Ma ei oska oma hädasid hästi klassifitseeridagi, on see nüüd depressioon või mitte. Ilmselt siiski on ja viimasel ajal on see paremaks läinud igatahes. Minu jaoks oli üheks võtmetähtsusega asjaks see, kui hakkasin oma mõtete jõudu tähele panema.
Mõtted on need, mis loovad tuju ja tuju on jälle see, mis loovad mõtteid. Rusuvas tujus tekivad rusuvad mõtted ja need omakorda süvendavad rusuvat tuju. Sellest ringist on raske välja pääseda ja eriti juhul, kui seda ringi tähelegi ei pane. Ennast teisi mõtteid mõtlema panna on keeruline ja kuidas muuta soovi järgi enda tuju? Ilmselt seda ei saagi.
See aga ei tähenda, et endal midagi ära teha poleks võimalik. Esimese sammuna saab teadvustada, et see ring eksisteerib ja töötab sisuliselt autopiloodi peal. Mõtlen endamisi oma läbikukkumiste peale, tunnen ennast läbikukkununa ja ühel hetkel hakkangi ennast objektiivselt läbikukkunuks pidama. Sinna pole siis nagu midagi tehagi, sest see läbikukkumine on tõde.
Minu jaoks oli oluline muutus see, kui hakkasin nägema autopiloodil liikuvat masinavärki, mis seda läbikukkumist mulle pidevalt pähe määris. See pakkus vähemalt võimaluse hakata ise midagi ära tegema oma olukorra vastu. Kuigi edusammud on visad tulema, ja see protsess võtab aega.
See, et ma ise midagi teha suudan, on aga mõningast kinnitust saanud. Ma ei tea, kas teistel ka sellist halba kommet on olnud, aga vahel kui mõni töökaaslane viha teeb, jääb see pahameel mulle kauaks pähe ennast ketrama ja ketrama. Algselt võis see pahameel olla õigustatud, aga ühel hetkel hakkab see justkui oma elu elama. Mõnikord halvematel päevadel võis see üpris väsitav olla lõpuks. Kujutan ette, et see kuulus anonüümsete kommentaatorite fenomen võib olla millestki sarnasest. Oldi kellegi peale ehk põhjusega pahased, aga see viha lülitus ühel hetkel autopiloodile ja algne põhjus kadus silmist. Siis jääb järgi vaid pahameel, aga ei teagi miks. Keegi teeb siis kusagil kirjavea ja kommentaator väljendab oma arvamust kirjutaja mõttetu olemuse suunas.
Seda pahameele autopilooti oskan ma nüüd suhteliselt hästi tuvastada ja sellele vastu astuda. Mitte et mul sellega varem suuri probleeme oleks olnud, aga minu jaoks on see väike võit suuremas lahingus. Oskus näha ennast kõrvalt niipalju, et tuvastada endas suunavaid mõtteid. Seejärel saan ma endale öelda: "Lõpeta!". See töötab. Mitte hetkeliselt, aga kui ennast oma (sund)mõttest distantserida, siis hakkab see hääbuma. See omakorda võtab maha emotsionaalset survet ning siis ei ole ma enam selle mõtte poolt seotud. Ma olen sellest vaba.
Kuigi jah, nagu juba öeldud, siis pole see minu väike võit mulle kunagi suuremaid probleeme põhjustanud. Kellegi peale ma pikemalt viha pole kandunud ega seda niisama endas hoidnud. Mul on pigem alaväärsuskompleks olnud ja sellega kaasnev usaldamatus jne. Mõnes mõttes ka lootusetus ja ma pole osanud näha võimalusi oma elus. Võimalused, mida oma olen näinud, on pigem fantaasiamaailma kuulunud ja neid, mis olid olemas, neid ma ei näinud. Kas ma saan tulevikus paremini hakkama? Tahaksin proovida :)
Kuid enne seda pean ma hakkama saama oma probleemsete mõttemallidega. See pole lühike ega lihtne tee, aga lootust mul praegu on. Väikesi edusamme olen teinud ning mul on tunne, et suudan ennast vähehaaval vabastada oma ahistavatest piiridest.