Lugesin kunagi Jungi sulest midagi siia ehk sobilikku. Ta püstitas küllaltki kategoorilises kõnepruugis teesi, et kui inimese sees on midagi, mis pole jagatud ühegi teise inimesega, siis see on mürk, mida me talume, aga vaid mingi piirini. Nii ma seda vähemalt mäletan, mitte täpset sõnastust. Teraapia fundamentaalne funktsioon niipidi vaadates on aidata inimestel näha ning jagada saladust.
Sellest teadlik olles ma kunagi helistasin oma vanale sõbrale. Siis oli selline akuutsem valu, mõned aastad tagasi, aga jube hästi töötas rääkimine. Eks asi peab selles punktis ka olema, kus saab enam-vähem selgelt rääkida, kus on võimalik mõtted sõnadesse panna. Jube palju oleneb sellest, kui oskaja kuulaja teiene inimene on, kas ta tekitab tunde, et tahab mõista ja tõeliselt aidata. Kui selliseid hobi-hingearste on kusagilt leida, siis neist võib olla palju abi. Igast terapeutidest võib ka abi olla,
Hei kirjadest oskan ma niipalju välja lugeda, et DMN (default mode network) liigne aktiivsus paistab ilmne. DMN on nö. vaikevõrgustik ajus, mis aktiveerub, kui täidesaatev võrgustik ei domineeri. Vaikevõrgustik on seostatud enesele viitava mõttetegevusega, ning selle ebanormaalne funktsioon käib kaasas paljude (ehk isegi enamike) vaimsete probleemidega.
Probleem ei tundu jube suur veel, kui elu muus osas on elu rahuldav. Tithi arvatakse, et vaimsed probleemid tulevad kusagilt jube sügavalt, (milles on ka tõetera) aga eelkõige mõjutab ikka vahetu keskkond. Antud juhul paistab situatsioon olevat selline, et vahetu keskkond pole halb, aga jõustab saladust, sest rääkida sellest ei saa oma lähedastega. Aga nii hakkavad lähedased kaugemaks muutuma.
Olen hakanud arvama, et armastuse kaudu käib inimese identiteedi määramine, mõned psühhoanalüüsi kohta loetud tekstid on seda arvamust kinnistanud. Identiteedi probleeme on tänapäeval palju, kõikvõimalikes vormides. Hei puhul paistab, et tema vahetu keskkond ei võimalda ühe osa tema identiteedi avaldumist, sest kui ta räägiks naisele kõik auslt ära, siis teeks see haiget, võib-olla lõhuks senise vahetu keskkonna hoopis ära.
Minu puhul näiteks kaasa tundus imestust, et kuidas mul nii palju energiat oli peale viimast nädalavahetust. Arvatavasti sain natukene oma identiteeti avada siin kirjutades, see tundus vabastavana. Ise aga nö. toore jõuga ennast analüüsida on suur ülesanne. Ennast oma saapapaelu pidi soost välja tõsta on raske, asi ei jää isegi jõu puudumise taha pidama. Sotsiaalsete olenditena ankurdame me oma identiteeti ikkagi mingite teiste inimeste kaudu. Ainus asi, mida ma tõesti tean aitavat, on ikkagi seesama enda avamine kellelgi, natukenegi ventiili avada. Kunagist müsteeriumit ei lahenda, aga annab hingamisruumi pikemalt kui 'projektid'.