Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kaaluklubi
Kuidas saada ISE buliimiast üle?
 
10a buliimik 18. mai 2014, kl 16.43
Olen olnud 10a buliimik vahelduva eduga, vahel rohkem, vahel vähem. Arsti juurde olen ka plaaninud minna, aga enne visiiti löön araks ja lihtsalt ei lähe. Ma ei suuda minna. Kuidas ma saaksin ise ennast aidata? Milliseid mõtteid peaksin mõtlema, kui olen külmkapi ees valmis kõike sööma. See lõpeb alati ühtemoodi. Kas keegi on ka ise oma jõududega buliimiast üle saanud?
 
..... 18. mai 2014, kl 16.47
aga kui külmkapis poleks midagi süüa?
 
kas 18. mai 2014, kl 17.05
Kas sa teed ka midagi? Tööd, käid koolis, teed sporti või mingi hobi?
Sa pead saama oma mõtted söögist eemale- ei, mitte näljutama, VAID sööma ainult siis, kui keha tunneb, et kõht on tühi NING siis võid endale taldrikule panna sama toitu mida teised pereliikmed või teed endale mingi koguse suppi, makarone mis iganes JA sööd rätik silmade ees. Niimoodi tunned, millal saab kõht täis. Paljud inimesed söövad taldriku tühjaks, kuid tegelikult juba enne seda võis kõht täis saada, oleneb kogusest.

Buliimia/söömishäire on üldiselt mingi depressiooni vorm, sa püüad oma elu täita söögiga ehk püüad täita mingit tühimikku oma elust, kuid kuna sa sööd nii palju, tekivad sul süümekad. Oled sa muus eluosas õnnelik? Töö, suhted?

Sa pead saama sellest aru, et ELU EI OLE SÖÖMINE! Selleks, et elada, on vaja normaalkogustes süüa. Oma isusid saad kontrollida vaid sina ise või keegi, kes sind toetab ning tõsimeeli- keelab! Keelamine mõnele muidugi kui punane rätt silme ees ja tekitab hullumeelsuse kuid ütlen seda, et SEE HAIGUS ON AINULT PEAS! Kõik on sinu mõtlemises kinni! Sina oled hetkel oma suurim vaenlane, kuid usun, et seda sa tead!

Olen huvitatud tegelikult sellest depressiooni/söömishäirete/ärevushäirete nö osakonnast, ja olen vaadanud läbi sotsiaalmeedia nii anorektikute kui ka buliimikute pilte, jutte, blogisid. See on uskumatu, kui masenduses mõned inimesed on. Mõni on moe pärast, mõni on tõesti haiguse pärast.

Ma olen nõus sind tugevalt toetama ja aitama, kui vajad.
 
õde 18. mai 2014, kl 17.05
Kui külmkapis pole midagi süüa, tekitab see buliimikul söömasööstu ja minnakse kasvõi 3.00 öösel bensujaama pitsa ja šokolaadi järele. Igasugune toidu piiramine pole lahendus, vaid süvendab söömisprobleemi.

Ise on võimalik buliimiast üle saada. Buliimia puhul tekivad söömasööstud ja siis oksendatakse või kasutatakse lahtisteid, et söödud toidust nö vabaneda. Lahenduseks on kindlate söögiaegade kehtestamine, süüa tuleks 5-6 korda päevas kindlatel kelaaegadel. Igasugune dieeditamine ja lahjade toitude söömine tuleb lõpetada, see tekitabki buliimiat. Dieet tekitab buliimiat ja raviks on sööma hakkamine.

