Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Figuur
ratsutamine ja oma hobune?
 
küsija 12. mai 2005, kl 14.21
kui palju on siin inimesi, kes käivad ratsutamas ja kellel on oma hobune?
huvitaks, et kui palju teil kuus hobusele raha kulub (nt lisasööt, ravimid, varustus, boksiüür jne)?
kus hoiate oma hobust (millises tallis) ning kui tihti sõitmas käite?
kas oma hobune ei tekita tunnet, et olete kuidagi nö liigselt kinni ja peate iga päev tallis käima, kuigi vahel võibolla ei viitsiks ja tahaks hoopis nt reisile sõita, aga ei saa, sest hobusega on vaja tegeleda?
lihtsalt niisama huvi pärast küsin. :)
 
yks 13. mai 2005, kl 08.16
Minu õel on oma hobune jne. Käib temaga ratsutamas ja puha ja ostab toitu ja puhastab teda. Mu meelest läheb tal hobusele suht palju iga kuu...täpseid summasid ei oska öelda, aga tundub et paari tuhande kanti nii umbes. Aga ise ta on jube rahul oma hobusega. Tall on tal Lagedil. ROhkem ei tea kommenteerida. Oleneb muidugi vist, kui suur hobusearmastaja oled. Tema võtab asja küll väga tõsiselt. Aga on kaa reisinud jne. siis kui tal hobune juba olemas. Tallirahvas ju kaa hoolitseb hobuse eest.
 
Krissu 13. mai 2005, kl 14.55
Mul tekib küsimus, et kaua sa ülde ratsutanud oled? Tavaliset trennis käijad teavad ikka infot seel kohta, palju maksab üür, rautamine, värkimine, vajadusel vitamiinid, ussirohud ja kõik muu staff. Kõige parema info saad ikka oma treenerilt või tallist, kuhu hobust soovid viia. Ja kui sa pole ratsutanud, siis võiks enne aastakese paar trennis käia, alles siis mõelda oma hobusele. Lihtsalt soovitan nii, sest olen ise töötanud nii treeneri kui ratsastajana ja näinud hobuseid, kes on ostetud mõtlemata ja teadmata, mida selle loomaga teha soovitakse, ja kuhu jõuda.
Kui aga soov on kindel, siis loomulikult annab oma hobune tunduvalt rohkem ja kui ta on sulle ja sinu võimetele sobilik, siis edasiareng palju kiirem.
Kui aga otsid talli, kus hobust hoida, siis vaata selliseid, kus on lahedad koplid, et kui trenni ei lähe mõni päev, siis tunneb hobune ennast koplis vähemalt mõnusalt ja saab liikuda.:)
Aga täpsed kulud sõltuvad ikka konkreetsest tallist ja loomulikult hobusest eelkõige.


Edu sulle!!
 
küsija 13. mai 2005, kl 16.24
selge see, et ma tean palju umbkaudu tallinnas hobuse boksiüür on ja mu selline staff. aga kuna eestis on hinnad nii erinevad ja inimesed ja nende rahapaigutamissoov ka erinev, siis küsingi niisama huvipärast. et kui suuri summasid siis hobustesse paigutatakse!? kasvõi sadula võib osta tuttavalt kasutatult või tutika eritellimuse peale tehtud. mind huvitabki just inimeste suhtumine, mitte mingi kodulehelt loetud inff tallide boksiüüri kohta.
 
:) 16. mai 2005, kl 10.36
Alguses peaksid sa muidugi arvestama suuremate väljaminekutega. Vaja muretseda kogu varustus. Selle peale läheb ka erinevalt, oleneb ka mida sa tegema hakkad- mõtlen just sadula ostu(hüppamamine, koolisõit). Mina käisin enne oma hobuse soetamist enne trennides ja ostsin tasapisi varustust,,, eks ma vist tundsin, et asi sinnapoole kisub, et tahan ikka päris oma hobu. Samuti pead sa arvestama sellega, et lisaks boksüürile, värkimisele, rohtudele ja veel muudele pisikulutustele tuleb sul lisaks maksta ka veel treenerile. Talli valides tee enne põhjalikku uurimistööd, kus mis võimalused on. Kuidas on treenerid ja muu elu olu. Kui sul tõesti on tõsine tahtmine oma hobusega tegeleda siis leiad ka aega, kui aga tunned, et ei ole veel valmis siis mõtekas on mitte sellist kohustust võtta.
Kui oled leidnud õige talli ja hea tallirahva, siis võid rahuliku südamega ka reisile minna, sest hobune on heades kätes:)
 
kelly 17. mai 2005, kl 00.14
mul oma hobune juba palju aastaid,vÕistlen jne,ega muud elu jah suurt pole ,tgegelen ka teiste hobustega aga ise olen selle tee valinud.moni motleb et hullumeelne jamab nende hobustega aga mis teha.ma ka ennem trennis kaisin mitu aastat ja asju juba tasapisi ostsin.aga raha ikka laheb.ÜÜriraha iga kuu 2000 kuni 3000 olenevalt kohast.lisasÖÖdad,olenevalt vajadustest 200 kuni... sepatöö IGA KAHE KUU TAGANT 200 kuni 400.ussirohi vÄheamalt kaks korda aastas kuni 250,hammaste kontroll 150.vaktsineerimine herpesgripp 2 korda aasta 300 kr,marutaud veel me teeme see u.50 kr ja teetanus Üle paari aasta 150.
ja siis veel ootamatud kulutused nÄiteks on hobune enda kuskil Ära lÕhkunud ja arsti on vaja.vÕistlemas kÄimine veel omaette kulutus.ja siis veel trenne vahel vÕtan ,kui veel tahad et keegi su opat sÕidab treenib siis vÄhemalt veel tonn kuus kui mitte rohkem.aga jah enne oma hobuse ostmist peaks ikka ratsutada oskama ja ka ikka midagi juba teadma.ja mul tall tallinna lÄhedal pole kaugel linnast minna aga loomad ikka maal mitte linna tossu sees,iga pÄev koplis ,karjamaal ikka peab saama olla.
 
