Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Reisimine
neile, kellel kogemusi autoga reisimisel
 
H 24. mai 2004, kl 17.36
plaan on minna kaheks nädalaks Euroopasse ringi sõitma kuid samas oleme mõlemad suht kogemusteta..
raha on umbes 15 000 - kas sellest tuleb välja? kallites hotellides pole plaanis ööbida ja ka mitte kallites restoranides süüa. ikka võimalikult odavalt üritame läbi ajada.
kas keegi oskab puust ja punaselt kindlustuste-asja selgeks teha. kas haigekassakaardist piisab, kas reisikindlustust ka vaja jne. ja kust oleks kõige kasulikum kindlustus võtta?

ja üldse kõik muud nõuanded, märkused jms on teretulnud:)

ette tänades,

H
 
jänes jass 24. mai 2004, kl 18.39
Kindlustuse asja on kõige õigem küsida kindlustusest endast. Mina tegin aastavahetusel uue kindlustuse ja öeldi, et sellega võib alates 1.maist kogu EU-s sõita.

Oleme ka ikka üksjagu autoga reisinud ja minu soovitus oleks reis ikka üksjagu korralikult ette planeerida. Vahemaad, ööbimised ja mida vaadata. Tänapäeval ju internet olemas, mille abil saab suure töö ära teha. Otsi google kaudu mõni mararuudikalkulaator, joonistab kenasti kõik vahemaad ja pöörded välja. See kui reis korralikult kodus nö "paberi peal" ette valmistatud ei tähenda, et sellest ei võiks siis kohapeal olles kõrvale kalduda, kui miskit huvitavat ette juhtub, aga korralik eeltöö tasub end kindlasti ära!
 
reisija 24. mai 2004, kl 20.08
Kui sul on olemas Eestis kehtiv kohustuslik liikluskindlustus, kehtib see ka Euroopas. Küsi oma kindlustusseltsist vaid roheline kaart, alates 1.mai saad selle tasuta. Kasko puhul kontrolli üle, et ta ka välismaal kehtib ja kui kehtib, siis millistel tingimustel.

Tervisekindlustus -- ära looda haigekassakaardile, kahenädalane vabatahtlik reisikindlustus maksab vast paarsada krooni. Selle kokkuhoidmine ei ole hea mõte.

Marsruudi ja miskid n.ö. kontrollpunktid võiksid kodus paika panna küll, lisaks internetist ja raamatutest välja otsida ning ka paberile välja trükkida läbitavate paikade kirjeldused, eelnevate käijate muljed jms. Reisil hea sirvida, lihtsalt autoga kimada on igav.

Plaane muuda samas reisil julgelt -- kui ikka puhkuse ajal on tahtmine ühel hommikul kauem magada, siis maga! Ja kui tee kõrval on kena koht või miski huvitav asi, siis pea auto kinni ja mine vaata järele!
See, kui päevaplaan näeb ette kell 10.00 linna A kiriku X külastamise, kell 10.25 turuplatsiga tutvumise ja 11.10 -- 11.55 on reserveeritud sama linna lossile Y ja 12.00 -- 13.00 on lõuna, ei ole puhkus, vähemalt minu arvates. Kui tahad nii "puhata", jäta auto koju ja mine turismifirmaga bussi- või lennureisile.
Oma autoga reisid sa selleks, et omapäi ja oma tahtmist pidi reisida!

15.000.- on raha, millega just väga ei priiska. Bensiinirahaga pead arvestama vähemalt 16.- (1EUR) liiter, hea autoga saad 640.- kr. eest sõita ca 600 km. Kui laevaga ei sõida, siis ainuüksi Poola on ligi 1000 km, teist samapalju tagasi kah.
Kui lähed laevaga läbi Rootsi, siis Stockholmist Hamburgi on ka 1000 km. Linnas kulub bensiini rohkem, kiirteedel muuseas ka.
Elamiseks on odavam valida kämpingud ja telk kaasa võtta. Suvi ju. Pealegi ei pruugi kämpingutes vabu majakesi alati võtta olla, telgiplatsi leiab ikka. Ühe öö eest telgiga küsiti näiteks Rootsis veidi üle 100 EEK, samas sai selle raha eest ka sooja veega dushi all käia. See on üsna oluline suvel muuseas :-)

Söögi võid leiva, saia, küpsise, makaroni, kaerahelveste, kohvi, mahla, veini jms. näol suht julgelt kodust kaasa võtta. Kogemus kinnitab, et kokkuvõttes kõige kallimaks lähebki selline teeäärsetes söögikohtades näksimine. Ning kui päeval autos küpsist või õhtul head veiñi tahad, siis pole ju vahet, kust see ostetud on. Sooja söögi võid süüa kord päevas vastavalt maitsele kas mõnes restoranis/kohvikus või vahest ka ise teha. Sõltub sellest, kus ööbid. Kämpingus ööbides võid kohaliku keeduvõimaluse või isikliku priimuse olemasolul hommikukohvi ja -pudru ise teha.
Palava ilmaga kulub rohkesti juua ja jäätist!

