Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Aianurk
kartulite mahapanek
 
riina 11. märts 2015, kl 14.03
tean et on vara veel, aga mul õnnestus sügisel osta hea sort kartulit, mis mulle sobib väga nii maitse, suuruse kui selle poolest et ilus kollane on. ma sordi enda nime ei teagi. aga mul on seda järgi mingi paar kotitäit.
kas ma saan selle ka oma maalapile lihtsalt maha panna, et siis ta mul endal kasvaks, või peab mahapanekuks kindlasti olema pisike seemnekartul või selleks spetsiaalselt ikkagi mingid ostetud mugulad?
kas kartulile peavad idud enne külge tulema, kui nad maha panna võib? muidugi peab ootama soojemaid ilmu.
Maaks 11. märts 2015, kl 14.29
Seesama mis sul on sobib päris kindlasti. Kui on arvuliselt rohkem vaja "istutusmaterjali", siis suuremad mugulad saab pooleks/ kolmeks lõigata.
Ega see nn. seemnekartul ei olegi midagi muud kui väikesemõõduline tavaline kartul, aga kuna temast toitude tegemine tülikas ja osta teda kah keegi teine ei taha, siis pannaksegi temast järgmine põlvkond kasvama.
Samas päris kindlasti sordi kui sellise arengule see positiivselt ei mõju kui paljundamiseks järjekindlalt valitakse väiksemaid/ põduramaid isendeid :-)
 
Sobivad 11. märts 2015, kl 14.31
niisama, kui õige aeg, pane maha, idusid pole vaja oodata, aga kui tulevad, ära murra neid ära.
 
fännid 11. märts 2015, kl 14.54
just eelidandavad päikese käes ja soojas!
 
Tšuks 11. märts 2015, kl 14.55
Tšuks olla aastaid hädas- kartuleid ei jagu. Käind siis kotiga muudkui külakorda, et kuule, anna veits. Lõpuks visanud andjatel üle ja soovitatud ise kasvatada. Antud nõu kah, et maha paned esimesel mail. Sügisel tšuks jälle ukse taga, et anna veits. Kus su omad siis on? Otsas. Kuda juba otsas? No ammu juba. Millal sa maha panid? Esimesel mail. Millal üles võtsid? Kolmandal mail. Miks siis???????????? No kõht läks tühjaks.
 
riina 11. märts 2015, kl 15.00
aga kui ma koorin kartulit ja avastan et kuskilt on roheline, kas need poolkooritud võib ka jätta mahapanemise jaoks või need lähevad raisku?
ma pole mingi kooner, aga millegipärast on neid iga söögitegemise juures paar-kolm.
mis ma neid siis niisama minema loobin, kui ka nendest annaks uued kasvatada?
 
tuhlis 11. märts 2015, kl 15.12
tee kartuliputru krt, mul köht tyhi
 
kle 11. märts 2015, kl 15.18
Issver-sussver, millised küsimused.... Kas "kartulikasvataja-põllumees" on eluaeg linnas elanud?? Tahab hakata kartulit kasvatama aga endal pole halli aimugi millist ja millal ja kuidas maha panna!!! Vaevalt, et sa oled kuulnud siis ka sellest, et kartuli peab MULLA sisse panema ja et on vaja sõnnikut... Soovitaks googeldada või veel parem mõne talunikuga rääkida. Tegelikult piisab ka mõne maal elava lapsega rääkimisest.... irwwww
 
Kas linnas ei võigi elada, kohe värdjas? 11. märts 2015, kl 17.44
Mina elan linnas, aga olen suvila taha ikka mõningad vaod kartuleid täis visanud ja saan ikka mitmekordselt tagasi. Mingit sõnnikut ega muud pole lisanud. Aga päikese käes või soojas idandada, ära sa küll tee. Sihukesed rohelised sul hoiutingimuste pärast ongi.idusid,kui juba on, siis ära enne maha panemist ära küll murra, aga nüüd 2 kuud selliseid kodus hoida... :), murra praegu ikka ära ja söö selline kartul esmajärjekorras ära.
Muidugi, kui tõelise pikaajalise põllumaa tahad rajada, siis pead küll väetama ja mehhaniseeritult põldu harima hakkama.
 
