Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Telesaade
Sajandi armastus - küsimused ja vastused
 
teema neile, keda huvitab, mis edasi saab 01. juuni 2015, kl 13.12
Siia on oodatud küsijad, keda huvitab, mis ja kuidas edasi saama hakkab ja vastajad, kes on muudelt kanalitelt kogu sarja ära vaadanud. Need, kes ei taha põnevust rikkuda, jäägu pigem teise teemasse.
Minul on küll mõned küsimused:
1. Kellele see endise nimega Diana nüüd truu on Hürremile või Mahidebranile, kes ta Hürremi teenistusse sokutas? Minul pea täitsa sassis.
2. On teada, et kuhugi Hürrem kaob, kas sellele aidatakse kuidagi kaasa (röövitakse) või Hürrem oma meeltesegaduses ise kaob ja aitab sellele oluliselt kaasa või röövitakse ta just seetõttu, et plaan teda hulluks ajada enam ei tööta?
 
to obragiim paasa 01. juuni 2015, kl 13.24
No sa tahad ju jutustada, mida vene pealt vaatasid, eks jutusta siis ,teema kükitasid juba omale tegid.
 
teema neile ... 01. juuni 2015, kl 13.30
Minu vene keele oskus on vilets ja need väikesed killukesed, mille küsimustesse panin, on saadud siit või perekooli vastavast teemast.
 
mina tahaks küll 01. juuni 2015, kl 14.39
teada, mis saab Haticest ja kas Hürremil jama ka selle pärast tuleb, et teda nii julmalt peksis. Siin all ongi see filmiteema juba nii pikaks veninud. Tänud teemaalgatajale!
 
alati puhas 01. juuni 2015, kl 15.27
Ei tea muidugi, aga siiani pole Hürremile küll mingeid jamasid tulnud. On ta ju alati puhtaks jäänud ja küllap jääb edaspidigi. Tema pärast pole küll mõtet muretseda ega oma pead vaevata.
 
Kõige targem 01. juuni 2015, kl 17.28
teade on et Hürrem sureb vanadussurma. Keegi teda ei tapa. Vahepeal tõepoolest pole vaja oma pead vaevata ja küüsi närida iga mürgitamisjuhtumi juures, et issand mis nüüd saab!
 
..... 01. juuni 2015, kl 22.04
palun kirjutage ikka asjast. mis vahet sellel on kas keegi närib küüsi või mitte...

ma olen katkendlikult vaadanud ja võõras keeles, aga
hürrem sureb tõesti, mitte niivõrd vanadusse.. tal on ikka mingine haigus ka. sureb pisaraid valava sultani käte vahel. niiet sellega on korras, juhtub siis seal vahepeal, mis juhtub..
kahju vaid, et uus hürrem on esialgu ehmatav vastand vanale.

hatice lõpp peaks suht lähedal olema. mahidevran elab nad kõik üle, kuigi suht üksinduses. mustafa surm röövib temalt kogu sära ja hiilguse.
see naljakas teener on üks viimaseid, keda näidatakse.
lõpupoole näidatav palee on kuidagi kõle.. kõik on kõle ja inimtühi. vähemalt neis episoodides, mida nägema juhtusin.
 
Ибрагим-пашa .....-le 02. juuni 2015, kl 15.51
1) Hürrem keerutab end Hatice peksmisest välja. Hatice viiakse parki, kus ta teadvusele tuleb ja öö läbi metsas konnates lõpuks oma lossi jõuab. Lubab "selle mao" Hürremi oma kätega tappa. Sultan hakkab Hürremis kahtlema, aga viimasel õnnestub sultanit veenda, et Hatice on varemgi tema elu kallale kippunud (võõraste kätega).

2) Dianast saab Hürremi ustav teener. Ülemeunuhh Sümbül küll hoiatab Hürremit, aga see parereerib, et enne olid sa isegi minu vaenlane, aga praegu ustavaim sõber ;)

Olen ise 110. osa juures ja seetõttu ei mäleta, kas see episood, kus Diana tegelikult Hürremi elu mõrtsuka käest päästab ja ise haavata saab oli juba ära või mitte? Igatahes Hürrem, saades küll Diana tausta teada, teda uurimist teostavale Bali Beyle üles ei anna. Episoodis siis kus lojaalsel lossiülemal hing välja võetakse ning Hürremigi elu ohtu satub. Haavatud Diana annab mõrtsukale selja tagant nuga. Lossiülemaks sokutatakse hiljem Sah Sultana ustav sülekoer, konksnina Mirdza(n)? `aga.

