Aianurk
Kevadised kellukesed
Väsinud 22. aprill 2018, kl 21.37 |
Olen aiavõõras inimene ja viimasel ajal väga väsinud mitukümmend aastat tagasi istutatud märtsi- ja lumikellukestest. Need on vallutanud peaaegu terve aia. Kas pean hakkama lihtsalt kaevama ja ükshaaval sibulaid taga ajama? Kuidas nad paljunevad? Siia-sinna mõne klumbi ikka jätaks, aga seda, et terve aed neist lokkab, seda enam ei taha. Mida teha?
sipelg 22. aprill 2018, kl 23.05 |
Nende taimede sibulad ise aeda mööda ringi ei jaluta, aga seemneid levitavad sipelgad, kellele meeldivad seemneid katvad mahlakad lisemed. Seemnest areneb õitsev taim alles 4–6 aasta pärast. Eestis on vähe taimi, kelle vilju sipelgad levitavad. Nad tassivad seemneid endaga kaasas nii kaua, kuni nende küljes leiduv maitsev osa söödud saab. Järelejäänud seemneosa jäetakse maha ning sellest hakkab kasvama uus taim.
Seega tuleks taimede leviku vältimiseks õiejäänused enne seemnete valmimist ära koristada. Juba olemasolevad taimed ebasobivatest kohtadest tuleb aga ühekaupa üles kaevata. Ka seda tuleb teha mitmel aastal, sest mõni sibul tikub ikka maha jääma.
Seega tuleks taimede leviku vältimiseks õiejäänused enne seemnete valmimist ära koristada. Juba olemasolevad taimed ebasobivatest kohtadest tuleb aga ühekaupa üles kaevata. Ka seda tuleb teha mitmel aastal, sest mõni sibul tikub ikka maha jääma.
Väsinud 23. aprill 2018, kl 09.09 |
Tõesti!!!! See seletab paljutki, ka seda, et sipelgad just selle koha meie aias oma peamiseks pesitsuspaigaks on valinud. Ja peamine klump aina tiheneb ja tiheneb ja levivad vaikselt kaugemale. Seda nii umbes viimase 20-25 aasta jooksul...
Aitäh, selliste asjade peale poleks ise tulnud ja ega internetis ka õigetest kohtadest nii hästi otsida ei oska!
Aitäh, selliste asjade peale poleks ise tulnud ja ega internetis ka õigetest kohtadest nii hästi otsida ei oska!
Agne Tamm 27. aprill 2018, kl 12.11 | Registreerus: 8 aastat tagasi Postitusi: 3,101 |
Väsinud 27. aprill 2018, kl 15.48 |
suu 27. aprill 2018, kl 17.08 |
noh, mul on neid ka üsna mitmes kohas ja üsna palju, aga võiks rohkemgi olla. kasvavad igal pool, välja arvatud peenras. vaat seal, hoolitsetud kohas, nad ei taha olla. lumikellukesed lähevad aeg-ajalt välja ka mujal, aga siis ilmuvad kuskil teises kohas uued.
minu aias võimutseb humal - on ennast heki peale heitnud ja "lebotab" seal. teda ohjeldada on vist võimatu.
minu aias võimutseb humal - on ennast heki peale heitnud ja "lebotab" seal. teda ohjeldada on vist võimatu.
Agne Tamm 28. aprill 2018, kl 08.04 | Registreerus: 8 aastat tagasi Postitusi: 3,101 |
Väsinud 28. aprill 2018, kl 11.41 |
eelmisele 28. aprill 2018, kl 15.08 |
jep 29. aprill 2018, kl 17.30 |
Lisa postitus