Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Aianurk
Kas elupuu on surnuaiataim?
 
Emma 13. september 2012, kl 17.20
Tegelen heki kavandamisega ja loen-uurin igasugust materjali. Silma on jäänud väide, et elupuu ei sobi koduaeda, vaid on traditsiooniline surnuaiataim. Mida teie sellest arvate?
 
E. 13. september 2012, kl 17.59
Endal oli 2 elupuud aias, sobisid küllaltki hästi maja ette mis jäi tänava poole. Kuid nüüdseks on 1 väiksem ca 1m kõrgune alles, kuna teine kasvas liialt suureks ja pidime maha võtma. Aga muidu sobivad nad täiesti koduaeda.
 
Mango 13. september 2012, kl 18.32
No kellegi iganenud arvamuse pärast ei peaks nüüd küll meeldiv taim oma aeda panemata jääda. Endal on ka elupuu aias olnud. Probleemi njetu.
 
K. 13. september 2012, kl 19.19
http://www.ohtuleht.ee/195612
 
ak 14. september 2012, kl 12.24
Nii rängalt ei ütleks, omalgi aias ikka mõned on, aga mind isiklikult häirib elupuude lõhn. Kuskil kaugemal on ok aga sellisele kohale kus on kas istumisnurk või pidevalt mööda käin ei paneks.
 
nu 14. september 2012, kl 12.24
minul elupuu hekk, ksagil 90 puud ühelpool ja teisel püramiidjaid pakus, et 30 ringis. See on mingi iganenud arvamus tõesti, sama nagu, et sõnajalad.
 
eks 14. september 2012, kl 14.06
igasuguseid veidi iganenud arusaamasid on meelde jäänud. meil kodus peeti hortensiat surnulilleks, sest matuste ajal omal ajal osteti neid potte ja viidi siis surnuaiale surema. sama moodi olid begooniad omal ajal põhiliselt surnuaialilled, nüüd selle peale nagu ei tulekski enam.
elupuid on palju huvitavaid liike. ainus, mis tõesti veidi häirida võib, on nende lõhn, kuid siiski, kui neid ei puutu/murra, siis nad eriti lõhna ei erita. nii et kasuta julgesti aiakujunduses :)
 
sama siin 14. september 2012, kl 22.35
Ma kah enne, kui elupuu hekki planeerisin, olin sama küsimuse ees. Nüüd on mu hekk 5 a vana, ma iga päev imetlen ja naudin seda, enam ei mäletagi kunagist tobedat kahtlust. Nii et unust ära see "surnuaia" jutt :)
 
arvamus 14. september 2012, kl 23.37
Tühja see surnuaiajutt. Kuid mina ei pannud ja ei paneks iial mingit elupuuhekki, sest see jätab minust mulje kui ülimalt fantaasiavaesest inimesest, kes justkui ei tunnekski ainsatki muud liiki ega oskaks üldse oma peaga mõtelda.
 
eks 15. september 2012, kl 14.57
miks fantaasiavaene? vaata inglise aedu, kui huvitavaid asju saab elupuust pügamisega kujundada. meil kunagi maal oli eelmise sajandi alguses kujundatud elupuuhekk, maja ees ümaraks pügatud vormid, siis algas hekk, üleval laiem, lehterjas, sees soojemas mikrokliimas peenrad külgedel ja ring (lilledega täidetud) keskel, tee selle ümber, siis mäest alla, pügatud neljakandiline tornidega vorm, all lehtla kiviktaimlaga(seal lehttaimedet hekk, siis tee veel allapoole põlispuudest aia piirdeni... siis jälle väike lehtla ja värav... päris uhke värk oli.
 
kalake 18. september 2012, kl 14.39
elupuuhekk + muruplats + grill on kahjuks enamiku meie uusmajaomanike arusaam aiakujundusest:(
 
maal 18. september 2012, kl 19.53
meil on jusst elupuuhekid ja kuusehekid .meil on tuuline ja suured alad, elupuud ja kuused peavad väga hästi tuule kinni.
 
vaat siis 19. september 2012, kl 20.46
mulle just elupuude lõhn meeldib-selline kange, eeterlikke õlisid sisaldav. aga jah, enamusele see lõhn ei meeldi.
 
Kui sulle meeldib, siis lase käia 21. september 2012, kl 15.34
Ei saa nii öelda, et mõni taim või puu ainult surnuaeda kõlbab. Vanemad inimesed tavatsesid nii öelda küll, olen isegi kuulnud.

Eestlastel pole ju tegelikult sellist taimekultust,nagu mõnel teisel maal, et igal lillel ja värvil, lillede arvul ja kooslusel on mingi mõte.

Aga elupuu on vist vähemalt alguses tundlik (kevad)päikese suhtes ja teda peab kinni katma.