3)Sultan läheb sõjaretkele ja seetõttu puhkeb haaremis "likviiduskriis". Hürrem võtab rahulolematuse vaigistamiseks juuditarilt laenu, aga Sah Sultana korraldusel röövitakse raha enne paleesse jõudmist. Sah Sultana teeb etenduse ja hakkab "maksma" orjataridele palka. Hürrem lööb platsi puhtaks ja käsib rahad atagasi anda Sultanale. Hürrem palub uut laenu, juuditar käib välja mingi (vaenuliku) Veneetsia perekonna liikme (veneetslased käitusid türklastega reeturlikult Rooma sõjakäigu raames). Hürrem annab kohustuse kohta võlakirja. Laenu tagasimaksmiseks müüb maha oma valdused, mis sultan talle kinkis. Sah Sultana saab haisu ninna ja maksab Hürremi võla, saades võlakirja oma valdusse. Paanika! Sultan on iga hetk saabumas. Diana käib välja plaani, et võlakiri röövida enne kui Sah Sultana selle sultanile toimetab. Röövimisplaan kukub läbi. Sultana ise ülbitseb küll "röövlitega", aga kui Gülfemile nuga kõrile pannakse, annab kirja üle. Paraku on see "nukk" ehk valekiri ja õige võlakiri jõuab sultanile. Viimane on raevus - tema õe elu kallale kippumine + laenamine vaenlaselt. Hürrem kupatatakse asumisele teise lossi. Mihrimah veenab isa, manipuleerib Shiangiriga (et see ei sööe ega maga, väikevend mängib kaasa) ja sultan leebub ning lubab külastada neil Hürremi. Pealinnas läheb katk lahti, esmalt sureb Mustafa pasha. Suurvesiirile Ayas Mehmed Pasha aga sokutatakse katkuhaige tüdruk voodisse, kes hommikuks surnud on. R Sah Sultana veenab Rüstemi, et see teeks ustavuse prooviks Hürremile otsa peale ning vastutasuks pakub suurvesiiri kohta. Rüstem läheb Hürremi juurde, viimane hirmub tõiselt, sest Rüstemil on hirmus nägu peas. Viimane aga veenab Hürremi, et valis teise tee, sest tahab Mihrimahi naiseks! Hürrem läheb alguses vihaseks, et R. on kõik plaanid tema selja taga teinud, siis jääb mõttesse. Hürremi järele saadetakse doktor, et tuua ta paleesse tagasi katkuvarju. Hürrem aga keeldub, lubades surra, sest ilma sultanita pole ta elu midagi väärt. Sultan lubab Hürremil naasta. Sah Sultana sokutab suurvesiiriks oma mehe Lüfti Pasha. Sultan otsustab panna Hatice mehele Hasrev Pashale. Loomulikult on Hatice kõrk ja tõrges, abielu on vaid kuliss.

Sah Sultana otsustab oma tütre Esmehani panna Bali Beyle mehele. Mihrimah, kelle süda on niigi murtud, et Bali Bey ta tunnetele ei vasta on plahvatamas. Kui Efsun tuleb hamami kekutama, annab Mihrimah talle korraliku tou ja see kukub pea lõhki ja kaotab teadvuse. Mihrimahi ta siiski üles anda ei julge, sest too käib veel haigevoodiski Esmehani hoiatamas. Kõva tüdruk, oma ema tütar! Hürrem hakkab kätte maksma. Lüfti Pasha ja Sah Sultana vahel puuduvad ammu intiimsuhted, tegemist on positsiooniabieluga. Hürrem mainib Lüftile, et Sah Sultana oli tegelikult Ibrahim Pašasse armunud (3 naist - Hatice, Sah ja Nigar!). Lüftit hakkab see närima. Hürrem ostab ära ühe Lüfti paša teenija, et see hakkaks vanameest võrgutama. Vana on peaaegu murdumas, aga viskab poolpalja plika toast välja. Seda näeb Mirdzan aga pealt. Hürrem läheb Sahi juurde "uudist" teatama, et mees petab. Sah Sultana ei usu, aga Mirdzan aga kinnitab, et seekord Hürrem ei valetagi. Pilved kuhjuvad. Lüfti paša otsustab lõbumajandusele lõpu teha ja käib trahtereid puistamas. Ühest nabitakse kinni moslemitüdruk, kes talle näkku karjub, et ta on vilets mees, kõik teavad, miks ta naiste vastu ainult julgeb astuda jne. Vanamees läheb nii raevu, et laseb plikat tulise rauga .... no ise teate küll, kust kõrvetada. Sultan satub raevu, sest ilma kohtuta ei või isegi suurvesiir selliseid otsuseid teha. Sah Sultanal on mõõt täis, karjub kaks korda Lüftile, et lahutan sinust-lahutan sinust (islamis piisab lahutusest kui kolm korda nii karjuda, lihtne elu!). Kolmandat korda ei jõua, sest Lüfti on tal kõri kallal. Sultan on nüüdtäiesti raevus, sest dünastia liikme elu kallale kippumine = surmanuhtlus (Hürremi elugi oli juuksekarva otsas). Lüftemi ja Sahi tütar läheb ema paluma, et see sultaniga räägiks. Lõpuks sultan leebub, käsib vanamehel kus kurat end koristada (asumisele). Esmehan sõidab temaga kaasa. Lüfti asemel saab suurvesiiriks ajutiselt üks paks mees (nimi ei meenu), aga hiljem Rüstem paša.

4) Mihrimah annab lõpuks nõusoleku. Nigar ülbitseb enne Rüstemiga, et ta ehitab õhulosse. Rüstem teatab, et lahutab Nigarist (3x). Igatahes satuvad nad sõnavahetusse, tülli ja Rüstem oleks peaaegu Nigari kägistanud, kui poleks vahele tuldud. Sah Sultana laseb lahti kuulujutu, et Rüstem on ohtlikult haige, et abielu takistada. Arst saadetakse Rüstemi läbi vaatama (enne paneb Sah sõnad peale, et Rüstem PEAB haige olema ja eksituse korral võetakse pea maha). Arst hakkab kogelema, Rüstem võtab mehel kõri pihku ja käsib end terveks tunnistada - mida ta ju ongi! Viimases hädas plaanib Sah Sultana Rüstemi atendaati paleessejõudmisel. Kurjategijad blokeerivad tee ja õhivad Rüstemi tõlla ning uudis jõuab pealinna. Kõigi üllatuseks saabub aga terve ja vigastamata Rüstem kohale. Ta on saatnud välja peibutise ja ise läinud teist teed!

