oijaaah, pole nagu m6tet eriti vaielda teemal, et kes metshobune... hobune on olnud algselt r2ndloom, kes p2evast p2eva liikus oma suures karjas kuhu iganes... praegu aretatakse hobuseid hyppama ja tantsima jne... neil on juba veres sport mitte vabadus...nad ei teagi seda tahta.. aga ikkagist vajab hobune nedale kedagi k6rvale...ja kui selleks s6braks pole konkreetselt m6ni teine suksu, siis saab hobuse parimaks s6braks ka just hooldaja ja koosveetvaks ajaks v6ib karjamaal kablutamise asemel saada ka lihtsalt rutiine maneezitrenn... tekkib kysimus, kumma jaoks see rutiinne on...
mina olen yks nendest hobusehomanikest, kelle nii8elda hobi hobused... kuna ei ela linnas, siis hobused saavad p2evast p2eva v2ljas kapata ja lume alt k6du otsida ja oksi n2ksida... ja kusjuures hobused eelistavad veeta terve p2eva v2ljas miinus 10-15 kraadiga,kui boksis passida...yksi olemist nad ei talu...
v6istlen ka aegajalt nendega ja nad pole niisama eestikad, kes v6ikski elada p2evastp2eva aastaringselt 6ues ja kelle fyysilist olukorda ei v6iks kergelt rikkuda...
igatahes 12 tundi v2ljas kappamist ja m2ngimist hoiab hobusel v6hma jne asjad korras...aga just hyppamiseks ja koolis6iduks vajalikud lihased nii8elda vajuvad 2ra.... aga see ei t2hendaks seda, et kui hobune pole 5-6 p2eva trennis olnud, et ma ei tohiks yle 30min temaga s6ita ja midagi erilist n6uda...no p2ris hyppama pole siis kyll jah m6tet hakata... aga kui hobune regulaarselt v2ljas kablutab, siis seegi on koormus ja vahetult enne v6istlusi saab suhteliselt lyhikese ajaga taastada harrastushobuse vormi...
aga siin oli jutttu boksis passivatest hobustest kellel igav ja l2hvad k2est 2ra... noh mul ka yks kift kutt, kes aegajalt suudab olla eriti ebasympaatne (t6mbab k2est 2ra jne)... aga isegi kui ta pole 5 p2eva trennis olnud, siis on ta ikkagist t2ielik nuptsik trennis ja see 6elus mis temast kumas karjamaalt 2ra tulles on kui 6hku haihtunud ja hobune l6dvestunud ja pea ratsmes jne...
aga tema juures on selline asi, et ta on v6imeline l6hkuma boksi juppideks, et v2lja p22seda..
ja mida ma 8elda tahaks on see, et head hobust pole vaja treenida ja s*tta hobust pole m6tet treenida:)
kogu mu jutus on raskesti m2rgatav seos ja v6ib ka kumada kerge vastuolulisus mu enda jutuga..aga see k6ik on omadest kogemustest ning ma arvan, et siin polegi mingi kirjandite v6istlus:)