Soovitan lugeda eesti keeles välja antud raamatut "Söömishäired. Juhised lähedastele", AS Medicina, 2011. Seal on head nõuanded, kuidas söömishäirega ise toime tulla.
Link kah, kriso.ee-s on see praegu väga odava hinnaga saadaval:

http://www.kriso.ee/soomishaired-juhised-lahedas...
 
teadmiseks 18. mai 2014, kl 17.29
Teadmiseks, et buliimia ei ole vaid oksendamine ning lahtistid vaid ka lihtlabane näljutamine peale söömishooge kas päev(i) või nädalaid (fasting; low cal dieting etc)
 
kah buliimik 18. mai 2014, kl 17.34
Omadest kogemustest võin öelda, et buliimia on ilmselt nagu alkoholism - kuskil varjatud kujul kogu aeg olemas, aga võib olla nö kontrolli all.

Minu kogemus on selline, et kui järgin toitumiskava (praegu Erik Orgu oma), kus on toitained õiges vahekorras paigas, kõht täis ja kaal langeb, ei ole ka probleemi. Kui aga tuleb mõni üritus vahele ja peale seda "las minna" meeleolu, siis tekib tunne, et ah, täna söön, homsest jälle korralik. Nii paar päeva ja siis hakkavad süümekad, et kaal tuleb jälle tagasi ning siis näpud kurku.

Sel juhul muud ei olegi, kui jälle toitumiskaval natist kinni ja kui esimene päev järjel oldud, on juba lihtsam. Sellised buliimiahood tekkisid mul tavaliselt ka peale dieeditamisi, siis tuli hull isu ja ka mingi jama järele ning süümekad ja oksendamine. Nii et ainus võimalik viis asja kontrolli all hoida on minu jaoks tervislik tasakaalustatud toitumine. Endal on hea olla, kõht täis, energiat jagub ning ei tekigi soovi mingit jama süüa ja siis süümekate pärast jälle wc-sse joosta, et kõik algaks jälle..

Ehk on sellest minu kogemusest natuke sulle ka abi.
 
õde 18. mai 2014, kl 17.48
to kah buliimik

Julgen öelda, et su buliimia pole kontrolli all. Kahju küll, aga EO (ega ka muud nn jõusaalidieedid) toitumiskava ei sobi buliimikule. Nendes on liiga palju valke-rasvu ja liiga vähe süsivesikuid. Üldse igasuguste toitumiskavade järgimine ei ravi toitumishäiret, vaid hoopis süvendab. Soovitan googeldada ka Binge Eating Disorder ehk BED söömishäiret, mis on buliimiale sarnane, kuid ilma oksendamiseta.
 
küsimus 18. mai 2014, kl 18.04
Kas on armastuse puudus?
 
kah buliimik 18. mai 2014, kl 18.07
to õde, mulle sobib EO toitumiskava vägagi hästi ja juba pikka aega on toitumine, enesetunne ja ka buliimia kontrolli all, nii et ära kõiki ühe vitsaga löö.

to küsimus, ilmselt küll
 
õde 18. mai 2014, kl 18.20
No aga ei ole ju, kui sul ikka tekib minnalaskmismeeleolu, millele järgnevad paaripäevased söömishood koos näppude kurku ajamisega ja siis taas "korralikuks hakkamine". Ära võta seda kuidagi mingi minupoolse rünnakuna, lihtsalt söömishäirete puhul kipuvad inimesed pikka aega pead liiva alla peitma. Dieeditamine hoiab su buliimiat elus.
Ja dieet on:
1) kalorite vähendamine
2) "ohtlikest" toitudest hoidumine
3) lahjade ja nn tervislike toitude söömine
Ma arvan, et teed kõike seda oma praegust toitumiskava järgides.