Rüstem ja Mihrimah pannakse paari. Alguses on viimane hirmsasti vastu, valab pisaraid ja ihaldab oma Baly Beid, aga siis näitab iseloomu ja ema rõõmuks (ja kättemaksuks ning näitamiseks Beyle) abiellubki. Neil sünnib tütar. Nigar tuleb pealinna tagasi. Sah Sultana läheb katsikule ja sokutab Nigari koos oma teenijatega sisse. Nigar jääb redutama, et öösel Sah Sultana käsul Rüstem tappa. Öösel tapab valvuri, aga Rüstemi tapmise asemel varastab Mihrimahi tütre (keda loodab oma kadunud tütre asemel kastama hakata). Pärast jälitamist ta siiski tabatakse kalju servalt, kus lubab alla hüpata. Matrakci suudab Nigari veenda, et see lapse üle annaks. Nigar hüppab kaljult alla.

5) Hatice laseb Sah Sultana teadmata röövida Hürremi, kelleni jõuab valeteade Selimi (oli vist tema, mitte Bayezid) haigusest. Poisid on saadetud sannjakki (sandžakki) valitsemist õppima. Sõjakäigult naasnud sultan on suures masenduses, lubab pead maha võtta. Vihane on Mirdzan aga peale, kes ei täitnud oma valvekohustust. Lõpuks jõuab sultanile kohale, et asja taga on Hatice. Süleiman läheb õigust nõudma, Hatice on rõdul. On juba mürki võtnud ja teatab, et Süleiman ei saa iialgi teada, kus Hürrem on, sest seda teab vaid tema, Hatice. Sureb sultani käte vahel.

6) Mahidevran sokutab Mehmedi lähedale oma palgamõrtsuka. Hästi sümpaatse olekuga poiss, kellest mina poleks midagi uskunud. Mehmed ka ei uskunud, võttis oma sõbraks. Alguses üritab mürgimaoga, see ebaõnnestub. Siis pintseldab mingit haigust une ajal (ei tunne ma venekeelseid haigusi nii hästi, igatahes oli see mingi zaraza ehk nakkus) käe peale. Mehmed jääb haigeks ja sureb. Sultan on lohutamatu. Korraga ilmub välja Hürrem, elus ja terve. Üldse ei meeldi see uus Hürrem:( Nutt tuleb peale lausa, sest Meryem Uzerli on ikka võrratult ilus. Kas neil tõesti kedagi muud polnud panna... Meenutab Lumivalgukese muinasjutu õelat võõrasema.

7) Kõrvalliin - genualanna signora Gabriela, kes Mahidevrani kaudu üritas küüni Mustafale taha ajada, kingib talle peegli. Sellesse vaatamine peaks vabastama pattudest, aga kui pärast ikka pattu teha, peegel puruneb. Kohe kui tuuakse teade, et Mehmed on mõrvatud, libiseb peegel põrandale ja puruneb. Gabriela sai teada, et tema röövitud õde Rümeysa on Mustafa haaremis ja hakkas teda koju meelitama, lubades igasuguseid rikkusi. Väike plika aga ei taha ära tulla, sest on ise Mustafasse armunud. Lõpuks õnnestub tal Mustafale silma jääda, tema voodisse sattuda ning hiljem koguni ta naiseks saada.
 
ahaaa 02. juuni 2015, kl 16.49
Tervet heina küüNi kohe taha ajada?
 
eelmisele popkornile 02. juuni 2015, kl 19.48
aga mis sul sellest? irww!!
 
Teemaalgataja 03. juuni 2015, kl 13.48
Seda oli nüüd küll rohkem, kui julgesin loota, aga küsiksin ikka täpsustavalt, et millest see endise Diana (ei tea ta uut nime) meelemuutus, sest praegustes osades on mõnikord tunne, et ta ei tea ise ka kellele täpselt lojaalne olla või mängib ta lihtsalt topeltmängu?
2. Mis saab Bali beist?
3. Miks Nigar Rüstemi ei tapa? Lööb kartma või, sest vaevalt, et tal mehe vastu tundeid on?
4. Mis Sah Sulatanal Rüstemi vastu on (peale selle, et too Hürremi soosingus on)?
 
Diana meelemuutuse 03. juuni 2015, kl 15.18
kohta arvaksin, et tol ajal vist ei saanudki muud moodi, kui nn. topeltmängu mängida. Ellujäämiseks lihtsalt teeniti seda, kes parasjagu kasulikum tundub. On seal teisigi, kes neid "hüppeid" teinud on. Nigar näiteks ja see Hürremi meesteenija (ei tule nimi meelde).
 
Teemaalgatajale Ibrahimilt 03. juuni 2015, kl 19.17
1. Täpselt ei mäletagi ning ega sellest konkreetselt aimu saa (või olen kehv vaataja). Diana muutus aina isepäisemaks, Sah Sultana "agendid" käisid teda aina enam ja enam "korrale kutsumas". Mirdzan aga võttis liistule jne. Ühesõnaga, Diana muutus sõnakuulmatuks ning neile ebamugavaks. Kas temas midagi murdus või kuuletus ta Hürremile nagu loomariigis kuuletutakse suuremale jõule. Fakt on see, et ta reaalselt Hürremi surmast päästis ning ei teinud seda omakasu eesmärgil.

2. Bali Bey saab Ali Ağa, Hatice teenija, kes oli vastutav Hürremi kadumise eest jälgedele ja asub teda jälitama sultanile sellest teatamata. Hiljem palub sultanilt peale sõjakäiku luba paleest lahkuda ja naasta oma kodukanti (109. osa, kus Mehmed sureb). Sultan lubabki. 109. osas juhtubki ime, kus poja surmast muserdatud sultan taasleiab paleest Hürremi.

