Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Lolliklubi
lollikeste proosavihik I
 
kim 15. veebruar 2005, kl 15.20


Taadid tipsutasid trahteris. Tõstsid topse, targutasid. Targutasid tunni, targutasid teisegi. Targutustest tõusis tõetera. Taadid triumfeerisid:"Tõega tuleks teenida!" Taadid tarisid tõetera turule. Talgre-taat tänitas: "Tõetera! Tuhat dollarit! Tõõetera! Tuhat dollarit!"
Tulid daamid, tulid tädid-tüdrikud. "Tuhat dollarit? Tolvanid! Tänapäeval tuleb tõde televiisorist tasuta."
Tuli tantsiskledes tsirkusetola. Togis tõetera tokiga. "Tõde? Tsirkust troppidele!"
Tuli tõsine tõeotsija. "Tõde turul? Taevake! Te tapate tõe! Tõde tuleb tuua teadlaste töölauale." Ta tormas torisedes tänavale.
Tuli tavaline töömees, tahtis teada tõe tagamaid. Taadid teadustasid: "In vino veritas." Tugev tuiam tuuritas: "Tuhat teie! Tulge trahterisse!"
Taadid tänasid, taiutasid tähtsalt topsi tõstma.
 
uusloll 15. veebruar 2005, kl 15.24
10 points!
 
esiloll 15. veebruar 2005, kl 15.26
kim:))))

no kusse aztek, JD ja kohtunik nüid on, küll nemad juba ütleksid selle peale, mis täitevvõim asjast arvap,)))
 
esiloll 15. veebruar 2005, kl 15.28
Autor: aztek
Aeg: 02-14-05 20:22

probleemist õigusteaduslikult lühidalt ; ) :


Tava ja moraal

Olid sotsiaalseteks harjumusteks, mis korraldasid inimkäitumist juba enne õigust. Kõik ei pruugi tava- ning moraalinorme vabatahtlikult tunnustada ja omaks võtta, teiselt poolt ei reguleeri nt tavanormid sugugi kõiki praktilise ühiselu küsimusi, moraalinormid on aga printsiibid.

Õigus

on loomu poolest sotsiaalne kord, kuna ta reguleerib inimeste omavahelisi suhteid. Õigus on riigi tahteaktina kehtestatav üldkohustuslik käitumisnormistik, mis luuakse kindlal viisil ja üksnes pädevate institutsioonide poolt ning tagatakse mittejärgimisel riigi sunniga.

Ius non scriptum-Kirjutamata õigus, õiguse eelajalugu.

Ius scriptum-Kirjutatud õigus, õiguse ajalugu.

Sund

Avalikku sundi ei teostata vahetult ja alati. Piisab, kui õiguse subjekt teab, mis teda ootab, kui ta õiguspäraselt ei käitu. Kardetakse aga õigusvastase käitumise avalikuks tulekut ja riikliku sunni rakendamist e karistust. Riikliku sunni teostamiseks loob riik institutsioonid, kes valvavad õigusest kinnipidamisse või õiguse taastamise üle. Õigust ei saa samastada sunniga, sest nt. mõned õigusnormid pole sunniga üldse seotud.

Võim

On võime mõjutada teisi , manipuleerida ja suunata nende käitumist prognoositava tulemuse suunas. Võimu mõõtudeks on autoriteet ja jõud ning tänapäeval ka infovoolud, mille kaudu võimu saab teostada.
 
alissandra 15. veebruar 2005, kl 15.51
Toredad tarkuse terad.:))
 
kim 15. veebruar 2005, kl 15.57
Ärge nüüd hirmutage, ma ei mõelnud midagi paha.
 
aztek 15. veebruar 2005, kl 16.22
hehehe...või, et täitevvõim jah ; )))
ei ma ei ole miilits ; ))
 
esiloll 15. veebruar 2005, kl 16.25
miilits vai mitte, a räägi välja, mis sa tõest tead:)))
 
aztek 15. veebruar 2005, kl 16.28
mida sa nimelt teada tahad ?
 
aztek 15. veebruar 2005, kl 16.28
mida sa nimelt teada tahad ?
 
aztek 15. veebruar 2005, kl 16.33
Ma arvan, et Tammsaare "Tõde ja õigus" annavad päris hea ülevaate mis on tõde ja mis on õigus! Iseasi muidugi kuidas keegi sellest aru saab.
 
esiloll 15. veebruar 2005, kl 16.39
no just, et kuidas keegi aru saab! kuidas sina saad, seda tahangi teada:)))
 
aztek 15. veebruar 2005, kl 16.55
Kas sa ise juba ei vastanudki minu eest ; )))?

