei ole tõenäoliselt üksteise sees, kui on korralik põrand, siis on see tehtud erilistest laudadest, mis sobituvad üksteisega. Otsi põrandas mingi korralikum pragu ja võta nuga, traat või mis iganes õhuke asi ja proovi sellest praost läbi torgata. Kui ese kaobki prakku, siis need lauad omavahel seotud ei ole ja korralikku põrandat sellest vist ei tule.
Kui sul aga läheb puitpõranda tegemiseks, siis soovitan laki ära toonida või enne põrand ära peitsida ja siis lakkida. Endal tuli niimoodi imeilus asi välja (kuni muidugi laudade vahele praod sisse kuivasid, meil oli uus põrand). Põranda peitsi tooni käisime küll poes kolm korda muutmas/parandamas (juhtus selline väga abivalmis müüja olema).
Mida sa teed vana linoleumiga? Juhul kui sa selle ära viskad, siis palju seda on ja kus linnas see on. Endal sai just keldri põrand valatud ja sinna peale oleks midagi kergelt pestavat vaja.
 
clickaba 09. november 2003, kl 17.21
õlitatud puupõrand näeb oluliselt parem välja kui lakitud.
 
pimeloom 09. november 2003, kl 18.00
ja õlisid on ka värvilisi ja väga ilusaid!
 
vanna 14. november 2003, kl 14.31
Meil oli samuti mitme värvikihi all praaklaudadest põrand. Naelad (need mis näha olid) peksti sügavamale ja üsna riski peale minnes lihviti ära. Masin pidi katki minema, kui naela vastu läheb, aga võib-olla oligi vana ja väsinud masin?
Nüüd on põrand lakitud ja mulle tundub, et kuidagi soojem, kui värvituna oli.
 
muska 14. november 2003, kl 21.04
meil lakitud laud. ilus on.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!