3. Miks Nigar Rüstemi ei tapa, sellest ma aru ei saagi. Rüstem ja Mihrimah magavad voodis kõrvuti, võimalus oli hea. Nigar koksab küünlajalaga esmalt valvuri maha ja seejärel lööb amme, kes Mihrimahi tütrega teises toas oli, uimaseks.

4. Sah Sultana ei taha, et Rüstem liiga palju võimu saaks. Rüstem pašana sultani juures nõukogus on paha, Rüstem sultani väimehena on juba väga paha (lemmiklapse Mihrimahi mees ju!) ning perspektiivis Rüstem suurvesiirina on jubeduse tipp Sah Sultanale. Suurvesiiri koht ongi nagu neetud - Ibrahim hukatakse, Ayas Paša sureb katku, Lüfti paša saab ametist priiks. Kuidas see paks onu Rüstemi vastu vahetati, see koht jäi mul kuidagi meelde. Igatahes 110. osas kui uus Hürrem platsis on, siis Rüstem on juba suurvesiir (hiljem ta sellest ametikohalt tagandatakse, aga selleni on aega - olen lugenud ajalugu).

5. Sel ajal kui Hürrem kadunud on ja sultan sõjakäigul, teeb Mihrimah "puhta vuugi". Ta avastab, et Rüstemi viimane kiri talle on kadunud. teeb skandaali, aga ei Sümbül, Diana ega teised tea midagi. Mihrimahi tütre hoidja (amm) on Sah Sultana spioon, kes kirja Sultanale sokutas. Kirja tagasi viies jääb ta luuranud Mihrimahile vahele. M. teeb etenduse, pakub Sultanale õhtusööki ja lööb kaardid lauale. Lubab sultanile öelda, et Sultana on koos Haticega Hürremi kadumise taga (tegelikult oli H. üksinda). Ütleb, et nagunii usub sultan teda rohkem. Pakub Sah Sultanale diili - kadugu pealinnast ja andku osa varast Hürremi heategevusfondi. Sultana vastab, et kui ta nagunii minema aetakse, miks ta peaks? M. vastab, et pakub talle võimalust puhta nimega lahkuda. Sultana lahkubki, Mirdzan aga palub pisarsilmi, et võtku teda ikka kaasa. Eks vana patukott aimab, et ilma oma emandata ta palees põrmu trambitakse. Nurjatu hingel on nii mõnigi inimelu, ka selle õnnetu orjatari oma, kes Hürremi käsul Lüfti pašat võrgutada püüdis.

6. Mustafast. Tema lood lähevad aina täbaramaks. Sultanile jõuab info ühe bei reetlikusest ja annab Mustafale korralduse reeturi pea tuua. Mustafa, selle asemel et pimedalt käsku täita, selgitab välja, et bei on vandenõu ohver ja lööb hoopis kaebaja pea maha, puhkeb lahing. Sultan on marus. Austria saadik tuleb audientsi nuruma ja visatakse Topkapi paleest välja. Rüstem soovitab salakavalat minna Mustafad paluma. Saadik lähebki ja ehkki ka Mustafa ta välja viskab, jõuab info sultanini. Jälle pahandus. Kuigi sehzadel on keelatud laevastikku omada ja merele minna (turvareeglid kroonprintsidel), rikub Mustafa ka seda. Ühe kohaliku autoriteedi poeg röövitakse mereröövlite poolt. Need on Mustafa valitsetavas Manisa sanjakis väga ülbeks läinud. Eriti hull on suure Portugali meresõitja Vasco da Gama poeg. Mustafa läheb koos oma sõbrast poeedi ja veel kellegagi "lunarahakirstu" piraatide laeval üle andma. Kirstus on aga mõõgad ning Mustafa & co notivad piraadid maha. Muidugi tõstab see meeletult Mustafa populaarsust kohalike hulgas. Niigi on janitšarid ehk armee valmis tema eest elu andma ning see populaarsus riivab sultanit (Hürremi abiga see Mustafa "vandenõu" idee muudkui idaneb ja idaneb sultani peas). Ehkki laevastikuülem admiral Barbaros Hayreddin Paša ("Punahabe") Mustafad igati kaitseb ning on talle teise isa eest, ei suuda ta sultani kahtlusi hajutada.
 
need, keda huvitab, mis edasi saab... 04. juuni 2015, kl 11.16
... vaatavad filmi.
 
Teemaalgataja 04. juuni 2015, kl 11.46
Suur aitäh!
Süües kasvab isu.
Mulle jääb mõistetamatuks, mis Hürrem soovis oma tütre abikaasana näha Rüstemi, kes polnud tema upitamiseta ju eikeegi, samas Bali beid, kes oli lojaalne sultanile ja ka tema poegadele ning keda Mihrimah tõestis armastas ja keda soosides sultani juures, oleks võinud ka sultan selle abielugi söödavaks tunnistada.
Lihtsalt on sellest ilusast armastusloost kahju või õigemini, et Hürrem ei hoolinud tütre tunnetest.
 
viime 04. juuni 2015, kl 12.07
Vaatame filmi, siis selgub. Ei maksa ette rutata.Niialju on praeguseks selge, et Rüstem on Hürremile truu, kes teab palju, tal on loogkat ja mõtlemist,( küll aga vähe haridust) aitas Hürrem ju teda ka praegusele kohale, et Rüstemi kaudu teada, mis kõrgemal pool tehakse ja Rüstem on kartmatu, julm ja salakaval, väga kasulik Hürremile.

