Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Remont
suur küttekulu
 
merka 17. detsember 2003, kl 13.00
Kas see on suur või normaalne küttekulu?Korteris, kus hetkel keegi sees ei ela, tarbisid elektrit põrandaküte 3 m2-l, mis oli keeratud vahemikust 1-6 nr. 2 peale) ja 100 l soojaveeboiler.
Sooja vett keegi ei tarvitanud, samuti mitte mingeid muid elektrilisi tarbijaid. Kahe ööpäeva jooksul sõid need kaks ära 17 kw elektrit. Miks mulle tundub, et siin on miskit valesti? Pole enne ei põrandakütte ega boileriga korteris elanud, sellepärast ei tea arvestada.
 
ehitaja 17. detsember 2003, kl 13.48
Midagi on tõesti valesti. Kui põrandaküte on vannitoas, piisaks põrandasse 450w küttekaabel. Selle kulu peaks olema kuskil 3-5 kw ööpäevas, kui korter muidu soe, Boiler võtab seistes umbes 3 kw olenevalt sellest, kui kuumaks on keeratud vesi. Kuna voolumõõtja sul tõenäoliselt ei valeta, on kolm võimalust:
1. Boiler on keeratud põhja, küttekeha on katlakivi täis
2. Põrandaküttekaabel on valesti paigaldatud (andur valesti, liiga lahja kaabel).
3. Keegi naabritest varastab.
 
ehitaja 17. detsember 2003, kl 13.54
Sorry, ei lugend välja, et kahe ööpäevaga. Sul on kõik ok.
 
patune küsimus ehitajale 17. detsember 2003, kl 18.39
kuhu kaob elektrienergia kui boileri küttekeha on katlakivi täis?
energia jäävuse seaduse põhjal peaks see kasutatud energia millekski muutuma. kui see ei muutu soojuseks, milleks see siis muutub?
 
ehitaja 18. detsember 2003, kl 00.54
Muutub küll soojuseks, aga see soojus ei jõua täies mahus vett soojendama, katlakivi on ees. Sama tark küsimus oleks, miks veeboiler tuba ei soojenda? Aga radiaator ju soojendab?
 
patune küsimus... 18. detsember 2003, kl 11.33
veeboiler ju soojendab tuba. ta on küll isoleeritud, aga ka isolatsioonil on oma soojusläbikandetegur. kui vett ei kasutata, kasutab boiler vee temperatuuri säilitamiseks ikkagi elektrit, seda just sellepärast, et osa vee soojusest lahkub läbi isolatsioonikesta ruumi.
tagasi tulles küttekeha juurde: kuhu kaob osa küttekeha soojusest? ka katlakivi puhul peaks mingi soojusläbikanne vee suunas toimuma.
ma ei püüa sind "peetida", olen ka varem sellist väidet kohanud, et katlakivi suurendab energiakulu. tahaks lõpuks aru saada, mil viisil see toimub.
kui oskad, seleta ära. kui ei oska, ehk tead mingi vihje anda, mille kaudu asjale läheneda.
vihje, et mu küsimus on rumal, et ole ammendav vastus :-(
 
ehitaja 18. detsember 2003, kl 13.58
Sa vastasid tegelikult ise oma küsimusele. Tõesti, veeboiler soojendab küll tuba. Kui nüüd panna ühte tuppa õliradiaator ja teise tuppa veeboiler, anda mõlemale küttekehale 2kw/h energiat, kumb tuba siis rohkem soojaks läheb? Samuti saab võrrelda katlakiviga kaetud kütteelementi ja tavalist, puhast kütteelementi. Katlakivi isoleerib soojust. Seda sa tegelikult ju tead. Proovin täpsemalt. Elekter läbib küttekeha, milles ta muutub soojuenergiaks. Küttekeha kuumeneb ja hakkab soojendama vett. Vees asub andur, mis teatud temperatuurini jõudes lülitab elektri välja. Kui küttekeha ja veevahel on soojust isoleeriv aine, mis aeglustab vee jõudmist soovitud temperatuurini, kulub ka kauem elektrit.
Sind huvitab, kuhu see energia siis kaob, kui ta vett ei soojenda. Lihtsalt küttekeha, mis ilma katlakivita saab vee soojendamisega hakkama kuumenedes 100 kraadini, kuumeneb katlakivi puhul 140 kraadini. Seal see energia seisabki, kuumenenud küttekeha näol ja soojusülekanne veele toimub liiga aeglaselt ja samal ajal toimub ju veest soojaülekanne ümbritsevasse õhku.
Ma ei ole füüskuharidusega, minu kogemused piirduvad ka teekannuga, mis katlakiviga kaetult keetis liitri vett 10 minutiga, peale katlakivi eemaldamist aga 3 minutiga.
 
patune... 18. detsember 2003, kl 15.22
tänud, hakkab looma...
 
siiske 29. detsember 2003, kl 12.08
Boileril soovitan tõepoolest kasvõi igal aastal (oleneb veest muidugi) küttekeha vahetada. Hind oli sama, kas vahetada või lasta puhastada, aga elektrikulu alanes meil kohe märgatavalt. Esimene kord olime rumalad ja ei teadnud seost boileri pideval seesolemisel ja katlakiviga ümbritsetud küttekehal.
 
laura 31. detsember 2003, kl 10.58
Kui palju küttekeha vahetus maksab ?
 
Andres 04. jaanuar 2004, kl 18.02
Küttekeha hind oleneb boileri margist

Kas keermega siis on 1200w 120EEK
1500w 150EEK
kui aga flantsiga 1200W 180EEK
1500w 255EEk

Täpsem info koos piltidega asub : www.hot.ee/elektriboiler

Lugupidamisega Andres
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!