Aga kui see vastus ei rahuldanud sind siis äkki täpsustad oma küsimust- ma ei saa aru mida sa üldse minu käest teada tahad? ; )
 
aztek 15. veebruar 2005, kl 16.55
Kas sa ise juba ei vastanudki minu eest ; )))?

Aga kui see vastus ei rahuldanud sind siis äkki täpsustad oma küsimust- ma ei saa aru mida sa üldse minu käest teada tahad? ; )
 
John Doe 15. veebruar 2005, kl 17.18

esi.., va võrukael, tõde peegeldub vastu hämmeldunud inimese veekalkvel silmadest, kui ulatad talle tagasi kaotatud suure summaga rahakoti, õiglus on saabunud maale taas, kui suures lennujaamas äraeksinud võõras väike laps lõpetab nuuksumise ja jääb vaikse norinaga sulle sülle magama, väikesed käed tugevasti kaela ümbert kinni hoidmas!

Mis on selle kõrval institutsionaalne raamistik?
 
esiloll 15. veebruar 2005, kl 17.49
oiii...JD ... selle eest saad sa andeks kõik oma olnud ja tulevased patud ... ja kui ma kunagi kuskil ka sulle halvasti kostan, siis see on ainult sellepärast, et ma sind suuresti tunnustan ...:))))
 
kohalik loll 15. veebruar 2005, kl 18.29
See oli vanal hallil ajal kui mina tanu alla sain. Ohh seda õnne, mõtlesin siis ja ta tuligi ja kohe toppelt ports. Ühele vennale lubasin end ära ja nagu asi olex ühel pool olnud aga oh seda üllatust. sain teise venna sellise kangekaelse otukese peale kauba. No elu veeres oma rada,Oli ilusaid ja karme karvaseid päevi aga see lisaports tahtis hooldamist rohkem kui arvata võis.Ta käis küll tööl japuha aga vaba aega sisustas oma armsa 40% ja sekka ka troinoi või limonnoe.See oli nagu dessert või magustoit.Mis teha, poiss tahtis kasimist ja sooja tuba, ex mina kui nüüd lähim ja ergem sugulane aitasin teda(oh mind lolli).Palgapäeviti käisin koos temaga pangas 100 krooni välja võtmas, et midagi toekamat hamba alla saab, et üür maxtud olex(oh mind lolli)Tal käis ikka kosilasi kah, tüdrukuid üsna mitmest maakonnast, aga ta oli siis nii valiv ja uhke, et kellelgi end kätte ei annud.Pidas süütust oma suurimax vooruseks. Pakuti talle kätt, südant jamaja koos ülalpidamisega, aga poiss oli kindel, ei ja ei.Ajas oma hinda üles.Aastad läxid ja koos sellega ka vanapoisi hindamatu hind.Suur tähtsus langes nagu sahin ja järele jäid ainult hädad ja loll mina, kes pidi lõputult kuulama kui õige mees ta on olnud ja kui tark ja hindamatu väärtus.Õnn oli naeratanud neile naistele, kellele ta ei ütles- jube kui sellist peab oma seljas läbi elu lohistama.Olex ta veidikegi lahkem olnud siis poleks tal need hädadki nii varakult pihta hakanud.See loomulik asi mis tervist ja elu annab läx rooste ja lausa nii rängalt, et nüüd peab siis inglite juures oma voorusi näitama- olex temast sealgi meest. Nii, et pole ühtegi see pime pakkumine et kaks ühe hinnaga nii mõnus, ei või iial teada, mida see peale kauba saadud asi endast kujutab. Tüdrukud olge valvsad. See tõsielusari on 1/1000 tegelikkusest.
 
linnaloll 15. veebruar 2005, kl 18.51
Kas mäletate:
Poisid palusid papat: pai papa, pane paadile punased purjed peale, purjetame Piritale. Poisid panidki paadile punased purjed peale ja purjetati Piritale. Pirital paistis purpurne päike piki plaazhi, paljad põdrad pöörasid pugusid plaazhil. Poisid põgenesid paduhirmus paljaste põtrade eest pakku pööningule. Papa pahandas poiste põgenemise peale: pojad paljad põdrad pole põhjakäinud põdrad, paljad põdrad pööravad paljaid peesid päikese käes. Poisd palusid papat pajatada põtradest pajatusi. Peagi paistis pilveräbal, pahisesema pulbitses paduvihm, paljad põdrad panid püksid paljastele peedele peale, punusid pikapeale plaazhilt parematesse paikadesse puhkama.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!