Mihrimah ei ole arukas, tema armus ka venna ustavasse teenijasse- luuletajasse, sellest oli vaid tüli Hürremile ja selle asja katkestas hoopis Mahidebran, oli tegemist ju tema poja teenriga.Mihrimah kohe otsis kellesse armuda, tuli Bali bei tagasi, siis kirjutas talle kirja. Eelmises seerias oli näha, et selle kirja hävitas Rüstem,kes vaarstas Bali bei toast Mihrimahi kirja Bali beile. Vastuse aga kirjutas Rüstem ise, et pole suhtest huvitatud, Bali bei nime all. Ju tal on omad eesmärgid hästi ära elada ,saada Hürremi ringkonnale lähedale...vaatame filmi edasi. ( isiklikult arvan, et Bali beist oleks Mihrimahile ideaalne abikaasa saanud, seda liitu oleks kindlasti toetanud ka Sultan).
 
viime 04. juuni 2015, kl 12.08
Mahidevran
 
Ibrahim 04. juuni 2015, kl 15.09
Viimel on õigus.

Kui mu mälu mind nüüd ei peta, läks Bali Bey Rüstemi raputama, kuhu Mihrimahi kiri kadus (Rüstem näppas selle Bali Bey toast). Mihrimah ja Bali Bey kohtusid hiljem ja Bali Bey kinnitas Mihrimahile, et ta on lojaalne ainult sultanile ning ta ei saa endale muud lubada. Tal oli põgus armuafäär kellegi itaallannaga (vist oli veneetslanna, ei mäleta, igatahes keegi, kellega Ottomani impeeriumil oli kana kitkuda). Sõnaga, varem oli nende vahel intiimsuhtlus toimunud ning Istanbulis kohtusid taas ja... Mihrimah saab haisu ninna ja laseb tollele koti pähe toppida ning enda ette tuua. Mihrimah käsib tal Istanbulist kõige kaduva teed minna. Info lekitatakse sultani kõrvu. Sultan käsib Bali Beyl kompromiteeriv afäär lõpetada. Hürrem muide küsib ise Bali Beylt, kas tal on tundeid Mihrimahi vastu ja Bey vastab, et võtab Mihrimahi ikka lapsena.

Miks Hürrem on Bali Bey vastu? Bey võib olla küll lojaalne sultanile, aga mitte Hürremile. Bey parim sõber on Matrakci, kes omakorda oli Ibrahimi parimaid sõpru. Ju seal need juured on... Pärast Ibrahimi surma hoolitseb Bali Bey Hatice eest ja Sah Sultana üritab teda pidevalt oma intriigidesse mässida.

Kirjutasin varem sellest kullajandist. Ma tõesti ei tea, kas see on juba Eesti pealt olnud. Kui on, siis vabandan juba ette!
Sõnaga, peale Ibrahimi hukkamist kuulus kogu ta vara konfiskeerimisele, aga Rüstem avastas, et vähemalt 2/3 kulda on kadunud (6 miljoni asemel 2 saadi vaid). Kuld oli Hatice ja Ibrahimi palees keldris. Hatice avaldas selle Sultanale ja hetkeks mõtlesin, et see madu-uss on kulla nimel võimeline isegi oma õe maha lööma. Lossi ta juba himustas ja surus Haticet mehele. Kuna läbiotsimine kukkus läbi, mõtles Rüstem välja riukaliku plaani ning Hatice ja Sultana hakkasid kulda öösel vankritele paigutama. Tulid Rüstem ja sultan ja asi oleks väga halva maigu võtnud, riigireetmine ikkagi. Bali Bey andis neile alibi (tema käsul kuld sultani paleesse vedada, mis oli vale) ainult selle pärast, et mitte kurvastada sultanit oma õde reetlikkuse pärast.

Tollal oli neid mõistuseabielusid palju enam kui armastusabielusid. Lüfti Paša ja Sah Sultan, Hatice pandi hiljem sundkorras mehele, Rüstem ja Nigar pandi Ibrahimi käsul paari jne. Ega Hürremilgi alguses suuri tundeid sultani vastu olnud, vägisi ta ju sinna toodi. Mihrimahi abielu oli Hürremile kasulik, Rüstem lojaalne väimees. Hiljem on nende kahel isegi mingit õrnust märgata, ilmselt Mihrimahile imponeerib see, et Rüstem teda tõesti armastab. Naised armastavad ju kõrvadega ;)

Olen vaatamisega sealmail, kus poisid on juba suured. Selim ongi joodik ja naistekütt nagu ajaloost teada, Bayezed hooliv ja galantne, Cihangir hästi sümpaatne, ent kurvameelne. Kui ülemeunuhh Sümbül talle uusi rõivaid pakub ja kiidab, et need istuvad talle kui valatult, vastab Cihangir kurvalt naeratades, et sa oled kehv valetaja, Sümbül!

Vaadake, kui kaunid on Sajandi armastuse naisnäitlejad kui nad on õigesti meigitud... Mahidevrani osatäitja (sünd 1980) on päriselus modell, Hatice osatäitja lihtsalt imekaunis. Naljakas on see, et Mustafa lapse ema Fatma osatäitja (1969) on tegelikus elus vanem kui Süleimani osatäitja (1970). Mihrimah osatäitja (1990) on vaid 7 aastat vanem Hürremi osatäitjast (1983) jne.

https://www.youtube.com/watch?v=h7sFEr-dsqY
 
Ibrahim 04. juuni 2015, kl 15.20
Mõtlesin ikka, et Mihrimah osatäitja (1990) on vaid 7 aastat noorem Hürremi osatäitjast (1983) jne. Lugesin seda Perekooli foorumitki, ent seal lahatakse vanu osi ja uued sissekanded puuduvad.

