Minul oli sama mure, alustasin oma praeguse aiaga alles 4 aasta eest, katse-eksituse meetodil olen palju lihtsalt välja rookinud, mõned siiski, mis väga meeldivad, olen puutuha sisse uputanud, püsivad päris kenasti (nt floksid ja hostad). Mõningaid nad eriti ei söö, aga roomavad peal ringi ikka - iirised, päevaliiliad, madal leeklill, mingi pisikeste õitega kõrge krüsanteem. Neid nad vähemalt nähtavalt ei kahjusta, nii et õitsevad kõik. Väga ilusti elavad kõrged kukeharjad, mul on 5 sorti 8 uhket puhmast - ainult kollasel on alumisi lehti pisut näksitud.
Roosid on kõik puutumata, nii pinnakatjad kui pargiroosid.
Liatriseid ja rodosid pole kunagi söödud, astilbesid mul 6 sorti, kõigil lehed absoluutselt terved.
Madalatest põõsastest maranad ja jaapani enelased, kõik kadakasordid (ka vaibad) on teovabad (kuigi nad kogunevad nende alla peitu).
Üllatavalt hästi elavad kirinõgesed, kivirikud, helmikpöörised ja igasugused kuiva ja päikest armastavad kiviktaimlamättad (madal kukehari). Samuti ei sööda villast nõianõgest - ülde mitte. Maitsetaimi (basiilik, tüümian, pune, rosmariin, salvei)pole kordagi puudutud, aga nt sibulat näksitakse küll!
Bergeeniat näritakse, aga see sindrinahk muutub sellest isegi efektsemaks:) Tukalill oli tigudele super-varjupaik, aga ise kasvas ja õitses, mis mühises, näha polnud kedagi. See-eest maapirn ajas mu lausa oksele - kõik lehed 2m kõrguseni paksult tigusid täis, kuigi õitses rohkelt, niitsin lihtsalt maha. Jube!
Mõnedest suvelilledest: kogemus selline, et takeeteste lehed söödi nädalaga ära, surid kohe maha. Alatiõitsev pegoonia seevastu õitseb nagu ime, hiina nelgid, lõvilõuad ja pärdiklill puutumata, kressilehed täiesti terved. Saia- ja rukkililled kasvavad kenasti, võõrasemad õitsevad rohkelt siiani, kuigi tigusid olen neil ikka kohanud, nii lehtedel kui õitel.
Petuuniad, lobeeliad, takeetesed, rippuvad pegooniad jm maitsev kraam kasvab mul nüüd maast kõrgemal (tünnides keset muru, vaasides kõrgetel kändudel, pottidega suurte kivide otsas).
Kahju on ühest püsikust, mida oma aeda väga soovisin - karpaatia kelluke söödi 3 päevaga nii ära, et varrerootsu ka ei jäänud järgi - kahel aastal järjest, kuigi käisin mitu korda päevas kontrollreidil!
Loodan, et saad natuke abi minu kogemustest, ehk teised ka täiendavad.