Ja kes arvab, et ma ajan täielikku jama ning ei tea asjast midagi, soovitan googeldada Christopher G. Fairburn, kes on Oxfordi õppejõud ja ülemaailmselt tuntud spetsialist buliimia ja BED ravis. Hea oleks lugeda ka mõnda tema (ingliskeelset) raamatut, aga need vist on Eestis kättesaadavad ainult internetikaubamajadest tellides.
 
kah buliimik 18. mai 2014, kl 18.30
õde, mulle tundub, et EO toitumiskavaga ei ole sa ikka üldse mitte kursis.
1. kalorite vähendamine on minimaalne, et tagada kaalu langus, mis on ka eesmärgiks ning see on kooskõlas liikumisega ja igaühe individuaalsust arvestades
2 "ohtlikeks" toiduaineteks nimetad mida? Komme, kooke, saiakesi jms? Siis kavas neid tõesti ei ole ja ei tunne puudust ka
3. "lahjasid" toite kavas ei ole, hommikuks on SV, valk, köögiviljad, kui praadida, siis kookosrasvaga, lõunaks on SV, valk (mitte rasvata), köögiviljad, ooteks on SV ja valk ning õhtuks on valk ja suur osa köögivilju. Retseptid on maitsvad, mitmekülgsed ning sobivad väga hästi peale kaalu langetamist ka selle säilitamiseks, siis on kogused lihtsalt natuke teised ja ka selle arvestab programm välja.

See "minnalaskmine" ongi siis, kui söön juhuslikult ja mitte õigeid asju, just nimelt tervislikke. Seda pole ka ammu juhtunud. Hoian end teadlikult tasakaalustatud toitumise lainel ja kõik ongi hästi. Sina ära suru oma arvamust peale, kuula parem teiste kogemusi ka ning EO toitumiskavast ei ole sul küll õrna aimugi, ainult eelarvamused. Samuti on ka teisi treenereid väga erinevate kavadega, sa ei saa kõiki ühte patta panna.
 
õde 18. mai 2014, kl 18.38
Jep. Mul oligi õigus.

Soovitan siiski lugeda minu poolt viidatud raamatuid / autoreid.
 
kah buliimik õele 18. mai 2014, kl 18.39
ah aja oma joru edasi ja söö komme ka, ju sul ei ole sellega probleeme. Jagasin teemaalgatajale oma kogemust, mis mind aitab, igaühel oma valik, mida teeb.
 
kuulge 18. mai 2014, kl 18.54
Dieet ei tähenda vaid kalori vähendamist ning kaalust allavõtmist. Dieet tähendab ka toidu tervislikumat valikut. Kõik inimesed, kes kontrollivad mida söövad, on dieedil. Kulturistid jne. Inimesed võiksid kõik jälgida mida söövad ning ei tohi ajada suust sisse sellistes kogustes rämpstoitu. Teadlik toitumine-dieet.

Muidugi äärmused ei ole kunagi tervislikud, kuid siin väitluses osa võtmiseks olen "kah buliimik" poole peal- kui saad enda mõistusega hakkama, SA EI OLE PEALE TOIDU SÖÖMIST süümekatega jne, siis on kõik korras. Kui sa oled rahul ning kaalu langetad tervislikult, siis jällegi, kõik korras.
 
õde 18. mai 2014, kl 20.02
Ma pole siin selleks, et vaielda. Vahendan vaid teadmisi, mida minust targemad inimesed on kirja pannud ja tedustöödega tõestanud. Ma ei käi siin Kaaluklubis tavaliselt, aga seekord oli teema näha foorumi paremas servas ja seetõttu tundsin, et soovin oma arvamuse öelda. Loodetavasti sellest on ehk kellelegi abi.

Buliimiast paranemiseks on oluline loobuda igasugustest kaalukontrollimise programmidest ja hakata sööma. 5-6x päevas, kindlatel kellaaegadel, normaalses koguses (taldrikureegel), tavalist igapäevast toitu. Mitte keelata endale vahel ka maiustusi, siis ei teki soovi neid söömishoo ajal õgima hakata (söön terve selle tordi praegu ära, homsest hakkan "korralikuks"). Nii lihtne / keeruline see kõik ongi. Buliimiast ollakse tervenenud siis, kui 6-12 kuud (sõltuvalt sellest, kui kaua on buliimia kestnud) pole olnud enam söömishooge ja oksendamist.
 
kah buliimik 18. mai 2014, kl 20.27
to õde: täpselt selline EO toitumisprogramm ka on. On ka väga head maiustused, poe küpsiseid, torte ja komme lihtsalt ei tahagi, pole isu, mitte ei hoia jõuga tagasi. Nii et kõik on ok. Õige toitumisega nii ongi.

to kuulge: aitäh sulle, vähemalt üks inimene sai aru, mida mõtlesin ja ütlesin.
 