Hästi liigutav on Mustafa ja Cihangiri lähedus. Mõlemad hoiavad üksteist väga. Tegelikult saabki hiljem sultaniks kõige halvem variant vendadest. Mustafa on õiglane, tasakaalukas, aus ning omab tohutut autoriteeti nii lihtrahva kui sõjaväe seas. Mehmed ja Bayezid (enne lipsas viga sisse) vaprad, ausad, tähelepanelikud ja hoolivad. Cihangiri süda on hoolimata oma kehalisest puudest õige koha peal ning kaastunne ei ole talle võõras. Cihangir suri kurvastusse peale Mustafa surma, nii väidavad allikad. Ei tea, kuidas filmis see on. Ajaloos juhtub paraku tihti nii, et võidab kõige julmem.
 
Teemaalgataja 04. juuni 2015, kl 17.01
Üks asi on öelda, eriti Hürremile, kust ei tea iial, mis tulla võib, et võtab tolle tütart kui last ja ilmselt saab ka mõistusega aru, et liialt palju võimu ja soosingut pole hea (Ibrahimi näide), samas on ju juba praegustes osades näha seda armunud mehe pilku, kes end vaos hoiab.
Tundub, et Mihrimah on igati oma ema vääriline, samasugune tugev natuur.
Viime, mis on armastuses arukas või kellesse armumine oleks arukas. Vabandust, et ütlen, aga minu meelest pole armumine, millel pole mingit tegu mõistusepärasusega, üldse arukas tegevus ja ükski neist ei olnud ju vaenlane (kristlane, võõramaalane nagu saadik või kaupmees)? Bali bei armumised, see juuditar ja nüüd nagu kuuldukse veneetslanna, on selles suhtes palju suuremad "ämbrid", kuigi ilmselt seisusekohasemad kui kellegi teener.
 
Teemaalgatajale Ibrahimilt 04. juuni 2015, kl 19.58
Bali Bey on sultanile nii lojaalne, et jätab kõik muu tahaplaanile. Ega päris täpselt seda lahti räägitagi, mis tema ja Mihrimahi vahel on. Mihrimah küll täiesti põleb. Läheb veel enne pulmi viimase lootusekiirekesega Beyga rääkima, aga asjata. Hiljem viskab kibedalt, et sa ei saa seda kunagi andeks, et purustasid sultani tütre südame vms. Aybige`ga (oli vist selline nimekuju) läks Bali Bey`l samuti vett vedama. Mul ei tule selle veneetslanna nimi meelde, aga asi oli umbes nii, et veneetslased üritasid mingit kauplemise sooduslepingut välja tingida, olles ise juba pahas nimekirjas. Saadik hakkas Bali Beyd moosima, kutsudes ta õhtusöögile ning kui ma ei eksi, oli saadik selle veneetslanna onu. Vaatamisest on natuke aega möödas, võin detailides eksida. Igatahes oli neil varasemalt võõral maal Bali Beyga armuafäär olnud. Pärast Mihrimahi-poolset veneetslanna "pigistamist" ja sultani etteheiteid teatas Bey, et see on nende viimane öö. Beyl oli mingi oma eluase, kus isegi üks lõbusamate elukommetega neiuke enne oli. Rüstem hiljem on väga kiivas, tabab pidevalt Mihrimahi ja Bali Bey jutuajamiselt. Konfliktiks kisub asi siis kui Hürrem röövitakse. Rüstem satub neile peale ja käratab Beyle karmilt (vist käis see joomise ja kõrtside ja naiste kohta). Igatahes tahab Bey talle üle kaela anda, Mihrimah sekkub. Rüstem lubab sellest sultanile ette kanda. Mihrimah ütleb, et kui seda teed, kaotad minu igaveseks. Et mina kutsusin Bey aeda, et teada saada, kas Ali Aga (Hürremi röövimise taga olnud isik) kohta on teateid. Ja et kui midagi peaks Beyga juhtuma, vastutad sina!

Armastuse kohta räägivad targad, et armumine kestab kuus kuud, armastus kolm aastat ja edasi on harjumine. Mine võta kinni, ma jään eriarvamusele. Armumine polegi mõistusepärane.
 
üks (ja sama) 06. juuni 2015, kl 16.46
See video näitlejatest on nii hea vaadata, nagu oleksid vanal ajal elanud inimesed nüüd uuesti sündinud ja suhted on hoopis paremad ehk siis taevalikud.
 
Ibrahim 09. juuni 2015, kl 18.11
Väike kõrvalepõige teemast. Vaatasin huvi pärast nn uue Hürremi (Vahide Percin) pilte. Ehkki ta on Meryem Uzerlist erinevatel andmetel 17-18 aastat vanem (ealiselt vast tõesti sobib vanaks Hürremiks), siis tegemist ei ole sugugi mitte inetu naisega. Kuigi mitte selline kaunitar, ometi küllaltki sümpaatse näoga. Kuidas tema välimus on ebaõnnestunud meigiga seriaalis niimoodi rikutud, ma ei saa aru...
 
... 10. juuni 2015, kl 11.42
Ma ütleks seda mõne teisegi näitlejanna puhul, et õige meigiga oleks seal kaunitare hulgim koos, aga ebaõnnestunud meik teeb nii mõnegi seal inetumaks.
 
