Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Aianurk
lillesibulate vaenlased vesirotid ja mutid
 
Keili 23. august 2012, kl 08.52
head kaaskannatajad, kuidas teie nende loomakeste käest oma lillesibulaid päästate? kevadel olin rõõmus -vesiroti kahjustusi ei olnud ja tulbid õitsesid rikkalikult. nüüd juba ca kuu või rohkem olen peenardes näinud rottide käike. samuti on välja ilmunud mutid, kelle kuhilikke polnud näha terve suve jooksul.
varsti on aeg tulbisibulad maha panna, mida teha, et need muttide-rottide saagiks ei langeks?
 
üks mutt 23. august 2012, kl 09.08
Mutid ei söö lillesibulaid, küll aga võivad need oma käikudega liiga sügavale ajada. Meil on abiks olnud istutuskorvid.
alissandra 23. august 2012, kl 09.09
No mutt ei tee muud hullu, kui tõstab sibulad maasta välja, aga et mügri sibulaid nahka ei paneks, tuleks tulbisibulad spets korvidega või lillepottidega maasse kaevata.

Mul on kogu aiapidamise vältel mügri aiamaal mürgeldanud, aga tavalisi vanaaegseid nartsissisibulaid pole ta tahtnud ja ka tulpidest jäi hollandi varased erkpunased tulbid alles, teised paremad sibulad pani ta kõik nahka.
 
Keili 23. august 2012, kl 09.14
mis materjalist on istutuskorvid ja kui sügavale need tuleks kaevata, et lillesibulaid päästa?
 
üks mutt 23. august 2012, kl 09.31
Poodides on müügil plastist istutuskorvid, erinevas suuruses. Panen need sibula istustussügavusele ikka, koos sibulatega.
Üks tuttav tegi ise peenikesest aiavõrgust kogu peenra alla "korvi", oli kasu küll, maa-alused loomakesed sellest läbi ei saanud.
 
natuke õpetan 23. august 2012, kl 09.32
kui sul kass või on kass naabritädil, pane kassi pissuliiva, siis kaardavad ja kaovad. järgi proovitud.
 
Kaili 23. august 2012, kl 09.36
kassi ei ole.:) kas ka liiliasibulatega tuleks samamoodi toimida, istutuskorve kasutada??
 
üks mutt 23. august 2012, kl 09.40
Tuttav tegi oma traadist korvi just liiliatele.
 
anne 23. august 2012, kl 10.03
mul mees kaevas vanad katkise põhjaga ämbrid peenrasse. siiani on aidanud.
muidu aga see kassiliiv ja muud vahendid on ajutised. vbolla väikeses aias aitavad, aga mul maal hetkeks saab lahti, siis aga tuleb kuskilt laugemalt uus dessant, eriti ohtlik on talv, kui lume alla ise ei näe ja kiisud ka püüdma ligi ei pääse. ühel aastal oli kevadeks tulpide ja liiliatega päris puhas töö tehtud :( nii et ikka korv või võrk või ämber ümber. nartsisse nad ei söö, neid võib niisama maha panna.
 
janne 23. august 2012, kl 11.15
Ainus on ikkagi mingi nõu kuhu istutada.Kassiliiv on ajutine,mul kestis nädala,siis olid uuesti kohal s.t. mutid.Vesirottidest ei ole siiani lahti saanud ja ei teagi mida teha.Söövad ära ka nartsissi sibulad.
 
Kaili 24. august 2012, kl 12.38
ei saanud täpselt aru, kas vesiroti käigud lähevad istutuskorvide alt või pealt harilikult?
 
¤¤¤ 24. august 2012, kl 15.48
Võta plastmassist(5 või 8 liitrilised)veenõud,lõika ära ülemine kitsam osa,tee mõlemale poole sangad(lõika piklikud avad)millest saad seda nõu tõsta.Külgedele ja põhja augud(mina tegin suure naelaga)liigse vee äravooluks.Siis muld ja lillesibulad.Toimib hästi liigse väljaminekuta.
 