Suveniirid jms. kah, linnades on parkimie tasuline.
Hea (lausa kohustuslik) on autoreisi puhul omada suht suure varuga krediitkaarti, õnnetused teatavasti ei hüüa tulles ning purunenud kummi või mootoririhma ei hüvita ka kindlustus.

P.S.
Arvesta, et ajaga võid ümber käia vabalt kuid ükskord pead ikkaga tagasi kodus ja tööl olema. Viimasteks päevadeks mitmetuhandekilomeetrist vahepeatusteta "rallit" endale organiseerida küll võib kuid see ei ole eriti mõislik :-))
P.P.S.
Rootsis ja Norras on alkoholi (sealhulgas ka veini) ostmine tõeline piin. Sa ei pruugi seda maakonna ainsat poodi tema paaritunnise lahtiolekuaja jooksul läbida, seetõttu võta parem hea vein kodust kaasa! Kesk-Euroopas on asi oluliselt lihtsam.
 
qwe 25. mai 2004, kl 10.18
15 000-st mõni tuhat läheb bensiinile kindlasti ära...mudiugi oleneb kas see nädal on kohapeal või koos mineku - tulekuga?
ning kuhu kanti sõidate (mäed?, linnad?) ning kuidas on sõidumaneer, aga see selleks
isegi kui poool läheb bensiinile nimetatud rahast, tuleb nädalakese ööbmiste ja söömistega vabalt välja
telkides kuskil kämbis on ca 100 EEK öö ühele, Saksamaal kuuldavasti kallim.., aga seda kõike annab tegelikult netist eelnevalt järgi vaadata, kuna üllatavalt paljudel kämpidel on täitsa korralikud leheküljed netis olemas.
aga telkimine on kindlasti kõige odavam variant, sest väike majake võib juba tunduvalt kallim olla, samas enamasti on telkimise hinnas ka vetsu ja dushi kasutamine sees.
Linnades parkides tuleb arvestada ka võimaliku parkimisrahaga ning kiirteedel või tunnelites võimaliku teemaksuga.
Kuhu kanti muidu plaanis minna, mis riikidesse?

Igatahes head reisi!
 
Lohe 25. mai 2004, kl 13.18
Kui lähed Kesk-Euroopasse, siis ära sa jumala eest reisija soovituse järgi siit küll veini kaasa võta- see on absurdne soovitus ( sealt saad vähemalt paar-kolm korda odavamalt head veini) ja toidukraami võid ka teeäärsetest supermarketitest osta- elementaarsed asjad ei ole oluliselt kallimad, küll aga ilmselt reisi keskpaigast alates tunduvalt värskemad.
 
H 25. mai 2004, kl 13.19
plaanis on sõita järgmistes riikides: läti, leedu, poola, slovakkia, ungari, sloveenia, itaalia, austria, tsehhi. tore oleks kuigi keegi oskaks nende riikide (kiir)teemaksude kohta infot anda:)
 
H 25. mai 2004, kl 13.20
no veini ei joo me nagunii kumbki:)
 
jeekim 25. mai 2004, kl 14.03
suht odavad maksud v.a. mägedes tunnelid aga ümbersõit läheb samapalju maksma.Viimati sõitsi rendiautoga Prantsusmaa kiirteedel seal tuli kroon km.hinnaks.
 
ehhee 26. mai 2004, kl 17.33
eestis vahemere äärde kahenädalase tiiruga kulub bensiini umbes 7000 krooni est.

söögikraamiga (kuivained, leivad-saiad, konservid, limonaadid, mahlad jne jne) pole kyll mõtet oma autot koormata, peale skandinaaviat on kogu see kraam sama hinnaga ja isegi odavam kui meil. rääkimata võoimalusest kohalikke maitseid nautida.

autole eraldi kindlustust pole vaja, kuid soovitaks võtta rohelise kaardi siiski, selle saab nyyd 0-maksega, tasuta, kuida on siiski vanas euroopas tuntud dokument.

sama ka haigekassa kaardiga, minuteada tuleb haigekassast mingi paber hankida. see on kyll õoige, et targem on ikka reisikindlustus ka teha, sest võoib ka pagasiga midagi juhtuda jne. ja iial ei tea, mis teenused kus riigis tasuta ravikindlustuse alla kuuluvad.
 
reisija 26. mai 2004, kl 19.33
Alkoholi kodust kaasa võtmise soovitus käis põhjamaade kohta :-))
Euroopas on lood teised...

Samas toidust -- mina olen senini eelistanud suht palju n.ö. kuivaineid kodust kaasa võtta kuna pääsen nii vajadusest pidevalt teeäärseid supermarketeid külastada :-) Peatun kui meeldib ja söön kui meeldib. Ei pea tee peal ette planeerima, kas õhtul lähen kuskile mõnusasse restorani või teen ise süüa.
Puhkuse ajal on mul ka muud huvitavat teha kui poes käia ja õhtuid planeerida...
Aga eks see ole maitse ja harjumuse asi.
 