Oot 18. mai 2014, kl 21.53
Oot aga "normaalne toitumine", õde? Mis see on? Normaalne toitumine on tervislik ja teadlik toitumine- valitakse toitu mida süüakse. Kahjuks või õnneks nii on, kui soovite süüa head ja mitmesuguseid toite.

Normaalne toitumine ehk siis sinu mõttes ma arvan et mõtlesid "normaalne kogus?". Et kui sööd normaalses koguses spagette; saia; võid; majoneesi, siis on see normaalne toitumine? Või mis see sinu arvates siis on? Sest "kah buliimiku" menüü arvatavasti on vâga tervislik, kuid väiksema kalorihulgaga kuna soovib hetkel kaalu langetada. Mis selles otsuses valet on?

Nagu ma oma eelmises kommentaaris ütlesin, siis enda tervisest hooliv inimene on dieedil- teadlik tervislik toitumine normaalses inimese kalorihulgale vastavaa koguses. Kahjuks crash ja porgandidieedid on rikkunud ära dieedi suurema mõiste.
 
õde 19. mai 2014, kl 12.38
Selle kohta on isegi raamat välja antud, väga hea pelegi: Mihkel Zilmer "Normaalne söömine".

Aga ma loobun, sest pisut siin rubriigis ringi vaadates hakkas õudne. Pm võiks selle siin ümber nimetada toitumishäire nurgakeseks. Soovitan lugeda teadmispõhist kirjandust, mitte teiste söömishäirikute kogemusi. Pöörduda söömishäiretega tegelevate spetsialistide poole, näiteks Tartu Söömishäirete Keskuses dr. Anu Järv.

Mõistlikus koguses ei tee ükski toit paksuks. Mitte söömine ei tee paksuks, vaid liigsöömine. Mitte "ebatervislike" toitude söömine ei tekita söömishäireid, vaid dieeditamine. Söömishäiretele on iseloomulik, et keeldutakse seda uskumast. Ikka tundub, et kuskil on mingi toitumiskava, mis ravib terveks. Ei ole, muide. Viil saia hommikusöögi juurde, 2-3 kommi lõunasöögi lõpetuseks, paar sl majoneesi salatikastmeks, tükk torti-kringlit sünnipäeval ei tee kedagi paksuks. Aga pidada kinni mingist toitumiskavast, kuklas pidevalt vasardama nimekiri toitudest, mida süüa ei tohi - see viib varem või hiljem õgimiseni. Nagu buliimikud isegi väga hästi teavad.

Soovin kõigile paranemist, sest toitumishäire on väga ränk katsumus.
 
kah buliimik 19. mai 2014, kl 12.57
1. saia ei söö enam aastaid
2. kringel, saiatooted jms panevad kõhu valutama ja tekitavad gaase, ilmselt talumatus
3. tervislikku ja kuhjaga toitaineid ning kiudaineid tasakaalustatud toitumiskavaga puudub igasugune isu kommide jm suhkru järele
4. majoneesi jms koju ei osta, puudub vajadus, sünnipäeval vm paar lusikatäit salatit ikka söön, see pole ka teema

Sinu soovituste pärast nüüd komme ja saia ka sööma ei hakka. Ja see, mida praegu järgin, ongi tervislik ja tasakaalustatud toitumine, lihtsalt keegi on lihtsamaks teinud selle, pakkudes väga häid, kasulikke ja tervislikke retsepte välja, ei pea ise nuputama. Ning see on vägagi teaduslikule tervislikule toitumisele vastav. Aga sulle edu kommide ja saia söömisel, mina tõesti ei soovi, tänan pakkumast. Toitumishäire on emotsionaalne probleem ning kommi-saiaga seda ei ravi, küll aga süvendab. Tervisliku ja tasakaalustatud toitumisega on kõik hästi ja kavatsen nii ka jätkata.
 