Maarjakask 25. august 2012, kl 11.52
Vat olen nende istutsukorvide peale mõelnud ja koduste vahendite, aga mulle jääb arusaamatuks, et kas nad siis pealt sisse ei roni neid sibulaid närima?
 
üks mutt 26. august 2012, kl 09.25
Loomad eelistavad ikka sügavamalt käia ja senini pole meil nad maa peale küll roninud, et sealtkaudu lillesibulaid järada. Istutuskorvidel on nii kõrged servad, et sibulad jäävad korvi sisse maas olles ja on meil paari korvide kasutamise aasta jooksul küll terved püsinud. Pole näinud peenras istuvat ja lillesibulaid välja kraapivat mügri ega hiiri. (Ja tuttav oma võrgust peenrakaitsele tegi samuti peaaegu maapinnani ulatuvad servad, peenar on senini täiesti käiguvaba.)
 
ma 26. august 2012, kl 17.30
jätangi nartsissid vist maha panemata, jagan sõpradele laiali. Pole sellist mügride dessanti enne näinud kui mul mõne aja eest algas.Ei võta mürk ka neid.Olen täiesti masendunud!
 
tutty 28. august 2012, kl 23.10
Tahate vesirottidest lahti saada,tehke nii: torkige kepiga käigu ulatuses paar kolm auku ja kallake aukudesse bensiini ning pange põlema.Umbes minuti pärast ajage käik tihedalt kinni,et bensiini aurud välja ei saaks.Sellisel moel saab rotid aiast välja ajada,meie pere praktiseerib seda juba 3 aastat ja tulemustega.
 
ma 29. august 2012, kl 21.01
nonii, täna siis bensiinitasin, eks näe, kas panevad ajama!
 
ky 30. august 2012, kl 15.08
Meie kandis vist eriti agressiivsed vesirotid, poes müüdavad plastist istutuskorvid neid ei takistanud, põhja alla olid augu närinud ja terve peenra jagu tulbisibulaid nahka pannud, jäid alles tõesti vaid mõned hollandi punased. Nüüd kavatsen traadist võrku katsetada. Aga kas tõesti nartsissisibulad süüakse ka ära?
 
ma 05. september 2012, kl 18.27
minu loomad suundusid aia taha ja silkavad üha kaugemale, sest sussutan selja taga neil kogu aeg.
 
vai vai 06. september 2012, kl 07.24
mutt teeb jah ainult käikudeajamisega pahandust, aga lillesibulaid ta ei söö.
mügri võib kõik tulbisibulad hävitada, polegi osanud eriti nende kaitseks muud ette võtta, kui valinud need kohad kus mügri eriti ei käi. kõrgemates kuivemates kohtades ta väga ei mürgelda. nartsiss on õnneks mürgine ja seda ta ei puutu.
 
??? 06. september 2012, kl 15.17
Kas need kurjamid krookuse sibulaid ka hävitavad?
 
aar 07. september 2012, kl 13.09
Kodukauniks foorumi otsin annab mitmeid muti-mügri teemalisi postitusi-teemasid

http://www.kodukauniks.ee/foorum/search.php?0,search=mutt,author=,page=1,match_type=ALL,match_dates=0,match_forum=ALL,match_threads=0
 
Eili Kaljumäe 20. veebruar 2023, kl 23.11
Lillesibulate kaitseks ehitasin mina kindlused, maa alla ja külgedele sai paigaldatud traatvõrk, samuti panin võrgu ka mulla peale, sest minu kogemused ütlevad et mügri ronib ka muti käike pidi ja samuti ründab mulla pealt sibulaid, tema tehtud rada on kohe kenasti mulla peal näha, minul tegid mügrid liiliasibulatesga üks null, väga suur rahaline kahju, seetõttu ehitan sellised peenrad, korvid ei kaitse sibulaid sest pealtpoolt saavad nad ikka ligi.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!