kelly 17. mai 2005, kl 00.17
lisan veel et mitmest heast vÕimalusest)reisid,tööotsad jne olen Ära Öelnud sest mul oma hobune ja ei taha teda pikaks maha jätta .selge see et vahel tahaks olla keegi teine kuskil mujal aga see pole ju võimalik.olen oma hobuse üle üliõnnelik.ja noh ega ma ikka 24 h tallis ka pole.
 
mina 17. mai 2005, kl 11.55
mul oli ka oma hobune 4,5 aastat kokku. nüüd möödunud sügisel andsin ühele hobusearmastajale ära, sest lihtsalt endal enam üldse aega pole ja raha läks ikka hullult palju.
uus omanik on ise talliomanik ja hobusekasvataja, seega on tal ka minu tupsununnu jaoks aega.
aga kõik see aeg, kui mul oma hobune oli, olin kui lapsevanem, kes peab ise kõik asjad korda ajama. absoluutselt kõik. palju sagimist. ja palju kulusid, kui tahad oma hobusele ikka parimat.
boksiüür oli 2200.- , treeneriraha läks sipa alla 2000.-, kuigi käsin ka ise treenimas(aga tahtsin, et keegi kogenum käsi ka silma peal hoiaks ja veidi kaasa aitaks). muidugi siis veel muud kulutused, nagu eespoolgi mainitud. võistluste peale läheb aga kohutavalt palju raha (transport + stardimaks).

oma hobust soovitan ainult nendele, kellel on tõeliselt aega ja tahtmist asjaga tegeleda. see pole mingi naljategu.

oma hobuse pärast läksin nii mõndade inimestega tülli ja vahetasin ka talli, sest kui kellelgi oli paha sõna ja vingumist minu kallikese kallal, siis muidugi asusin ma oma kallikest kaitsma.

ja teine asi veel. ei tohiks olla pirts. kuigi maksin kopsakat boksiüüri, vedasin ise ka oma hobuse boksist sitta välja, sest minu jaoks oli väga oluline, et tema boks oleks alati puhas ja mida 1-2 korda päevas puhastamine lihtsalt ei võimalda.
 
kati 17. mai 2005, kl 13.22
1-2 päevas boksi teha ??meil ikka korra ,isegi üle päeva korralikumalt ja ikka boksid väga puhtad.aga jah hobustega ei saa tegeleda inimene kes siis kui näeb et hobune hunniku teeb ütleb "hihhhi hobune tegi kakat " ja läheb ära kuigi keset hoovi lebav hunnik tuleks koristada.(oma hobuse järgi koristatakse ise,aint boksi teeb tallimees)tallis olles lähevad riided mustaks 5 minutiga.
 
Echelon 17. mai 2005, kl 18.47
Veskimetsas läheb ida kuu boksirendiks 3000 + KM (ca 3500.-).
500-1000.- läheb treenerile.
ca 250-400.- läheb iga kuu veel nipet-näpet vitamiinide, lisatoidu, rautamiste jm alla.
Kui haigeks jääb siis rohud on kallid, aga mitte väga.
Varustus kallis, aga üldjuhul ühekordsed ostud. Enami kasju peab kaua vastu. Vist sain hobusetäie odavalt, mingi 15.000.- kokku (s.h. sadul kasutatuna, üksikasju ei mäleta).
Võistlemas käimisel lisanduvad kärurendid, kütus, kellel pole ka auto, stardirahad jm.

Kokkuvõtvalt:
alati tasub enne kõigepealt trennis käia ja ratsutamispisik külge saada.
Seni kuni trennile kulutad alla paari tuhande kuus on mõttekas hobust mitte osta.
Hobuse ja varustuse saad alati hiljem müüa. Arvatavasti poole hinnaga, muie. Boksirenti sa tagasi ei saa ning see ületab mingil hetkel hobuse maksumust.

On ju võimalik võtta ka kamba peale hobune. Siis on lihtsam.
 
kelly 18. mai 2005, kl 00.54
kamba peale võtmisega on see et inimesed võivad riidu minna ja siis kannatab inimene.ka heaD SÕbrad ei suuda alati kõike jagada.asjad tuleb läbi mõelda.
 
monsa 19. mai 2005, kl 10.09
Minul endla hobust pole,kuid praegu polex aega ega võimalusigi endale seda luxust lubada ja seepärast käin siis oma hobuste armastust rahuldamas ühes väikeses kenas tallis,kus kasvatataxe ainult eesti tõugu hobuseid.Täpsemalt siis Saage tallis(www.saage.ee)Väga tore koht ja väga toredad hobused.Minu praegune suur sõber on väike musta värvi eesti tõugu hobune Elli.Kel huvi selle koha vastu rohkem,võib mulle kirjutada ja võin lähemalt rääkida :)
 
Tupsu 17. november 2017, kl 21.32
Mul pole oma hobust aga ratsutamas käin ma Sammuli tallis.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!