Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Lolliklubi
küsimus põllumajandusest
 
tiia 16. mai 2009, kl 09.14
Tere!

Äkki on siin kedagi, kes saaks mind aidata ühe probleemiga. Pean arvutama piimatootmise omahinda, aga tahan olla kindel, kas teen seda õieti. Ühesõnaga on mul olemas aasta kogukulud, aga kuna need kulud on tehtud kogu karjale, siis pean tegelikult ju välja selekteerima kulud, mis on tehtud ainult piimatootmiseks. Minu nägemus oli hetkel selline, et osad kulud on kindlalt seotud ainult piimatootmisega, söödakulud korrutaksin läbi 0,7-ga, sest lüpsilehmadele läheb rohkem sööta. Teised kulud, nagu üldkulud,amortisatsioon jne leiaksin nii, et leian lehmade protsentuaalse osakaalu kogu karjast ja ütleme, et see on üle 60% midagi ja siis korrutaksin ülejäänud kulud selle protsendiga läbi.30-40 protsenti jääks siis muu karja kuludeks.
Kes jagab sellest asjast midagi, kas minu lähenemine oleks õige? või peaksin kõik kulud nt 0,7 korrutama (mis ei ole kohe jaotatav piimakarjale), sest piimakarjale tuleb teha suuremaid kulutusi kui noorkarjale.

Aitäh, kes oskavad nõu anda:)
 
alissandra 16. mai 2009, kl 12.26
See omahinna rehkendus on ikka suht keeruline värk ja et see õigesti saaks, eeldab korralikku eelnevat kulude arvestust. Kõige lihtsam on seda teha, kui on täpselt mingile loomagruppile tehtavad kulud teada. Sööt oleks selliseks asjaks igal juhul, lehmad söövad ju rohkem kui noorkari, seega peaks olema söödad kohe eraldi lahterdatud, et sööt lehmadele, sööt noorkarjale jne. Mis asi see 0,7 on, millega sa korrutada tahad?
Amortisatsiooni ja üldkulud võib ehk küll proportsionaalselt ära jagada.

Ja veel, milleks sul üldse seda omahinda vaja teada on? Mina küll ei viitsiks vaeva näha ja hakata mingi omahinna arvestusega jändama, tööd lisaks hirmsat moodi.
 
tiia 16. mai 2009, kl 12.35
Vaat asi ongi selles, et kasumiaruandes on ju kõik kulud arvutatud, aga et sellist päris täpset omahinda saada on tegelikult vaja ju eristada kulud piimakarjale ja noorkarjale, aga kuna seda tehtud ei ole ja ongi ainult kogukulud..siis sellepärast ongi probleem.
o,7 ehk 70% tahaksin võtta kogu söödakuludest ja kanda see piimakarja arvele. Ja nagu ma ütlesin on samas kohe otse seostatavad kulud ainult piimakarjaga. Ja need üldkulud ja amortisatsiooni ja muud sellised oleksin mina ka nagu proportsionaalselt ära jaganud, sest nüüd hiljem on paljusid asju raskem kindlaks teha, mis täpselt sinna lehmadele kulutatud oli või noorkarjale.

Miks vaja? koolis jaoks:)
 
alissandra 16. mai 2009, kl 12.37
Njah, nii võib ju teha, aga päris õiget omahinda nii ikka kätte ei saa, aga no kooli jaoks võib ju mida iganes teha.:))
 
tiia 16. mai 2009, kl 13.27
no see on suht tähtis, seega päris ükskõik ei ole, mis ma siin teen :)
aga ühtset omahinna arvutamismeetodit nagunii ju ei ole välja toodud ja seega ei ole seni ka sellist päris õiget omahinda..sest mõni teine arvutab seda omakorda jälle teisiti. Mis siis viga kui kõik kulud oleksid täpselt ära jaotatud..lausa lust ju arvutada:)
aga no mina oma omahinna arvutustega jäin plussi..see tähendab et omahind jäi kokkuostuhinnale alla ja seega teenib kasumit..sellega katsin ära need kulud, mis on tehtud ka noorkarjale, see mis üle jäi sellele liitsin juurde toetused ja muud tulud, ja tuli selline kasum nagu kasumiaruandes..Ei tea kas arvutasin õieti? (Kontrolli mõttes lihtsalt vaatasin, mis välja tuleb)
 
loll 16. mai 2009, kl 16.20
asi on lihtne, vaata palju sul rahakotis raha järgi on, vot see ongi kasum:)
 
alissandra 16. mai 2009, kl 17.20
Ju ta siis on õigesti, kui kõik klapib... eks õppejõud pärast kommenteerib kui midagi mööda pandud on.
 
Põlu all Maaja tuss 16. jaanuar 2023, kl 17.27
https://www.youtube.com/watch?v=r3QQ6dm64xg&ab_channel=WELTDocumentary
https://www.youtube.com/watch?v=bd9JZXscOIE&ab_channel=TopMachine
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!