maalt 11. märts 2015, kl 19.29
Mina ei ole küll mingi õpetaja, aga elukogemused on mind õpetanud.Kelder on mul väga hea,st.et veel augustis ei ole seal mu kartulitel idusid.Need aga, no ütleme paar korvitäit, mida plaanin aeda maha panna, toon kolm-neli nädalat enne panekut tuppa.Siis tulevad panekuajaks ilusad valged idud välja.Pikad väljaveninud idud pole kah head,need saavad ikka paneku ajal kannatada ja siis kasvatab kartul ikkagi uued eod mulla all.Kartulikastid panen lõõri äärde ja katan kindlasti mõne teki või vana jopega, et oleks pime.Maha panen ikka siis kui muld soe.Külmas mullas pole mingit kasu,ei ta kasva.Panen siis kui toomingas aia taga õitseb.Ja õitseb ta oma kaks kolm nädalat,nii et seniks on maa kah juba soe.Suured kartulid võib pooleks lõigata küll, aga peab vaatama, et pooltele jääks ka silmakoht mõlemale.Ütlen seda seepärast,et kui on hästi pikergune kartul,on tal silmad ühes otsas,tuleb lõigata pikuti.Minu kogemus aga näitab,et kui paned maha suure kartuli,kasvab sellest suur põõsas ja alla tuleb palju mugulaid.Paned maha kribu,saad ka kribu tagasi.Sellele "kle"-le aga- keegi pole sündides tark,ikka tuleb küsida.Oma kommiga jätad mulje,et sinu kartulid tulevad kahvliga kausist.
 
maalt 11. märts 2015, kl 19.35
Veel tahtsin öelda sõnniku kohta.Hea on kui seda on,aga ülearu ei ole kah hea,kasvatab pealsed taevani aga alla kribulaid.Võib panna ka poest kartuliväetist aga ikka mõistlikult.Sõnnik on parem.
 
veel soovitusi 11. märts 2015, kl 23.12
Mina soovitan Sul paar nädalat enne mahapanekut need kartulid kastiga sooja kohta panna, et just idud kasvaksid. Siis tuleb kartul kiiremini ülesse ja saad varajasema saagi. Ja suuruse kohta veel niipalju, et suurem kartul on seemneks just parem, ainult et inimesed on kokkuhoidlikud ja panevad seepärast peenikese kartuli seemneks. Kui kartuli maha paned, siis vaata et saaks piisavalt sügavad vaod, muidu kasvavad kartulid mullapinna lähedal ja lähevad ühe külje pealt roheliseks. See on solaniin, mis on mürgine ja sellist kartulit süüa ei või. Kartulit pead kuni õitsemiseni iga nädal korra kündma/aias kasvõi rehaga mulda peale tõmbama. Nii tuleb rohkem lisajuuri, mille küluge omakorda kartulid kasvavad. NII SAAD SUUREMA SAAGI:
 
idudest 12. märts 2015, kl 08.36
Targad põllumehed lasevad kartulitele kevadel idud kasvada ikka just valguse käes - nii ei veni idud asjatult välja, saavad tugevad ja jämedad ega murdu liiga kergesti kartuli küljest lahti. Parim pikkus idudele on 2-5 cm, üle selle tikuvad murduma ka valguse käes kasvanud.
Lisaks aitab kartulite roheliseksmuutumine kaasa sellele, et kartul mullas tervemana püsiks. Neid seemnemugulaid ju nagunii enam ei söö, seega tekkiv solaniin inimest ei ohusta.
Kehvadel aegadel on tõesti ka kartulikoori kasutatud mahapanekuks. Idud jäävad koorimisel ju külge ja taimekese elitahe on nii suur, et kasvabki. Saak sealt muidugi suur ei tule ei koguselt ega mugula suuruselt. Aga neid saab järgmisel aastal kasutada nagu tavalist seemnekartulit.
Sõnniku asemel võib vaopõhja kartuli alla visata ka mereadru või kompostmulda.
 