Minu kodu lähedal on mõni aastat vana elupuuheki jupike ja seal keskelt üks puu on ära kuivanud - väga paha lugu tegelikult, hekis peaksid kõik puud ühesuursed olema.


Minu meelest on väga kena lihtne kuusehekk.
 
lillemüüja 29. september 2012, kl 23.12
Elupuuhekk kasvab kiiremini kui kuusehekk. Samuti ei ole elupuu oksad nii torkivad kui kuusel...
Kuivamise suhtes...ka kuused kipuvad mõnikord heki sees kuivama, kõikide kasvueas taimedega võib midagi pöördumatut algusaastatel juhtuda.
aga...kui sa müstikanurgakesse pöörduks, siis seal antakse sulle teada, et elupuud peaksid elumajast vähemalt 8 m kaugusel olema, muidu hakkavad nad majaelanikele liigesehaigusi põhjustama. Kuusk jälle vastupidi on väga hea, pidavat igasugused halvad energiad kinni pidama. Võib olla sealt on tulnud see surnuaia taime jutt. Et usu, mida tahad.
Kui müstikasse usku ei ole, siis elupuhekk on igat pidi lihtsam, kasvab kiiremini, kergem hooldada ja ka kergem vormida. Kuuski ikka mingiks palliks ei püga, kuivavad ära ja noh, koledad ka jäävad...aga kui elupuud ei püga, siis kasvavad ikka päris kõrgeks ja suureks...
 
r 01. oktoober 2012, kl 21.54
Mis jama see on, et 8m majast ja surnuaia puu. Elupuu on väga ilus ja hea hekiks. Endal pikk kuusehekk, naabril elupuuhekk.Elupuudest hekk on tunduvalt ilusam. Peab korrapäraselt pügama,siis tõesti väga ilus. Kui peaksin nüüd istutama,siis võtaksin elupuu. Ainult kuuseistikuid saab metsast tasuta, elupuu on kallis.
 
no 01. oktoober 2012, kl 22.43
elupuudel on halb energia ja sobivad ainult surnuaeda. Ei ole koduaia puud-põõsad.
 
vot 01. oktoober 2012, kl 23.01
Minul on ühes kodus kuusehekk ja teises elupuu hekk ja mulle meeldib kuusehekk rohkem. Ei saa sugugi öelda, et elupuu oma on ilusam, nad on erinevad. Kui kuusehekki on korralikult pügatud, siis see näeb ka hea välja.
 
thuja 05. oktoober 2012, kl 12.21
Elupuu ei ole mingil juhul ainult kalmistupuu. Muidugi pannakse teda kasvama ka sinna. Ja pole raske ära arvata, miks. Tema tuleb toime ka hoolduseta. Minu esivanemate hauale on elupuu istutatud 1929.a. On pikaks kasvanud, aga rõõmustab ikka. See alatine jura tema halvast enrgiast ja muust sellisest on pehmelt öeldes ilmetu. On ka öeldud, et elupuu on igas aias, on liiga tavaline ja juba tüütu. Aga ta on ka asendamatu.
 
Urvastes 15. mai 2018, kl 08.55
Naaberplatsil peaaegu meie aia piiril hiiglama suur elupuu. Ajab prügi ka meie platsile ja kuigi meil on väga massivne hauakivi, on elupuu juured kallutanud kivi viltu. Ei teagi, mida ette võtta. Lisaks on teisel pool kasvanud kastan väga suureks, Kas inimesed üldse mõtlevad kui surnuaedadesse suureks kasvavaid puid istutavad. Algul väikesed ja armsad, aga aastad lähevad ja järjest rohkem lehtedega tegelemist kõigile ümbritsevatele. Lõpuks langevad maha, lõhuvad aiad, surnuaia kivid jms.
 
suu 15. mai 2018, kl 11.09
kle sellega on nii ja naa.
kui surnuaias on suured puud, siis hoiavad nad om hämarusega hingerahu, s.t platsi hooldaja ei pea kogu aeg rohtu kitkumas-rehitsemas käima. see polegi nii lihtne, kui elad kaugemal. iseasi muidugi, kui plats on sillutatud e "kinni müüritud", mis igaühele jälle ei pruugi sobida.

suurte puude juured hakkavad teatud objekte kangutama? vbl tõesti, lisaks sellele, kui puud kuivavad ja tuulega murduvad, võivad nad hullematki pahandust teha, prantsatades kellegi risti vm peale.
järelikult ongi elupuu just paras variant! tal on oma spetsiifiline pidulik lõhn ja olek. minu elupuud on kodu juures selleks, et oleks, kust leinakimbu või -pärja jaoks kähku materjali võtta.

kuuseheki kiitjatele pean küll takka kiitma (endal teda vaat et pool kilomeetrit rajatud), aga ka vastu vaidlema: võib tulla aeg, kus ta n.ö üle pea kasvab ja suurt vaeva nõuab.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!