.. 10. juuni 2015, kl 14.06
https://www.google.ht/search?q=vahide+per%C3%A7in&biw=1326&bih=640&tbm=isch&imgil=ou6E0kMQjrrqlM%253A%253Bpd25DV_XyY-LiM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.doyouknowturkey.com%25252Fnew-hurrem-sultan-role-revealed-vahide-gordum%25252F&source=iu&pf=m&fir=ou6E0kMQjrrqlM%253A%252Cpd25DV_XyY-LiM%252C_&usg=__GmY7ybjWqgqflu5_rWOX5q0jMVc%3D&ved=0CCQQyjdqFQoTCPu2jr38hMYCFan8cgod-awAcw&ei=vxh4VbvbLKn5ywP52YKYBw#imgrc=5zeRl5oGeoqXLM%253A%3BQmadMU5zKKC4hM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.turkishculture.org%252Fimages%252Fpeople%252Fexample-2766-1-37807382.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.turkishculture.org%252Fwhoiswho%252Fmovie-documentary-tv%252Fvahide-percin-2766.htm%3B490%3B300

Ohh, nüüd tuleb miski pikk rida. Paremini ei osanud siia pilti paigutada. Andeks, kui välja ei tule midagi. Aga kui pilti vaatad, siis kena naine. Arvatavasti ilusam siinsetestki paljudest...
See et, võib-olla värviti neid tolle aja kohaselt ja teatud tugevad näojooned (mis sellel näitlejal on)saavad siis eriti koleda ilme. Eriti silmaümbrus.
 
.. 10. juuni 2015, kl 14.15
Ja soengud ka. Tollel ajal kanti vist palju ülespandud juukseid, mis näokujuga ei pruugi kokku sobida. Aga juuksed lahtiselt on hoopis teine- armsam ilme.
 
Ibrahim 11. juuni 2015, kl 12.48
Täiesti ilusasti avanes see Sinu toodud pildilink :) Seriaalitegijad oleksid võinud arvestada, et vaatajatele armsaks saanud Meryemi asendamine on suur risk. Jah, tegemist oli sundkäiguga, aga soengute ja meigiga oleks asendus olnud õnnestunum. Tõesti on kenast naisest tehtud selline...

Seeriaid peaks venelaste andmetel olema 155. Kuidagi väga kiiresti sõlmitakse seal armusuhteid, leina nagu ei olegi. Mustafa last ootav Rümeysa astub Mustafale mõeldud noole ette ja sureb. Kõrvalepõikena olgu öeldud, et sultan kutsub kõik pojad Istanbuli, et formaalselt nö troonipärija määrata (st kes läheb Manisat valitsema Mehmedi surma järel. Varem oli seal ju Mustafa, aga kes "tagandati" Mehmedi kasuks). Mustafaga ühinevad teel austusest tema vastu janitšarid (Mustafa ei teadnud üllatusest midagi). Mustafale see loomulikult ei meeldi, sest ta teab, kuidas isa sellesse suhtuks kui ta sõjaväe eesotsas nagu Caesar kohale marsiks. Loomulikult ei jäta Rüstem seda sultanile ette kandmata. Hürrem toetab joodikpoeg Selimi. Kõigile üllatuseks määrataksegi Selim Manisasse! Cihangir ei ole ainsana peale Selimi solvunud, sest ta teab väga hästi, et temast ei saa troonipärijat. Mustafa soovib pealinnast võimalikult kiirelt lahkuda ja keeldub isa kutsest ühisele jahikäigule koos vendadega. Bayezid on vihane ja solvunud. Hürrem selgitab Mihrimahile, et Selimi ei kahtlusta keegi ambitsioonikuses ja ta on "ohutu" st keegi ei soovi teda tappa. Ambitsioonikas ja tuulepäine Bayezid oleks kerge sihtmärk. Mustafad varitsevad teel Amasyasse Rüstemi (Hürremi käsul) palgamõrtsukad. Omakorda on Hayrreddin Paša saatnud Mustafa teadmata kaks usaldatavat meest printsi "turvama". Need 2 teevad mõrtsukatele otsa peale, aga üks jõuab siiski noole tulistada, mis tabab surmavalt Mustafa lapseootel kaasat. Mustafa saab teada, et Rüstem on asja taga ja vannub kättemaksu. Ilmub välja Hayrredin Paša tütar Mihrünnissa, kellest saab hiljem Mustafa naine ja lapse ema.

Mängu sekkub sultani kolmas õde Fatma Sultan. Minu arvates kõige kenam, sellise kelmi näoga (ja kelmi kommetega ka). Huvitavalt on tema vastuoksa seriaalis vägagi kena, aga muudel piltidel kuidagi mittemidagiütlev. Hatice oli kaunis, aga selline habras iludus, Fatma on elav, tulesäde, äkki sellepärast meeldiv (http://www.beyazdefter.com/wp-content/uploads/2013/09/fatma.jpg). Temaga koos tuleb mängu Huricihan, Ibrahimi ja Hatice tütar, kes armub Bayezidi.

