Trenn tuleb kasuks, kuid sellele tasuks väga ettevaatlikult läheneda, eriti kui ülekaalu on palju.
Mina hakkasin ka kunagi treeningutega tegelema. Olin nooruke ja enda arvates füüsiliselt selleks täiesti valmis. Ülekaalu polnud, lihtsalt tahtsin oma elustiili aktiivsemaks ja mitmekesisemaks muuta. Hakkasin jooksmas käima (ikka 1 h või rohkemgi järjest), rühmatreeningutest sai lemmikuks pilates ning bodypump, ka jõukas käisin nädalas korra. Rütm oli tavaliselt 4 trenni nädalas, vahest rohkem, vahest vähem. Vorm paranes, jaksu tuli juurde. Kuid mingi hetk tekkis ülisuur väsimus ning muidugi põlved jäid ka haigeks. Läksin spordiarsti juurde tervisekontrolli. Selgus, et olin oma organismile tegelikult liiga teinud. Selgus, et mu vererõhk tõuseb väga kõrgele ja seda juba 130 pulsisageduse juures. Arst käskis üsna pea koormustesti katkestada, ei saanud üldse aru, miks ta seda tegi. Mina oleks võinud veel vabalt edasi vändata. Südametöös oli ka mingi pisike kõrvalekalle, täpselt ei mäletagi enam. Ma olin ikka päris löödud. Ma olen eluaeg terve kui purikas olnud, olen tundnud, et olen füüsiliselt võimekas. Treeningutega lubati jätkata, aga pulsisagedus võis maksimaalselt 125 olla, mitte rohkem. Ka intensiivne jõutrenn keelati ära. Kõndimine, rattasõit, ujumine. Põlved hakkasid seepärast streikima, et koormust tõstsin liiga kiiresti. Kuna vastupidavus suurenes mul väga kiiresti, siis muutusid jooksuringid üha pikemaks, oleksin pidanud alguses olema ettevaatlikum.
Seega, soovitan kõigil, kes alustavad mis iganes trenniga, enne käia spordiarsti juurest läbi. Hind on suht soolane, aga see tasub end ära. Arst ütles ka mulle, et kui oleksin jonnakalt jätkanud samas tempos ja ignoreerinud väsimusemärke, oleks süda kindlasti kahjustada saanud.
Kummaline on see, et ajakirjanduses räägitakse sellest väga vähe. Räägitakse küll, et igasugune liigutamine on tervisele kasuks. Vali omale lemmik spordiala ja anna tuld. Aga enne kui tuld annad, minu soovitus on veelkord, enne tervisekontroll ja siis saab leida sobiva intervalli ja intensiivsusega treeningu.
Kui kehakaalust kõnelda, siis alla ma küll ei võtnud. Kui õigesti mäletan, oli kaalunumber stabiilne nagu mul alati olnud. Küll aga kukkus rasva% kindlasti, seda oli peeglist palja silmaga näha:)