Saatmata kirjad
mälestustes
und pole 18. juuli 2017, kl 00.35 |
und pole 18. juuli 2017, kl 01.02 |
Mulla ratsutas oma kaameli seljas Medinasse. Teel nägi ta väikest kaamelikarja. Selle kõrval seisid kolm noormeest, kes olid ilmselgelt kurva moega.
"Mis mureks, sõbrad?" küsis ta ja vanim noormees vastas:
"Meie isa on surnud."
"Allah õnnistagu teda. Tunnen teile kaasa. Aga kindlasti jättis ta teile midagi päranduseks."
"Jah," vastas noormees, "need seitseteist kaamelit. See on kõik, mis tal oli."
"Olge siis ometi rõõmsad! Mis teid veel vaevab?"
"Lugu on järgmine," seletas vanim vend. "Tema viimane soov oli, et mina saaksin poole tema omandist, mu noorem vend kolmandiku ja noorim üheksandiku. Oleme igat moodi proovinud kaameleid jagada, aga kuidagi ei tule välja."
"On see kõik, mis teile muret teeb, mu sõbrad?" päris mulla.
"No siis hoidke korraks minu kaamelit ja vaadake, mis juhtub."
Kaheksateistkümnest kaamelist sai vanim vend nüüd pooled, ehk üheksa kaamelit, üheksa jäi üle. Keskmine vend sai kolmandiku kaheksateistkümnest kaamelist, seega kuus; nüüd jäi veel kolm üle. Ja kuna noorim vend pidi saama kaamelitest üheksandiku, seega kaks, jäi üks kaamel üle. See oli mulla kaamel. Ta ronis jälle loomale selga ja ratsutas edasi ning lehvitas õnnelikele vendadele naerdes hüvastijätuks.
"Mis mureks, sõbrad?" küsis ta ja vanim noormees vastas:
"Meie isa on surnud."
"Allah õnnistagu teda. Tunnen teile kaasa. Aga kindlasti jättis ta teile midagi päranduseks."
"Jah," vastas noormees, "need seitseteist kaamelit. See on kõik, mis tal oli."
"Olge siis ometi rõõmsad! Mis teid veel vaevab?"
"Lugu on järgmine," seletas vanim vend. "Tema viimane soov oli, et mina saaksin poole tema omandist, mu noorem vend kolmandiku ja noorim üheksandiku. Oleme igat moodi proovinud kaameleid jagada, aga kuidagi ei tule välja."
"On see kõik, mis teile muret teeb, mu sõbrad?" päris mulla.
"No siis hoidke korraks minu kaamelit ja vaadake, mis juhtub."
Kaheksateistkümnest kaamelist sai vanim vend nüüd pooled, ehk üheksa kaamelit, üheksa jäi üle. Keskmine vend sai kolmandiku kaheksateistkümnest kaamelist, seega kuus; nüüd jäi veel kolm üle. Ja kuna noorim vend pidi saama kaamelitest üheksandiku, seega kaks, jäi üks kaamel üle. See oli mulla kaamel. Ta ronis jälle loomale selga ja ratsutas edasi ning lehvitas õnnelikele vendadele naerdes hüvastijätuks.
und pole 18. juuli 2017, kl 01.30 |
Üks ärevil mees tuli jooksuga Sokratese juurde. "Kuule Skarates, ma pean sulle rääkima, mis su sõber..."
"Pea kinni!" katkestas teda Sokrates. "Kas lasksid ikka selle, mida mulle rääkida tahad, läbi kolme sõela?"
"Läbi kolme sõela?" päris teine imestunult.
"Jah, mu sõber, läbi kolme sõela. Vaadakem, kas see, mis sa tahad mulle rääkida, läheb läbi kolme sõela. Esimene sõel on tõe sõel. Kas kontrollisid järele, et kõik, mida tahad mulle rääkida, on ka tõsi?"
"Ei, ma kuulsin nii räägitavat ja..."
"Nii-nii. Aga kindlasti kontrollisid seda teise sõelaga, headuse sõelaga. On see, mis sa mulle rääkida tahad, kui see ka tõeks ei osutu, vähemasti hea?"
Kõhklevalt vastas teine mees. "Ei, seda nüüd küll mitte. Vastupidi..."
"Siis," katkestas teda filosoof, "kasutagem kolmandat sõela. Küsigem, mis vajadus sunnib sind mulle seda jutustama, mis sind nii väga erutab."
"No vajadus see just ei ole..."
"Niisiis," naeratas Sokratres, "kui see ei ole tõsi ega hea ega vajalik, siis jäta see sinnapaika ja ära koorma sellega ei ennast ega mind!"
"Pea kinni!" katkestas teda Sokrates. "Kas lasksid ikka selle, mida mulle rääkida tahad, läbi kolme sõela?"
"Läbi kolme sõela?" päris teine imestunult.
"Jah, mu sõber, läbi kolme sõela. Vaadakem, kas see, mis sa tahad mulle rääkida, läheb läbi kolme sõela. Esimene sõel on tõe sõel. Kas kontrollisid järele, et kõik, mida tahad mulle rääkida, on ka tõsi?"
"Ei, ma kuulsin nii räägitavat ja..."
"Nii-nii. Aga kindlasti kontrollisid seda teise sõelaga, headuse sõelaga. On see, mis sa mulle rääkida tahad, kui see ka tõeks ei osutu, vähemasti hea?"
Kõhklevalt vastas teine mees. "Ei, seda nüüd küll mitte. Vastupidi..."
"Siis," katkestas teda filosoof, "kasutagem kolmandat sõela. Küsigem, mis vajadus sunnib sind mulle seda jutustama, mis sind nii väga erutab."
"No vajadus see just ei ole..."
"Niisiis," naeratas Sokratres, "kui see ei ole tõsi ega hea ega vajalik, siis jäta see sinnapaika ja ära koorma sellega ei ennast ega mind!"
und pole 18. juuli 2017, kl 01.32 |
Lisa postitus