R 26. mai 2004, kl 21.15
üks asjalik link, kus saad marsruuti plnaeerida ja kui tead kütuse hinda, siis saad ka ca kütuse peale mineva kulu teada+majutused jne
http://www.viamichelin.com/viamichelin/gbr/dyn/controller/HomePage
 
merike aus 28. mai 2004, kl 15.36
käisin 2 a tagasi Euroopa reisil autoga.Võtsime siit kaardi ja pidasin sõrmega järge,kuhu poole ja mida vaadata.Enne vaatasin iga riigi kohta,mida vaadata.Kui Balti riikidest läbi sai,siis Poola,Slovakkia,Ungari,Sloveenia(fantasitisd kohad),Horvaatia looduspark ja palju mägesid,väga meeldejääv,sealt otsustasime Veneetsiasse sõita mööda mere äärt.
Itaalia on fantastiline,eriti lahe- äärsed alad ja mäed,siis võtsime suuna Austriasse,üle suure mägitee,mille eest pidime maksma ja seal vahepeal oli looduspark,mis hinna sees.Tõus ja langus oli pisut jube,sest ainult lumised kaljud,kuid meeldejääv.
Jõudsime Salzburgi,mis oli fantastiline linn.Edasi läbi Saksamaa T?ehhi.Karlovy Vary ja teistesse kuurotidesse.Sai jalutatud ja minraalvett nautida,seak ka minerallvee basseinid.
Praha oli võrratu ja seal peab vähemalt terve päeva olema,sest vaadata on palju.
Siis Poola kaudu tagasi.
Motellis ööbisime ainult Poolas,kuhu jõudsime esimese päeva õhtul ja tagasi tulles T?ehhis ühes võrratus pansionis.
Ülejäänud aja magasime d?iibis.Võtsime tagumised istmed enne välja ja seal olid madratsid ja magamiskotid.Pesta sai igas bensiinijaamas,kus oli ka soe vesi wc,ruum oli suur.
Võtsime kaasa suppe ja putrusid,aprikoose näksimiseks ka kuivikuid,kohvi,kanakoibi(suitsu),suitsuvorsti,mitu leiba ja saia,porgandeid puhastatud.Ise keetsin vett ja tegin kohvi terve kannutäie ja sai terve päev seda joodud,sest see oli parim,osta ei soovinud seda kuskil pärast esimest tassi selles riigis.
Meil läks koos kingituste ja söögi,ööbimis ja diisliga umbes 12 000.ÖÖbimine teistes kohtades jube kallis ja nii sai hoitud kütusele lisaraha,et näha rohkem.Autos magasime tanklates(enne küsisime luba) ja rekkate peatumiskohtades.
Tore oli.
 
Näitsik 01. juuni 2004, kl 16.09
Soovitan soojalt osta kaasa näit. Salvesti purgisuppe. Säilivad hästi! Kaasa võtta ka priimus. Hea kohvi, suppi jne. keeta.
Ööbida on hea tasuliste teede ääres olevatel kämpingu platsidel. See on tasuta, pesemisvõimalustega (tavaliselt) ja natuke kaitstum tunne telkida.Kõigil nendel maadel millele plaanisite minna on olemas ka nö. Säästukad "Lidl" nimega - söök seal odav, kuid siiski võõrapärane. Nii hea ikka Salvesti suppi mägedes süüa :))
 
suss 03. juuni 2004, kl 15.06
Minu mitme aasta kogemused ütlevad lõpuks, et söögiga ei maksa tõesti ennast vaevata kodust kaasa vedades. nagunii tuleb leida poeke, et juua osta. siis saigi lõpuks nii, et korra päevas leiad suure supermarketi ja vaatad ,mis huvitavat antakse. Kaasa oli pott ja pann ja priimus ning õhtuks said sellised praed ja kohalik vein. Ning ikka leiad igas riigis koha, kus siiski ka kohalikku kööki maitsta.
Ööbisime põhiliselt kämpingutes (neid leidus seal igal pool) Endistes sotsmaades tekkis kämpingute leidmisega probleeme.
Muidu eelpool asjaliku nõuanded. Mingi plaan peab olema ja samas annab autoga reisime tõesti selle vabaduse teha seda ,mis hetkel meeldib.
Olen olnud ikka nii kolm nädalat , siis ei tule sellist kihutamist ,mida tavaliselt kohe esimese asjana küsitakse. Läbisõit tuleb nii 8000 km kanti. Bensuraha jääb 8 ja 10 Teegu vahele(sõltub, et kas jälgid millises riigis tangid- vaja eelnevalt internetist bensuhinnad välja lasta).
Kuid ei sõltu nii tugevalt sellest , et kas sõidad mägedes ,kiirteel või kuidas. Auto võiks ikka uuema poolne olla. Mingi 10 aastat vana autoga ma ka pelgaks minna.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!