õde 19. mai 2014, kl 13.12
Kui kõik on hästi, miks nimetad sa ennast siis "kah buliimik"? Kui kõik on hästi, siis sa ju pole buliimik või kuidas?
 
kah buliimik 19. mai 2014, kl 13.13
õde, vastus on minu esimeses postituses.
 
teele 19. mai 2014, kl 16.21
ma lükkaks nüüd kolinal ümber kah buliimiku väite, et toitumishäire on emotsionaalne probleem. buliimia on psüühikahäire ehk maakeeli vaimuhaigus. samas, kõik inimesed, kes kunagi on peale söömist vabatahtlikult oksendanud, ei ole buliimikud. osad tahavad lihtsalt erilised olla ja see on küll emotsionaalne probleem.
 
möödakäija 19. mai 2014, kl 16.28
teele on lihtsalt napakas, nii seosetut juttu normaalne inimene ei aja. võta oma tabletid ära ja palatisse tagasi. Eks oled kuulnud arstidelt palati ukse tagant, et on psüühikahäired.Aga nad rääkisid sinu diagnoosist.
 
teele 20. mai 2014, kl 15.25
napakas või mitte, aga minu väiteid on võimalik tõestada, piisab inimene.ee-st, kui sa muid keeli ei mõista. kui sa mu postitust seosetuna nägid, puudub sul funktsionaalne lugemuisoskus. kurb.
 
need 20. mai 2014, kl 19.43
Teele ja 6de on nagu tigedad ja kurjad siiami kaksikud, ehk isegi sama inimene. Targutavad, 6elutsevad igas teemas ja kogu tarkus p6hineb paaril netilehel. Minge ja neutige hsuve, siin ei tunneks teist mitte keego puudust
 
õde 20. mai 2014, kl 19.57
need Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Teele ja 6de on nagu tigedad ja kurjad siiami kaks
> ikud, ehk isegi sama inimene. Targutavad, 6elutsev
> ad igas teemas ja kogu tarkus p6hineb paaril netil
> ehel. Minge ja neutige hsuve, siin ei tunneks teis
> t mitte keego puudust


Õnneks pakatab sinu postitus rõõmsameelsusest, positiivsusest ja sõbralikkusest :D
Kas dieeditamise tõttu veresuhkur hüpleb? See teeb närviliseks.
 
need 20. mai 2014, kl 20.19
Mul k6ik korras, nentisin fakti. Aga valve6de ja teele ongi sama kiibitseja isikliku eluta. Kaastunne.
 
teele 20. mai 2014, kl 20.21
miks just siiamikaksikud? asukohad võivad ju tigedatel ja kurjadel erinevad olla, maksab hingesugulus. :D

mõnusad tähelepanunäljas tegelased siin, "mul n toitumishäire, ma olen eriline". no teeme sulle siis pai ja ütleme, et sul on haigus ja vaja arsti. vaat see ka ei sobi, arsti ei taha, haige pole nõus olema. ainult eriline tahaks olla. olge siis, kes saab keelata.

ma muidugi ainult paari netilehe põhjal ei väidagi midagi, DSM on igati tuttav lektüür. kallis kriitik pole ise ilmselt teemaga kursis.
 
irw 20. mai 2014, kl 21.48
õde ja teele omas sõiduvees :D aga võiksite oma teema teha ja seal jahuda, mitte teisi teemasid solkida. Kõik võidaksid sellest. Tänan tähelepanu eest.
 
teele 20. mai 2014, kl 22.38
inimene küsib buliimia kohta ja kui buliimia kohta vastata, siis see on teemasolkimine, aga kaaskommenteerijate poriga ülevalamine ei ole seda mitte?
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!