Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Aianurk
Kahe krundi vaheline taimestik
 
Noor aednik 24. juuli 2017, kl 14.17
Lugu, millele ei oska leida lahendust.
Oli vana hekk, meile lõuna, naabrile põhjapoolne. Hekk oli vana, mädanes ja oli ühtlasi ka kahe krundi piir. Kooskõlastasin naabriga, ega tal midagi vana heki maha võtmise vastu pole. Ei olnud. Küsisin ühtlasi, kas neile sobivad minu valitud taimed. Sobisid. Lasin vana heki välja juurida ja istutasin uue, kõik oma kuludega (kopatööd ja uued taimed). Nüüdseks on uus hekk kenasti kasvama hakanud, ilusad, rõõmsad põõsakesed.
Minu suureks ehmatuseks otsustas naaber, uue heki kõrval hakata tamme kasvatama. Olen natuke segaduses ja hämmingus, samuti kurb. Teame ju, et tamme all ei kasva teised taimed. Kuna see uus võimalik puu on minu krundi piiril, kas see vajab samuti kooskõlastamist minuga (ühisomand, nagu hekk)? Hekk jääb minu maa-alale.

Kurb on see, et neid tammetõrudest sirguvaid puuhakatisi on minu ja naabri krunt täis aga kasvatamiseks valiti noore heki kõrval olev ... Kuidas olukorda lahendada, riidu küll ei soovi. Samuti olen nõus naabrile oma krundil mõne tamme kasvatama, aga kindlasti ei ole nõus noort hekki surmama.
Kurvem variant, maja müük, sest tamm varjaks kasvades kõik valguse, ning kahjustaks oluliselt minu vara (hävivad taimed vilapuud).
 
lõika vaikselt maha 24. juuli 2017, kl 20.17
enne kui liiga suureks kasvab
Agne Tamm 25. juuli 2017, kl 01.56
Las naaber pügab tamme! Näksab, harjutab kärpimist!
Che Latino 26. juuli 2017, kl 22.16
Tamm kasvab vist suhteliselt aeglaselt, seega võtab aega, enne kui ta midagi varjutama hakkab.
Samas põlispuu krundi naabruses lisab sellele ainult väärtust. Nii et kolimisega võiks mõnisada aastat oodata.
Agne Tamm 26. juuli 2017, kl 23.18
Mõtlesin ka sama!
 
noor aednik 29. juuli 2017, kl 18.51
Kuna minu krunt asub looduskaitsealal, on minu maal põlispuid tammede näol vägagi (loe liiga) palju. Maha ma neid võtta ei tohi. Naaberkrunt piiranguvööndis ei ole. Ainuke päikesele avatud koht ongi nö uue tamme kasvukoht / noore heki ala. Jään endale kindlaks, ma ei soovi tulevastele põlvedele muret, kuidas tammest vabaneda. Pakun kompromissi, et istutame selle puukese kasvõi minu maale, aga jätame minu ploomi- ja õunapuudele, maasikatele ja imeilusatele lillekestele natuke rõõmu päikese näol. Loodan ikkagi parimat.
Lisan, et tamm kasvab väga-väga kiirest, olen näinud tamme sirgumist ülisuureks puuks.
 
keegi 31. juuli 2017, kl 09.44
Täpsustage enda huvides seadusandlust, ise täpselt ei ole kursis, aga arvatavasti ei ole naabri tingimuste halvendamine lubatud. Ja kõige õigem on ikkagi naabriga rääkida, see, et puu valgust hakkab varjama, on igati arvestatav argument, samuti peaks naaber arvestama, et puu peaks ka kasvades üleni tema maa peale jääma, piirialale suuri puid omavoliliselt ei istutata. Ütlete, et ei taha tülli minna, aga kas naaber tahab? Võib- olla inimene pole selle peale tulnud ja rääkida saab ju viisakalt.
Agne Tamm 05. august 2017, kl 17.35
Ütlegi naabrile, et ei taha tülli minna, aga minu arvamus on see ja see.... Saaks ju selle tamme kuhugi mujale istutada?
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!