TŠUKTŠ! 12. märts 2015, kl 17.59
Oled tubli teiste üle nalja heitma, aga rahvas, kellest räägid, on tšuktšid, mitte tšuksid.
 
rrr 12. märts 2015, kl 23.17
"idudest" rääkis üldiselt kõige asjalikumalt. Omalt poolt lisaks, et mahapanekuga kiirustada kindlasti ei maksa. Oma parima saagi sain kunagi kui jäin omastarust hiljaks. Üks vana inimene ütles selle peale, et kui jaanipäevaks maha saad siis saad ka saaki - panin siis kartuli maha 23 juuni ja tulemus oli võimas.
Klassikuid tsiteerides - selleks, et külvata peab muld nii soe olema, et palja persega kannatab maha istuda.
 
n64 14. märts 2015, kl 07.23
Mul on kartulid toodud juba kinnisele lodžale. Hakkavad tulema rohelised idud. Sest keldris oleksid juba pikad valged. Kortermajade keldrid on ju soojad. Maha panen aprilli lõpus. Varajasele peale loor ja kartuleid saan lapselapse sünnipäevaks 4.juuli, jaanipäevaks ka võtnud natuke. Nüüd lugesin, et võiks peale panna kahekordse loori. Maasikatele ka panen loori ja esimesed maasikad sain eelmisel aastal 5.juuni.
 
katsetaja 14. märts 2015, kl 10.14
Sai juba sügisel paar vagu maha pandud ja vagudele soojustuseks hein peale pandud
 
katsetajale 15. märts 2015, kl 15.50
Ausalt vää!
 
Age 43 20. märts 2015, kl 13.41
Kui on juba üleval kartul siis võib öökülm ka juunis liiga teha,niiet 2 kordne loor peale,väiksema maa peal enne ka koormakatet hoidnud,vist on veidi parem ja sõnnikut tohi ülearu,otsige normid,nt V.Rosenberg on tuntud kartulikasvataja,=aretaja. Muidu liialt nitraate,saate.
 
Kauaaegne kasvataja 25. märts 2015, kl 21.46
Eelidandamine eriti varasel sordil annab paar nädalat varasema saagi.Katteloor soojendab ja kiirendab.Kui õitsemise ajal öökülma on ,siis peab pealseid hoolikalt kaitsma. Seemet pooleks lõigata ei tohi, muidu tulevad kõik mullas peituvad haigused mugulasse sisse. Hobikasvatajatel on enamasti üks maa korduvkasutuses ja haiguseid on seal oi kui palju.Loomulikult on vaja ka spets kartuliväetist-see ei tee siniseks!
 
tortortei 26. märts 2015, kl 23.56
Pole mingit spetsväetist vaja. Mileeks siis üldse kartulit ise kasvatada, kui samasuguse kunstväetisel ja mürgitatud kartuli võid ka poest osta. Sõnniku või kompostiga saab korraliku, suure ja maitsva kartuli.
 
katsetaja 26. august 2015, kl 18.12
Kartul võetud ja saak korralik,saak isegi suurem võrreldes kevadel panduga.Kui sügistööd tehtud saab panen jälle paar vagu maha.
 
to katsetaja 26. august 2015, kl 20.02
Mis mõttes????
 
Kartoffel 07. aprill 2020, kl 19.54
Mu vend käis üheksakümnendail Venemaal, mitte kaugel Eestist metsatöödel. 1 mail pandi kartul maha ja 9 mail võeti üles põhjendusega kusat nada ehk süüa on vaja Et niipalju siis venelaste säästudest
 
Kartoffel türnüffel 28. juuli 2022, kl 12.36
https://www.google.com/maps/@58.9001871,24.4264885,3a,75y,213.78h,97.87t
/data=!3m6!1e1!3m4!1sfRscm6j4DymIzu2ZxE-fSg!2e0!7i13312!8i6656

Noh kui jaanipäevakski maha saab ja jõuluks üles siis on omadega mäel
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!