Õukonda satub Veneetsiast röövitud ülikutütar Cecilia. Ambitsioonikas kaunitar, kes tahab alguses endalt elu võtta, kuid Selim sekkub. Seejärel teeb selgeks, kes saab troonipärijaks ja paneb Selimile silma peale. Tal on õnnestunud kuidagi kallis ehe haaremisse sokutada, mida ta pakub Sümbülile altkäemaksuks, et too teda Manisasse sokutaks koos Selimi teiste orjataridega. Ceciliaga koos rööviti tema teenijanna Valeria. See paneb ehte pihta ja "ostab" omale koha Cecilia asemel. Cecilia viskub viimases hädas Hürremi jalge ette. Hürrem teatab, et Cecilia meenutab talle ühte tüdrukut, kes haaremisse kord sattus (st teda ennast). Hürrem, kes tahab joodikpojast meest teha läbi tugeva naise, leiab, et Cecilia on selleks sobilik. Vastutasuks nõuab Hürrem endale täielikku kuuletumist ja tehing on sõlmitud. Cecilia nõuab reetliku teenijanna (kes hakkas temaga ülbitsema) jätmist Topkapi paleesse, mis ka sünnib. Hürrem annab Ceciliale nimeks Nurbanu. Sõnaga, Selimi võrgutamine õnnestub, kunagi hiljem saab Nurbanust Selimi naine ning troonipärija Mustafa ema ning Valide Sultan.
 
Teemaalgataja 11. juuni 2015, kl 16.23
Tahtsingi küsida, et kas Ibrahimi ja Hatice laste kohta ka hiljem midagi räägitakse ja Nigari tütre kohta?
Ja võiksid veel rääkida Fatma kohta, kelle poolt tema on mängus Hürrem ja ülejäänud või on ta üksikmängija? Kuidas Hürrem oma miniatesse suhtub, kas tal neid on üldse peale Nurbanu?
 
Ibrahim 11. juuni 2015, kl 20.29
Fatma ilmus kusagil 112. osas. Vaesed puuviljakandjad kõnnivad, õunakorvid seljas. Peatub tõld ja sellest astub välja kaetud näoga kaunitar, kes puuviljakandjat võluma hakkab ning õuna nurub. Puuviljakandja pakub, et võtku kõik kui ta vaid oma nägu näitab. Naine (Fatma) näitabki ja mainib, et tõllas on veel naisi, kes õunu sooviksid. Teised on teenijad, üks aga Ibrahimi ja Hatice tütar Huricihan. Lahkudes viskab mehele kullakoti. Ma võin eksida, aga Fatma sokutas sinna Mahidevran.

Ma vaatamisega veel nii kaugel ei ole, et Nigari tütrest ja Ibrahimi pojast teaks :) Huricihan, tütar on küll tegus ja kaunis. Fatma õhutab teda Bayezidile lähenema, see pole sugugi keeruline, sest Bayezid ei jää kauni neiu võlude suhtes ükskõikseks. Bayezid tegeleb portselanimaalimisega ja lubab Huricihanile seda õpetada. Vastutasuks õpetab Huricihan teda viiulit mängima. Cihangir muidugi aimab ja saab aru, aga teeb vennale katet. Loomulikult Hürremile asjade selline käik ei meeldi. Fatma lööb Hurichiani viiuli puruks, et näidata, et miski pole igavene ja Huricihan ei peaks kõhklema oma tundeid avaldamast. H. ja B. lähevad turule koos uut viiulit ostma, kus neid märkab Sümbül. Noored põgenevad Sümbüli eest, ootamatult Huricihan suudleb Bayezidi. Viimane on muidugi üllatunud ja keeletu. Sümbül kannab Hürremile loomulikult kõik ette (natuke on kahe osa kronoloogia sassis, aga annate andeks, eks).

Fatma hakkab kohe intriigi punuma ja osaliselt see tal õnnestub. Nimelt tabab Hürremit kliimaks. Alguses otsustab Hürrem seda varjata ja tema juurde saadetakse ravitseja, kel keelatakse igasugust infot anda, eelkõige valitsejale. Kaval Fatma puurib selle info ravitsejalt välja ja hakkab tegutsema. Löödud Hürrem valib sultanile üheks korraks välja orjatari, kes on seesama Valeria (uue nimega Nazenin). Hürremi enda jaoks on see muidugi valus. Fatma sokutab aga Valeriat mitu korda Hürremi teadmata sultani juurde kuni see käima peale jääb.

Edasist ma veel näinud ei ole, aga tean, et Hürrem kupatab Huricihani minema. Hürrem käsutab Nurbanu tapma Valeriat (Nazenin) ja see ka õnnestub. Bayezid otsustab Huricihaniga salaja abielluda. Vahepeal tahab Piri Ries, kes on Mustafa salajaste kaitseinglite juht, Hürremit tappa, ent ebaõnnestub ja Afife hatun sureb. Oma surivoodil ütleb Afife Hürremile, et sultan on väga haige. Kõik arvavad, et sultan sureb ja Mustafa saab troonile.
Fatma plaanib Hürremi tappa, ent sultan päästab ta ja Fatma aetakse paleest igaveseks minema.

Hiljem puhkeb tüli hoopis Nurbanu ja Huricihani vahel ning Nurbanu tapab Huricihani. Hürrem saab sellest teada, ent Nurbanu hakkab teda santažeerima (ilmselt Valeria tapmislooga) ja ütleb Hürremist lahti. Nurbanu tahab lasta Hürremi tappa, ent ebaõnnestub.

PS! Kusagil varemalt küsiti, et mis on Diana uus nimi. Fahryie (Kalfa) on see nimi :) Ma nüüd vaatan osasid edasi ja annan siia jooksvalt objektiivsemat teavet :))
 
Teemaalgataja 24. juuni 2015, kl 08.50
Tundub, et küsin ainult mina, aga olgu. Eelmises osas tuli mängu keegi Olivia, kui nüüd tema nime õigesti mäletan, kelle Rüstem sealt kõrtsist koju tõi ning oma vastutusele võttis. Kas sel neiul on ka hiljem mingi oluline roll täita või jääbki ta Rüstemi majapidamisse n-ö teenijaks?
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!