Kas jõulud polnud mitte Jeesuse sünd ?
Google
Jõulud on 21.–27. detsembril (kristlikud jõulud 25.–27. detsembril) tähistatav püha, mille tähendus on kombestikes või usundites erinev.
Eesti tänapäevases jõulukombestikus on liitunud kolm traditsiooni:
Põhjala talvine pööripäev,
kristlik Jeesuse sünnipäev ning
Lääne tarbimisühiskonna kommertsjõulud.
Igal neist on oma kombestik ja sümbolid ning eri inimeste silmis on eri traditsioonide osatähtsus erinev: kes peab olulisimaks kinke ja kuuseehtimist, kes muistset talvepüha ja kes jõulujutlust.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
koos jõuluvanaga – üheldasin mina - luuletaja -
lapsest peale juba kaa ingleid . nägin neid kiriku seintel jaa lagedelgi ..(suuremas mees jaa nais inglid - kuikaa väiksed tüdruk või poiss inglid )veel raamatuteski mis piiblist rääkisid .
nüüd hilisemal ajal – sain teada et Jeesus oli ristilöömise ajal 33 aastane . (seepärast kaa rannaliivadki sama vana ehk ongi ?)
minul lahkus ainus poeg (varase haiguse jaa õnnetuse tõttu ..samaaegselt ..5 aastasena ) .
kui jumalasõrm – olin siis ise – 33 aastane .
Jumal olevat ohverdanud oma poja - inimkonnale -armastuse näitamiseks ?????????
Nüüd leidsin endale (kui taeva abiga) –JUST –
5 aastase poisipõnni õue pealt …meenutamaks mulle
kunagist oma … .
kui filmis “Üksinda kodus” oli esimene peategelane
sinisilmne mitte ülekantud vaid otseses mõttes (hiljem veel uus film tuli juba uue tegelasega) .
algul küsisin oma”leiult “(inglilt) : oled kogu aeg õues üksi – kus teised on ? et juttu jätkuks – andsin taskust mida leidsin – mõned kommid mida olin hiljuti haaranud kui teepeal söömiseks “ kiire stardi järel” –
kui aega söömisekski ei jätkunud . mida enam komme laidsin – seda enam kaa kuulsin .
Ka sa onu – oled kui jõuluvana eel soojendus ? Mu isa ütleb nii– kui mulle komme annab . kas jõuluvanalt võib peale kinkide kaa midagi küsida ?
Kui mina olen sinu eelsojendus – siis küsi ikka !
Minu isa jaa ema hakkasid naerma jaa ei vastanudki mulle kui küsisin neilt – kas sina vastad ? : vanaema juures oli suur siga jaa palju väikesi puhusid talle õhku sisse …kõigi ninade ees olid väikesed õhupallid juba puhutud suure sees ….kas notsudele õhupalle ei anta ?
Vaatasin tema suurtesse sinistesse silmadesse jaaa …
Ei näinud seal mingit pahat mõtet – suured silmad ootasid minult teada saamist .
Vaata väikene – minagi olin kord samaväike kui sinagi .
Minagi ei teadnud paljusid asju . mullegi öeldi et – kui suureks saad – saad teada . kuid sulle ütlen kohe väikemees : palju asju tundub elus lausa vastupidi olevat kui paistab ..seda silmadega vaadates . pisikesed notsud ei puhu …vaid piima oma emmelt saavad ..sealt .
Kuule jõuluvana – ütle mulle kiiresti – kust tulevad
Väiksed lapsed ..jälle emme jaa issi ei ütle ..nemad kiusavad mind . ega juu sina ei kiusa ….egaaa …
Kui mina olen jõuluvana – oled sina väike inglipoiss .
Pidimegi kokku saama – enne jõulu veel .kui peale joule veel kokku same .. oleme vist samas majas .. räägin ..
Kust tulevad inglid jaa kust tulevad väikesed /pisikesed .
Rägin kõik sulle mida raamatud vastavad sellistel puhkudel lastele – luba sulle . kuid jõuluajal …
Oota ikk ajõuluvana jaa ehk veel ingidki tulevad jaa toovad sulle midagi sussi sisse .. kas on sul ikka suss neile valmis pandud ?
On on ! …igal hommikul on seal midagi sees .
Ainult kordagi veel pole neid näinud – ikka jään enne magama …alle solin kaua öösel üleval – ei – ikka tulid siis kui magama jäin …senikaua vaid emme paar korda kais mind vaatamas – ütlesin tallegi et ärgu tulgu –
Ma ootan ingleid ,haldjaid jaa jänkusid – kes kinke toovad …..
Nii lahkusime väikemehega .
Mõtlesin veel : see kõi jäi kunagi mul vist rääkimatta
OMA väikemehele – enne viis saatus ta ära …
Nooremal tütrel nüüd samuti ca kuu ajane poeg …
Ehk nüüd rohkem aega… kaa temale kõik õigel ajal ära rääkida – “õigel ajal – iges kohas “
Tõusin lihtsalt üles unest
Sest nägin väikemeest kui inglit uńes ..
Lähen teisele “katsele “– ehk nüüd kõik meil
saigi juba ära räägitud ?
(eks paistab )